Export gerecyclde PET flessen uit Suriname

23

PARAMARIBO, 5 okt – Recycling Company Suriname is het eerste recyclingbedrijf in Suriname. Ze zijn gestart in september 2008 met het verwerken van plastic flessen, gemaakt van de materialen PET en HDPE. Na een jaar zijn ze zover dat ze hun eerste export kunnen realiseren: op 2 oktober werden de eerste 2 containers beladen, met in totaal 54 ton versnipperde PET flessen (PET flakes), voor shipment naar China.

De initiatiefnemers Humphrey Bergraaf en Djina Bergraaf – Sanchit zijn gestart met ReComSur nv nadat ze tijdens hun huwelijksreis in hun geboorteland een boottocht op de Surinamerivier hadden gemaakt. “De oever bij Leonsberg lag vol met afval van plastic flessen! Zo een mooi land, zo zonde! Het is niet om aan te zien, niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor de steeds groter wordende stroom toeristen. Daarnaast is het verschrikkelijk schadelijk voor het milieu. Een PET fles vergaat namelijk pas na 10 jaar. En ongecontroleerd verbranden is geen optie, omdat er schadelijke stoffen vrijkomen zoals fijnstof, dioxines, PAK’s en zware metalen. We wilden ons steentje bijdragen aan een schoner, gezonder Suriname.”

Alles is gefinancierd uit eigen middelen. “We hebben op niemand gewacht, ons niet afhankelijk opgesteld, maar we zijn gewoon aan de slag gegaan. Loods en kantoor huren, personeel en transport betalen, etc.” Maar het was niet makkelijk. Ten eerste omdat ze in Nederland wonen en fulltime werken. “Zodra het mogelijk was zat 1 van ons op de op de vlucht naar Suriname, maar het is toch anders als je fulltime ter plekke bent. Gelukkig hebben we goede medewerkers, het zijn harde werkers met hart voor het bedrijf.”

Daarnaast is het recyclen van wat voor soort afval dan ook pas mogelijk als er gescheiden afvalstromen zijn. “Dat was de grootste uitdaging; er vond nog geen afvalscheiding plaats. Er gebeurde van alles met het afval: het werd verbrand, maar vooral overal weggegooid – op straat, op lege percelen, in het water. De faciliteiten ontbraken om aan afvalscheiding te doen en ook een groot stuk milieubewustwording.” Dat is nu langzaam aan het veranderen, dankzij stichting SUWAMA (Suriname Waste Management), ook een initiatief van meneer en mevrouw Bergraaf. Daadwerkelijk opruimen van afval kan namelijk pas als voldaan is aan beide randvoorwaarden: 1. milieubewustwording en faciliteiten voor afvalverzameling, 2. transport en machines om het afval te verwerken. Daarom is ReComSur nv hoofdsponsor van deze stichting.

Deze mijlpaal voor ReComSur nv zou niet mogelijk zijn geweest zonder de bijdrage van haar partners IAMGOLD Rosebel Gold Mines nv, Fernandes Bottling Company Suriname nv, BECOS nv, Haukes nv, Staatsolie Maatschappij Suriname nv en via stichting SUWAMA de gehele Surinaamse gemeenschap. “We zijn met genoemde bedrijven samenwerkingsverbanden aangegaan. Zij willen af van hun afval van plastic flessen en wij kunnen de plastic flessen verwerken.” ReComSur nv wil graag nog veel meer van dat soort samenwerkingsverbanden aangaan en roept alle bedrijven in Suriname op om mee te doen.

Wat betreft de toekomst is de familie Bergraaf positief gestemd. “De verwerking van plastic flessen zal nog meer moeten groeien, we hebben 4.000.000 flessen terug weten te halen, terwijl er jaarlijks 180.000.000 flessen worden gedistribueerd. We hebben dus nog even te gaan!”

23 REACTIES

 1. ik vindt het fantastisch om steeds te moeten vernemen dat Sur. opstaat met belangrijke bedrijven in het land. Iedereen moet stumulatie leveren om dit land groot te maken. Ik zelf wil ook een Elektronica-bedrijf in Suriname starten maar geld heb ik niet voor, maar wel de middelen enkenis.Ik hoop dat mijn droom ooit eens uitkomt, want ik wil ook terug naar mijn land om het op te bouwen. Ik hoop dat ik dan ook steun vanaf Suriname zal kunnen vinden. Mijn poficiaat voor ReComSur. Weer een bedrijf die straks ook op de wereldmarkt zal kunnen gaan. Suriname ga zo door.

  ROLA.


