Nederland: Surinaamse archieven gedeeld erfgoed

4

PARAMARIBO, 21 okt – Surinaams archiefmateriaal is voor Nederland niets minder als gedeeld erfgoed. Dit is minister Maurits Hassankhan te kennen gegeven bij besprekingen over teruggave van het koloniale archief. Nederland wil dan ook alles kopiëren. Suriname moet geduld betrachten.

Het zal minimaal zeven jaar duren eer het gehele koloniaal archief goeddeels terug is in Paramaribo. “Na besprekingen, eigenlijk moeilijke onderhandelingen, hebben wij afgesproken dat we beginnen het materiaal over te brengen”, zegt Hassankhan. Bij elkaar zo’n achthonderd meter aan burgeradministratie en slavendata. Maar niet alles komt terug, ook na de zeven jaren niet.

Dat heeft vooral te maken met de slechte fysieke staat van sommige stukken. Suriname krijgt daar alleen gedigitaliseerde kopieën van. “Ik hoop dat iedereen daar begrip voor heeft. Het materieel heeft per slot van rekening daar honderd jaar gelegen”, aldus Hassankhan. Het koloniaal archief is in de twintigste eeuw overgebracht, vanwege gebrekkige opslagcapaciteit in Suriname.

4 REACTIES

 1. tijd voor schade vergoeding voor onze marron broeders.
  dont you think so?
  of wordt dat weer elk jaar met de nodige emotie bij keti koti weg gesijpeld in de memories?


  Maak melding

 2. vergeten:
  met de jaarlijkse bullshitty rede van een staatshoofd.
  stel 80 hectare te beschikking en gedenk iedere broeder en zuster die toendertijd zijn omgekomen.
  zoals de yankees het doen in margraten
  militaire rustplaats 2ww.


  Maak melding

 3. Komt ook wel goed, DAS. Duurt misschien iets langer dan zeven jaar, maar goed. Vergeet één ding niet: het opslaan van archieven in Suriname zal veel meer moeite kosten dan in Nederland. Luchtvochtigheid, temperatuur en al dat soort dingen vergen een gedegen know how. En als alles gedigitaliseerd is, wie heeft er dan inzage?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.