Begrotingstekort Suriname bijna één miljard

43

PARAMARIBO, 2 okt – Het tekort op de staatsbegroting voor 2010 bedraagt ruim negenhonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer tweehonderd miljoen euro). Dit zei president Ronald Venetiaan in zijn jaarrede. Het tekort is ruim tien procent neer van het bruto binnenlandsproduct. Beperkt genoeg om optimistisch te blijven.

Voor het optimisme is er reden zat. “Dankzij de karakteristieken van de Surinaamse economie zijn de desastreuze gevolgen van de economische wereldcrisis ons bespaard gebleven”, zei Venetiaan. Zowel de overheid als de particuliere bedrijven zijn zeer behoudend geweest. Door de jaren heen is slechts schaars geïnvesteerd in buitenlandse financiële markten.

Suriname boert nog redelijk goed. Er is zelfs sprake van economische groei, zij het minder dan aanvankelijk voorzien. Toch is vaak de klacht te horen dat van die groei weinig te merken is. “Dit slechts deels waar. Het voordeel moet zit vooral in voor de kwaliteit van het leven belangrijke voorzieningen”, aldus Venetiaan. Vandaar de zware investeringen in infrastructuur, onderwijs en nutsvoorzieningen.

43 REACTIES

 1. deze domme presidents heeft stront in zijn hoofd, als hij het mogelijk maakt om surneds langer te kunnen laten blijven, zullen een hoop miljoenen euro,s het land binnenvloeien en zal dat geld ten goede komen aan veel surinamers die een winkel hebben of een aannemings bedrijf hebben kortom het is goed voor de lokale economie, maar deze man is een grote rascist, en hij snapt het nog echt niet, dat hier grote gaten extra gevuld kunnen worden. hij moet zorgen dat de surinamers niet allemaal meteen gelijk ook de overheid vormen want net als in 2005 zal het weer zogaan als in 2010.. zielen opkopen om de partij te stemmen en in ruil ervoor een baan te beloven. daardoor heb je op werkelijke basis spook ambtenaren die functie loos zijn, maar toch een salaris elke maand ontvangen, en waar komt het uiteindelijk op neer; ja mensen de staats begrotings; de salarissen van het personeels is de grootste kosten post van het surinaamse overheid. en dan zielig gaan doen naar de bevolking toe dat ze nog meer moeten gaan bezuinigen op die karige srd die ze al nu krijgen….


  Maak melding

 2. het begrotingstekort is 900 miljoen srd. 10% meer dan de bruto binnelandsproduct.toch is er economische groei.ja hoor dat klopt:economische groei bij Cambio in Canada.

  laat je nakijken man “gek”


  Maak melding

 3. Een tekort van tweehonderd miljoen op de Staatsbegroting voor 2010 zegt mij het volgende dat de staat geld moet lenen tenzij zij geen andere bronnen bezitten.Leen je geld dan moet je het terug betalen en dat heeft tengevolge hoge renten dat je ook grote schulden krijg die door het arme volk betaald moet worden.Hoe gaat het met de oppositie wordt er van hun zijde niet een begroting voor gelegd voor het jaar 2010?Het is namelijk zo dat de regerings begroting altijd gewijzigd wordt door impulsen van de oppositie want het gaat om de toekomst van het land,de regering moet naar de oppositie luisteren tenzij het een democratische regering is.


  Maak melding

 4. In het land der onwetenden is de geletterde persoon een koning,keizer of admiraal.Het verhaal gaat lekker naar binnen bij de leeghoofden.Maar de slimmen die het spel en de leugens doorhebben maken geen kans.


  Maak melding

 5. Ik ben altijd een voorstander geweest van onzichtbare vooruitgang, omdat die vaak de meest effectieve is. Die zie je niet maar merk je. Bijvoorbeeld het onderwijs, nuts en sociale voorzieningen, tegemoetkomingen cq soepele regelingen voor openbaar vervoer.

  Mooie auto’s, grote huizen, op elke hoek een casino…tja, die zie je wel maar vooruitgang? Dát zou ik niet zeker weten. Dat stelt pas iets voor als de andere zaken goed geregeld zijn. Wat dat betreft deel ik de mening van de heer Venetiaan.


