Surinaamse Nederlanders willen visumvrij reizen

23

De Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) en de Socialistische Partij (SP) hebben onlangs het rapport ‘Afspraak is Afspraak’ uitgebracht. In dit rapport doen deze organisaties verslag van een enquête onder ruim 2200 Surinaamse Nederlanders naar hun kennis en opvattingen over de Toescheidingsovereenkomst die Nederland en Suriname sloten in 1975.

Uit dit rapport blijkt dat de afspraken uit de Toescheidingsovereenkomst wel volledig van kracht zijn maar niet worden nageleefd. Surinaamse Nederlanders die onder de overeenkomst vallen zouden onvoorwaardelijk tot Suriname moeten worden toegelaten en zij zouden daar in alle opzichten als Surinamer moeten worden behandeld. Concreet betekent dit dat Surinaamse Nederlanders die vóór de onafhankelijkheid in Nederland woonden en kozen voor het Nederlanderschap, thans geen visum nodig zouden hebben om naar Suriname te reizen. Helaas komt Suriname die afspraak niet na.

In dit rapport doen VSN en SP een aantal aanbevelingen. Zo zou Nederland op korte termijn van Suriname moeten eisen dat personen die onder de Toescheidingsovereenkomst vallen, visumvrij naar Suriname kunnen reizen. Ook zou de overheid de gemeenschap van Surinaamse Nederlanders moeten betrekken bij de discussie over de toekomst van de Toescheidingsovereenkomst.

VSN en SP hebben onlangs dit rapport aangeboden aan de Tweede Kamer. Kamerlid Harry van Bommel overhandigde het rapport onlangs in Suriname aan minister Van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. In gemeenten waar veel Surinaamse Nederlanders wonen, zal het rapport worden aangeboden aan de wethouder die verantwoordelijk is voor het minderhedenbeleid met het verzoek om steun uit te spreken aan de aanbevelingen uit het rapport.

Het volledige rapport treft u hier aan (PDF).

23 REACTIES

 1. zolang katleen ferrier in de 2e kamer zit, komt er nooit een toescheiding genoegdoening voor de surneds.. ze is veel beter met proddo doen. op prinsjes dag had ze genoeg tijd voor de hoeden parade, als ze nederlander voelt moet ze dan ook geen surinaamse hoed dragen, want ze voelt zich toch nederlander, en ze doet niets voor de surneds, of toch maar liever bij de klm als onze stewardess of misschien ook bij de slm gewerkt?? ik kom haar zeker op een van de vluchten nog tegen….regeren is vooruit zien, of bent u ook een marionet van nederland net als u vader is geweest..


  Maak melding

 2. Niets daarvan,je bent Nederlander of niet.
  Moet de blanke Nederlander wel een visum,hoe zal men dat gaan rijmen?
  ex-Nederlanders,blanken,die naar de USA,Canada,Australie en Nieuw-Zeeland ,zijn geemigreerd en hun nationaliteit hebben verruild voor een andere,maken er geen probleem van als ze met vakantie naar Nederland willen,om gewoon een visum aan te vragen.Waarom maken de zg SurNeds daar zo een big problem van?Suriname zou gek zijn om hun ,hun zin te geven.


  Maak melding

 3. Deze mensen hebben toendertijd gekozen voor de Nederlandse nationaliteit. En nu willen ze gewoon zo Suriname binnen gelaten worden. Zogenaamd houden ze van Suriname maar ze willen niet eens 35 Euro neertellen voor de opbouw van het land. Schandalig met een ieder van ze. Een ding hebben ze zeer zeker van die bakra’s over genomen. Hun gierigheid.


  Maak melding

 4. Correcte zaak. Afspraak is afspraak. Maar ook op een afspraak kun je terugkomen. Dus als één van de partijen er van af wil moet er onderhandeld worden. Maar het kan nooit de bedoeling zijn dat een gemaakte afspraak eenzijdig wordt genegeerd.

  En nu zullen de Surinamers die altijd over de Surneds zitten te klagen, maar tegelijkertijd vooraan in de rij staan om geld van famile en vrienden te ontvangen nu weer gaan zeuren.


