Surinaams goud trekt aandacht multinationals

35

PARAMARIBO, 6 okt – De goudvoorraden in het binnenland trekken steeds meer aandacht van multinationals. Volgens minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, opent dit nieuwe perspectieven. De moeizame besprekingen over het mijnen van bauxiet kunnen misschien positief worden beïnvloed.

Het wil niet vlotten vanwege vooral de lage marktprijs voor aluminium, het eindproduct van bauxiet. “We zijn in onderhandeling”, zegt Rusland tegenover de Times of Suriname. Nu blijkt dat Suralco, de enige overgebleven bauxietmaatschappij, belangstelt in goudexploitatie, doen zich nieuwe kansen voor. Mogelijk wordt een link gelegd tussen beide typen mijnbouw.

Het ene niet zonder het andere wordt wellicht uitgangspunt van Surinaamse zijde. Suralco gaat in zee met goudmultinational Newmount. De joint venture Surgold wil al per 2014 mijnen in het Nassaugebied. Dit gebied valt binnen de mijnconcessie van Suralco. Door de stijgende goudprijs wordt het mijnen daar steeds aanlokkelijker. De waarde van de Nassau-voorraden wordt geschat op zo’n drie miljard dollar.

35 REACTIES

 1. Dit soort zaken moeten goed worden aangepakt en niet steeds terugkijken naar 15 “slachtoffers” die geen enkele waarde meer hebben voor de toekomst van land en volk.De Nederlanders kijken ook niet om naar wat de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog hebben gedaan.Er komt nu zelfs een geboren Nederlander in de nieuw te vormen Duitseregering.Als 17de rijkste land ter wereld met een inwonertal van omstreeks een half miljoen zou het toch moeten lukken denk ik maar het blijft alleen maar bij planning en geen ontwikkeling!!!!!


  Maak melding

 2. Als je als president voor geld gaat bedelen in het buitenland en je gaat mister S(cheap) van small bills spelen dan is de link gauw gelegd wat voor meer je te bieden hebt als je komt smeken…


  Maak melding

 3. Dit klinkt als muziek. De vraag is, zal al het geld dat het goud zou moeten opbrengen ten bate van het land (lees volk) aangewend worden. Of blijft het nog steeds pinaren en overleven.
  Toegegeven, Suriname is een land dat heel hoog staat op de wereld ranglijst wat natuurlijke hulpbronnen (vooral goud)betreft. Het steekt dan ook dat men er nog steeds niet in slaagt met deze “rijkdom”een welvarende staat te creeren. Waar zal dit aan liggen.
  verkeerd beleid? Of bestaat er nog een tweede Eddy Jharap die een proffesioneel bedrijf kan opzetten. Potentieel genoeg zou je denken. Hoop dat ik nog beleven mag dat de delfstoffen uit suriname legaal geexploiteerd worden door een proffesionele parastatale instelling. Het kan in Zuid Afrika, waarom nog steeds niet in Suriname?


  Maak melding

 4. Zo Zo aardige bedragen.
  Alles door een Surinaams bedrijf laten mijnen en Iamgold en Rosebel laten opzouten, haal je dan nog meer dan de drie miljard binnen. wel typisch dat er over 3 miljard van het nog te mijnen gebied wordt gesproken en als het Iamgold aangaat men allang blij is met 50 miljoen.
  Wat haalt Iamgold daadwerkelijk binnen??

  DES FOR PRES!!


  Maak melding

 5. VALKUIL.

  Als Suriname inkomsten blijft berekenen op basis van dollarinkomsten is er sprake van een kat in de zak. De dollar is niets waard.

  Wachten met verder uitbreiding van exploitatie van grondstoffen. Laat ze nog even in de grond totdat de economische storm die nu laait is gaan liggen.

  Grondstoffen zijn niet onderhevig aan stormen oftewel de waan van de dag. Het verliest niet zijun waarde.

  Dus Suriname niet zo haastig (happig) zijn.