  Maak melding

 6. ha ha ha, het is gelukkig geen miljard euro, maar SRD.
  toch omgerekend 200 miljoen euro…..het tekort is zo opgelost, de vermogen van alle ministers
  zijn de afgelopen regeringsperiode met 500% verdubbeld. dus terug halen wat ze als ze het niet kunnen bewijzen waar en hoe
  ze aan het geld zijn gekomen. maar ja geef ze ongelijk dat had een ieder gedaan (toch….).
  einde van opoe ro is in aantocht, en degene die het meest ervan heeft geprofiteerd is de voorzitter mr. somo kroepuk.
  deze persoon had 10 geleden niets en kijk wat deze heer nu heeft, en deze heer streeft naar meer.
  en zo zijn er heel veel andere kakkerlakken die mee eten.
  het begint een beetje op nederland te lijken, de volgende vraag is hoe gaan ze het te kort aanpakken .
  vast het verhogen van elektra, brandstof, verzekeringen, wegenbelastingen, boetes en ga maar zo door.
  dit komt je wel bekend voor als je in nederland woond, en deze trend waait over naar suriname. en ook daar zal elke jaar alles stap voor stap duurder worden.
  ik ben benieuwd hoe de regering het gaan aanpakken. de verkiezingscampagnes gaat straks beginnen en ook hier zal de bevolking
  in de maling genomen worden met valse beloftes.

  widjai


  Maak melding

 7. de onvoorziene uitgaven als milieu verandering en de vluchtelingenstroom naar de welvarende landen,wanneer dit zover is.een land als suriname zal zeker niet gespaard blijven bij de verhitting in de tropische landen.

  de nutsbedrijven als de e b s zal zich nu gaan moeten heroriënteren op de toekomst.dus de een miljard tekort op de begroting van 2010 is ckicken feet.


  Maak melding

 8. En dan als een kind blij zijn met de 50miljoen srd van Iamgold terwijl er bij Iamgold alleen ruimschoots de 200 milj. euro binnengehaald had kunnen worden.
  dan hebben we nog bananen, allerlei fruit, groenten, bauxiet hout toerisme ect.
  SOMO let´s go Home!!

  DES FOR PRES NOW!!


  Maak melding

 9. Zo lang de regering zegt ,geef een paar miljoentjes dan mag je alles meenenen,
  wordt het nooit wat.
  1.oplossing, staats goud bedrijf opzetten
  en iedereen van surinaamse afkomst ieder maand een Xbedrag van de winst geven
  waar er niet te tornen valt,of een regeling dan zijn we top.
  we hebben toch een gouden berg van 500.000.000.Kilo goud toch.
  Canada lacht ons uit.
  50.000.000.staats inkomsten,stelt niets voor.
  Of ze zetten twee bedrijven van het zelfde
  soort ,een voor jouw en een voor mij,dan eet iedereen mee.
  maar nu eet een partij.opdonderen
  Jammer dat ik geen president bent,was ieder surinamer rijk,we moeten van het verleden
  leren,van arm naar rijk.
  Vergeet niet we zijn suprieur volk enkel weten we het niet.
  Let op de europese werkwijze je neemt het
  of je donderd op,dat weten de canadezen ook.
  Rotop man.


  Maak melding

 10. @Brantimaka

  Ik heb een huis gekocht en dus ook een begrotingstekort.

  Het tekort is niet het belangrijkste. Het gaat er om waaraan het is uitgegeven, om de vraag of je er iets van terug ziet.


  Maak melding

 11. dat betekend dat je moet geen lenen of op de bedeltocht gaan.om dit alles te kunnen realiseren.anders heb je in de toekomst ook geen opbrengsten,alleen maar schulden.

  venetiaan speelt politiek met die hele begrotingstekort.over 2010.de verkiezing nadert en dan komen de goochelaars naar voren.om hunne toverkunst te tonen.

  politiek is niet bestemt voor eendaagse kuikens.


