Snelgroeiend Suriname slurpt steeds meer energie op

25

PARAMARIBO, 9 okt – De snelle economische groei van Suriname trekt een zware wissel op de eigen energievoorziening. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De behoefte aan energie is enorm toegenomen de laatste jaren. Blijkt dat de huishoudens nog het minst afnemen.

Ook daar is weliswaar een groei waar te nemen. Toch is het grootste deel van wat er extra nodig is toe te schrijven aan de bedrijven. Er komen steeds meer bij, wat de druk extra vergroot op de schaarse voorziening. “Als iemand nog twijfelde aan de toenemende welvaart in Suriname, dan is hier het bewijs”, zegt Rusland. De positieve ontwikkeling heeft wel een schaduwkant.

Energiebedrijf EBS kan niet aan de vraag voldoen. Dat is nu des te meer merkbaar. Door het aanhoudend zonnig weer is de behoefte alleen maar toegenomen. Bovendien is de toevoer afgenomen vanuit de energiecentrale op Afobakka. Door het warme weer is het waterpeil aanmerkelijk gedaald in het plaatselijke stuwmeer. De landelijke voorziening is bijna geheel afhankelijk van dieselgeneratoren. Dat jaagt de kosten nog een extra op.

25 REACTIES

 1. ik ben al moe van al dat gelul van een paar ministers.

  de regering in suriname moet een talkshow tussen marica;rusland en chandrikapersad santokhi snel organiseren.

  paul salam somohardjo presentator lonnie bruinswijk;neus_hoorn en du_plessis als jury leden/figurant.

  tot nu toe heb ik nog geen mallemoer kunnen merken van een welvarend suriname.

  jopie pengel had ook zoveel gepraat over goedkoop energie.we hebben een stuwmeer plus nog een staatsolie en toch zijn er nog heel veel tekorten.het beleid van de huidige regering stelt geen moer voor,alleen maar blijvend praten tot dat wij allemaal dood neer vallen.


  Maak melding

 2. Een soortgelijk bericht heb ik niet zo lang geleden ook gelezen. Blijft het hierbij of komt er ook nog een bericht dat er een aanvang is gemaakt met de oplossing.

  Als dit het gevolg is van welvaart of groeiende economie zal de oplossing ook van de welvaartsgelden moeten komen.
  Minister wat belet jou? De uitvoering komt wel, maar presenteer nu eerst een plan dan is het halve werk gedaan.


  Maak melding

 3. Kern energie is een optie. Maar ze gaan liever met elkaar vechten om stemmen in het binnenland dan dat ze er serieus naar gaan kijken welke mogelijkheden er zijn. Ze zijn al jaren aan het praten erover maar er worden geen knopen doorgehakt. Hun buiten vrouwen eisen teveel aandacht van hun baja.

  Ik rust


  Maak melding

 4. Slurp, slurp.
  Het is allemaal mooi, minister. De prachtige economische vooruitgang is zichtbaar, alsook de steigende ondernemersgeest van de nieuwe Surinamer.
  Regeren is vooruitzien. Dit had u moeten zien aankomen en maatregelen treffen voordat het zo ver kwam. Daar heeft u in gefaald.
  Maar niet getreurd, de kosten hoeven niet per se omhoog, want u hoeft geen dieselolie meer te kopen. U heeft toch een goeddraaiend staatsoliebedrijf onder u? Nou, dus laat de dieselmotoren maar flink draaien en al slurpen ze onze staatsolie helemaal leeg, vooruitgang van land en volk is het allerbelangrijkste.


  Maak melding

 5. Ja zonnepanelen zou perfect zijn !
  Op elk dak ! Maar ja hoe het te betalen…. Als de overheid de mensen daarin tegemoet komt is het zo wie zo een zeer goede investering.


