Koloniale archieven terug naar Suriname

13

PARAMARIBO/DEN HAAG, 13 okt – Nederland stuurt de komende zeven jaar koloniale archieven van 1667 tot 1975 terug naar Suriname. De ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken hebben dat gisteren bekendgemaakt, aldus Historiek.net.

Het gaat om ongeveer achthonderd meter koloniale geschiedenis. Minister Plasterk, staatssecretaris Timmermans en de Surinaamse minister van Binnenlandse Zaken, Hassankhan, ondertekenen donderdag bij het Nationaal Archief in Den Haag een plan van aanpak voor de overdracht van het archief.

Behalve volkstellingen bevatten de archieven onder meer stukken over de troepenmacht in Suriname en het slavernijverleden. Het koloniaal archief wordt nu pas overgedragen aan Suriname omdat de bewaaromstandigheden in het land tot voor kort onvoldoende waren.

13 REACTIES

 1. Ik vind het heel goed dat nu eindelijk Suriname in bezit van zijn eigen archieven komt te staan.Ik zou ook dat die spullen in het Tropen Museum zijn en van groot belang zijn voor het land terug gingen naar Suriname.We moeten echt blij zijn dat deze archieven in Surinaamse handen komen te staan.Zij die dan over de geschiedenis van Suriname willen schrijven hoeven dan niet naar Nederland toe.Deze archieven komen het land bereiken met kennis van het verleden.Ga maar na het zijn niet veel landen die wat terug geven,dat doen bv niet de Engelsen en Fransen.


  Maak melding

 2. wat goed! voor surinamers en nederlandse surinamers. goed voor het historisch bewustzijn van beide groepen. uitspraken gestaafd met bronnenonderzoek. hulde!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Goed nieuws.Ik vraag me af of de ruimte waar al deze waardevolle historische informatie bewaard zal worden, brandveilig is.Want kijk eens, hoeveel historische panden en andere waardevolle spullen niet door brand verloren is gegaan. In Suriname is het een groot probleem nl; men wil alles, maar het onderhoud en de nazorg laat veel te wensen over. Ik hoop dat Suriname hierop erg zuinig mag zijn en dat het nog eeuwen in goede conditie bewaard mag blijven.


  Maak melding

 4. In de speurtocht naar de zin van het Surinaams zijn en het laten voort bestaan daarvan,brengen het netwerk en de jongeren die de NDP steunen een dank uit aan Buitenlandse Zaken Nederland voor het zorgvuldig in bewaring houden, in goede toestand van historische informatie over Suriname.

  Wat Suriname had is groten deels te grabbel gegooit door onvoldoende historisch besef van maatschappijdodend en volksvernietigend gedrag van huidige regeermachten.

  Nederland had de informatie ook kunnen vernietigen.
  Maar als je slordig bent als archief in Suriname Toen,ja dan moet je in deze situatie de unieke band tussen Suriname en Nederland koesteren.

  Wie is dan in deze de slaaf geweest


  Maak melding

 5. Land in ontwikkeling!!!
  Geen negativiteit maar realiteit…..laten we hopen dat dit archief niet bij de eerste de beste opstand of staking vergaat. You never know in Surinam. Of denken we dat het altijd zo rustig zal blijven. Dat hoort bij democratie.


  Maak melding

 6. Ik beproef bij de forumleden enige hulde aan de Nederlandse regering en dankbaarheid.
  Vind ik zelf erg positief.
  Nrs.5 en 6….Ja,alvorens het archief(hard copy) aan de Sur.regering wordt overgedragen, wordt er eerst een digitaal archief gemaakt.Ook wordt dit archief in Suriname in een nieuw/modern gebouw opgeslagen.Dat zit dus goed.
  Ik deel trouwens de mening van nr.8 (DU).
  Ben erg verbaasd betreft de reactie van nr.7
  Het Netwerk spreekt over “jongeren van de NDP”….nieuwe generatie NDP met een nieuwe kijk misschien??Nou goed.Ik ervaar de reactie van nr.7 erg positief.Suriname is een democratie en gelukkig mag elke partij een gewijzigde visie op na houden.


  Maak melding

 7. Ik sluit me aan bij reactie nr. 5.
  Zonder een goede en vooral brandveilige archiefruimte in Suriname zijn de archieven zo weer kwijt. Ik vraag me af of er intussen mensen zijn opgeleid om met de archieven op de juiste manier om te gaan.


  Maak melding

 8. Als geschiedenis ons lering laat trekken uit het verleden en lijnen leert trekken naar de toekomst, weten we ook dat we geen problemen moeten oplossen op manieren die in het verleden faliekant verkeerd hebben uitgepakt. Varma R


  Maak melding

 9. in het verleden werden monumentale gebouwen in brand geschoten om machtsbehoud, dus laten wij als volk ervoor zorgen dat deze archieven goed bewaard blijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.