  Maak melding

 12. Een Zuid-Amerikaanse meevaller
  Een aantal zaken op een rij. Het begrotingstekort ligt onder de miljard SRD. Zowat 200 miljoen euro. Nu wordt een landelijke economie gedreven door mee en tegenvallers. Als je de thans voortbestaande globale crisis en de aanhoudende droogte een tegenvaller noemt, kan je de toekenning van de Olympische spelen aan Brazilië in 2016 een meevaller noemen. Evenals het wereldkampioenschap voetbal dat in 2014 in Brazilië wordt gehouden. Begrotingstekorten die van jaar op jaar voortbestaan worden structureel genoemd. Toch denk ik dat het streven moet zijn naar een economie zonder begrotingstekort of een met een overschot. Maar hoe bereik je nulsaldo en overschot als de wereldeconomie niet aantrekt. Er is tenslotte een mondiale crisis. De implicaties daarvan zijn niet gering. In moeilijke economische tijden koopt de regering zich wat tijd en ademruimte met een begrotingstekort. Heel veel landen doen dat. Met de huidige toestand van de staatskas in het vooruitzicht stel ik de ambities van Suriname voor om zich als buurland van Brazilië te manifesteren als cogastland bij zowel het Wereldkampioenschap voetbal als de Olympische spelen. Ik zie een mogelijkheid voor Suriname om haar economie vlot te trekken. Brazilië zal tussen nu en 2016 ruim 30 miljard Euro spenderen aan de bouw van van haar infrastructuur voor beide spelen. Brazilië is al op weg om toeristische een grote speler te worden. Veel toeristen hebben al hun weg naar Brazilië gevonden. Hoe Brazilië aan dat 30 miljard Euro voor de twee spelen komt is Brazilie’s probleem. Suriname kan door haar geografische ligging door inspanning een graantje van meepikken om haar tekorten weg te werken. Een gouden kans voor Suriname dus. (Varma R)


  Maak melding

 13. @ die idioot op nummer 10, jij snap er helemaal niets van , het lijk mij verstandig dat die leeghoofd de begrotingstekort van 1980 tot 1990 gaat bekijken mss word hij of zij wakker.


  Maak melding

 14. Volgens mij weten die gasten niet te tellen…(rekenen) Maar belangrijk is wie gaat het moeten betalen en waarmee…GOUS IS TOCH VOOR STUIVERTJE WEG…moet dat ding(staatolie) uit de jaren ’80 hiervoor opdraaien.
  Maar Opa Ronald heeft het over de toekomst…maar in drie(3) regeer periodes heeft hij geen moer gedaan…alleen meer en meer verkeersdoden, rovens oplichters, liegers en bedriegers.

  DAT IS TOEKOMST EN DAT ZAL VROEG OF LAAT BROOD OP DE PLANK BRENGEN…STEL VERKWISTERS VERKWANSELAARS>>>>VERFOEILIJK TOCH.


  Maak melding

 15. 1. @Brantimaka
  Ik heb een huis gekocht en dus ook een begrotingstekort.
  Het tekort is niet het belangrijkste. Het gaat er om waaraan het is uitgegeven, om de vraag of je er iets van terug ziet.
  Neus

  Nee Neus ! De vraag moet zijn: heb ik werk om het te betalen?
  Als je geen werk hebt en je hebt een huis gekocht en je kan het niet betalen of iemand anders moet dat voor jou gaan betalen dan ben je een profiteur of een bedelaar.

  Cambio


  Maak melding

 16. Test Uw kennis
  De dollar: internationaal meest geaccepteerde valuta.
  De valuta van de dollar speelt een belangrijke rol bij internationale transacties over de hele wereld. De wisselkoers van deze valuta’s wordt bepaald door vraag en aanbod op de valutamarkt.
  Een koersdaling van de dollar wordt -(1)-genoemd. Deze koersdaling ontstaat als de vraag naar dollars -(2)-is dan het aanbod van dollars.
  ! – Wat moet in plaats van de cijfers worden ingevuld om een economisch correcte tekst te krijgen?
  Bij (1) appreciatie / depreciatie
  Bij (2) groter / kleiner
  De vraag naar dollars op de valutamarkt kan door diverse oorzaken toenemen. Daarover staan hieronder vier uitspraken.
  2-Geef voor elke uitspraak aan of deze juist of onjuist is.
  uitspraak 1
  Als de exportwaarde van de VS toeneemt, stijgt daardoor de vraag naar dollars.
  uitspraak 2
  Als de rente in Amerika daalt, stijgt daardoor de vraag naar dollars.
  uitspraak 3
  Als Amerikaanse bedrijven in Suriname gaan investeren, stijgt daardoor de vraag naar dollars
  uitspraak 4
  Als Amerikaanse bedrijven vanuit Suriname winst overboeken naar de VS, stijgt daardoor de vraag naar dollars.
  __ —
  Antwoorden
  1-Bij (1) depreciatie
  Bij (2) kleiner

