Voedselvoorziening Suriname heeft groeistuipen

12

PARAMARIBO, 14 okt – De voedselvoorziening in Suriname is bij lange na nog niet wat die wezen moet. Dit stelt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Er zijn nog te veel obstakels voor een continue productie in met name de landbouw.

Van voedselzekerheid kan dan ook geen sprake zijn. Er zijn nog wat voorwaarden waar absoluut aan voldaan moet worden. “In Suriname is er werk aan de winkel. De voedselzekerheid is de laatste tijd bedreigd door een aantal ontwikkelingen”, zegt Raghoebarsing. Een van die bedreigingen is de hoge brandstofprijs. De kostprijs van producten steeg, evenals de kosten van levensonderhoud.

Ook de prijzen van grondstoffen vlogen de pan uit. Het gros is namelijk import. Ook spelen oeroude problemen als gebrek aan zekerheid op landbouwgronden. Veel landbouwers ontberen behoorlijk titel op de grond die ze bewerken. Zonder speciale aandacht zal een groot deel afvallen. “Er is veel werk te doen. In gebieden waar landbouwers zitten zonder zekerheid op hun grond, zijn beleidsprogramma’s nodig”, aldus Raghoebarsing.

12 REACTIES

 1. het probleem in suriname is,dat de regering venetiaan zaken niet serieus kunnen aanpakken.komt door de conservatieve houding van deze regering.de regering heeft mensen nodig die de aanstoot moet geven om het conservatief denken wakker te schudden.

  neem een gek voorbeeld met de leidingen,deze bestaat helemaal niet meer.wordt verkaveld en als bouwkavels verkocht.terwijl dit domeingrond is of in huur is voor landbouw doeleinden.

  de regering venetiaan mis de potentie om suriname tot ontwikkeling te brengen.wat heeft deze man al de jaren dat hij daar zit voor land en volk gedaan heeft.

  deze hadden zoveel te kletsen over de chinesen;cubanen;venuzeulanen en de moslimswereld wat zie we vandaag de dag gebeuren.het zijn deze zelfde landen waarmee suriname zaken doen.
  maar bouterse en wijdenbosch waren toen fout bezig.

  zaken doen met deze conservatieve regering komen wij surinamers geen stap vooruit.


  Maak melding

 2. minister je zeurt,

  Je weet donders goed dat venetiaan bewust deze sector probeert kapot te maken.
  Deze groep mag zich niet verrijken had deze sector in zijn binnenland gelegen was dit allang opgekrikt naar een hoger niveau.


  Maak melding

 3. Het is niet zo moeilijk om de voedselvoorziening tot een hoger peil te brengen.De groeistuipen worden veroorzaakt door de regeerders.Deze mensen willen een land regeren, terwijl ze niet eens weten hoe ze een huishouding moeten runnen.Als je de kennis niet in huis hebt, kan je tegenwoordig kopen of als hulp accepteren. Maar neen,ze willen bewijzen dat ze het zelf kunnen doen.Investering in de landbouw levert al binnen korte tijd al heel wat op. Maar het hangt af van de condities.Als de natuur de spelbreker hierin is, dan moet je maatregelen nemen.Bijv dmv kassen, schaduwgaas of tunnels.Het vergt een zekere investering, maar je bent het hele jaar door gegarandeerd van een vaste stabiele prijs.Als de regering hun hersencellen zouden laten werken, dan was zowel de teler als de consument hierbij gebaat.Maar de regeerders denken dat ze alles weten.Door ouderdom zijn de hersenen bekrompen.Bij mij kunnen ze gratis om advies omdat ik weet en gezien hebt hoe de landbouw in bepaalde landen vooruit gaat, want de regering stimuleert het, in het belang van de consument.


