Suriname betaalt overtocht getuigen 8 december ‘82

29

PARAMARIBO, 15 okt – Suriname betaalt de overtocht van in Nederland wonende getuigen in het strafproces rond de Decembermoorden. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. De ministerraad gaat akkoord met een voorstel de reis- en verblijfkosten te betalen. Het recht moet zijn beloop hebben.

Als mensen willen getuigen, moeten zij de ruimte krijgen. Dat is het doorslaggevende argument geweest bij de besluitvorming. “Het is nog niet duidelijk wat dit allemaal zal kosten, maar er is een bepaald pakket ter beschikking gesteld voor degenen, die naar Suriname wensen te komen”, zegt Sardjoe. Tijdens de laatste zittingen van de Krijgsraad had de vervolging om voorzieningen gevraagd.

Er zijn getuigen in Nederland die graag een verklaring willen afleggen. De regering zorgt nu voor de invulling. “Hiermee willen wij alle belemmeringen wegnemen voor als men ervoor kiest een getuigenis af te leggen. Wel kunnen wij niemand dwingen. Suriname beschikt immers niet over de machtsmiddelen om hen toch te laten overkomen”, aldus Sardjoe. Het proces gaat door op 23 oktober.

29 REACTIES

 1. Baas,

  Gefeliciteerd met uw 64e verjaardag. U bent de levende leider van ons geliefd Suriname.

  Volgend jaar extra feest baas 65 jaar en Des for pres!


  Maak melding

 2. Natuurlijk want Bouterse moet at all cost de bak in. Maar ding koor ding krabjassi, “met of zonder Bouterse a chance has gonna come”. De tijd van coups is ver achter ons, nu gaan wij het democratisch doen. Dit land is niet langer van een stelletje quasi primaathouders, die met de telmaat van de klok meten met verschillende maten!


  Maak melding

 3. Bovendien is zo’n gratis vliegticket om de familie, vrienden en kennissen weer eens op te zoeken nooit weg.

  Meer dan dat zal het echt niet worden.


  Maak melding

 4. Ik vind dit geen normale rechtspleging meer.

  De politiek legt een te grote stempel op deze rechtsgang en beïnvloed dit duidelijk en daardoor manipuleert het de rechtsgang.

  In een democratische politieke stelsel moet er sprake zijn van Trias politica.
  De regering behoort zich met politiek dus landsbesturen bezig te houden en zich niet bemoeit met de rechtspleging van het land.
  Dit is toebedeeld aan de justitiële autoriteiten om deze in uitvoering te brengen en handhaven.

  Personen in het buiten buitenland rekruteren om zogenaamd te komen getuigen in dit proces en deze personen financieel vergoeden en accommoderen in dure hotels met allerlei luxe is een vorm van omkoping.

  Ik keur dit ten strengste af.


  Maak melding

 5. ABSURD!!

  1. Omdat er kinderen in dat land wonen die in de ochtend niet van een normaal ontbijt kunnen genieten.

  2. Van het (dure) ticketgeld iets voor anderen in Sur gedaan kan worden. Zoals schoolspullen kopen voor de armen!

  3. Waarom zou men het niet zelf kunnen betalen?

  4. Als de nabestaanden 1 moment stilstaan en nadenken en eerlijk zijn , wordt het vriendelijk doch beleefd geweigerd.

  Mvgr,


  Maak melding

 6. dat is lekker komt die plufpand hoost ook of is hij te laf daar voor . zullen ze durven hun gezicht te laten zien of zijn ze te bang daar voor, is voorlopig ook de laatste vakantie trip naar suriname voor hun ,want na de verkiezing zullen ze niet durven naar suriname te komen want dan is ndp aan de macht


  Maak melding

 7. Deze getuigen kunnen niets getuigen,want als ze echte getuigen waren,had men allang een proces gestart.
  Geld deze regeling ook voor een gewone crimineel,als ie gepakt is in Suriname voor 1 of ander vergrijp,betaald de regering ook zijn/haar familie een reis met hotel om te getuigen?

  Cambio precies het is OMKOPING en niets anders,maar no spang de advocaten maken ze met de grond gelijk.
  Deze zg getuigen moeten zich doodschamen om van het arme Suriname reisgeld enz. te eisen,ze zitten toch sinds jaar en dag in het rijke Nederland?Geen haar op hun hoofd dacht/denkt er aan om terug te gaan naar hun zg geboorte land,nu willen ze wel tegen betaling gaan getuigen,welk welopgevoed iemand doet nou zo iets,juist iemand die leugens zal gaan verkondigen,als je idd terplekke was en alles had gezien zou je niet wachten tot dat een boeven/regering je ompraatte ,je een ticket met alles er op en er aan beloofd,enkel en alleen maar om het arme volk op een verkeerde been te zetten om zo de ontzettend populaire Bouterse van het politieke toneel te doen verdwijnen,neen dan zou ik kostte wat kost zelf me ticket betalen en gaan getuigen.Laten ze me laten hoor, gratis vakantie willen ze niets meer en niets minder,ai het zij zo Surinamers ,niet allemaal,zitten graag voor een dubbeltje op de eerste rij.
  Dit proces is en blijft een oneerlijk proces.
  Maar with or without Bouterse,A Change Will Come`(Het MegaBlok).


