Suriname verliezer bij boycot Chinese investeerder

16

PARAMARIBO, 22 okt – Suriname is de grote verliezer geworden bij de boycot van het Chinese investeringsplan voor Patamacca. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Het plan is vooral om politieke redenen gedwarsboomd. Het is een gemiste kans.

De Marrongemeenschappen in het district Marowijne zouden baat hebben bij het project. “We zullen ooit in de nabije toekomst met z’n allen treuren om het feit dat men nooit de voordelen van de Patamacca-deal heeft benut”, zegt Raghoebarsing. Werkgelegenheid en economische ontwikkeling blijven nu uit. Dat was juist de bedoeling van het investeringsplan.

De oude oliepalmplantage te Patamacca zou worden hersteld. Een deel van het omliggende bos zou ook worden gekapt. Suriname had bedongen dat het gekapte hout werd geëxporteerd om de opbrengsten te investeren in de plantage. Volgens parlementariër en voormalige verzetsleider Ronny Brunswijk vrezen lokale gemeenschappen kaalkap en sociale ontwrichting bij vestiging van grote groepen Chinese arbeiders.

16 REACTIES

 1. Brunswijk is niet mijn idool,maar ik geef hem in dit concreet geval wel gelijk.Suriname is geen verliezer maar een overwinnaar.Wij zijn reeds verliezers als het gaat om de bauxiten het goud.

  Het gaat de Chinezen niet om de oliepalmindustrie.Dit kunnen ze in Indonesie of Papoea Nieuw Guneia ook doen.Het gaat de Chinezen om het hout.De Aziatische bossen zijn helemaal leeggekapt en in dit werelddeel is er een grote vraag naar hout.

  De Chinezen hebben het hout nodig voor het maken van meubelen,kasten,enz. voor de export naar alle landen op deze aardbol.Tropisch hout is zeer gewild door de Chinezen.Suriname moet zelf een eigen houtindustrie opzetten en meubelen,kasten,enz. exporteren naar alle landen in de wereld.

  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 2. Suriname heeft tot nu toe niks gewonnen bij buitenlandse investeringen van de afgelopen jaren … Ik denk de minister zijn steekpenning verloren heeft ,maar Suriname is behoed van weer zo,n slechte investering waar de lokale bevolking alleen de lasten kreeg, maar de baten niet..Jammer voor deze minister en de VHP …..ze wilden een njang maken ….


  Maak melding

 3. Patamacca

  Dit plan ligt er al langer dan vier jaar.
  In die tussentijd had men naar een ander gebied kunnen uitkijken waar dit ook te realiseren is indien inheemsen te Patamacca worden ontwricht. Of is de grond ergens anders niet geschikt?
  Maar boven alles moet men zorgvuldig omgaan met boskap en vervuiling tegen gaan. Eerst goed onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
  Als de Chinese investeerder niet wegloopt dan wil hij wel elders in SME investeren.


  Maak melding

 4. en dit kunnen we zelf niet.
  wij kunnen het hout niet zelf kappen en het geld herinvesteren ten voordele van ons zelve. het zelf produceren betekent dat alle neven producten ons toe komen anders gaan ze naar de investeerder.
  het is tijd dat wij ons land zelf ontwikkelen de meest snelle en stabiele weg om rijkdom te oogsten inplaats van armoede.
  zo is mijn mneing
  patriot


  Maak melding

 5. ondernemerschap wordt in suriname vooral om politieke redenen gedwarsboomd. dat wat cambior doet, kon evengoed door een surinamer gedaan worden. er zijn zat surinamers die miljoenen usd hebben om te investeren.

  vieze politiekvoering helpt dit land naar zijn moer.


