Surinam Airways wil tweede Airbus inzetten

30

PARAMARIBO, 12 okt – De SLM wil nog een Airbus inzetten op de Mid-Atlantische route. Dit meldt De West. Het toestel moet in juni 2010 al beschikbaar zijn. De eerste A-340-300 die binnenkort wordt ingezet, zal niet voldoen. Het passagiersaanbod vanuit vooral Nederland blijft toenemen.

“We hebben momenteel de handen vol en kunnen helaas tot eind van het jaar geen passagiers meer accommoderen”, zegt SLM-directeur Henk Jessurun. Dat zegt al veel. De economische crisis in ook Nederland schijnt weinig invloed te hebben op de eindejaarstrek van duizenden Nederlanders van Surinaamse afkomst. Voor de SLM betekent het goed zaken doen.

De zure tijden lijken langzaamaan op te trekken. De eerste Airbus is geleased bij KLM-Air France, moet voornamelijk de Mid-Atlantische route onderhouden. Voorlopig zijn vier vluchten per week gepland. De inzet van de tweede Airbus maakt deel uit van plannen om de vleugels stevig uit te slaan. “De SLM zal dan ook proberen deel te gaan uitmaken van de chartermarkt, waarbij ook op andere bestemmingen kan worden gevlogen”, aldus Jessurun.

30 REACTIES

 1. DE SLM en Ka LM hebben jaren steen en been geklaagd dat de route niet rendabel was om dat ze zowel heen als terug geen volle kisten konden krijgen en dat de prijzen daarom niet lager konden.
  Nu kunnen ze dit argument niet meer gebruiken en vervalt hun redenen voor de hoge prijs.
  Gaat de ticketprijs nu wel omlaag?


  Maak melding

 2. Ik hoor al jaren dat Jesserun zegt dat ze een vliegtijg gaan kopen. En nu leasen ze 1.
  Een vliegtuig kopen is op de midden en lange termijn veel aantrekkelijker. En deze is ook te klein. Tussen de 269 en de 295 passagiers.

  Hij vertelde ook dat ze uit de rode cijfers kruipen maar er is al jaren geen financiele jaarverslag geweest. Deze man is een manipulator van de eerste orde.

  ik rust


  Maak melding

 3. Grote flauwekul. Ik heb enkele maanden geleden een ‘broker’ telefonisch gesproken die namens SLM de airbus aan de man moet brengen voor de resterende dagen van de week dat SLM geen gebruik van de kist maakt. De route Ams-par leent zich uitstekend voor een 747 400, indien een hoge bezettingsgraad wordt gehaald. SlM heeft echter een airbus ‘gehaald’. Dit duidt erop dat men de benodigde bezettingsgraden niet haalt. Dus is het hele verhaal van Jesserun niet meer dan een publiciteitsstunt om het merk SLM op te kalefateren.


  Maak melding

 4. SLM mensen; lopen achter de feiten; in plaats daarvan geld ophalen in de vorm van obligaties en met het geld voor de helft een boeing 777 een aanbetaling doen en de rest in termijnen afdragen; nee. je moet zelf weten,,maar meteen een A 380 bestellen met 800 zitplaatsen ben je meteen van het probleem af..


  Maak melding

 5. Na jaren lang berichten moeten horen dat het slecht gaat met SLM,willen wij gelijk dat de prijzen omlaag gaan. KLM doet dat niet,maar wij betalen gewoon de volle pond.Ik wil ook dat de prijzen omlaag gaan, maar geduld wordt beloond. Het komt wel.


  Maak melding

 6. De vliegroute

  De reacties 1, 2 en 3 lopen precies in de pas van mijn gedachtengang. Alleen is 7 dagen in de week vliegen met 1 toestel niet mogelijk. Maar het is wel stimulerend.
  Natuurlijk zullen SLM en KLM nu het argument “lege kisten” niet meer kunnen gebruiken om de ticketprijs hoog te houden. Ze zullen maar iets anders moeten bedenken.
  Tussen leasen en kopen is het net als bij een woning. Koop je, dan is alles van jou. Ook onderhoud en vernieuwing van onderdelen.

