Foto’s Divali viering in Suriname

2

PARAMARIBO, 18 okt – Dit weekend vierden Hindoes over de hele wereld het Divali feest. In Suriname waren er op vrijdag al activiteiten in het kader van dit drie dagen durende feest. Zo waren er optochten die op verscheidene plekken in Paramaribo vertrokken, met het Onafhankelijkheidsplein als eind bestemming. Daar vond de nationale en openbare viering van Divali plaats.

Op het plein stond een hele grote ‘diya’, een grote versie van de olielampjes die symbool zijn voor dit ‘lichtjesfeest’. Deze nationale diya werd aangestoken door Monseigneur Wilhelmus de Bekker van het RK bisdom Paramaribo. Dit symboliseert de eenheid in verscheidenheid die de Surinaamse samenleving met zich meebrengt.
rkbisschop
IMG_6873
IMG_6886
Ander dan het Holi Phagwa feest is Divali in Suriname geen nationale feestdag. Gegeven het aantal Hindoes dat in Suriname woont (circa 20% van de bevolking) zijn veel Hindoes voorstander van het opnemen van Divali als extra nationale feestdag.
IMG_6803
IMG_6797
IMG_6801

2 REACTIES

 1. Een feest!

  Het is een feest om Divali mee te maken. Prachtige kleding in de optocht en overal lichtjes die de verlichting openbaren. Alle mensen, ook hier op het forum, een Shubh Divali!

  Dat hr. Bekker de grote diya aan mocht steken geeft aan hoe wij hier met elkaar omgaan. Daarom pleit ik ook voor een Nationale Feestdag. Dan zal de optocht veel groter zijn en loop ik ook mee.
  Tijdens de Phagwa afgelopen maart was ik paars, groen, rood en blauw van het feesten.


  Maak melding

 2. Beste landgenoten zo hoord het nu eenmaal eendracht maakt macht wij moeten niet in hokjes blijven denken zolang dat gebeurd zal er altijd oorlog haat en nijd zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.