  Maak melding

 6. Dat de ndp-ers dom zijn wist ik, maar omdat iedere dag hier te etaleren vind nog erger lees a.u.b de reaktie op nummer 2 dan begrijpt u wat ik bedoel, deze figuur slaat nog kant nog wal met zijn reaktie, het laat ook zien dat dit soort figuren geen respect hebben en ook niet weten wat normen en waarden zijn.misschien heeft deze oen nooit gehoord van het neurenberg proces.


  Maak melding

 7. Ja ja. “We kunnen het niet zelf, en hebben na al die jaren nog geen ervaring in het ontginnen van goud”. Dus laten we de rijke multinational ons (zogenaamd) komen uitleggen hoe het moet…

  Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen…


  Maak melding

 8. Het moet Front bij wet worden verboden namens het Surinaamse volk te onderhandelen met multinationals. Alle nieuwe deals aub na 25 mei 2010.

  Deze domoren verkwanselen toch al de Surinaamse grondstoffen.


  Maak melding

 9. naar mijn nederige overtuiging verdwijnt de armoede of verhoogd de corruptie als het staatsolie recept wordt toegepast in al onze nog maagdelijke natuurlijke hulpbronnen.
  onze leiders zijn strategen en onderhandelaars van de rijkdom van mamma sranan.het volk krijgt armoede.
  this is not the way.geloof in eigen kunnen is verloren.geen enkele multinational komt ons rijk maken.de mensen op de goudberg leven in pure armoede.
  wij hebben eddy jharap nodig om ons geloof in eigen kunnen te pompen.
  we are still blind to see the greatness of his massage.
  a patriot have spoken.


  Maak melding

 10. @Archief

  Ik zou je willen aanraden om eerst eens wat meer in de materie te verdiepen.
  Grondstoffen staan altijd genoteerd in US$
  Grondstoffen flucturen ook sterk in waard. Zo is goud nu duurder dan ooit ( >1000 US$, tegen nog geen 400 US$ een paar jaar terug), en baxiet en olie veel minder dan één jaar terug.

  Bij een aantal andere forumleden heeft advies geen zin. Die willen toch alleen maar hun eigen onzin en leugens horen. Aan dat soort idioten valt geen eer te behalen. Laat ze maar lekker in NL blijven.


  Maak melding

 11. @ Neus

  “Grondstoffen staan altijd genoteerd in US$”. Dat is idd tot nu toe een soort ijkmunteenheid. Ook dat fluctureerd. Grondstoffen uitdrukken in munteenheden – en met name in een die niet meer leading zal zijn in de toekomst – is lucht. Het vertegenwoordigd namelijk geeen enkele waarde(vastheid).

  Natuurlijk speelt – zeker deze grondstof – ook een bijzondere rol als het om vergenwoordigde waarde gaat. Het is altijd wat de gek ervoor wil teruggeven. Goud kun je namelijk niet eten of bijvoorbeeld rechtstreeks voor het opwekken van electriciteit gebruiken.

  Dus een vergelijking met bauxiet en met olie wil ik zeker niet maken zoals jij ook vasthoud aan een vage, irreele en kunstmatige waarde van de Amerikaanse dollar.

  Het is een conservatieve gedachtengang. NPS denki …! de goeie snuggere individuen die tot die partij behoren daargelaten.

  Wij moeten mee met de nieuwe economische orde die er komt. Grondstoffen ruilen voor zaken die we in de toekomst hard nodig zullen/kunnen hebben en voor geen goud te betalen zullen zijn.

  Misschien een te hoog gegrepen redenering en daardoor te abstract voor je, maar time will tell.

  Ik heet geen neus, maar heb acht wel een fijne neus.


  Maak melding

 12. @ Neus
  Sorry voor de typfouten, maar hopelijk begrijp je mijn punt.
  Overigens bedoel ik met ruilen van zaken ook niet materiele zaken zoals bijvoorbeeld KENNIS.


