zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieLandrechtencase Surinaamse Inheemsen bij OAS

Landrechtencase Surinaamse Inheemsen bij OAS

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 okt – De landrechtencase van het Inheemse plaatsje Maho, in Saramacca, wordt voorgelegd aan het mensenrechtenhof van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Dit zegt Lorraine Jubitana, functionaris van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname. De door de overheid beloofde oplossing van het plaatselijke grondconflict, blijft te lang uit.

De vereniging heeft daarom besloten de zaak internationaal aan te kaarten. Maho en een ondernemer liggen al jaren met elkaar overhoop. De ondernemer eist een stuk grond op die traditioneel wordt bewoond door de plaatselijke Inheemsen. “De mensen leven nog steeds in vrees over de toekomst van hun woon– en leefgebied”, zegt Jubitana tegenover Dagblad Suriname.

Verwacht wordt dat de zaak officieel begin 2010 wordt voorgebracht bij het mensenrechtenhof. De behandeling kan ruim een jaar in beslag nemen. De dorpshoofden hadden eerder al een internationale case aangekondigd. De regering beloofde een oplossing na een hongerstaking van enkele dorpelingen. Volgens de dorpshoofden worden ook andere gemeenschappen bedreigd.

opening
Fernandes Express
BODO Party

7 REACTIES
 1. Geachte Redactie
  De inheemsen van Noord,Midden en Zuid-Amerika,kunnen tegenwoordig internationaal hun recht halen voor behoud van hun laatste leefgebieden op het continent Amerika.Dus ook in Suriname.Mevr. Lorraine Jubitana ik wens U succes toe.En ik hoop dat U zult slagen bij het mensenrechten hof van de Organisatie van Amerikaanse Staten.Maho heeft recht op hun plaats,punt uit.
  Met vrieddelijke groet Lohrasil Wrijfsteen


  Maak melding
 2. de regering mag nimmer deze mensen als wilde beesten gaan beschouwen.zij zijn de waarachtige eigenaar van suriname en de overige landen in zuid en noord america.men weigert steeds om deze groep mensen een menswaardige behandeling te geven.

  ik denkt dat nederland verantwoordelijk gesteld mag worden voor de vele onmenselijke behandeling van de inheemsen in suriname geef de keizer wat de keizer toekomt en ook de indianen.

  je wordt soms geprovoceerd om actie te voeren tegen de occupeerteers van de inheemse grondgebied.


  Maak melding
 3. Waarom overheid, waarom?

  Dit is een interne zaak die ook intern en zo snel mogelijk moet worden opgelost. Waarom wachten tot er stappen over de grens worden genomen? Mocht het hof de zaak in het voordeel van de Maho’s bepleiten dan wacht u nog meer van dit soort geschillen. U weet dat er veel grond cadeau gedaan is of gewoon toegeeigend is in grote delen van het land.
  Dan wacht u ook nog een ander gevecht tegen het mensenrechtenhof dat geld gaat kosten.
  Of bent u niet geinteresseerd omdat u bang bent voor de ondernemer? Laat dan toch je ballen zien!


  Maak melding
 4. Jesusheee!!!…de staat doet alsof er niet genoeg grond in Suriname is. Laat de ondernemer daar vertrekken en geef hem iets anders man. Waarom zo moeilijk doen? Belang of geen belang. Let op de woorden van DAS. Er komt een sneeuwbal effect. Voordat je het in de gaten hebt kan de staat zich gaan bezighouden met allerlei zaken die in de toekomst aan het mensenrechtenhof zullen worden voorgedragen. We hebben andere zaken aan ons hoofd. En dit stagneert!


  Maak melding
 5. Het zou beter zijn als er investeerders zouden zijn die zeg maar, met de inheemsen zouden samenwerken. Dit zou ten goede moeten komen voor beide partijen.

  Inheemsen zouden dan economische meedoen in het algemeen belang van het land. Meer inkomsten en werkgelegenheid zou goed zijn voor alle partijen.

  Twee vliegen in 1 klap zonder ruzie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES