Herdenking en viering Dag van de Marrons 2009

4

Gisteren, zaterdag 10 oktober 2009, organiseerde SaMON in samenwerking met Cordaid en gemeente Utrecht de 28ste herdenking en viering van ‘de Dag van de Marrons’ in Nederland. De dag begon met een conferentie in het Forumgebouw en werd afgesloten met een cultureel, feestelijke festiviteit in Partycentrum Oase in Utrecht.

Marrons zowel in Suriname, als in Nederland herdenken met de Dag van de Marrons de succesvolle strijd die diverse Marronstammen in Suriname hebben gevoerd tegen onderdrukking en voor vrijheid tijdens en na de slavernijperiode. Door deze strijd was de toenmalige koloniale overheid gedwongen om, na enkele mislukte pogingen, tussen 1760 en 1767 definitief vredesverdragen te sluiten met de Marrons. Op 10 oktober 1760 is het eerste blijvende vredesverdrag met de Marrons van de Ndyuka stam gesloten.

Deze dag stond in het teken van de ontwikkeling van het binnenland in het kader van de nieuwe ontwikkelingsamenwerkingsrelatie tussen Nederland en Suriname. Het thema van de conferentie was “Bieden de nieuwe ontwikkeling Samenwerkingsrelatie tussen Nederland en Suriname en de nieuwe (mede)financieringsvormen van het Nederlandse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking nieuwe kansen aan Marrons in Nederland om een structurele bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het binnenland van Suriname?”

4 REACTIES

 1. Laten wij eerlijk zijn als men jouw geld moet geven om dit te herdenken of vieren.
  Dan weet ik het ook niet meer.
  Dat ding is verworden…geef ze eten drank en spelen…DAN BLIJVEN ZIJ DOM EN ACHTERLIJK.
  Die schurken misdadigers gingen gewoon meer dan 100 jaar verder met misdadige praktijken>>>>dan komen jullie en anderen de wereld wijs maken vrede getekend>>>>>welke vrede dan>>>>>kijk wat de positie is van de marron anno 2009 dan ben je meer dan 300 jaar verder>>>>>>> maar wat zie je dan>>>>>zie koffiekamp dan hoef ik geen moer meer te zeggen.

  IK KRIJG TOCH HET GEVOEL DAT MEN GEK IS OP SINTERKLAAS EN DAT ANDEREN GRAAG PIETERBAAS SPELEN.


  Maak melding

 2. Herdenking.

  Prima hoor, zo’n herdenkingsdag. Overleggen, terugkijken, kransje, praatje, drankje en de mogelijkheden bekijken tot een betere verstandhouding of zelfs financiering van de
  projecten die door Marrons in het binnenland van Suriname worden onderhouden.
  Maar waarom altijd feest? Bigi pokoe? Waarom?
  Al het andere wordt ondergeschikt gemaakt omdat het gros van de bezoekers pas komt wanneer de bigi pokoe band al moe is en op instorten staat.
  Organisatie; hou het in het vervolg heel klein met een receptie en twee sprekers. Een namens de Marrons en een namens Nederland.
  Dat is voldoende en kost veel minder. De overgebleven poen kan naar de projecten in het binnenland van SME.


  Maak melding

 3. Laten wij eerlijk zijn de naam Marron staat voor Marronage..(engels)weggelopen slaaf met een behoorlijke lading van alles dat vies en vuil is tot b.v.terrorist aan toe anno 2009.
  Ik vraag mij af waarom men niet oplet…Jij gaat toch niet rond lopen met een door misdadigers geven naam.
  Hoe kan jij een weggelopen slaaf zijn als er geen slavernij meer bestaat.
  Of bestaat slavernij nog……….. nog………..weggelopen slaaf Marron.


  Maak melding

 4. Wanneer worden de slachtoffers herdacht van de gruweldaden tegen de mensheid gepleegd door deze marrons?

  Na 100 jaar zijn ze nog geen meter voorruit gekomen. Ze krijgen gratis electra, brandstof en medische zorg van die diklip bavenetiaan en ze roven, moorden en verkrachten lopende band.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.