Groene longen in Suriname hebben prijskaartje

13

PARAMARIBO, 5 okt – De ‘longen van de aarde’ die nog beschikbaar zijn dankzij ook Suriname, hebben een prijskaartje. De wereld begint langzaam maar zeker te beseffen dat onderhoud van het regenwoud niet gratis is, zegt president Ronald Venetiaan. Hij wil dit nog eens benadrukken tijdens de top in Kopenhagen, Denemarken.

Daar moet onder meer beslist worden hoe het zit met de waardering van de zogenaamde conserveringslanden. Suriname hoort daar bij. Daarom ook staat Paramaribo achter een nieuw Klimaatverdrag met clausule over financiële waardering. “De stemming wat betreft een nieuw akkoord is wel positief”, zegt Venetiaan tegenover de Ware Tijd. Dat he eft jaren van pleiten en overtuigen gekost.

De neiging bij onder meer de geïndustrialiseerde landen en de Wereldbank was landen te belonen die hun beschadigd milieu herstellen. De landen die zuinig omsprongen met het milieu kwamen er steeds bekaaid af. Suriname lijkt nu eindelijk zijn deel te krijgen. “Ik speculeer vooral niet over hoeveel. Bovendien is het van het grootste belang dat wij de soevereiniteit over onze bossen behouden”, aldus Venetiaan.

13 REACTIES

 1. dan kan jij meer bananen bomen planten en komt jij zeker niet om van de honger..het heet surland daarom..venetiaan blijft bedelen, je moet je eigen economie van de grond opbouwen..jij woont niet in afrika, daar hebben de mensen en landen te kampen met droogte, als hun bedelen dan doen ze dat terecht en krijgen ze ook hulp..deze man noemt zichzelf president. maar hij is helemaal niet geschikt ooit geweest.. hersenen krijg je om na te denken,, hij denkt niet na..


  Maak melding

 2. “Onderhoud”….waar heeft el Vene het over?

  Precies zoals hij Bigi Pan heeft “onderhouden”?

  Suriname doet geen moer voor het regenwoud, maar wil er geld mee verdienen.

  There is no such thing as a free lunch.

  Is echt een soort hosselman mentaliteit.

  ps ik ben het wel eens dat de rijke landen een bedrag zouden moeten betalen als ze willen dat de bossen blijven bestaan. Maar dat alleen aan landen zoals Costa Rica, die duidelijk werk heeft gemaakt hiervan. maar Suriname heeft zijn huiswerk nog niet af en eist al geld.


  Maak melding

 3. Het is schandalig om je bossen ongecontroleerd te laten kappen voor een appel en een ei.Buitenlandse bedrijven hebben geen enkele binding met suriname en het milieu.Het binnenland is al vernietigd.Als niet door de aziatische bedrijven die daar een concessie hebben gehad, dan door de goudzoekers. Venetiaan wil financiele waardering, maar wel souvereiniteit over de bossen. Het is begrijpelijk. Aan de ene kant ontvangt hij geld om de bossen te behouden en aan de andere kant moet je de vrijheid hebben om de bossen kapot te laten maken. Baviaan, neem ook beelmateriaal mee om te wijzen, wat jullie beleid met de surinaamse oerwoud heeft gedaan.Je bent de slechtste president, die suriname ooit heeft gehad.Je laat je chanteren door die verkrachter en de moordenaar.


  Maak melding

 4. Geachte redactie.
  Ik denk dat het gewoon gerechtigheid is dat de rijke lande gaan mee betalen aan o.a de’Groene Longen van Suriname’
  Let Op! De bedoeling is dat de rijke landen 110 miljoen euro jaarlijks storten in een Klimaatfonds.Dat geld is bedoeld om ontwikkelingslanden ,waaronder Suriname te ‘ondersteunen’ op hun weg naar duurzame economische ontwikkeling.En nu maar hopen dat op de klimaattop 12 december 2009 in Kopenhagen men ook daadwerkelijk tot een sluitend akkoord komt. En dan moet Suriname zijn plannen ook klaar hebben.Dus meneer de president van Suriname snel aan het werk tot 25 mei 2010(dus voor de de verkiezingen)
  Moge U de wijsheid opbrengen om dit te klaren dan laat U toch iets groots na meneer de president van Suriname.
  Met vriendelijke groeten Lohrasil Wrijfsteen


  Maak melding

 5. Hee, what about Iamgold, Rosebell, Alcoa etc., praat je ok met hen in termen van groene longen en prijskaartje.
  Het is goed dat je zo je best doet om geld te krijgen om de “groene longen” te behouden mar aan de directe en interne vervuilers doe je toch niks??