  2-uitspraak 1 juist
  uitspraak 2 onjuist
  uitspraak 3 onjuist
  uitspraak 4 juist


  Maak melding

 17. Neus, je hebt groot gelijk. Sommige mensen begrijpen niets van de economie en mar klagen hierover. men is trouwens vergeten dat onder Wijdenbosch en Bouterse ook een
  begrotingstekort was en dat veel Surinamers in de rij stonden om melk, rijst en suiker te kopen. Onder Venitiaan is dit volgens mij NOOIT gebeurd.

  Janny


  Maak melding

 18. Als Neus iets van economie afwist hadden hij en Opa Ronald het Goud niet voor stuivertje van de winst weggegeven.
  95% winst is voor die gasten.
  Iets dat jij helemaal niet kan contoleren, ze geven wat ze willen
  Hoe dom kan jij zijn.!!!!!!!
  Neus kaba nanga don houd op met achterlijkheid.!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 19. Men praat hier over een tekort op de begroting.
  Maar men zwijgt in alle talen over STAATSSCHULD…daarom leer eerst tellen voordat jij een reactie geeft.
  Het ziet bijzonder slecht uit voor Su.
  FRONT heeft gewoon zitten rommelen ook nog erbij behoorlijk lopen FROMMELEN.


  Maak melding

 20. ik weet niet wat er gebeurd in Suriname, maar er is een begrotings tekort van xxx ok, dat komt natuurlijk onder andere door de grote spookambtenaren, verborgen werkloosheid bij de overheid enz. ik denk bij begrotings tekorten moet niet het volk bezuinigen maar de overheid ( de regering met zijn ambtenaren), en begrotings tekorten los je niet op door geld te lenen bij nationale banken personen of instanties, internationale organisaties of banken en een staats rekening bij de centrale bank, het volk moet inderdaad het geleende geld en rente in de toekomst terug betalen, door de bovengenoemde situatie wordt geld in omloop gebracht door de regering en dat is geld creatie dat kan leiden tot geldgroei als gevolg inflatie, voorbeeld als geld in omloop veel, veel groter is dan de produktie capaciteit van suriname op een bepaald moment dan krijg je inflatie (gecreeerd door de de regering)de literatuur geeft richtlijnen hoe je dit probleem structureel kan op lossen, maar misschien heeft de regering de know how niet om dat probleem op te lossen, komt ook misschien deels door niet over de juiste nationale gegevens up to date te beschikken als basis voor analyse om tot een conclusie of tot een positief resultaat te komen, maar daarom zegt ik, dat er in Suriname een denk tank ( een groep intelectuelen die geselecteerd moeten worden door de overheid, het bedrijfsleven en het volk op grond van bepaalde normen, plichten en bevoegdheden bij wet vastgesteld (de literatuur verteld ook hoe dat moet gebeuren) die moeten zorgen voor de politieke en economische stabiliteit van Suriname en maakt niet uit welke politieke partij of groep aan de macht komt, het verschil in beleidt mag niet meer als bijvoorbeeld 10% van het uitgestippeld beleidt van de denk tank afwijken, ik denk dat, dat een start is naar een betere Suriname, want omdat Suriname maar ongeveer 500.000 inwoners heeft met heel veel natuurlijke hulpbronnen moet suriname het rijkste land te wereld zijn.Ik vind het wel triest dat het zo moeilijk gaat in Suriname. Ik denk ook dat wij als volk niet alleen de regering moeten becritiseren, maar ook met oplossingsmodellen moeten komen om structureel de problemen in de surinaamse samenleving op te lossen, want wij hebben ze in iedergeval daar geplaatst of niet en het is ons Suriname het moet een betere plaats zijn voor onze kinderen.
  Peter Amoida