  Maak melding

 5. Mooi initiatief.

  En de Surinamer die na onafhankelijkheid naar Nederland is gekomen dan? Waar staat die in de overeenkomst? En hoe zit het met Surinamers die naar elders zijn uitgeweken; VS, Antillen, Frans Guyana. Dat zijn toch ook Surinamers? Ik heb de overeenkomst niet gelezen dus zijn dit maar vragen die in me opkomen.
  Als ik dit nieuwsbericht lees dan heeft men het alleen over SurNeds die voor 25-11-75 in Nederland geland zijn.

  Alles bij elkaar genomen is het een goed initiatief. En de regering Venetiaan kan zich wereldberoemd in Suriname en Nederland maken mocht zij voor de a.s. verkiezingen een voor Surneds gunstig besluit nemen.

  De reden, argumenten en angst waarmee toen dit besluit is genomen om visa te vragen aan kinderen van het land, zijn bekend.
  Maar die zijn er niet meer alsook de leiding van het land die dit toen bedacht.
  Waar ik wel bang voor ben is dat ‘s-lands kas
  minder inkomsten ontvangt en een aantal banen op de tocht komen te staan.
  Heeft de toescheidingsovereenkomst hieraan een artikel gewijd hoe de mindere inkomsten worden opgevangen? En wat er met de werknemers van de ambassade in NL zal gebeuren?

  Krijgen de mensen binnen de doelgroep danook
  een paspoort of bewijs om zonder visa het land binnen te komen? Hoe doen we dat?
  Ik hoop dat men hieraan ook gedacht heeft.

  Nu moeten we alleen Nederland nog vragen om de visumplicht voor in Suriname wonenden af te schaffen, toch? Want dat recht heb ik!
  Ik ben voor de onafhankelijkheid geboren als Nederlander in Suriname. Ik was Nederlands staatsburger en had ook een Nederlands paspoort. Mij heeft niemand de keus gesteld of ik Nederlander of Surinamer wilde zijn. Terwijl allen die op die datum in Nederland waren de keus wel hadden.
  De wereld is van iedereen en Nederland zeker voor voormalig gekolonialiseerden. Maar ik ben niet boos hoor! Ik wil alleen m’n recht.


  Maak melding

 6. je bent het of je bent het niet.suriname kan onmogelijk meewerken met een discriminerend verdrag.afspraak of geen afspraak wij hebben ook onze principes en dit mag nooit en te nimmer ten koste gaan van de surinamers in suriname.het gelul over de toescheidingsovereenkomst moet nauw een keertje ophouden.

  wij zijn ook nerderlanders geweest en ook niet visum vrij kunnen reizen naar nederland.de fout dat toen gemaakt werd moet een waarschuwing zijn voor de surinet.hoe wijs de nederlanders zijn geweest om de gekleurde surinamers weg te cijferen uit het nederlandse bevolkingsregister.

  het spijt mij zeer dat de hebberigheid de surinets verblind.waardoor de heer van bommel zijn brutaliteit mag gaan etaleren in suriname.de surinets moeten een stukje moet en durft kunnen opbrengen voor de wijze hoe de nederlanders over de surinamers denkt.

  denkt positief en laat je principes jou leiden.


  Maak melding

 7. Waarom wij niet?
  Het Nederlandse beleid mag geen dubbele moraal ophouden. Zeker als je al een staatssecretaris in de naam van Albayrak hebt met een dubbele nationaliteit en een burgemeester te weten Aboutaleb. Voor Albayrak en Aboutaleb geldt bovendien, dat zij geen gewone burgers met een dubbele nationaliteit zijn. Zij maken deel uit van de regering, zijn dienaren van de Kroon, vormen als het ware mede de Nederlandse staat. Ik heb uitgesproken bij de PVDA waar de twee prominenten vandaan komen nooit een echt negatief geluid gehoord over een dubbele paspoort ook niet bij de SP en GL. De ChristenUnie oordeelt milt over mensen, terwijl in 2003 de CDA-kamerlid Mirjam Sterk een door de Kamer aangenomen motie indiende om de dubbele nationaliteit verder te beperken. Feit is, dat wie als lid van de Nederlandse regering tevens deel uitmakend van een andere natie dan de Nederlandse op enig moment niet in een belangenconflict terecht komt er gelijk ook voor anderen die gewoon in Nederland met staatsburgerschap van Nederland wonen, maar van elders komen, er geen belemmering mag zijn of ontstaan om ook staatsburger te worden van het land of natie waar degene nader te noemen belanghebbende zijn of haar oorsprong kent. In geval van Suriname is er zelfs een historische verbondenheid met Nederland dat over meerder eeuwen loopt. Dat heeft niets te maken met de vraag of Surinamers in Nederland woonachtig als persoon wel of niet loyaal aan Nederland zijn of dat ze zich in hun hart of gewoon primair communicatief, als onderdeel van hun persoonlijke identiteit, anders zouden reageren als normaal.(Varma R)