  Maak melding

 8. Laten we niet gek doen. Voorstander of geen voorstander van Bouterse. Als er getuigen uit het buitenland moeten komen is dat op kosten van de aanklager of wie dan ook. Dat zou ook in een andere case het geval zijn.
  Wel objectief blijven.


  Maak melding

 9. dit is toch een unieke kans voor vele die altijd het hoogste woord hebben op deze site

  ik zou zeggen maak gebruik van de gelegenheid doe je dat niet hou dan vooral je grote mond

  dit is het moment van de waarheid!!!!!!!!!!

  succes


  Maak melding

 10. Geen geld!

  We hebben toch geen geld? Waar haalt meneer Sardjoe dit geld vandaan? Mijn belastinggeld?
  We moeten ophouden om deze zaak zo veel pers aandacht te geven. En nu gaan we het ook nog financieren? Hier ben ik echt tegen, wetend dat de verdediging dit zal tackelen. Gebruik
  maken van belastinggeld om een strafzaak in een bepaalde richting te dirigeren is tegen de wet, dus omkoping zoals eerdere reacties ook melden.
  Natuurlijk moest deze zaak allang afgewerkt zijn en de schuldigen achter tralies. Maar nu gaan we er een soap van maken waarin de schuldigen de hoofdrol gaan spelen.
  Mijn geld mag hiervoor niet gebruikt worden.

  Sardjoe, gebruik je verstand en doe dit niet.
  Het gaat verkeerd, zeker wanneer de advocaten
  van de verdediging middelen gaan zoeken om aan te tonen dat de overgevlogen getuigen betaald bezoek hebben ontvangen van Braziliaanse of Dominicaanse sexverkoopsters.
  Bezoek betaald door de overheid? Met mijn belastinggeld? Ik vertik ’t!


  Maak melding

 11. Een ticket voor alle getuigen of specifieke getuigen?

  Maar goed, intussen gaat front donors zoeken voor het afbouwen van twee bruggen. De prioriteiten van Front mogen duidelijk zijn.


  Maak melding

 12. @ sita , na mi en pinto en de rest van de kudde jullie moeten je dood schamen.
  het recht moet zijn beloop hebben zo hoord het, niemand heeft het recht om een andere het leven om deze brutale manier te ontnemen alleen mensen die geen moraal hebben proberen dit proces te torpederen, ik wil jullie één voorbeeld geven terwijl het surinaamse volk in rij moest staan voor hun eerste levens behoeften deed bouterse militaire inkopen in brazilie,wees eerlijk in jou reaktie en laat jou niet door stomme emotie leiden. aan die zielig figuur op nummer 14, wat heeft de bouw van een brug te maken met de getuigen van surinaams grootste massaslachting vertel mij dat. ik heb een vraag aan de aanhangers van bouterse als hij niets te doen heeft met deze massaslachting in het fort zeelandia waarom heeft nooit de verdachten opgespoort en voor het gerecht gesleept? bouterse heeft het door hoe dom en stom en achterlijk jullie zijn daarom heeft weer een hele grote luchtballon op zijn verjaardag de lucht in laten gaan, het doet mij het meest pijn om te zien hoe de domma massa creolen achter deze grote boef lopen.


  Maak melding

 13. Deze soap moet inderdaad een keer ophouden. Maar dat kan alleen wanneer alle getuigen worden gehoord. Als de aanklager veel belang hecht aan de aanwezigheid en verklaring van deze getuigen zal de aanklager de kosten moeten betalen. De getuige hoeft er niet altijd belang bij te hebben.
  Ik dacht dat de Staat de aanklager is, dus…..

  En ik snap wel dat deze handelswijze ook kwaad bloed roept want zoals DAS (13) ook aangeeft, het is zijn belastingeld. Iedereen wil dat zijn belastingeld goed besteed wordt.
  Maar dit is een maatschappelijk probleem en gaat elke Surinaamse burger aan. Het zal tóch (indirect) van de belastingcentjes moeten komen. Helaas…maar waar.