  Maak melding

 4. Tegenstrijdigheid

  Terwijl de minister van LVV dit zegt, zegt op datzelfde moment de minister van H&I iets tegenstrijdigs. Voedsel en landbouwexport moeten omhoog zegt H&I en we hebben niet genoeg te eten, zegt LVV.
  Verwarrend beleid noemt men dit en een teken dat we met individuen te maken hebben die nooit met elkaar overleggen. OK, ik zit erop te zeiken maar waarom is dit hen niet zelf opgevallen? Grootheidswaanzin!

  Door dit soort berichtgevingen kan je de samenwerking van de bewindslieden toetsen. En die is niet goed. Ieder bewandelt zijn eigen weg terwijl het om een kabinet gaat.
  Misschien dat iemand het woord kabinet voor me wil definieren dan zal ik zien of er een stukje samenwerking uit te halen is. Wie durft?

  Maar met dit woord is ons buikje nog niet gevuld, toch? Brandstofprijs, dure import grondstoffen, hoog levensonderhoud en vele onzekere stukjes grond in bezit. Dat is wat ons maagje nog leeg houdt, volgens de LVV minister. Ik weet dat hij het goed meent, maar ik geloof er niets van!
  1 probleem ga ik weerleggen, de anderen mag u zelf doen.
  Ik plant een boom op m’n erf. Na 5 jaar geeft nijn boom fruit. Ik pluk mijn fruit en breng het met de auto naar de markt. Daarvoor heb ik 10 liter brandstof nodig.
  Is de brandstof dan zo duur dat ik elk stukje fruit duurder moet verkopen? Nu heb ik veel ruimte op mijn perceel dus plant ik niet 1 maar 10 bomen, dus heb ik meer fruit die ik met 10 liter benzine kan vervoeren.
  Misschien kan de minister het me uitleggen want we planten niet machinaal dus er komt geen diesel of benzine aan te pas.
  De andere drie problemen mag iemand anders van dit forum weerleggen of kan dat niet?
  Help!


  Maak melding

 5. De onzekerheid regeert.
  Je hebt in de landbouw een ondernemerssegment. Zoiets als CHM of Kersten bijvoorbeeld. Die koopt marktafhankelijk de ‘input van de boer’: voer, zaad, meststoffen, energie. Het zijn bedrijven die in sterke mate met bankleningen (dollars) kopen. De boer koopt bij CHM ook met een lening, van familie of bank. Alle twee hebben dus hoge financieringslasten. Ze moeten rente betalen over het geleend geld. Hoe hoger de inkoopkosten van CHM of Kersten zijn des de duurder wordt het voor de boer. Alles wordt aan broertje/zusje consument doorberekend. Wordt het te duur dan zie je dat er bedrijven zijn die in de problemen komen. Nog erger wordt het als de boer hoge kosten maakt en geconfronteerd word met relatief steeds lagere en fluctuerende opbrengsten. Een milieufactor bijvoorbeeld. De ironie van het verhaal is dat er in de huidige situatie voor de consument geen prijszekerheid bestaat terwijl hij als verwend wordt aangemerkt. Hij heeft immers een hoge levensstandaard terwijl boer vindt dat hij of zij beter af is als hij/zij zou eten wat de pot verschaft. Bij een hoge levensstandaard wordt gezorgd dat je de beste kippenpoten uit de VS krijgt. Je zorgt niet meer voor je zelf, er wordt voor jou gezorgd. Bij een Supermarkt stap je haast niet meer uit je auto. Beste kwaliteit levensmiddelen, meestal geïmporteerd wordt zo ingeladen. Geen Surinaamse rijst, maar het duurdere Basmati uit India. Met dat label van hoge levensstandaard ben je een joker in eigen huis. Ook die onzekere landbouwgronden vindt de minister een pijnpunt. Dus naast een onzekere hoge levensstandaard consument heeft hij een onzekere boer erbij. De onzekerheid regeert. Het typische boerenbedrijf, dat jarenlang behoorlijk zelfstandig heeft gewerkt staat op onzekere grond. Het staat niet op Tigri,op de grens met Guyana, maar toch geeft het geen zekerheid. Het kan zijn dat de boer met onzekerheid erfpacht bedoeld. Dat kan. Ook daar is er een oplossing voor. Dat weet de minister. Erfpacht wordt in zeg 15 jaar, geleidelijk omgezet in eigendom. Maar met de eigendom moet de boer wel een zekere geldbedrag gaan betalen voor het grond. Dat extra zekerheid kan de opbrengst van een ondernemersbedrijf, c.q. boer verhogen en dat kan weer de prijzen wat laten zakken ten gunste van de consument. Ik heb de hier aangedragen oplossingen niet uit een Westerse handboek voor economie maar min of meer zelf beredeneerd met in mijn achterhoofd dat links van mij de boer staat en rechts van mij de consument, ik dus. De een heeft de andere gewoon nodig. Varma R .