  Maak melding

 6. Als wij niet oppassen zet Opa Ronald Su.(ons) voor jaren vast, met zijn GROEN verhaal.
  Straks als wij niet uitkijken mag jij niet eens een boom meer weg kappen.(BOETE)betalen, uitbuiten.
  Omdat Opa Ronald ons(SU.) daar naar toe gebracht heeft.

  “”Bovendien is het van het grootste belang dat wij de soevereiniteit over onze bossen behouden”, aldus Venetiaan.

  Maar ja daarom juist als jij geld neemt(stuivertje)ZIT JIJ PLOTSELING EEUWEN VAST.


  Maak melding

 7. alsof dat de verdienste is van suriname en haar inwoners. Als we naar de vervuiling van de binnenstad kijken dan moet ronald zijn dikke lippen maar op elkaar houden.


  Maak melding

 8. De tropische regenwouden functioneren door hun bijdrage in de zuurstofproductie als het ware als een long voor de aarde.

  Voor de landen waar de tropische regenwouden te vinden zijn vormen zij- voornamelijk vanwege de unieke houtsoorten- een bron van inkomsten.
  Ook de grote rijkdom aan geneeskrachtige planten zal in de toekomst een belangrijke bron van inkomsten gaan vormen via de pharmaceutische industrie.

  Ik hoop dat hebzucht niet de boventoon gaat voeren. Er wordt al genoeg hout gekapt waardoor de regenwouden nog geen honderd jaar zullen bestaan als het in dit tempo doorgaat.

  Alles wordt vernield!
  Bronnen van voedsel, planten waar medicijnen van gemaakt kunnen worden,en ten slotte ook nog het leefgebied van vele planten en dieren. Sommige soorten zijn al uitgeroeid voordat we ze ooit gezien of onderzocht hebben.

  Iedere minuut gaat er een gebied van 40 hectare verloren.
  Ieder uur ongeveer 2400 hectare en in een jaar een gebied zo groot als Engeland, Schotland en Wales bij elkaar. Er is nog maar 1/5 over van het gebied wat het eerst was.

  Ik ben het daarom eens met de Surinaamse eis, maar vind wel dat het geld aan onderhoud moet worden besteed. Met onderhoud wordt bedoeld het opnieuw planten van bomen zodat het gebied dat vernietigd is over ongeveer 30 jaren weer een stukje regenwoud kan vormen.

  SME moet ook de soevereiniteit over de bossen behouden maar dat mag nimmer een vrijbrief zijn voor vernietiging omwille van het grote geld.
  Als dat het geval zal zijn stel ik voor om alle regenwouden op deze wereld (ik denk 5)onder toezicht van een onafhankelijk wereldorgaan te plaatsen.

  Voor de oorspronkelijke bewoners van de tropische regenwouden die in evenwicht met de natuur leven zijn de regenwouden de voorwaarde tot voortbestaan. Zij weten al duizenden jaren hoe hiermee om te gaan.


  Maak melding

 9. de beslissing in de europeselanden moeten nog genomen worden over dit onderwerp.het wordt echt niet eenvoudig.

  even geduld alles komt terecht.


  Maak melding

 10. Beste mensen,de groene longen bestaan niet, wat er door het oerwoud wordt opgeleverd aan zuurstof wordt teniet gedaan of in even wicht gebracht net wat je wil aan het versterven van hetzelfde woud.wat ons echt zuurstof oplevert zijn onze oceanenen en dan met name hat plankton.


  Maak melding

 11. Het enige echte stuk bos wat in Europa nog over is ligt in Polen. Alle andere Europese landen hebben voor hun economie hun longen gekapt. Europa moet dus snel beslissen want de Surinaamse longen worden steeds belangrijker. Het is dus zaak om zorgvuldig met ons oerwoud om te gaan en alle door de overheid verstrekte vergunningen een voor een na te lopen en er controle op uitoefenen. Landen met echte longen zijn helaas de armste landen. Die moeten door de rijke industriele landen financieel dik gesteund worden zodat de aarde kan ademen.
  Bijvoorbeeld binnen een wereldorgaan zoals AHE(9) voorstelt.


  Maak melding

 12. ZEKER moeten wij de bossen controleren en onderhouden dat is puur zuurstof rijk

  IK weet nog toen ik op de top was van de Leonsberg en smorgen vroeg naar buiten ging en ik ging een paar keer diep in en uit ademen mijn longen kregen zoveel energie dat ik geen honger meer had en pas om 13:00 ben gaan eten

  BESCHERM de MILLIEU !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.