Suriname moet postkoloniale claims op grond niet

14

PARAMARIBO, 15 okt – Postkoloniale claims op grond in Suriname krijgen een gepeperd antwoord. Dit zegt minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond- & Bosbeheer, RGB. De regering is niet gediend van de claims die meestal van buitenlanders komen. Een recht uit lang vervlogen tijden mag de vooruitgang niet in de weg staan.

Dat dreigt wel te gebeuren als bijvoorbeeld de bewoners van een oude plantage het slachtoffer worden. Die kans is levensgroot nu vaker zogenaamde erfgenamen opdoemen. “De regering heeft er moeite mee dat buitenlanders, die eigenaar zeggen te zijn van de vaak verlaten en verwaarloosde gebieden, met een oude titel misbruik van proberen te maken”, zegt Jong Tjien Fa.

Suriname pikt dit niet. En al helemaal niet als blijkt dat gemeenschappen die zich op de plantages gevestigd hebben, hun woongebied dreigen kwijt te raken. “Er is voldoende wetgeving voor een gepast antwoord. Mensen hebben rechten verworven de afgelopen vierhonderd jaar. Op sommige plantages zijn Inheemse en Marrondorpen gevestigd die ook investeringen hebben gepleegd”, aldus Jong Tjien Fa.

14 REACTIES

 1. Het beste is om met een gepaste wet te komen om dit soort avonturiers het bos in te sturen!!
  Als de kwaliteit van het papier van de claims van deze bloedzuigers het toelaat gebruiken om jullie kont mee aftevegen!!


  Maak melding

 2. Oke prima maar……..
  Dan moet de minister dezelfde mening zijn toegedaan in het geval van de landrechtencase van het Inheemse plaatsje Maho in Saramacca. Daar wonen de mensen ook al een paar honderd jaar. In dat geval vind ik ook dat die ondernemer daar het veld moet ruimen.

  En er zijn ook gevallen waarbij de rechtmatige eigenaren van bepaalde grond, gewoon Surinaamse families zijn. Kinderen van het land. Deze families zijn hun grond kwijtgeraakt door smerige spelletjes van de overheid. Oude plantage met bauxiet he. Alleen zijn het niet andere mensen die daar zijn gaan wonen. Maar de overheid (lees suralco).

  Eerlijk zijn meneer de Minister!


  Maak melding

 3. Ik vind dat de regering deze Hollanders met zulke satanische sarcastische koloniale mentaliteit het land moeten uitdonderen. Pakt ze eerst op en sluit ze op wegens genocide en poging tot rasuitroeiing. Onteigen alles wat ze hebben, ook in Nederland. Ik erger me uitermate aan deze racistische mensen die nog durven te komen opeisen, ondanks de gruwelijkheden van hun voorouders. In plaats dat ze zich schamen. Ba wat laf.


  Maak melding

 4. los daarvan. je kunt die calims tot pareren met een claim op de nooit betaalde salarissen aan de slaven. dan zul je zien hoe snel ze weer zullen oprotten met hun claims.


  Maak melding

 5. Laat deze man jullie niet in de maling nemen, eerder had hij een ander schurken verhaal.
  Daarom naar hem luisteren, is vragen naar moeilijkheden.


  Maak melding

 6. Eindelijk een duidelijk antwoord.
  Beschermd door de wet mag u geen fouten meer maken minister. Handel deze zaak zo snel mogelijk af en maak een algemene regel binnen die wet, dat voor alle grondopeisers geldt. En niet alleen voor die jongens die uit het buitenland komen, maar ook voor de in Suriname wonende grondopeisers zoals bij de Maho’s.


  Maak melding

 7. Leiden 15 0ktober

  Ik zal de Min. op gepaste wijze beantwoorden als hij verantwoordelijk is.
  Stelen van Surinamers die in het buitenland wonen is stelen.

  Mr. Drs Roy Siwpersad


  Maak melding

 8. Mi no wan jere neks, no wang rechten.
  Het is van ons klaar punt uit.
  Wie durft nu grond te claimen.Mi dat o jagi én mars go na Holland baka.sortoe koeng koeng.Nu kunnen wij bewijzen dat de Surinamers het voor het zeggen hebben.En iedereen die grond wilt claimen opzouten naar Nederland.Ze durven,omdat ze weten dat ze met ons kunnen maken en breken. wé no mi.


  Maak melding

 9. sranang meid, sranang meid. Typische een bigie-billen-nps-oema-reaktie. Als er overstroming in suriname is hebben de ‘nederlanders/surneds het weer gedaan.
  In suriname had je in de jaren 60 een oude nps-vrouw genaamd Aggafah. Ze had altijd een alanja-tikie in haar mond, een gouden bekken op haar hoofd en een goudkleurige bril op haar neus. De vleesgeworden nps-er. Als je maar iets over jopie pengel of de nps zei vlogen de ingewanden onder de navel van je moeder en zusters over de straat Volgens mij ben je de reincarnatie van haar.


  Maak melding

 10. Wat een nare raciale sentimenten. Laat de rechter recht spreken. Een echte rechter dan wel en niet eentje die onder invloed is van duistere machten die te pas en te onpas grond uitdelen en inpikken. Dàt is namelijk de ziekte in Sranan, niet mensen waarvan sommigen misschien gewoon recht hebben op stukken grond in Suriname. Dit land heeft heeft rechtlijnigheid en logica nodig. Sentimenten zijn makkelijk en goedkoop.


  Maak melding

 11. Ik dacht dat er een kadaster bestond waarin stond welk land, perceel of kavel van wie is.
  Een soort grond registratie systeem.

  Of bestaat dit niet in Suriname. D.w.z. dat hetzelfde grond meerdere keren verkocht kan worden aan meerdere eigenaren.

  Er moet gauw een wet gemaakt worden om al deze problemen op te lossen, anders krijg je straks weer een grondoorlog.

  Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen.


  Maak melding

 12. laat ze maar eens aantonen hoe hun voorouders aan deze gronden/plantages zijn gekomen, want die hebben ze zeker niet meegebracht vanuit hun moederland,
  en gekocht van de oorspronkelijke bewoners hebben ze het evemin.
  zie je nu de paralellen met zimbabwe?
  mugabe weet er wel raad mee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.