  Met het oog op de komende Olympische spelen in Brazilie kan SME gaan onderzoeken hoe we hier van kunnen profiteren zoals Varma in een eerdere reactie aangaf. Vluchten vanuit Amsterdam met een bezoek aan het binnenland van Suriname gecombineerd met Olympisch bezoek. Dan hebben we een 2e toestel nodig die dan landingsrechten van de Brazilianen moet krijgen. Dat kan bij het WK voetbal in Brazilie ook.
  Er is werk aan de winkel voor Jesserun en zijn onderdanen. De chartermarkt op!


  Maak melding

 7. De eerste Airbus is geleased bij KLM-Air France, moet voornamelijk de Mid-Atlantische route onderhouden. Voorlopig zijn vier vluchten per week gepland.

  beste mensen,

  Is SLM vergeten dat tot tweemaal toe een Airbus van KLM-Air France is neergestort????????????? Dit jaar nog!!!!!!


  Maak melding

 8. eerlijk gezegd ik betwijfelt het of de slm goed heeft nagedacht over dit soort type vliegtuig.

  de bezetting zal zeker in het begin terug lopen.

  heeft de klm intussen het verschil van die kwart miljoen euro’s aan de slm reeds betaald voor de opgelopen schade op schiphol met de rudy kappel vliegtuig.


  Maak melding

 9. KLM-Air France is bezig de A 340 uit haar vloot te halen (althans alleen Air France want KLM heeft de 340 nooit in haar vloot gehad) net als meerdere maatschappijen. De A 340 is welliswaar zuiniger dan de huidige 747-300, maar de 777 is vele malen efficienter en zuiniger en milieu vriendelijker. SLM holt weer achter de feiten aan. Voor de route pbm – ams zou de airbus 330 een geschikte optie zijn of de 777-200.
  En ja, een vliegtuig hoort in de lucht te zijn. Elke dag aan de grond kost geld.


  Maak melding

 10. Wat een goed nieuws, ik ben benieuwd. Als dit zou betekenen dat ze ook eens hun vleugels uitslaan naar andere zuid amerikaanse landen is dat nogmaals goed nieuws. Met Singapore airlines vlieg je van London naar Australie, dus waarom niet met de slm van Amsterdam naar Buenos Aires of Santiage de Chile?


  Maak melding

 11. De prijzen zijn al 650 euro in het laagseizoen. Veel goedkoper zal het niet meer worden omdat het dan afgelopen is met de maatschappijen. Ze draaien nu al bijna geen winst meer met deze prijzen.

  Ik durf eigenlijk ook niet in een airbus(frans) te zitten, ze zijn defect gevoeliger dan de boeings. Vergelijk het maar met die franse auto’s die ook zeer snel kapot gaan en veel minder betrouwbaar zijn..


  Maak melding

 12. De eerste Airbus is geleased bij KLM-Air France, moet voornamelijk de Mid-Atlantische route onderhouden. De KLM die ziet het goed en daarom gaan ze minder naar suri vliegen, omdat ze al doekoe van SLM vangen. Ik hoop dat SLM(Jesserun) dit ook inziet en een dagje extra gaat vliegen op de Mid-atlantische route, zodat de reizigers ook in de SLM gaan geloven en wat uiteindelijk moet lijden tot prijsverlaging.
  Tang Boeng


  Maak melding

 13. Kopen is niet zaligmakend. Als het even tegen zit kan je een leasecontract verkorten, maar een vliegtuig die je gekocht hebt kost alleen maar geld als het niet in de lucht is. Dus ze hebben wat mij betreft verstandig gehandeld en ja ik zou ook van KLM AirFrance leasen, want zij doen ook onderhoud voor vele grote maatschappijen. Alle luchtvervoerders werken samen op 1 of andere manier. Als blijkt dat de veiligheid voor een groot deel gewaarborgd is dan so be it.
  Voor de mensen onder ons die niet kunnen lezen. De Boeing 747-400 is stukken groter dan de Airbus. Dus ja de frecuentie zal omhoog gaan en ook de bezettingsgraad. hersens gebruiken graag alvorens te reageren.


