Suriname moet Europese subsidies bestrijden

8

PARAMARIBO, 14 okt – Suriname moet zich meer beijveren voor afbouw van de Europese landbouwsubsidies. Dit stelt parlementariër Jiwan Sital. Anders wordt aansluiten bij het partnerschapverdrag met de EU, de zogenaamde EPA, een farce. Van eerlijke, gelijkwaardige handel zal nooit sprake zijn.

Met hoeveel mooie ronde woorden dat ook geformuleerd wordt. “Zolang het Europese subsidiebeleid doorgaat, zullen EPA’s funest zijn voor de lokale productie”, zegt Sital. Het verdrag schrijft ook voor dat tariefmuren wegvallen. De veel goedkopere Europese groenten en fruit komen dus tariefvrij binnen. De Surinaamse land- en tuinbouw kunnen dat met geen mogelijkheid aan.

Sital vraagt zich af of de Surinaamse handelaars wel rekening houden met het lokale belang. EPA’s worden per regio gesloten met voormalige Europese kolonies om vrijhandelszones op te zetten. Volgens minister Clifford Marica van Handel & Industrie valt het met het eigen belang wel mee: “We zijn tegenstanders van Europese subsidies. Samen met grote landen als India en China pleiten we in WTO-verband voor afschaffing.”

8 REACTIES

 1. Weer de EPA’s!! Diverse meningen en het begin van politieke discussies, precies zoals ik had verwacht.

  Pas geleden was er een nieuwsbericht over de EPA’s en wederom wil ik waarschuwen voor overhaaste beslissingen, hoewel ik zelf niet weet welk besluit het beste zou kunnen zijn voor Suriname.
  Daar heb je insite-cijfers, bestaande contracten, handelsgedrag, cijfers van douane e.d. voor nodig om een goede analyse te kunnen maken om daarna de boel goed te overwegen.
  Dat laat ik over aan de slimme heren die ’t voor het zeggen hebben.
  De EPA’s hebben nadelen en voordelen, maar dat is een gegeven waar je altijd mee te maken hebt.
  Ik hoop dat de keuze in alle wijsheid zal worden gemaakt, want hier kun je lang aan vast zitten.
  Aangezien ik niet zelf het besluit hoef te nemen moet ik vertrouwen hebben in de heren die dit gaan doen.

  Ik verkeer wel in de gelukkige omstandigheid dat ik achteraf altijd nog kan zeiken dat ze het niet goed hebben gedaan.
  Daar hebben we Waterkant voor.


  Maak melding

 2. blijven bedelen; kennelijk lezen de politici eerst mijn reactie om achter te komen, hoe het werkelijk zit met het politieke gedachte goed in suriname…domme ezels.


  Maak melding

 3. Ik weet echt niet waar Sital het over heeft. Volgende fase: Suriname importeert kouseband uit Nederland (omdat het goedkoper is)! Haha! Waar komen de aardappelen en de uien vandaan? Uit Europa. De knoflook? Uit China. De appels en peren? Uit landen als Chili en Amerika. De land- en tuinbouw in Suriname (uitgezonderd de rijstteelt) is mondiaal gezien dermate kleinschalig, dat er over concurrentie niet eens gesproken kan worden. Nog afgezien van de kwaliteit. Of zit de wereld te wachten op klaroen, bita wiri, gomma wiri, amsoy of dagoeblad? Nee, Sital, als je groot wilt lijken, zul je moeten leren ook groot te denken!


  Maak melding

 4. Wat groeit waar?

  De Coca en de Aardappel komen oorspronkelijk uit Peru. Europeanen hebben ze meegejat naar hun eigen land en nu kopen Zuid Amerikanen gesubsidieerde aardappel van de Europeaan.

  Komkommer, paprika. tajerblad, pepers, amsoy, antroea, tomaat, en nog veel meer plant men in gesubsidieerde broeikassen in Europa, zo veel, dat een groot deel aan de varkens wordt gevoerd. Deze produkten zijn straks op de Surinaamse markt ver onder de prijs te koop.
  Nu al is Amerikaans gesubsidieerd verbouwde rijst in Suriname, India, Thailand, en in Indonesie te koop. De arme plaatselijke boeren zijn het slachtoffer van foutieve politieke beslissingen.