  Maak melding

 21. er zijn mandverband zeilende,uitspraak op kanaal 8 de s t v s.
  door onze toenmalige president arron van de
  n p s.

  schaarste schaarste van A tot Z.dus dit is geen uitvinding van wijdenbosch.ik heb ook in rijen moeten staan ook tijdens de regeer periode van de huidige president en nog steeds moet je in rijen staan bij het bevolkingsregister om een lousy uittreksel.

  men wil graag ook internetten maar dit wordt onmogelijk gemaakt door front handlangers.
  zelfs waterkant net gaat zeer traag en niet te spreken over downloads.niet te vergeten soms dagen uit de lucht.
  dan fawaka


  Maak melding

 22. “Ik heb een huis gekocht en dus ook een begrotingstekort.”

  Neus je bent nog dommer dan onze presidentje vene.

  Ik heb ook een huis gekocht maar ik heb geen begrotingstekort, ik heb wel een hypotheek, die ik rustig kan afbetalen en ook de rest kan doen.

  Anyway ik mis de plannen van vene om dit tekort weg te werken, en waaraan hebben ze al het geld besteed, Front heeft de grootste schuld gemaakt in Suriname sinds hun aantreden, waaraan hebben ze dit besteed.
  Als de prijs van bauxiet en goud zou dalen loopt dit tekort alleen maar op, aan welke economische diversiteit hebben ze geinvesteerd.

  Janny je snapt totaal niets van economie, trouwens heb je van SAP gehoord onder Vene, wist je dat het de eerste keer in de surinaamse geschiedenis is dat mensen zijn overleden aan ondervoeding. Neks no beng de, Surinamers hebben nog nooit zo gepienaard als onder SAP, je hebt gewoon de klok horen luiden.


  Maak melding

 23. “Voor het optimisme is er reden zat. “Dankzij de karakteristieken van de Surinaamse economie zijn de desastreuze gevolgen van de economische wereldcrisis ons bespaard gebleven”,”

  Waarom deelt hij het optimisme niet met het volk, hoeveel particuliere banen worden tot verkiezingen gecreerd, welke grote investeringen die banenscheppend zijn zitten in de pijplijn.

  De karakteristieken van de Surinaamse economie zijn duidelijk het zwarte (drugs en illegale gouddelverij) en grijze (witwas) economie, als die er niet was hadden we de gevolgen van de wereldcrisis wel gemerkt en waren de winkels leeg en was er geen bouwmateriaal of auto te koop, dus vene hou die front domoren voor de gek, pre ie poku ie tang fu yu.


  Maak melding

 24. ik zie nergens iets over bezuinigingen.

  mijn advies:meer maripa en kwasiba verkopen of je hand ergens ophouden venetiaan……..dankewellll

  bezuinigingen zijn op den duur onvermijdelijk. Dan….. barst de bom. We worden bijna op alle fronten gesubsidieerd om de prijzen laag te houden.

  om wille van de rassenpolitiek blijft alles op de oude.

  schaamteloze uitbuiters, die het domme volk nog dommer houdt.


  Maak melding

 25. de econoom op nummer 24 heeft gesproken laat hij de lezers vertellen hoe de bouw van de bruggen tot stand is gekomen en wat voor smeergeld is betaald en vertel ook hoe hoog de tekort toen was. dit is een bericht van 30 april 1998 van de IMF.Een rapport van het IMF en de wereld bank dat woensdag in suriname openbaar werd,steld dat het begrotings tekort van suriname vorig jaar in ruim een jaar is gegroeid van nul 55 miljoen gulden sindsdien lopen de tekorten nog sneller op.kom hier geen onzin vertellen want het slechtste economisch beleid in suriname is gevoerd door bouterse en co, ga de surinaamse geschiedenis na wie verantwoordelijk is voor het devalueren van onze sterke munt de surinaamse gulden. na mi jen bent een hele grote koe die alleen maar koeterwaals verkondig, voer die discussie eerlijk kom niet met leugens iedereen kan genoeg informatie op het internet vinden die jou leugens tegen spreken .