  Ik ga er van uit dat alleen zorg wordt gedragen voor een ticket en het verblijf.
  En ik denk niet dat deze mensen first class gaan vliegen en in vijfsterren hotels gaan verblijven. En al zou dat het geval zijn, ik vind dat deze kosten voor een staat te verwaarlozen moeten zijn. De gemiddelde (snoep)reis van één van de politici kost veel meer dan dit groepje getuigen bij elkaar.

  Deze kwestie duurt nu echt te lang en heeft tegelijkertijd een heel emotionele lading. Het is alleen maar afwachten wanneer de bom barst!! Maar ook dat kan worden voorkomen.

  Ik denk dat iedereen, en de Staat Suriname erbij gebaat is om dit gedoe zo snel mogelijk achter zich te kunnen laten. Het is ook slecht voor de ontwikkeling van land en volk. En wie er wel of geen straf krijgt zal mij een biet wezen, maar dit moet eindigen.

  DAS, wellicht kunnen jouw belastingcenten toch nog voor één keer een goed doel dienen. Hahahaha, gein, humor 😉


  Maak melding

 14. het is juist goed voor de ontwikkeling van suriname dat het recht zijn beloopt krijgt voor binnen en buitenland zo laat je als rechtsstaat zien dat niemand boven de wet staat, en wat ook heel belangrijk is dat als je deel uitmaakt van het gezag legaal of illegaal je nooit zomaar jou tegenstander mag doden dat is een verkeer signaal naar jou samenleving toe,maar dat kan je niet aan een stelletje ezels hun verstand brengen.


  Maak melding

 15. AHE,

  OK, voor deze keer dan. Maar ik betaal helemaal geen belasting. De belastingdienst kent me niet en wil me ook niet kennen omdat ze me lastig vinden. Maar ik heb het gevoel dat ze me binnenkort wel gaan pakken!
  Ik hou je op de hoogte.
  Het einde van deze soap is in zicht. Atjek!


  Maak melding

 16. Nog even een correctie m.b.t. mijn vorige reactie (16)

  “Het is alleen maar afwachten wanneer de bom barst!!”

  Bovenste tekst is zoals we weten gewoon een gezegde maar legt m.i. teveel associaties met het verleden. Dus onderstaande correctie lijkt mij op zijn plaats.

  “Het hoeft niet verder te escaleren”
  sorry


  Maak melding

 17. DU, je gaf 1x aan dat je zwart bent.Dus jij bent de aanvoerder van de domme zwarten?
  Weet zeker dat je zo zwart als roet bent,dit soort creolen haten hun eigen ras,dus jij DU.
  Ter jouw attentie, ik ben een Hindustaanse,en zal nooit een Hindustaan of een ander ras beledigen.Jij DU laat je meeslepen door je onafwendbare HAAT,en dat is ziekelijk.

  Volgens mij was jij het ook die zo prat ging op je democraat zijnde,wat versta jij onder democratie eigenlijk?In een democratie heeft ieder het recht voor zijn mening uit te komen,ook mag een ieder zelf beslissen wie ze steunen.
  Kom ik weer op Wilders,vind jij het ok,dat Wilders zoveel aanhangers mag hebben of niet of geldt jouw zg democraat zijnde alleen in Nederland?
  Maw, ieder is vrij om zijn eigen partij te kiezen,ik ben een aanhanger van Bouterse so what,jij een aanhanger van Brunswijk so what?

  Over welk recht moet zijn beloop hebben,heb jij het eigenlijk?Recht om zg getuigen om te kopen,met een ticket en hotel als tegenprestatie?
  Nogmaals de zg getuigen en of nabestaanden moeten zich dood gaan schamen om van het arme Suriname geld aan te pakken om te gaan getuigen terwijl ze in een gespreid bedje in Nederland liggen/zitten.Als ze idd het goed voor hebben met Suriname hadden ze al lang moeten strijden voor een rechtzaak tegen Bouterse,de meesten zijn bijna dement,willen ze komen beweren dat ze alles nog haar fijn weten als ze sowieso geloofwaardige OOGgetuigen zijn.
  Maar geen probleem laten ze maar gaan, de advocaten lusten ze rauw.
  In de rij in de rij,dat is niet iets van alleen de revo,was er ook ver voor die tijd al.Een mooi gezegde van een vroegere oud creools buurvrouw:Granwe oma tifie bing seki,na groeng bana oaw tjaar a ning.


  Maak melding

 18. Allemaal ROTZOOI.
  Geld weg smijten elke dag verkeersdoden ga en doe er wat aan stel vervloekte leiders die op dit moment de baas daar spelen in Su.