  We pleiten volgens de minister al heel lang in WTO verband voor afschaffingvan de subsidies in Europa. Wat voeren we eigenlijk op landbouwgebied uit naar Europa? Bananen?
  Over niet al te veel tijd groeien bananen ook gesubsidieerd in Europa dan zijn de EPA’s geen snars meer waard.

  Vergelijk: In Suriname kocht ik elke forthnight een ijsappel. Dat was pure verwennerij voor mijn vriendin en haar zusjes en broertjes. De koude appel uit de vitrine van de Chinees was gewikkeld in wit papier en kostte mij 1,75 Surinaamse Gulden.
  Toen was dat bijna 3 Nederlandse guldens waard. De ijsappel werd met schil en al in zeven gelijke moten gesneden, ieder een stuk.
  En dan was ik weer voor twee weken de aller liefste zwager in aankomst.
  Een mango kostte in Nederland toen 1 gulden.
  Vandaag kost een tros banaan (4 stuks) 65 Eurocent en mango’s vindt je op de markt voor vier voor een Euro, dus nog geen 25 Eurocent per stuk, terwijl de ijsappel in Suriname nog steeds niet te betalen is door een doorsnee middenstander.

  Met deze overeenkomsten waarbij de tarief muren wegvallen importeren we over niet al te lange tijd mango’s en banaan uit Europa.
  En wat te denken van gesubsidieerde tomaat, amsoy, antroea of kouseband?

  We zoeken de problemen zelf op en laten ons zaken opdringen die altijd in ons nadeel werken. Eerst afschaffen die subsiedies, dan zien en praten we verder.
  Hoe smaakt een mango die in de Bijlmer is geteeld? Of een banaan uit Limburg? Over niet al te veel tijd is de Surinaamse landbouwexport dood, want dan groeit alles overal.


  Maak melding

 5. die verhaal van de ijsappel heb ik ook meegemaakt als kind in suriname, glunderend in de etalage van de chinees akko tegenover de 2e rijweg(naast lalla(kleermakerij) kostte 1 ijsappel rond de 3,50 meen ik..kon als kind van 9 nooit zo,n appel kopen..zelfs een portie bamie van 25 cent was een hoop geld. een hoop surinamers van nu beseffen niet hoe surneds de tijd als kind hebben beleefd in suriname, en begrijpen ons niet, wat voor potentieele meerwaarde hun land heeft. de politiek loopt ook zeker 30 jaar achter de feiten..maakt zich te vaak erg belachelijk. ze weten niet hoe je een land moet besturen. zelfs een weg verbreding met eu hulp, willen ze de bevolking doen geloven dat ze de volgende termijn verkiesbaar zijn. praten/vergaderen/congressen bezoeken/tentoonstellingen; het brengt geen meerwaarde en al het geld slinkt op. nu een tekort van 200 miljoen euro; hoe kan dat? natuurlijk, iedere suriname is naast een burger, ook een overheids personeel, dus dan heb je een overheids tekort. dus als iedere suriname een salaris ontvangt en niemand echt goed werk verricht en de infrastructuur niet optimaal wordt beheerd en alle straten vol met water lopen, dan begrijp je toch wel, dat er iets behoorlijk mis is in suriname..


  Maak melding

 6. Das, man man man, ik krijg altijd heimwee naar een bepaalde tijd als ik bepaalde reacties van jou lees. Nu heb je het weer over een ijsappel die je elke forthnight kocht om thuis bij je vriendin in zeven stukken te gaan delen. Potverdrie, dat komt heel bekend over.

  Sorry, dat was even een zijstap in een serieuse discussie.


  Maak melding

 7. De enige manier subsidies tegen te werken is zelf meer te produceren en de mensen bij te brengen inheemse producten te kopen.Het ecologisch verbouwen van producten staan boven de producten die uit Europa,China en USA komen.Je hoeft geen Hollander te zijn om appels te eten koop je Surinaamse producten,die zijn vers en smaken beter,koop geen wortelen of bloemkool die uit Canada moet komen.


  Maak melding

 8. AHE,

  Die goeie ouwe tijd had z’n charmes. Het leuke ervan is dat je die tijden kan terughalen via de nieuwsberichten op dit forum. Sommige scenes of annecdotes gaan nooit dood. Ze blijven in je geheugen hangen.
  Tang boeng!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.