  Maak melding

 13. LAATSTE NIEUWS

  De goudprijs maakte vandaag een spurt omhoog door een verdere waardedaling van de dollar. De Amerikaanse munt stond al onder druk door de vrees voor inflatie in de VS, maar kreeg nog een duwtje omlaag door geruchten dat de Golfstaten zouden overwegen hun olie niet meer in dollars te prijzen.

  Dus Goud hoeft niet in waarde te dalen, maar je krijgt er nu roepias voor. Dus houd het als onderpand. Dat is wat ik bedoel.


  Maak melding

 14. Wie is er stom?????Volgens nummer 7 heeft nummer 2 nog nooit van het Neurenbergproces gehoord hahahahaha…Dat proces was al in 1945 gestart en de vonnissen zijn toen al in 1946 uitgesproken!!!!!Dus binnen een jaar en niet dat men het na 27 jaar bij elk wisje wasje als politiek-item gebruikt.Het volk leeft voort en heeft geen belang bij dooien van tig jaar geleden..Er zijn belangrijkere zaken die gedaan moeten worden zoals werk creëren voor het volk.Steeds zaken voor zich uitschuiven daar zijn ze goed in.Om een doodsimpele brug bij Uitkijk te bouwen doet men 5 jaar erover.Neurenbergproces en december ’82 zijn al in het oud verleden!!!!!We leven in het NU!!!!


  Maak melding

 15. Goud, goud, goud.
  Goud wordt in de international handel opnieuw belangrijk. De Amerikaanse dollar is sinds de economische crisis extra onder druk gekomen. Het heeft al aardig wat in waarde verloren De wereldbevolking is de afgelopen 10 jaar sterker gestegen als dat er nieuwe goudmijnen zijn ontdekt. Wereldwijd stijgt de vraag naar goud enorm. Suriname kan een van de weinige Eldorado landen op aarde zijn. Elders wordt minder goud gevonden. De toekomst is er eentje dus met weinig goud.
  Goud deed het al goed de laatste tijd, maar zo duur als vandaag was het nog nooit. Aan het begin van dit jaar kostte het nog 800 dollar per ounce. Een ounce (ruim 31 gram) doet inmiddels meer dan 1040 dollar. In euro’s maakt het iets minder indruk: ongeveer 705 euro. Het standaard ‘broodje goud’ uit de films en op de foto hierboven weegt ruim 12 kilo.
  Maar het kilootje goud wordt steeds populairder. Dat zou met de huidige prijs bijna 22.700 euro kosten. Goud doet het zo goed, dat een aantal Arabische landen al een tijdje plannen maakt om olie voortaan niet meer in dollars af te rekenen, maar in een combinatie van verschillende valuta’s en goud.
  Varma R


  Maak melding

 16. Goud is nog nooit zo duur geweest

  Recessie of geen recessie: de Goudkoorts is uitgebroken.

  Goud deed het al goed de laatste tijd, maar zo duur als vandaag was het nog nooit. Aan het begin van dit jaar kostte het nog 800 dollar per ounce. Een ounce (ruim 31 gram) doet inmiddels meer dan 1040 dollar. In euro’s maakt het iets minder indruk: ongeveer 705 euro.

  Het standaard ‘broodje goud’ uit de films en op de foto hierboven weegt ruim 12 kilo. Maar het kilootje goud wordt steeds populairder. Dat zou met de huidige prijs bijna 22.700 euro kosten.

  Goud doet het zo goed, dat een aantal Arabische landen al een tijdje plannen maakt om olie voortaan niet meer in dollars af te rekenen, maar in een combinatie van verschillende valuta’s en goud.

  mijn mede surinamers zorg dat die (RUS) venitiaan niet gek maakt.
  ik wil ook zien dat mijn land voor uit gaat en niet achter uit want holland stelt niks voor met hun grote mond en iedereen die hier op waterkant zegt dat ze draaien LIEGT jullie moeten eens weten hoeveel mensen terug willen komen naar suriname