  Maak melding

 19. Als ik al die propagandistische reacties van die boutakruipers lees, komt bij mij het zelfde gevoel naar boven wanneer ik de telegraaf lees en al die ongeletterde schijtlaarzen blonde geert de hemel in zie prijzen….zielig. Ik hoop dat jullie ook gauw oprotten naar die banarepubliek als des pres wordt. O sjoot, ik realiseer het mij nu pas, jullie zijn gedoemd hier te blijven wegkwijnen terwijl jullie de grote lijder op afstand verafgoden…stakkers. want des wordt nooit de pres..wel depres. lol.


  Maak melding

 20. Kan best dat mensen zich kwaad maken om de kosten die dit voor de staat meebrengt, maar dan moeten ze rustig de uitslag van het proces afwachten en bij een veroordeling OOK hard mee werken met het verhalen van de kosten op de schuldigen.

  Het is toch normaal dat een veroordeelde misdadiger opdraait voor ALLLE KOSTEN!! Dus inclusief het proces en andere maatschappelijke kosten.

  Krijgen we misschine als nog een klein beetje van het geld dat gestolen is terug. 😉


  Maak melding

 21. ach nummer 20,
  ik word moe van jou gebrabbel lees reaktie 23 en 24 mss word jij verstandig. het maakt mij geen moer uit tot welke ras jij behoord als ik het niet met jou eens ben dan zeg ik dat ook , het is toch dom en achterlijk om bouterse te vereren alleen maar omdat hij een surinamer is moet ik die misdaden van hem goed praten, meisje ga lekker de was buiten hangen met jou domme onzin reaktie, het is mooi dat jij over wilders begint nu zijn alle rechter in engeland in zijn ogen goed als de uitspraak anders was dan waren ze allemaal knetter gek, op deze zelfde manier reageren bouterse en zijn aanhangers wat dat betref verschillen jullie niet veel van wilders en zijn aanhang . er is één grote verschil hier in nederland heb je een goed verankerde democratie daar kan wilders niet omheen ik hoop dat je mij kunt volgen .


  Maak melding

 22. ik hoop dat hij durf te getuigen

  hij gaat zichzelf ontmaskeren, dit wordt lachen

  Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, waar ook de nabestaanden in participeren, zegt dat mede voor de eerlijke rechtsgang het getuigenverhoor van de Nederlanders van belang is. Deze kunnen vrij in de rechtszaal hun zegje doen over wat zij allemaal hebben meegemaakt. Hoost benadrukt dat zijn organisatie geen betrokkenheid heeft bij het getuigenverhoor en dat de nabestaanden op individuele basis opgeroepen zijn. De organisatie blijft wel in contact met enkele van de getuigen die straks naar Suriname zullen afreizen. Hoost heeft alle vertrouwen in justitie Suriname, voor wat de garantie van de veiligheid van deze getuigen betreft.

  Hoewel dit getuigenverhoor een belangrijke fase is in deze strafzaak, ziet Hoost nog geen schot in de zaak komen. “Dat neem ik niet het hof kwalijk, maar altijd de moordenaar Bouterse.” Hoost verwijst in dit kader naar wat hij noemt “vertragingen” die door Bouterse en zijn advocaat Irvin Kanhai worden opgeworpen in dit strafproces. “Dat zijn er wrakingen, dan is hij ziek, dan komt Van Haperen en zo gaan ze door”, zegt Hoost. Hij zegt niet over de “verdachte Bouterse” te willen praten, maar over de “moordenaar Bouterse”, omdat het voor hem duidelijk is dat die de volledige verantwoordelijke is voor de Decembermoorden.


  Maak melding

 23. @lady

  Er is maar één grote lafaard is SME die man die koelbloedig ongewapende mensen laat vemoorden/vermoord EN te laf is om zijn daden in de rechtzaal of elders te verantwoorden. De schreeuwende dorpsidioot van het kraakpand: OCER


  Maak melding

 24. DAS (18),
  Succes! maar maak ze niet kwaad.
  Ik hoop dat deze “Bouta kwestie” echt gaat eindigen.
  Niet eens voor mezelf, maar voor het land en alle eerlijke Surinamers die daar wonen en iets van hun leven proberen te maken. Eigenlijk maakt het mij ook niet uit wie voorstander of tegenstander van wie/wat is.


  Maak melding

 25. Neus ben je niet in war met je Brunswijk?Die laat nog steeds mensen(drugs)vermoorden hij doet nog steeds zijn drugsrotzooi en Santoki en Venetiaan koesteren hem,want zonder Brunswijk vallen ze,sinds Brunswijk in het parlement zit,tiert de misdaad welig in Suriname door zijn soort,kijk effe naar de Surinaamse politie-site.
  Bouterse heeft zijn streken afgeleerd,maar Brunswijk gaat met behulp van zijn dicipelen,Santoki en Venetiaan rustig door.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.