Aanpak politie jaagt cokeprijs in Suriname omhoog

19

PARAMARIBO, 8 okt – De harde klappen die justitie recent heeft toegebracht in het drugscircuit jagen de lokale prijs van cocaïne snel omhoog. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi. De prijsstijging van bijna honderd procent is het tastbaar bewijs dat de aanpak vruchten afwerpt. Maar het mes snijdt aan twee kanten.

Enerzijds wordt de misdaad effectief bestreden. Aanvoerwegen zijn grotendeels afgeknepen of nog moeilijk toegankelijk. Anderzijds kan het gewelddadig worden als bendes elkaar naar het leven staan om het beetje dat nog binnen is. “Er geldt een geweldscultuur in de onderwereld: alles mag. Ook kan sprake zijn van onderlinge concurrentie tussen kartels”, zegt Santokhi tegenover Dagblad Suriname.

Voorlopig wijst niets op verstoring van de openbare orde. De autoriteiten blijven wel alert. “We moeten er rekening mee houden dat men gaat azen op de weinig beschikbare drugs, het geweld in de onderwereld zal toenemen. Die informatie is er op dit moment niet, maar het kan zo gebeuren”, aldus Santokhi. Ook junks kunnen nog meer last bezorgen als ze in geldproblemen raken.

19 REACTIES

 1. Grappig maar direct ook heel dom, behoorlijk dom ook.
  Hoe kan hij weten dat de prijzen omhoog zijn gegaan.
  Deze man is een POKAI.
  Of loopt hij of zijn vriendjes in deze wereld van PUSHERMAN.
  Kan niet anders want hij kent prijzen of hij maakt de prijs.


  Maak melding

 2. Iedereen koopt en rookt zich te barsten, ja zelfs ook de politie. Wat moet de gegoede burger ervan denken als er pal naast zo’n drugshol een zich zo noemende agent van politie woont en niet durft op te treden?


  Maak melding

 3. @ 1 DjingDjing,

  Als je weet wat marktmechanisme inhoudt, dan is het logisch om de conclusie te trekken, dat de cocaine dan ook duurder geworden is zoals de minister beargumenteerd.

  Slechts een kwestie van Vraag en Aanbod.
  Als de spoeling dun wordt, gaat de prijs dus omhoog. Is de coke voorradig en de markt raakt overspoelt, dan gaat de prijs omlaag. Er is dus zo gezegd sprake van een concurentiestrijd.

  Overigens zal een cokedealer in dit laatste geval, sneller van zijn dope af willen zijn omdat hij meer risico loopt om gepakt te worden. Dit in tegenstelling tot wanneer de schaarste toeslaat. De dope wordt dan in dat geval als het ware goud waard, dus logisch ook duurder.

  De analyse die de minister geeft moet je dan als scherp zien. Het getuigt dat hij op alles berekend is. En dus ook de uitwassen die in de maatschappij kunnen of zullen plaatsvinden.Regeren is immers vooruit zien.

  We moeten dan ook blij zijn met zo’n minister zal ik maar zeggen.


  Maak melding

 4. Laten we het eens anders bekijken. Wat gebeurt er met de junks die nu geen geld meer hebben om hun dagelijkse behoefte te kopen? Ze gaan steeds brutaler te werk. Dat wil zeggen: Mensen moeten steeds alerter worden. Het wordt tijd dat iedereen zijn eigen erf gewapenderhand gaat verdedigen. Is daarmee het probeem opgelost? Nee. Dit probleem heeft een keerzijde. Misschien dat de drugssmokkel naar het buitenland minder wordt, omdat er nauwelijks winst wordt gemaakt, maar in Suriname zelf zal het drugsprobleem alleen maar groter worden. En dan heb ik het over de gevolgen van het drugsprobleem. Iedere junk zal nu kost wat wil geld zien te vergaren om aan zijn/haar behoefte te voorzien. Mensen, let op uw zaak! De slag is gewonnen, maar de oorlog is nog lang niet voorbij!


  Maak melding

 5. Aldus tokkie leider van de grootste kartel met een badge, zo kan het ook concurrenten uitschakelen een schaarste creeren, de prijs opdrijven om daarna als marktleider goed teverdienen.


  Maak melding

 6. Nr 4, That’s right. Dat noemen ze analyseren en beredeneren met het doel om elke situatie die als gevolg van een actie ontstaat meteen te kunnen aanpakken of te wel pareren. De minister is ook niet op zijn achterhoofd gevallen en weet even goed dat zijn woorden dit soort reacties als nr.1 zullen triggeren. De minister weet ook dat er mensen zijn die achter elke boom een nieuwe vijand zien en alles in het negatieve willen trekken.

  Toch is hij moedig genoeg om voor het volk openheid van zaken te geven, met de hoop dat het grootste deel zijn uitleg objectief en integer zal beoordelen. Ik ben geen echte aanhanger maar wel objectief genoeg om de resultaten van zijn werk te “zien”. Al moet ik alleen maar van de nieuwsberichten uitgaan. Verder hebben de meesten daar boter op hun hoofd dus is het – althans voor mij – gemakkelijker om alleen op de goede dingen te focussen. Anders is helemaal niemand geschikt voor een rol in Suriname dus de “twijfel gevallen” mogen zich van hun beste kant laten zien en doorgaan met resultaten boeken.


  Maak melding

 7. Tell me…. gebruik je kop… een minister heeft niks met geen enkel prijs te maken.

  Neemt hij als pokai alles van anderen als domkop over of heeft hij zelf vinger in de pap…Mi e dinke a pa disi gevaarlijk doti.

  Ik zeg ik vertrouw de zaak niet….HIJ MOET BEHOORLIJK WEET VAN HEBBEN…100…DIT IS GEVAARLIJK SPEL.