  Maak melding

 17. Ze zullen weer contracten afsluiten met 100 jaar lang rechten voor de buitenlanders en zelf afgescheept worden een trip naar het buitenland met een paar sma’s


  Maak melding

 18. Ons Goud is meer dan Goud waard.
  Suralco wil onze overheid onder druk zetten door te dreigen te stoppen met ontginnen van bauxiet. Natuurlijk weten we dat de LME(aluminium prijs) tot bijna de helft gedaald
  is, maar er zijn ook betere tijden geweest.
  Een bedrijf als Suralco heeft jarenlang vette
  winst gemaakt en heeft in plaats van een appeltje voor de dorst te bewaren, alle winst gestopt in bedrijven buiten Suriname.
  Nu klagen ze over de lage verkoopprijs voor bauxiet.
  Geven we Suralco de gelegenheid om ook goud te ontginnen binnen hun bauxietgebied, dan bestaat de kans dat we onze goudvooraden gaan verkopen voor de aluminiumprijs. En die staat momenteel erg laag.

  Onze overheid moet zich niet laten opjutten.
  Het Nassaugebied is niet van Suralco maar van het Surinaamse kind. Suralco speelt al jarenlang eigenaar van een deel van ons land maar heeft er verder niets in geinvesteerd.
  Waar in Paramaribo of groot Suriname is iets te zien dat door Suralco is neergezet? Zelfs aanleg en onderhoud van de wegen naar het bauxiet moet onze overheid zelf bekostigen.
  Of er komt geen nieuwe overeenkomst, of er komt een overeenkomst waar er eerst een referendum aan vooraf moet gaan. Wil Suralco niet, dan gaan we de bedenkers van de nieuwe economie benaderen, de Chinezen.
  Met de Amerikanen en de Canadezen hebben we geen vooruitgang geboekt en als het aan hun ligt dan blijft het zo. Deze twee culturen gaan er vanuit dat je pas rijk kan zijn, als anderen arm zijn. Wij dus!
  Ook met de Nederlanders zijn we niet het rijke land geworden wat we denken te moeten zijn. Zelfs Brazilianen willen ons niet rijk hebben en voeren ons goud uit naar Belem do Parra.
  Als je de know-how hebt om het zwarte goud aan te boren, moet je het ook hebben om het
  echte goud te winnen. Het wordt dus zoeken naar Eddy Jharap de tweede of, de Chinese taal leren want ons goud, is meer dan goud waard.


  Maak melding

 19. Zo lang je zulke ezels hebt als de minister Rusland komen de buitenlandse bedrijven de grote schatten van het land voor appeltje en een eitjes weg dragen.Suralco heeft het goed bekeken het gaat niet goed in de Aluminium,dus wat anders doen een partner zoeken die meer van de goud industrie van af weet en zo gauw mogelijk rijk worden.Wie ziet zijn rijkdom verdwijnen voor niets de arme Surinamers.


  Maak melding

 20. wederom laat je zien hoe dom je bent.
  demjanjuk is 82 die word toch aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moorden die zijn gepleegd in een nazivernietigingskamp er worden nu nog steeds beulen uit argentinie berecht.ik stoor mij aan eerste twee zinnen van jou reaktie op nummer 2. voor de rest laat ik jou lekker in jou soep gaar koken.


  Maak melding

 21. Het Surinaamse volk ontwaakt

  Volk jij ontwaakt
  je gezicht kleurt rood
  jouw ogen trillen
  niet hangen doet je hoofd

  vlijt roept jouw hart
  roept de Surinaamse ziel
  de roes van het verleden
  zie ik langzaam passeren

  het leven kent niet de rechte lijn
  zou de avond verkeerd zijn vereerd
  Uw glimlach houdt op, luister,
  de wereld luistert heimelijk mee

  nog even maar
  en knuffel uw geest
  strek Uw werkers lijf
  en zak weg in diepe dromen

  voor hen die ontwaken
  wens ik de morgen goed
  bezig u met frisse moed
  werkers volk het ga u goed
  (Varma R)


  Maak melding

 22. @Archief

  Ipv een warrig en dom verhaal te houden had je er beter aan gedaan gewoon toe te geven dat je onzin verteld.
  De dollar is gewoon het algemene ruilmiddel, een flucturende rekeneenheid. En of jij een andere valuta wilt dan de dollar is irrelevant en getuigd van zelfoverschatting. De markt dicteert de dollar als rekeneenheid.