  Maak melding

 14. SLM, koop een airbus zelf, en dan pas kom je uit de zure tijden, wat Henk hier zegt.

  Op deze manier zal SLM alleen een mooie fraaie kleur hebben om op schiphol te zien langs de snelweg, verder geen ontwikkeling en gaan jullie elke jaar de zure tijden in.

  Dus luister ook naar ons (Passagiers), koop een nieuwe en dan zie je de voordeel, niet alleen lenen of leasen, wat je ook noemen mag.

  Suriname is als sinds 1975 onafhankelijk, maar zien veel minder dan toen, en nu ook bij SLM, wordt zelfstandig, reken niet op andere maatschappijen, SLM is the best, zo moet je denken.

  Maar jullie klootzakken weten niks ervan!


  Maak melding

 15. “De eerste Airbus is geleased bij KLM-Air France,”

  Waarom bij KLM-Air France leasen en niet bij een van de noodlijdende Amerikaanse of Japanse Luchtvaartmaatschappijen waar je gewoon in dollars betaald terwijl je euros verdiend. Ik ben echt benieuwd naar de haalbaarheidsstudies gedaan in deze. Vooralsnog moet ook ik bekennen dat ze hebben geleerd uit het verleden, nl gewoon vliegtuig leasen en niet zelf kopen.


  Maak melding

 16. Ai boi,
  Wat de SLM ook doet, het is nooit goed no
  Luister, bevalt die airbus je niet, vlieg dan met de KLM, zo simpel is het. Als surinamer zijnde vind ik wel dat je onze nationale carrier mag steunen ipv alleen kritiek leveren.
  Dat toestel word niet van KLM-Air France geleasd, maar word geleasd bij een leasemaatschappij waar Air France die kist zelf ook had geleasd. Niemand koopt tegenwoordig nog toestellen..alles word geleasd dus ook de SLM ( heeft erg voordelen tov kopen ).
  Een B777 is alleen haalbaar geweest als de SLM de nodige ETOPS certifisering had, iets wat ze dus (nog) niet hebben dus zijn ze genoodzaakt om met 3 of 4 motorige toestellen de oceaan over te stekenen en is een A340 de beste keus. Was het een MD-11 geworden, hadden jullie ook de nodige ophef gemaakt over de veiligheid van dat toestel, want die heeft ook het een en ander meegemaakt in het verelden en nog vliegt iedereen met de KLM..
  Wij surinamers zijn toch rare mensen no..


  Maak melding

 17. SLM is een onderneming en moet plannen en om op conditie te blijven moeten ze wat doen
  Wie niet waag die niet wint en ja de kritiek van mensen .is allemaal dom
  Maar je weet maar nooit wie straks aan de macht komt.Desi of blijf VENE
  Ach ja ik hoop het allerbeste voor de Slm
  Hopelijk blijf VENE en dan kan de plannen goed uitgwerkt worden


  Maak melding

 18. Niet kopen maar leasen. De onkosten als die kist uitvalt zijn dan voor jou als je hem koopt. Bij leasen moet je in het contract afdwingen dat je een ander vliegtuig ter beschikking krijg indien hij uitvalt. Hopelijk dat de prijs van een ticket met 25% verlaagt wordt. Dan kan ik elk jaar met oudjaar naar SU


  Maak melding

 19. Wat een kritiek op het leasen terwijl de meeste duidelijk niet weten wat leasen is en dat er heel verschillende vormen van lease zijn. De belangrijkste verschillen zitten in:
  – financial versus operational lease. Het eerste is een soort huurkoop het tweede is een soort langdurige huur waarbij gewoonlijk ook onderhoud en een groot aantal risico’s voor de lessee (de KLM) zijn.

  In het geval van SME is bedrijfszekerheid een belangrijk punt. Ze kunnen zelf nooit een volledige onderhoudsploeg in dienst nemen. Dus zijn ze aangewezen op een partij die betrouwbaar onderhoud doet en daarbij rekening houdt met het vluchtschema.
  Bijzondere risico’s. Net als bij een lease auto kan het schade risico afgekocht worden. SME is er dan van verzekerd dat bij grote schade een vervangend vliegtuig beschikbaar is.