  Maak melding

 26. En dit lees ik vandaag hier in Nederland.

  De Nederlandse staatsschuld is uitgestegen boven de norm die de Europese Unie stelt aan haar lidstaten. De schuld mag maximaal zestig procent van het bruto binnenlands produkt (bbp) bedragen; inmiddels is het 61,1 procent, oftewel 356 miljard euro.

  Dat van Suriname is een lachertje vergeleken met die staatsschuld hier. 356 miljard euro!!


  Maak melding

 27. Wat wel ontdekt is dat veel import-export bedrijven alleen op papier van betekenis zijn voor de Surinaamse economie.

  Staan netjes ingeschreven bij de kamer van koophandel,dragen geen stuiver dollar cent in de Surinaamse staatskas,krijgen door poltiek voordeeltjes alle vergunningen om duister materiaal kruiselings over de wereld te krijgen.

  Zoek de adressen op via kvk in binnen en buitenland van de in Suriname ingeschreven import en export bedrijven,en je ziet geen bedrijvigheid,dus neks ding drage bij aan werkgelegenheid,wel aan grootschalig vervoeren van ……vul maar zelf in wat het eerste aan gedachte in u opkomt.

  In het buitenland spreekt men van ordinaire dekmantels over de hoofden van de Surinaamse bevolking, die geen grieks en latijns verstaat,maar lekentaal.

  Het volk zal de volksleider wijs moeten maken,zelf kunnen zij het niet meer,dat de “FRONT ADMINISTRATION”,geen goede organiserende maatregelen heeft getroffen,om de organisatie (“het Surinaams-volk”,”volk van Suriname),goed te laten functioneren.

  Front ADMINISTRATION is niet goed omgegaan met de bezittingen van het volk.
  Staatsgeld = geen eigendomsgeld

  Inderdaad denken het netwerk en de jongeren die NDP steunen, dat de FRONT ADMINISTRATION door de goud voorraden, voor elke surinamer geen één uitgesloten devidenten aandelen GOUD had kunnen verkopen ,niemand meer of minder,wel tegen buitenlandse valuta,en dan de wereldmarkt opgaan.Armen en andere vergetenen,sociall zwakkeren uit suriname, kunnen via de surinamse bank die kleine 100 euro lening, die zich later gezien de vraag van goud op de wereld markt zelf zal betalen.

  Zo denken het netwerk en de jongeren en staan open voor verbeter wensen als blijkt dat uit onze mening zaken over het hoofd zijn gezien.


  Maak melding

 28. Doordat het netwerk en de jongeren die de NDP steunen geen volksleiders uitlachen ,maar simpelweg nu alvast werken aan wat aan het de FRONT ADMINISTRATION ontbreekt:

  Nieuw =controleleer betekent nadruk leggen op het aanleren, om sneller te controleren,door een goede registerende administratie bij te houden met fouten en goede dingen,want daarom bestaat tijdige evaluatie,als handeling en tijdig bijstellen vloeit daaruit voort. Dan grieks nanga latijn no bing habie foe takie, maar eerlijke taal die zelf door een 8 jarige te begrijpen valt.

  Tevens is het hot item voor het netwerk en de jongeren dat de nieuwe volksartsen moeten vertellen, hoe ze in hun regerings perioden elkaar gaan controleren,om vermissing van volksbezittingen en niet te controleren handelingen gaan verkomen.

  Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen, denken aan duidelijk functiescheiding
  in de controlerenfunctië: een interne controlerende en een externe controlerende orgaan,zodat je twee accountants hebt.
  1.De mensen in dienst van het ministerie en één van buitenaf,om hoger tegen lager te beschermen en andersom.

  Die accountant van buitenaf is kostbaar dus
  wordt nauwkeurigheid(objectiviteit)verwacht.
  Zo voorkom je dat de subjectiviteit op belangrijke contolerende zaken de kop opsteekt.