  @irsi.
  Begrijp ik het goed. Je haalt zelf in #2 het december proces aan terwijl het helemaal niets met het onderwerp te maken heeft.(vreemd van iemand die steeds verwijt dat andere er over beginnen). En als er vervolgens iemand op jouw inzending reageert dan mag dit weer niet.
  En belangrijker zaken? Vreemd want de rechten van de mens zijn toch de eerste bestaansvoorwaarde: ongestoord je mening mogen geven zonder bang te zijn doodgeschoten te worden en ongestoord voor je eigen belangen opkomen lijkt mij erg basaal.


  Maak melding

 23. Check Staatolie. straks komt een eigen raffinaderij en gaan ze de eigen maar misschien ook lokale behoefte voorzien.
  Waarom niet een bedrijf als Surigold.
  Man waarom moeten de suri’s zo achterlijk doen.


  Maak melding

 24. Ik heb ook kwalitatief goede goud in mijn lichaam, het goud is heel broos en geurloos,
  helaas hebben zich geen multinationals gemeld. Zonde om dit milieuvriendelijk gewonnen goud zomaar te lozen in riolen.
  Als er mensen of multinationals belangstelling hebben hoor ik wel nader?

  Met vriendelijke groet,


  Maak melding

 25. Door een behoorlijke tekortkoming moet Neus zich altijd met zaken bezig houden die gewoon op niks lijken.
  Maar een ding moet hij weten buiten Su. is men gek op domkoppen als FRONT….Geef weg al het goud de Suir’s hebben toch geen verstand van…Door wie komt dat…jaja jouw maatjes FRONT.
  Het moet duidelijk zijn Neus is een niksnutter en dom ook.
  Een hoop uitleg als in DNA zonder resultaat.

  Zelf hoorde ik Opa Ronald in DNA roepen dat zijn domeingrond ook door Somo weggegeven zou zijn.
  Maar denk jij dat lummel ooit een kijkje is gaan nemen never…dan wat is goud…troep toch voor FRONT.


  Maak melding

 26. “Ipv een warrig en dom verhaal te houden had je er beter aan gedaan gewoon toe te geven dat je onzin verteld.”

  Neusje ik wacht nogsteeds op de dag dat je hetzelfde gaat toegeven, dit is duidelijk de pot verwijt de ketel, wat een overmoedigheid, volgens mij zit je weer aan dat verboden spul, kaba mang.


  Maak melding

 27. Goudeerlijk!
  Goud is eerlijk; goud bezitten is heerlijk, maar eerlijk is eerlijk, goud winnen is te ontbeerlijk.
  Kunnen we dat zelf? Weten we reeds hoeveel investeringen we moeten doen voor het zo ver is dat we op moderne wijze goud kunnen winnen? Onderzoek heeft uitgewezen dat we wel flinke bedragen zullen moeten investeren voor we een ons goud op de weegschaal hebben.
  En daar zit het hem in! Deze regering doet af en toe goede dingen maar is te bang om, nu de verkiezingen naderen, geld, veel geld uit te geven. Het werkt altijd tegen je.
  Vele reacties op dit forum stellen de vraag waarom we het niet zelf doen. Gelijk hebben ze; maar vraag je eerst af of we het zelf wel kunnen? Neen! nog niet! Naast de hele grote financiele investering zul je de know-how in huis moeten hebben. En heb je die in huis, dan zal het of een staatstbedrijf worden of, een gesubsidieerd geprivatiseerd bedrijf. En bescherm je tegen corruptie bij een staats- of prive-bedrijf. Dat gaat hoe danook, altijd samen.
  Bij Staatsolie is het zo dat je niet kan zeggen ik steel lekker een liter ruwe olie.
  Wat moet ik daar nou mee? Maar een pond goud is gauw verdonkeremaand door staats of door prive-bedrijf of werknemer.
  Het gemakkelijste en veiligste is daarom wat de meeste arme landen doen om een partner te zoeken die wil investeren. Het gaat dan wel om de overeenkomst en afspraken die je maakt.
  En Suriname heeft slechte afspraken gemaakt.
  Dat is een goudeerlijke conclussie.