  Kortom in het geval van SME is operational lease waarschijnlijk het meest aantrekkelijk.

  Daarnaast kan bij operational lease geprofiteerd worden van eventuele belasting voordelen die in NL gelden voor schonere vliegtuigen. Immers het vliegtuig fiscaal is dan van de KLM.

  De vraag leasen, kopen en onder welke voorwaarden is dan ook veel ingewikkelder dan sommige simpele criticasten hier op het forum ons laten geloven.


  Maak melding

 20. ik ben het eens met mensen die zeggen dat SLM achter de feiten aanloopt.
  ze hadden beter een 777 uit de de woestijn kunnen trekken, dan nu een verouderde 340 kopen die net als de huidige 743 vaker in de hanger staat dan dat hij vliegt.
  over lease of kopen kan je gewoon niks zeggen dat is een commersiele beslissing reden voor lease kan ik me voorstellen dat ze dit als tussen oplossing zien en dan over een jaar of 5 iets echt nieuws bestellen. (787)


  Maak melding

 21. een ieder praat over die airbus.
  maar what about die 747 die nu vliegt?
  wat doen ze daarmee?
  ze gaan het verkopen! (toch?)
  waarom introduceren ze geen vrachtroute tussen de Caricom en Europa en of Amerika/Afrika/China?
  pop die 747 vol met surinaamse producten van SAB, Fernandes, CIC, sappen, fruit, groente, rijst, enz. en ga de wordt pionier voor die hardwerkende surinaamse ondernemers.
  richt een dochter BV op die zich primair hier op gaatfocussen. laat een groep studenten van ADEK (studierichting rechten, bedrijfskunde, economie, etc.) het geheel onderzoeken en laten een stel kapitaalkrachtige ondernemers die nieuwe BV ondersteunen middels deelname.
  dit zou een prachtig plan zijn, helaas….. die 747 met vrachtklep wordt verkocht. de surinaamse exportondernemers worden weer afhankelijk gemaakt van de KLM en de surinaamse procducten blijven onzichtbaar voor de rest van de wereld…..!
  sari torie!


  Maak melding

 22. op de valreep! velen snappen er niets van:

  Leasen is voor een kleine maatschappij zoals de SLM goedkoper, immers zij kunnen de checks niet zelf uitvoeren.

  De 747, verbruikt niet alleen teveel kerosine maar er moet ook een boordwerktuigbouwkundige (ofzo) mee, dat verhoogt de arbeidskosten enorm! het feit dat die kiste teveel kerosine gebruikte en de 3e man op de flightdeck was de reden van de klm op het toestel van de hand te doen.

  en suriname/de slm is niet etops gecertificeerd. deze certificering geeft aan of je een vlucht op 2 motoren over de oceaan mag doen en hoeveel minuten je van het land af mag vliegen. dus geen 777 voor de slm, wellicht ook geen md11.

  wees trots op de slm, 2 boeing 737 en straks 2 airbus 330!


  Maak melding

 23. Airbus haters:

  Wist je dat het incident van AF met een 330 gebeurde en sowieso niet met een 340? Klein verschil misschien maar toch. Jullie doen net alsof een A 340 antiek is. Een anschaf of een lease overeenkomst van / met een triple bak zal S.A. wellicht niet in de achterpocket hebben zitten, qua euries of heb ik het mis?! Met een 340 is overigens maar 1 serieus incident gebeurd, in Toronto en guess what: Alle passagiers hebben het overleefd met enkele licht gewonden. Een 340 is een uitstekend vliegtuig en misschien beetje achterhaald door de 777-300 ER, maar voldoet nog uitstekend!!! Vliegen is altijd een risico en jullie verklaren hier de triple bak als heilig (ik vind hem ook mooi en goed!) maar ook die zal niet ongeschonden blijven, kan niet anders! De gevaarlijkste slogan luidt m.i. immers: ‘Never Crashed’. Jullie schrijven de 340 bij voorbaat en onterecht af! Het lijkt mij een prima tussen oplossing en inderdaad; Er wordt hier niet eens het verschil tussen een 300 en een 340 gezien, qua passasiers capaciteit.

  Groet 340-300


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.