  Maak melding

 6. Ik krijg het gevoel of als deze man loopt te klagen omdat hij zijn zakken niet heeft kunnen vullen.
  Maar ja: wie in FRONT kan je nog vertrouwen, ik ben ook moe van lieg en bedrieg politiek.
  KIJK EVEN WAT IN HET ZUIDEN VAN HET LAND GAANDE IS….DAN MOET MEN NIET NOG EENS ROTZOOI..veroorzaken in het Oosten..in het Westen ligt reeds miljarden gewoon in het bos.
  IK ZEG GEWOON JULLIE KUNNEN HET NIET…GAAN JULLIE TERUG NAAR JAREN ’80….DAAR HADDEN JULLIE ALLE KANSEN even arm maar u ziet het toch een bleef over …………STAATS-OLIE….en dta is nu anno 2009 een grote HAP


  Maak melding

 7. Minister,
  Uw lobby is zo te zien matig.
  Ik verbaas me steeds weer dat men altijd de chinezen benaderd.
  er zijn meer potientele investteerders op de wereld


  Maak melding

 8. Waar zeurt deze man over? Dit heet toch democratie? Als de bevolking het daar niet wilt is het klaar over en uit. Waarom zouden wij in de toekomst daarover moeten treuren. Min. Raghoe lijkt wel op een zeurend kind die geen zakje snoepgoed heeft gehad, na het kinderfeestje.


  Maak melding

 9. er zijn tal van nieuwe chinese ondernemers in Su. van klein tot groot. wat is tot nu hun inbreng geweest voor Su: nada niets nul.
  ze nemen hun eigen mensen eerder in dienst. alle verdiensten gaan terug naar China en wat achterblijft is voor hun vriendjes die alle nodige papieren, om in Su te werken, hebben ondertekent. het is inderdaad een gemiste kans, maar niet voor Su..
  Suriname heeft genoeg kennis in eigen huis om zaken te doen..


  Maak melding

 10. Dankzij de chinese investeringen bloeit de economie op. Brunswijk en zijn marrons zijn gewoon domme racisten. Deze figuren willen niet werken, maar beroven en vermoorden nu in heel Suriname hardwerkende burgers!!!!!!


  Maak melding

 11. chinezen zijn de grootste plunderaars ter wereld, zij denken alleen over hun eigen belang en hebben schijt aan de natuur, milieu en bos van Suriname, kijk naar china waar dagelijks sterven gem 50 to 70 mensen per dag in de mijnen,kortom een volk die niet aan veiligheid van eigen hardwerkende mensen denkt, gaat nooit iets in belang van Sur doen.
  het rijkdom van Sur ligt in het mooi regenwoud bos, het zijn de laatste tropische bossen op de aarde.(stay black my brother )


  Maak melding

 12. De Marrons willen geen pottenkijkers,wat er allemaal daar gebeurt en Brunswijk zijn wil is wet daar in het gebied,dommer dan dom kan niet.
  Dit soort uitschot is liever lui dan moe en beroofd,steelt en dealen drugs dat het een lieve lust is,zie maar de Surinaamse politie site.
  Zonder de Chinezen waren er geen supermarkten nu in Suriname,dat vergeet men gemakshalve.


  Maak melding

 13. goeie morgen,ik vind dat zij niet bezig zijn het volk te dienen maar ze zuiker in het oog stroeien zodat ze zoet blijven .Het land is verdeeld ,de bevolkings groepen moeten begrijpen dat het suriname van vandaag niet het zelfde is als de voorbije jaren .


  Maak melding

 14. Het land wordt geregeerd door mensen die persoonlijke zaken uit vechten inplaats van het land te dienen,anno 2009 heeft het volk nog niet door dat zij niet deter van worden
  al die overeenkomsten wat wordt aan gegaan met grote bedrijven wat doen zij voor het volk.Onze


  Maak melding

 15. Het beste zou zijn om samen naar methode zoeken die het land vooruit help.Onze kinderen worden niet beter van wat nu aan de gang is ,er wordt niets of nauwelijks iets gedaan voor jongeren die een gezin willen stichten ,huizen zijn onbetaalbaar voor hun
  wie doet er iets aan zodat wij een gezonde maatschappij kunnen krijgen.let niet op mijn fouten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.