  Maak melding

 29. @Na Mi
  Onder bewind stieven meer mensen dan in welke tijd ook. Door honger, door zonnesteken, verdwaald in het oerwoud, en andere vage oorzaken.
  Om politieke redenen werden toen geen goede statistieken bijgehouden. Ook had ik graag een link naar een betrouwbare bron die jouw (vermoedelijke kletspraat) over de hogesterfte door ondervoeding onderbouwd.

  Verder ben je duidelijk niet beked met het begrip begrotingstekort: als je uitgaven in een jaar groter zijn dan je inkomsten dan heb je een begrotingstekort. En natuurlijk kun je dat extern financieren door een lening. In jouw geval waarschijnlijk een PL-etje voor de te grote auto.

  En je vergeet weer aan te geven wie de verantwoordelijke en de grote spelers zijn in de zwarte en witte economie. De grootste wit-was-machines zijn de casino’s. Wie hebben die ook al weer het land binnen gehaald? Tevens zijn het de grootste exporteurs van valuta.


  Maak melding

 30. nr. 24 ik wens jou een goede keuze met het stemmen. Een ding mag je weten, ik ben niet het type van horen zeggen, maar van harde feiten.
  Bouterse heb ik persoonlijk gekend, en ik wist het een en ander van Wijdenbosch. Dit vanwege een goede vriend en vriendin van mij.

  Succes.


  Maak melding

 31. Spiegeltje spiegeltje aan de wand, is du nogsteeds de domste ezel van waterkant???

  Normaliter reageer ik niet op onzin, dus op de reakties van jou, nu even als uitzondering.

  Volgens jou hadden IMF en WB in 1998 gesteld dat de begrotingstekort van Suriname gegroeid is van nul srd tot 55 miljoen.

  Kan je het stukje hier plaatsen zodat men het zelf kan lezen want zoals iedereen al weet heb je door je gefliptheid moeite met begrijpend lezen.


  Maak melding

 32. een paar van de gasten op dit net zijn echt vergeetachtig.hoeveel patiënten zijn niet omgekomen in ziekeninrichting wegens gebrek aan zuurstof.

  bloedmonsters van de mexicaanse griep en hiv kan niet in suriname getest worden wegens gebrek aan financiën en man power.

  laat deze gasten geen slechte dingen proberen goed te praten.op deze manier doet men suriname echt te kort.omdat deze kloten alleen maar aan zich zelfs denkt.typische NPSers.


  Maak melding

 33. Hahahah neus, hoe financier jij je begrotingstekort omdat je een huis heb gekocht? Misshien dat je vene kan gaan adviseren, dombo.

  Als je snugger was wist je wel wie de grote spelers zijn in de zwarte en witte economie, maar goed, ik zal je op weg helpen, kijk naar sommige partners binnen je geliefde front.

  Neusje, neusje toch momenteel zijn de grootste exporteurs van valuta de chinezen, wie heeft ze binnengehaald????

  Volgens mij zit je in een felle strijd met du om plekje 1.


  Maak melding

 34. Onder Venitiaan,beweren sommigen,is er geen armoe?Dan vraag ik me af met welke ogen ze de toestanden in Suriname bekijken.
  Janny ,onder Vene staat men niet in de rij,neen,maar is het niet Somo die het hard nodig vond/vindt om een gaarkeuken in het leven te roepen?Of is er enig verschil tussen een gaarkeuken en in de rij staan?
  Zij die beweren dat er mensen omkwamen van de HONGER,spreken zich zelf tegen, jullie stuurden toch geld naar Suriname of liegen/logen jullie daarover?Zo ver ik en 99,9% anderen weten is er nog nooit hongersnood in Suriname geweest,hoe graag DU en Neus anders willen doen geloven,ThanK God dat Suriname nooit dat heeft hoeven meemaken.
  Onder de revo werd door de handelaren systimatisch goederen gehamsterd om het peperduur aan de man te brengen,de militairen hebben daar kortemetten meegemaakt alles wat in beslag werd genomen werd onder de miderbedeelden gedeeld,heb ik niet van horen zeggen heb het zelf gezien.
  De economie van Suriname zal wel stabiel zijn,maar daar profiteert het gewone volk niet van,dat is weggelegd voor deze geboefte regering,alle ministers en parlementsleden van het Front,wonen opeens in kasten van huizen,krijgen lappen grond waar de armen van watertanden.Er worden banen weggegeven aan ongeschoolden en nog wel in hoge positie`s, zie maar Telesur,Openbare Werken,Luchtvaart en ga zo maar door,ja voor zulk soort gaaies doet het Front het goed ja.
  Ik HOOP en BID,dat in 2010 deze volksverlakkerij voorgoed tot het verleden zal behoren.