  Maak melding

 8. Wat een onzin… op #4 en #5 na dan.
  Ik sluit me volledig aan op #4 en zat idd ook aan het probleem te denken genoemd in #5.
  Maarre ik neem aan dat de Minister daar ook aan heeft gedacht (!) In de tussentijd, wees alert… want met harddrugs gaan mensen gekke dingen doen, zeker wanneer ze het erg nodig hebben en er niet aan kunnen komen…. Ja ik vind dat best wel een punt om rekening mee te houden…. de andere kant van de medaille.


  Maak melding

 9. het is interesant om te zien hoe die scheidslijn van sommige lopen als het om een moreel verwerpelijke onderwerp gaat als drugs,
  ze vinden het erg als een agent naast een drugs hol woond en niets doet,ze vinden het erg als politie en burgers drugs gebruiken terecht vind ik, maar deze zelfde inconsequente mensen nemen het hier wel op voor mensen die veroordeeld zijn in het buitenland voor drugs-smokkel mensen die openlijk zaken deden met drugs-kartels uit columbia en terroristen van de fark, santokhi bestrijd met man en macht het drugs probleem die de militairen hebben veroorzaakt daar zwijgen mensen als nummer 3, 6 over. ze zijn de drugs vliegtuigen vergeten


  Maak melding

 10. Het Wilde Westen

  Vic Morrow en de Indianen vechten het niet meer uit, maar de Coca oorlog geeft aan dat we nog steeds barbaars leven. Welliswaar lopen we nu met stropdas en guayabera hemden rond, maar we blijven mensen.

  Dat de minister dit aangeeft heeft te maken met drie zaken:
  1. Hij vraagt aan de bevolking om allert te zijn.
  2. Hij kondigt nog meer harde acties van zijn kant aan, alvast als verdediging.
  3. Door deze berichtgeving steekt hij het vuurtje aan bij de coca bendes die zich onderling gaan wantrouwen en dus afmaken.
  Dan hoeft de minister het niet zelf te doen.

  Slimme zet! Alleen daarom al heb ik bewondering voor de moed van deze minister.


  Maak melding

 11. “We moeten er rekening mee houden dat men gaat azen op de weinig beschikbare drugs”

  Klopt tot de dag van vandaag weet het volk niet hoeveel drugs gestolen is, oh ja het onderzoek loopt nog en de mini-ster zou niets meer zeggen want de drugsmaffia heeft infiltranten bij de media. Omdat de prijzen met 100% zijn gestegen moet men deze mini-ster onder toezicht plaatsen want alle drogga komt zo weer op de markt, vette winst voor sommigen.


  Maak melding

 12. Het is vrij normaal dat een minister van justitie op de hoogte is van de drugsprijzen en wat er op “straat” gebeurt. Dat wordt hem door z’n staf ingefluisterd. Hoe zou je anders een goed beleid kunnen hebben als je niet op de hoogte bent van de essentiële details. Oke, misschien ongewoon om dit in de media te zeggen maar dat is nou eenmaal de politiek in Suriname. Klein land, klein volk, en een daarop aangepaste uitleg naar het volk toe. Niets mis mee. Alleen jammer dat bepaalde mensen weer hun eigen interpretatie er op los laten.


  Maak melding

 13. ik heb een vraag aan nummer 14,
  als deze minister onder toezicht geplaats moet worden om de redenen die jij aangeeft vraag ik mij dan af wat er met één van grootste drugs-dealer in suriname moet gebeuren die veroordeeld is in het buitenland en op de opsporingslijst staat van interpol ik vind jou en velen anderen hier een zeer vreemde manier hebben van discussieren. als de minister tegen de pers zegt dat in verband met het onderzoek niet op alle vragen in kan gaan is daar toch niets mis mee, ben jij vergeten wat er in de jaren 80 en daar na gebeurde met kritische journalisten die werden geintimedeerd en vermoord nu zijn ze vrij om hun werk toe doen , jou baasje de voorzitter van een beruchte politieke partij in suriname heeft velen journalisten beschuldig dat ze in dienst van nederland en amerika waren anti revolutionaire noemde hij ze, wees blij dat we nu democratie in suriname hebben jij bent een ondankbare schepsel.


  Maak melding

 14. Pe smoko de, faja de toe. Siegfried Gilds is ons reeds voor gegeaan in dat gebed, die met een gladgeschoren porum de Justitie-minister uithing edoch defacto heulde met de onderwereld.

  Te yu wani naki maskita na see pranga yu musu luku bung nanga spikri!

  Everything comes sooner or late to an end. Zelfs de langste touw.


  Maak melding

 15. De grootste drugsbaron in Suriname is momenteel je baas Brunswijk ,DU,hij en Sanatokkiel controleren het drugs gebeuren jere.Laat het verleden rusten en kijk wat je geboefte heden ten dage uitvreten in Suriname.

  Deze minister komt ongeloofwaardig over,dit had hij moeten weten sinds hij aantrad,nu pas komt hij met zijn prietpraat.Hij bestrijdt zg de drugsscene met man en macht,waar heb je ooit gelezen dat er grote drugsvangsten zijn gedaan in Suriname?Enkele loopjongens,slikkers,vangen ze op zanderij en that`s it,voor de rest gaat alles gewoon zijn gangetje,want Brunswijk heeft nog steeds de drugsmacht in zijn klauwen,aangezien hij en zijn partij in de regering mochten meedoen is ie onschendbaar en zo sleept hij anderen mee in zijn dodelijke spul.
  Dus Sanatokkiel kom mensen geen knollen voor citroenen verkopen,de stemmers weten met wie ze te doen hebben ,deze praatjes vertel je maar als je met Brunswijk weer een goed drugsdeal aan het vieren bent.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.