  Maak melding

 28. Het is zover. De heerschappij van de dollar is voorbij. Het was onvermijdelijk.

  Independent: “In the most profound financial change in recent Middle East history, Gulf Arabs are planning – along with China, Russia, Japan and France – to end dollar dealings for oil, moving instead to a basket of currencies including the Japanese yen and Chinese yuan, the euro, gold and a new, unified currency planned for nations in the Gulf Co-operation Council, including Saudi Arabia, Abu Dhabi, Kuwait and Qatar.

  Secret meetings have already been held by finance ministers and central bank governors in Russia, China, Japan and Brazil to work on the scheme, which will mean that oil will no longer be priced in dollars.”

  Breitbart: “The United Nations called on Tuesday for a new global reserve currency to end dollar supremacy which has allowed the United States the “privilege” of building a huge trade deficit.”


  Maak melding

 29. “Het is zover. De heerschappij van de dollar is voorbij. Het was onvermijdelijk.”

  Helaas zover is het nog niet hoor, enne de vraag is, zullen de Amerikanen dit zonder slag of stoot toestaan want die dollar als handelsmunteenheid is hun lifeline.

  De Chinezen willen natuurlijk ook geen abrupte einde van de dollar anders mogen ze al die dollars gaan re-cyclen tot toiletpapier want dat zal meer opbrengen, dus wat er ook gebeurd het zal geleidelijk gaan.

  De Chinezen hadden de fronters al duizenden van die dollars gegeven als omkoopmiddel dus zal je niet verbazen als ze straks concessies krijgen.


  Maak melding

 30. Voor degenen die het niet weten, Iamgold wilde aanvankelijk dat de Surinaamse overheid aandeelhouder werd, de dommies van Front vonden dat niet verantwoord want in de investeringsfase zouden ze niets terugverdienen omdat de goudprijs toen laag was.

  Front is altijd een visieloze club geweest waar 74 jarigen de dienst uitmaken, de opvolgers zijn de jongeren brunswijk en somo.


  Maak melding

 31. ik vraag mij af waneer sommige (mensen) hier weer met bijde benen op de grond gaan staan ze leven volgens mij in een heel andere wereld lees reaktie 31, 32 en 33, dit noem ik echt broodje aap verhalen.


  Maak melding

 32. En jouw verhalen zijn ,wat DU?
  Het valt me op dat je steeds anderen probeert te corrigeren,maar jezelf niet?Heb je wel eens gehoord van: ieder zijn mening?In this world my friend,you have 2 kind of peoples,pro and anti.Maw, geef je mening en laat anderen ook hun mening geven,ga niet steeds vallen over wat anderen denken en of typen,we leven in een democratie voor het geval je het niet door hebt.Bedn benieuwd als je ook zo tekeer gaat tegen de voorstaanders van Wilders ,je woont in Nederland toch,houd je bezig met Nederlandse zaken,ga hier mensen zeggen voor wie ze moeten zijn en voor wie niet,zal je zien hoe gauw ze je het bos zullen insturen.Je zal wel weer reageren met:hahahahaa no.?je bent dom hahahahaha.

  De luie donders die zich regering noemen geven alles voor een prikkie weg,kan het zijn dat ze zelf geen know how bezitten?

  No.33 ,ik sta volledig achter je mening.
  Ik hoef je niet kennen,maar ja je staat met BEIDE benen op de grond,zo te lezen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.