  Maak melding

 6. Ja, regeren is vooruitzien. Er is geen energiebeleid, geen huisvestingsbeleid, geen grote ontwikkelingen in gang gezet op het gebied van onderwijs, volksontwikkeling en volksgezondheid. Niks over veligheid, justitie, landbouw, veeteelt en visserij. Niks, niks, niks, geen ontwikkeling, whatsoever. Zelf bij de bouw van een gemiddelde school wordt tientallen jaren over gemijmerd. Ieder jaar puilen de lokalen meer en meer uit, omdat er geen nieuwe scholen worden gebouwd. De stad Paramaribo groeit dicht omdat men gewoonweg niet ruimtelijk kan denken. Alles wil men in Paramaribo houden. Mensen, wat is er mis om bijvoorbeeld Lelydorp of Meerzorg als voorstad van Paramaribo te ontwikkelen? Geen visie, niks, niks, niks. En als je dus niksdoet moet je niet verbaasd zijn dat “dingen” je gaan inhalen. Je moet anticiperen op de dingen. Dus daarom is er nu o.a. ook een schaarste aan energie. Gaan jullie toch een keer grote investeringen plegen voor de toekomst. En niet weer wachten op een stuiver van Venezuela om je eigen visserij op gang te helpen, want ondertussen halen de Venezolanen meer uit de Surinaamse wateren dan het gegeven “stuivertje”.


  Maak melding

 7. Ooit gehoord van zonnepanelen??Ik denk dat het een heleboel gaat helpen als de mensen die nu aan het bouwen zijn,gebruik maken van zonnepanelen.Ik neem aan dat het duur is, maar je moet het zien als een inverstering.
  Maak gebruik van het zonlicht dat Masra Gado ons heeft gegeven.


  Maak melding

 8. Laat die man met cijfers komen.
  Hoeveel kilowattuur voor Huishouding…hoeveel voor Industrie.

  Wat voor soort Industrie…want het kan een grote Chinese winkel zijn(hij weet zelf ook dat een winkel geen productie Industrie is)
  Om heel wat reclame borden te versieren en de boel mooi te maken is geen industrie…..en Hotels gaat bij mij ook moeilijk want daar geven jullie uitbuiters die jullie nog steeds te vlug af zijn onderdak.

  Laten wij elkaar goed begrijpen als jij vooruit gaat in de productie(export) dan ben je goed bezig, maar zit je gewoon als uitbuiter energie te gebruiken, dan moet men jouw behoorlijk laten betalen voor energie.

  Niet de burger niet de gewone man
  Doet men dat niet dan is jouw Front(jullie hebben in 2005 de boel behoorlijk verhoogd) verantwoordelijk voor misbruik en uitbuiting van de bevolking.
  DAAROM NOEM IK DIT VERHAAL EEN DOMKOP VERHAAL EEN BLINDE DOM GRAPPEN MAKENDE LUMMEL.


  Maak melding

 9. Citatie van forumlid nr.2:
  “Als dit het gevolg is van welvaart of groeiende economie zal de oplossing ook van de welvaartsgelden moeten komen”.

  Bovenstaande citatie van nr.2 zie ik als een correcte opmerking.
  Met als aanvulling een vraag: (los van oplossing energie vraagstuk)
  Waarom laat de infrastructuur(oude verrotte huizen,ellendige straten enz)ondanks de welvaart nog veel te wensen over??
  Maar goed.Dit hoort bij een andere discussie thuis.Het was maar een vraag.


  Maak melding

 10. Hoe doet India het.
  Volgens een ontwerpversie van het plan moeten tegen 2020 twintig miljoen gezinnen in India over verlichting beschikken die op zonnestroom werkt. Microleningen moeten hen helpen de aanschaf daarvan te financieren. Bestaande thermische centrales zullen minstens 5 procent van hun productie uit zonne-energie moeten halen. Op alle openbare gebouwen moeten zonnepanelen komen. Er komen belastingvoordelen en voordelige kredietvoorwaarden voor producenten van zonnepanelen en investeerders in zonneprojecten, terwijl bedrijven en gezinnen die meer zonnestroom produceren dan ze verbruiken, het overschot aan de elektriciteitsmaatschappijen zullen kunnen verkopen. (Varma R)


  Maak melding

 11. Dit is een luxe probleem. De elektriciteitsvoorziening heeft geen gelijke tred gehouden met de economische vooruitgang van Suriname. Maar zoals met alle infrastructuele zaken: onderhoud is niet aan Surinamers besteed. Een elektriciteitsnet uit de jaren ’70, waaraan af en toe wat lapwerk wordt gepleegd, staat onder grote druk, letterlijk en figuurlijk. Ik zou de rest van de pariteitsmiddelen van Ric daar maar eens aan besteden. Overigens ben ik blij dat Suriname niet gebukt gaat onder de situatie zoals b.v. op de Dominicaanse Republiek, waar 6 `a 7 stroomonderbrekingen PER DAG de normaalste zaak van de wereld is. EBS doet zijn stinkende best, daar ben ik van overtuigd, maar het kan geen ijzer met handen breken. Klagen heeft geen zin derhalve. Péjé heeft wel gelijk.


