Technisch onderwijs Suriname uit kinderschoenen

5

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 8 okt – Het technisch onderwijs in Suriname toont steeds meer volwassen trekjes. Van een systeem dat bijna alleen goed was voor uitvallers, is het een ware sociale trekker geworden. Het aantal jongeren dat bewust kiest voor techniek en technologie groeit angstwekkend.

Het gaat zelfs zo snel dat instellingen nauwelijks nog voldoen. Het Natin, dat technisch onderwijs aanbiedt op middelbaar niveau, is een goed voorbeeld. Vorig jaar konden honderden nieuwkomers niet geplaatst worden. Het heeft bestuurders waarschijnlijk wakker geschud. “We investeren veel in het technisch onderwijs”, zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV.

Dat is vooral opmerkelijk voor een ministerie zonder directe link naar onderwijs. Toch is LVV de motor geweest achter het opzetten van een Natin in Nickerie. Het district van rijst, en straks mijnbouw, is economisch in de lift. “Daar hoort technisch onderwijs op niveau bij”, zegt Raghoebarsing. Voor het allereerste leerjaar meldden zich ruim dertig studenten aan.

5 REACTIES

 1. Ik vind het jammer dat vele jonge mensen niet geplaatst konden.Daar er zulke interesse bestaat voor de techniek is het dan niet mogelijk de scholen uit te breiden? Suriname heeft technici nodig op alle gebieden.Het opleiden van landbouwers,boeren en vissers zijn de ruggengraat voor het land.Zonder boeren geen melk,zonder landbouwers geen groeten en zonder vissers geen vis.Daarom zeg ik steek meer geld in deze takken,laat niet de buitenlanders het komen doen,deze zien alleen hun voordelen.


  Maak melding

 2. Een goede zaak.
  Langzaam begint het besef te groeien dat er meer aandacht besteed moet worden aan het technisch onderwijs in Suriname. Met de huidige economische crisis is het handig voor een land om meer op eigen kracht te gaan varen. Het zou jammer zijn als er leerlingen wegens capaciteitsgebrek niet geplaatst kunnen worden. Een technisch achtergrond biedt vooral aan jongeren meer werkzekerheid. De huidige evolutie is al zeker goed te noemen. Niemand kan nog zonder technische spullen in de samenleving, maar voor herstel en onderhoud heb je ook vakbekwame mensen nodig. Het opwaarderen van technologische kennis en vaardigheid is een absolute must, ook voor Suriname. (Varma R)


  Maak melding

 3. Technisch onderwijs werd vroeger als minderwaardig onderwijs beschouwd. De afvallers gingen naar de technische school en dat was te min. In de toekomst zou deze leerling, bij deelname aan de maatschappij er vuile handen van krijgen en zou ook niet op kantoor achter een bureau met een mooie pen tussen de vingers zitten. Dat zag je ook in de maatschappij terug. Iemand die met een das naar zijn werk ging, daar werd tegenop gekeken.

  Dit is aan het koloniale tijdperk te wijten.

  Degenen die naar Nederland waren vertrokken waren ook verbaasd dat een ingenieur in Nederland in spijkerbroek naar z’n werk ging. Inmiddels zijn de Surinamers daar van teruggekomen. Gelukkig, aangezien een land in ontwikkeling niet zonder technici kan. En niet iedereen hoeft ingenieur te zijn, het gaat primair om de uitvoerders.

  Eigen technisch personeel is een belangrijke voorwaarde om een ontwikkelingsland naar het eindpunt te brengen.


  Maak melding

 4. laten blij zijn dat deze jongeren nu inzien dat een goede schoolopleiding beter is dan drugs-smokkel, suriname is nu bezig alles wat toen is afgebroken weer op poten te zetten gelukkig maar zal ik zeggen en laten we hopen dat deze lijn verder word voortgezet .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.