  Maak melding

 8. roos:jullie zijn alleen maar goed om je familie lui te houden.Wat heeft je familie te maken met visa`s,of denk je als je geld stuurt dat je familie je gratis op en neer naar Suriname laat reizen?Je stuurt je geld zg ,maar geeft ze een trap na,om het hier te komen verkondigen.Shame on you.


  Maak melding

 9. Surinaamse Nederlanders willen visumvrij reizen om:

  Welverdiend van een vakantie te genieten na een jaar hard werken en sparen ( wie de schoen past ….)
  familie te bezoeken ,bezittingen te onderhouden .sociale contacten onderhouden etc etc .

  vakantie in eigen land wil zeggen ,, geld uitgeven “in eigen land ”
  geld uitgeven in “eigen land ” betekend ?? ………
  IK snap het gelul van sommige domme surinamers over surneds niet .
  wat is een surned ?? je broer of je moeder die in delft woont ??
  voer de overeenkomst gewoon uit en schaf die visumplicht af !!!
  waar gaat die 35 eur naartoe ? ik geef het liever uit in een surinaamse winkel,verras mijn
  neefje met een leuke patta of verbras het in Su inplaats dat het op een overheids –
  rekening (zak van een of andere incompetente politiekgekleurde ambtenaar ) terecht komt !!
  Het draagt niks bij aan ontwikkeling van Su ,draagt niks bij aan verbroedering ,
  niks aan eenheidsvorming .Het dient alleen maar de zak van een of andere schurk !
  en het in stand houden van verdeeldheid !!


  Maak melding

 10. Nr 9 Varma geeft al aan dat er eigenlijk niets aan de hand is.

  Er zijn genoeg landen die hun kinderen ook alszodanig behandelen. Waarom ook niet in dit geval? Wat heeft Suriname en zijn bevolking te verliezen? Helemaal niets!! En ook niet die 35 eurootjes. Dat heeft nr 11 (Busy Munda) ook al uitgelegd. Dit geld komt via een andere manier wel bij de roti winkel tijdens de vakantie. NR 11 heeft ook uitgelegd dat dit tweestrijd en verdeeldheid veroorzaakt, en dus zeker niet bevordelijk is voor de eensgezindheid die er wel moet zijn bij deze twee groepen die alleen maar door een Oceaan worden gescheiden.

  Waarom wordt dit de Surinamers in Nederland niet gegund? Die kunnen er ook niets aan doen dat Nederland wel een visumplicht heeft voor Surinamers die naar Nederland komen. Maar deze mensen zijn niet in Nederland geboren dus is dit geen vergelijkbare situatie.

  Mensen zijn goed in appels met peren vergelijken als ze een reden zoeken om iets goed te praten.
  Zo kunnen we lang door gaan met deze discussie, die in feite niet eens een discussie hoeft te zijn.
  Simpelweg omdat er al 34 jaar een formele afspraak hierover bestaat.


  Maak melding

 11. ik ben het eens met forum 3 en 4 ik zeg ook het zelfde of je bent surinamer of je bent nederlander ,ze zijn sme schuldig om deviezen het land in te brengen leid tot de op bouw van je vaderland betaal gewoon voor die visa .ik betaal ook gewoon voor mijn visa als ik naar sme ga ik ben het mijn vaderland schuldig ik heb er geen problemen mee maar zeuren over die E35 schaam jullie toch .heb hart voor sme.p.s. nederland zal nooit en te nimmer het visa plicht voor zijn excolonie afschaffen balkenende zal gek zijn