  Maak melding

 12. in nederland of elders in de wereld denken ze jaren vooruit waarom kan dat niet in suriname vraag ik mij af, kennis die je niet in huis hebt kan je kopen dames en heren in suriname.


  Maak melding

 13. Srananmang (11). Misschien komt er ooit een nieuwsbericht op WK m.b.t. dit onderwerp. Alvast een opwarmertje voor een toekomstige discussie. V.w.b. de verrotte huizen, denk dan in dit geval ook aan de vele boedelkwesties in Suriname. Ruzie in de familie na overlijden van de ouders waardoor huizen onbeheerd achter blijven. Of één of meerdere buitenkinderen die van de aardbodem verdwenen zijn en waarvan de verdere afhandeling afhankelijk is van hun handtekening. In deze gevallen is het heel moelijk voor de staat want je hebt met een wet te maken. Ik heb niet alle wijsheid in pacht dus correct me if i’m wrong. Maar ik denk dat een heleboel van deze gevallen een antwoord zijn op jouw vraag. En uiteraard verloedering en slecht onderhoud door armoede. Maar ja, een andere discussie.


  Maak melding

 14. Djogo (13), U hebt gelijk. Goede gedachte van de vrouwen. Althans, ik ga er gemakshalve er vanuit dat ze echt vrouw zijn. Met een nickname weet je het nooit he. Het is bekend dat vrouwen de zaken over het algemeen simpeler beoordelen. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Realistisch zijn is ook belangrijk bedoel ik te zeggen. Vaak liggen de antwoorden voor de hand, maar de practische beperkingen bep-alen de slagingskans. Nu is er een accuut probleem dat een gelijke oplossing vereist. Kortom, eel mooi voor de toekomst want ik zie de oplossing ook wel zitten!


  Maak melding

 15. hahahahhaah ai baja men wil in alles Nederland na doen,zonnepanelen bestaan sinds kort in Nederland, het kost een hoop poen ,vandaar dat haast niemand ze hebben geplaatst is alleen voor de rijken joh.
  Waarom moet men zo een dure investering in Suriname hebben,enkel en alleen omdat Nederland dat ook wil of gaat doen.
  Zij die in Nederland wonen zou ik aanraden zich met Nederlandse zaken bezig te houden,want no.7 wil me niet komen vertellen dat zij zonnepanelen geplaatst heeft he.
  Dat stompzinnig gedoe met alles sang a japie ie doe mie moes foe doe toe.


  Maak melding

 16. Die man Blakaman maakt grappen Su. heeft potentie…maar dan zegt hij duidelijk de Suri’s niet.
  Want in 40/50 jaar tijd is de bevolking aantal nauwelijks gestegen, dus daarom vind ik dat hij liegt…ai-jaja.


  Maak melding

 17. @tilda
  Moeilijk he je verstand gebruiken.

  In SME zijn juist grote mogelijkheden voor zonne energie. Groot obstakel bij de invoer is evenwel dat de prijs van electra door de overheid om politieke redenen te laag gehouden wordt.

  Zonne energie zal mn voor de lokaties die verder van de grotere steden afliggen een uitkomst kunnen zijn. Lokaties als Stoelmans eiland kunnen als voorbeeld dienen. Het transport hooeft dan niet via dure hoogspannings leidingen, de transportverliezen zijn veel kleiner. Wel moet er dan een voorziening komen voor de opslag van electra voor dagen met minderzon en de avond uren.

  De grote energie maatschappijen ullen vermoedelijk best hun steentje bij willen dragen omdat een dergelijk project voor hun een mooie vinger oefening is en tevens veel positieve publiciteit oplevert.


  Maak melding

 18. Tilda (18), ben je nou een vrouw of niet? Anders heeft djogo (13) te vroeg gejuicht. Maar je hebt gelijk. Het is duur, dat is één van de practische beperkingen die ik bedoelde in mijn reactie (17). Maar voor de verre toekomst zie ik wel een kans.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.