  Maak melding

 2. Wat is dit mooi!
  Een prachtig initiatief, geboren tijdens je huwelijksreis. Het lijkt wel een film, maar het is echt! Dit initiatief moet van alle kanten ondersteund worden. De overheid zal, zonder zich met de dagelijkse gang van zaken te bemoeien, ondersteunend werk moeten verrichten. Zo kan de overheid werklozen gaan betalen om pepflessen in de binnenstad van Paramaribo te verzamelen die ze dan op een centrale plaats inleveren. Ook dient ze de organisatoren van feesten, party’s en binnenlandse reizen waar dan ook naar toe, te verplichten hun afval gescheiden aan te bieden.
  Mooi en zeer belangrijk initiatief!


  Maak melding

 3. Ik vind dit initiatief geweldig. Dat mensen zich op een dergelijke manier inzetten voor hun land. Ze praten niet alleen, maar gaan met hun handen in de modder wroeten. Milieu bewuste mensen , die weten wat de gevolgen kunnen zijn als men op onverantwoorde wijze met een dergelijk afval omgaat. Mijn complimenten. Ik ben regelmatig in Sranan en zal zo gauw ik er bane een bezoek brengen aan jullie bedrijf. In de buurt waar ik woon, probeer ik binnen mijn directe omgeving een bijdrage te leveren aan een schoon milieu. Ik ben blij met jullie. Ga zo door. Misschien zouden jullie naast betaalde krachten ook een beroep kunnen doen op vrijwilligers. De padvinderij staat bekend om haar hulp: ëen heitje voor een karweitje of de groep van het wereld natuurfonds.


  Maak melding

 4. Dit is een simpel idee dat we allemaal kunnen bedenken. Ook ik….maar we doen er niets mee om wat voor reden dan ook. We wonen immers in Nederland, hebben misschien een drukke baan en een druk leven. En weer al dat gedoe om een bedrijf te gaan starten. Maar zolang je het idee hebt en er verder niets mee doet, blijft het “gebakken lucht”.

  Hulde aan degenen die wel het lef hebben om iets in SME te ondernemen!

  Dit is meer dan twee vliegen in één klap. Er wordt op een verantwoorde manier met het milieu omgegaan, er wordt gezorgd voor werkgelegenheid, en de Surinaamse economie krijgt ook weer een duwtje in de rug.

  Wie volgt? Ik niet, heb helaas andere dingen aan m’n hoofd en ben bang dat het dus bij gebakken lucht zal blijven.

  Veel succes toegewenst!!!


  Maak melding

 5. Hopelijk nemen andere suri’s dit initiatief ook over zoals met de vele car wash loodsen.

  Wat dat betreft zijn wij echte naapers. ben benieuwd of het hier ook geldt.

  Dus jongens massaal overgaan tot het opruimen van de plastic rotzooi .


  Maak melding

 6. Goede zaak! Deze mensen moeten we met z’n allen ondersteunen. Ze mogen winst maken, maar een schoon Suriname komt ons allen ten goede.

  Ik stoor me elke dag aan die petflessen die overal liggen. Bij zware regelval moet je eens zien wat uit de overgelopen trenzen komen.

  De regering had allang statiegeld moeten innen. Dan zou je zien dat niemand zijn flessen zou wegdoen, maar braaf zou inleveren.


  Maak melding

 7. dat is een goeie alternatief en goed voor het milieu; alleen nu nog een vlees recykel bedrijf; je raapt alle domme politici op uit suriname en je maakt van hem honden voer, en dan gaat het een beetje netter uitzien in suriname, iedereen die fout zijn, kun je nu alvast in een depot vastzetten, en dan heb je volgend jaar nieuwe kandidaten die beter zullen presteren. schoonschip maken…voor de achter achter klein kinderen.


  Maak melding

 8. dat is een goeie alternatief en goed voor het milieu; alleen nu nog een vlees recykel bedrijf; je raapt alle domme politici op uit suriname en je maakt van hem honden voer, en dan gaat het een beetje netter uitzien in suriname, iedereen die fout zijn, kun je nu alvast in een depot vastzetten, en dan heb je volgend jaar nieuwe kandidaten die beter zullen presteren. schoonschip maken…voor de achter achter klein kinderen.


  Maak melding

 9. Dit is eindelijk een hartstikke goed idee want Su. moet veel aandacht geven aan het milieu anders wordt het een rotzooi.
  Ik wens deze ondernemers al het beste toe en dat hun idee in de toekomst met veel succes mag doorgaan.