  Maak melding

 6. Suriname kan heel veel voedsel produceren als men echt wat aan de productie doet.Het land hoeft helemaal geen kunstmest in te voeren, wat heel veel geld kost.Je kunt het huisafval gebruiken om er compost van te maken.De minister Raghoebarsing kan gewoon de Nederlandse ambassade binnen stappen en vragen naar het bedrijf die in Bangladesh met groot succes aan het composteren geweest is,dan krijg hij alle informaties over het bedrijf en ze zijn van het bedrijf zeer vriendelijk om te helpen.De minister vind ik helemaal niet geschikt voor de baan die hij bekleed,gezegd is hij niet de enige er zitten nog vele er bij.


  Maak melding

 7. Suriname heeft een enorm landbouw potentie. Zeer vruchtbaar, goede temperatuur, enorm veel onbenutte land en veel water. Wat wil men nog meer.

  Landbouw moet niet bukkend in de hete zon gedaan worden, maar massaal en machinaal. In elk district moeten gesubsidieerde staatsdepots komen die machines uitleent cq. verhuurt aan boeren.

  Er moeten gewassen geteeld worden waar veel vraag naar is bijv. Rijst, groente, fruit, graan, soja, veevoer, peulvruchten, evt. biodiesel. Het wordt tijd dat men deze produkten niet gaan importeren maar juist exporteren. Het enigste wat geimporteerd moet worden is kennis en knowhow.

  Denk vooruit aub voordat het te laat is. Zo moeilijk is het niet alleen moet de wil er zijn dan kom je ver.


  Maak melding

 8. Ben het eens met het betoog van pagaal.
  Maar net wat je zei pagaal:

  Zo moeilijk is het niet alleen moet de wil er zijn dan kom je ver” De wil ontbreekt bewust bij venetiaan.

  Varma inderdaad ook heel goed samengevat misschien een kleine kantekening gebruik alinea’s leest wat makkelijker en overzichtelijker. Geen kritiek of verwijt.


  Maak melding

 9. In gebieden waar landbouwers zitten zonder zekerheid op hun grond, zijn beleidsprogramma’s nodig”, aldus Raghoebarsing.
  Bovenstaande aldus een mini-ster, zo wie moet voor beleidsprogramma’s zorgen mini-ster? Je zit al bijna 5 jaar op die stoel waar zijn de beleidsprogramma’s ik heb het nog niet over uitvoering van ze want dat zou teveel gevraagd zijn, maar waar is jou beleid programma. Stelletje grappenmakers, front heeft voor stabiliteit gezorgd volgens sommige onnozole onder ons, terwijl ze vergeten dat regeren/besuren een heel pakket omhelst en niet alleen sparen.

  Intussen heb ik gelezen dat Guyana 10x maal meer rijst produceerd en ook nog goedkoper kan leveren aan de Caricom, zal dit ook komen omdat de Nickerianen en veel landbouwers nu geen front aanhangers meer zijn, dus vernietigd frontvhp maar alles wat met landbouw te maken heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.