  Maak melding

 12. al die zogenaamde rechtgeschapen surinaamse die-harders die op deze site kokketeren met hun surinamer zijn, zijn gewoon zwaar gefrustreerde apekoppen. Ik wil wedden dat als nederland hun thans de mogelijkheid biedt om een eigen keus te maken omtrent paspoort kiezen ze allemaal voor beatrix. Het zijn allemaal grootsprakerige handenophouders die neerkijken op hun eigen surinaamse dollar en zelfs in staat zijn om hun moeder te verkopen voor euro’s. In nederland wonen 500.000 surndes, maar in suriname wonen een miljoen surinaamse euro’s


  Maak melding

 13. al die zogenaamde rechtgeschapen surinaamse die-harders die op deze site kokketeren met hun surinamer zijn, zijn gewoon zwaar gefrustreerde apekoppen. Ik wil wedden dat als nederland hun thans de mogelijkheid biedt om een eigen keus te maken omtrent paspoort kiezen ze allemaal voor beatrix. Het zijn allemaal grootsprakerige handenophouders die neerkijken op hun eigen surinaamse dollar en zelfs in staat zijn om hun moeder te verkopen voor euro’s. In nederland wonen 500.000 surneds, maar in suriname wonen een miljoen surinaamse euro’s


  Maak melding

 14. Wat maakt die 35 euro nou uit. Als het maar ten goede komt van het land. Het gaat erom dat je als ex-Surinamer een visum aan moet vragen om in je geboorteland te mogen komen en waar je ook beschouwd wordt als een buitenlander, zelfs door je eigen familie. Dit is naar mijn idee totaal onzin. Mensenrechtenschending, bijna!!!!!

  Het land financieel steunen en economisch op een hoger niveau brengen kan ook op een ander manier, waar veel ex-Surinamers ongetwijfeld hun bijdrage aan zouden willen leveren, indien niet dwarsgezeten door beleid en bureaucratie.

  De onafhankelijkheid had trouwens nooit plaats mogen vinden. Daar is de meerderheid het wel mee eens denk ik. Zelfs mensen die ervoor waren zijn ook gevlucht.


  Maak melding

 15. Surinamers die naar Nederland willen moeten ook een visa toch ze zijn immers ook ex Nederlanders maar ze huilen niet daarover.Ik vraag me af wat voor stempel de omhooggevallen SurNeds op zich zelf willen drukken met deze eis, denken ze beter te zijn dan de ex-NEDSur?
  Inderdaad ze gaan er prat op hun familie zg euro`s te sturen ,maar van die miezerige €35 maken ze een enorme probleem van.


  Maak melding

 16. Ik vind het niet erg dat er veel erg veel hierover word gesproken. Het houdt het verstand gezond. Mijn mening.

  Ik vind dat als je in een land ben geboren wel het recht heb om visum vrij het land mag bezoeken.

  Het gaat er niet om welk passpoort je draag, maar want er op je geboorte akte staat.Of je nou ex Nederlander ben of ex surimer.

  Ik vond het zelf wel krom dat voor sommige landen wel een dubbele nationalitiet mogelijk was vanwege je geboorte in een ander land dan Nederland maar voor Suriname het niet gelde ongeacht dat het een kolonie van Nederland was.

  Nou denk er maar verder overna. Het gaat niet altijd om geld. Wat wel de laatste tijden zo is in het wereld van nu dat alles nu word gebaseerd op hoeveel winst of verlies wij gaan maken.


  Maak melding

 17. soender en anderen ,,het gaat niet om geld .
  Het gaat om een niet nagekomen afspraak ,punt . De 35 euro maakt niks uit nee .. wat wel uitmaakt is dat landgenoten elkaar discrimineren zelfs om waar zij willen wonen of waar zij wonen. Getuigt van gebrek aan intelligentie.Bijdragen aan de opbouw van je land kun je ook elders op de globe.Meer dan ooit is het van belang dat we als Surinamers 1 worden en dit soort “witman akkefietjes ” neutraliseren.De echte vijand is degene die nu jouw belastingcentjes gebruikt voor dingen die niks met de opbouw van het land te maken hebben. Ga Nadenken!


  Maak melding

 18. Ik denk eerder dat de suri’s Nederland opbouwen met die 60 euries die ze moeten betalen voor hun visum dus….wie bouwt wie op?

  #11 prima verwoord.
  Sommige mensen doen alsof suri -neds aliens zijn.
  Maar goed, geen winter duurt eeuwig, ook dit euvel lost zich vanzelf op!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.