  Maak melding

 10. Het netwerk en de jongeren die het ideeaal “geloof in eigen is geloven in eigen kracht” van de NDP een warm hart toedragen en willen uitdragen,vinden dit geweldig!!!!!!!

  Misschien kan straks onze eerste nationaal produkt eigen bloempotten gemaakt uit ons eigen Surinaams afval, straks in Surinaame zelf van de grondkomen uit uwer hand.werkgelegenheid hiep, hiep ,hiep hoera weldenkende mensen!!!!
  Mss regenjasjes?

  Het streven “Nooit meer last van zwerf platic”,echt een goede zaak.
  En zo leert de Surinamer dat praktisch uit alles een onderneming begonnen kan worden en hun hebben de flessen laten liggen en storen hun er niet aan,wij uit het buitenland zien de mogelijkheid en mag de Surinamer ons niet uitschelden,als wij als Surinaamse of witte nederlanders dat wel oppikken.

  Maar wij zijn ook niet meer bang voor de Surinaamse vooroordelen,wij zijn net als iederéen, ons brood op legale wijze aan het verdienen, in een relaxe Surinaamse omgeving.


  Maak melding

 11. Hmmm, mooi verhaal
  Ik Hoop echt en ik meen het,ik hoop echt dat hun business het gaat maken al was het om de nonchalante Surinaamse burger wat milieu-bewuster te maken.
  In elk geval proficiat heer en Mevrouw Berggaaf met uw initiatief.


  Maak melding

 12. Humphrey Bergraaf en Djina Bergraaf

  Jullie zijn MAGNIFIEK !!!!

  Iedereen ergerde zich aan dat zwerfplastic, eindelijk de perfecte oplossing….

  R E S P E C T !


  Maak melding

 13. ”October 5th, 2009 at 5:58 pm
  Hmmm, mooi verhaal
  Ik Hoop echt en ik meen het,ik hoop echt dat hun business het gaat maken al was het om de nonchalante Surinaamse burger wat milieu-bewuster te maken.
  In elk geval proficiat heer en Mevrouw Berggaaf met uw initiatief.

  Ai Sa Si ”

  IK WEET zeker DAT DIT EEN SUCCES IS EN BLIJFT !
  De 180.000.000 halen ze zeker !
  Het wordt dat effect van…….
  4-8-16-32-64-128-256-oeps ik zit er overheen..


  Maak melding

 14. klopt geloven in eigen kunnen, maar dan moet er niet weer zo een idioot als bouterse aan de macht in suriname komen die alles wat met bloed zweet en tranen is opgebouwd binnen tien jaren kapot te maken met zijn zogenaamde revolutie. het zou sommigen (mensen) hier op dit forum sieren als ze echt de waarheid vertellen en vooral aan de jongeren de toekomst van morgen vertel de jeugd die nog niet geboren was hoe het werkelijk is om in angst te leven , vertel ze ook heel eerlijk dat leven onder een militaire dictatuur geen pret is, vertel ze ook dat er mensen gedood zijn in suriname omdat ze een eigen mening hadden de ouders van deze jongeren moet hun kinderen vertellen hoe hard zijn moesten zwoegen om hun groot te brengen zonder medicijnen niets was toen verkijgbaar tijdens de militaire dictatuur van bouterse geen olie geen rijst suiker tioletpapier er was een tekort aan alles wat een mens nodig heeft om te leven. zolang ik op dit forum komt zal ik dit onder de ogen brengen van de mensen die hier oor naar hebben, met of zonder schrijffouten ik zie dit alls een missie


  Maak melding

 15. Schoonschip
  De wind blaast het overal rond
  Vooral het plastic op de grond.
  Ziet u daar ook zoveel zaken
  Die daar niet hadden mogen geraken?

  We zijn onze aarde aan het vervuilen
  Onze kinderen kunnen er straks om huilen.
  Zij zitten opgescheept met onze bende
  En het geeft hun kostbare ellende.

  Als wij nu met zijn allen zorgen
  Dat rommel en troep worden opgeborgen.
  Hebben wij allemaal profijt
  En zijn onze kinderen het kwijt.
  (Varma R)


  Maak melding

 16. Geweldig initiatief
  Jammer genoeg is de enige echte oplossing verplicht statiegeld en het is in een oogwenk opgeruimt.
  Een makkie voor de overheid mar ze laten het maar voor ‘derden’erg jammer
  Er kan heel makkelijk een wet of regel komen voor producenten en importeurs die gebruik maken van pet flessen terecht ook want zij brengen het naar het surinaams volk waarvan 75% mileu onbewust is
  Never the less jullie zijn super


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.