  Maak melding

 35. @ na mi, zoek op google, IMF prijst economisch vooruitgand suriname, en zoek ook op google bellast nedam betaalde smeergeld aan suriname.ik lieg niet het staat daar ik heb er geen baat bij om te liegen.ik hoop op een reaktie van jou na mi want jij bent één van grootste aanhangers van bouterse en bosje.


  Maak melding

 36. DU 1maal je bezig bent,vertel ook over Pengel,Aaron,Sidney enz.enz.enz.Jij doet alsof Suriname maar door de reveo is belazerd.En vertel ook wat er heden ten dage aan de hand is in Suriname,jouw duivelse regering steelt alsof het een lieve lust is en de minderbedeelden hebben het nakijken.
  Inderdaad was het ook geen rozegeur en manenschijn tijdens de revo,maar om hun de schuld te geven ,tot nu toe,van alles wat er heden fout gaat in Suriname,is geschiedvervalsing.Suriname is nooit stabiel geweest ,de ene na de andere regring heeft maar 1 doel ,hoeveel kan ik jatten van het arme volk om snel rijk te worden.
  DU,jij sluit je ogen steeds voor de dwaze dingen van je idolen enkel en alleen maar omdat je kostte wat kost de revo nog steeds beleefd,ik zou je willen aanraden ga hulp zoeken misschien zie je Suriname hoe Suriname is en altijd zal blijven,zolang er geen dynamische en alles voor het volk doen regering van de grond komt.

  Na de onafhankelijkheid hebben die boeven miljarden guldens uit Nederland ontvangen zie jij er wat van>?Nog steeds in 2009 pinaart het volk en jij wil beweren dat je boeven het goed doen?Alles en dan ook alles bedelen ze los uit Nederland,zelfs een doodnormale zwembad pffffffff DU,kom niet hier je leugens opstapelen ,ga naar Suriname dan zal je met je eigen ogen beleven hoe het daar aantoegaat door je boeven.


  Maak melding

 37. ze hebben hulp troepen ingeroepen onder de nickname djagga, maar niets nieuws onder de zon, want hun reaktie zit vol dogma.ik probeer het nog een keer deze man DU is tegen iedere dictator ik moet niets hebben van geen enkele dictator ik ben voorstander de democratie en voor vrijheid van meningsuiting en respect voor iedere form van mensenrechten. je mag alles zeggen van de regeringen voor bouterse maar ze hadden allemaal respect voor de democratie en de mensenrechten in suriname en het volk kon om de zoveel jaren hun stem uitbrengen en je leefde niet in angst, wat bouterse in suriname heeft geflikt is nooit eerder voorgekomen in onze mooie republiek suriname. dus djagga probeer wat anders want je zal ook stranden als velen voor jou de leugen zal het nooit winnen van de waarheid knoopt dat heel goed in jou oor.


  Maak melding

 38. Wat heb ik mogen meegenieten als een echte politieke levensgenieter van Surinaamse kritische kondremans. Ik heb de kritieken doorgenomen om te onderzoeken hoe er via deze Surinaamse medium, de meningen worden worden weergegeven. De hier en daar geleverde scheldkanonades waren voor mij een doorn in het oog. Wel geven die de diepte van gevoelens weer, die de uiting is van diep liggende frustraties. Frustraties die het onvermogen illustreren van hardwerkende Surinamers, die in principe met de rug tegen de muur staan. Surinamers willen verbetering in hun leef situatie en geven tijdens de verkiezing via hun dierbare stemrecht het mandaat aan een vertegenwoordiger, die namens hem of haar de vertegenwoordiging op zich neemt de zaken van hen te verdedigen en uit te voeren. Als dat niet gebeurt raakt men gedesillusioneerd, logisch toch. Als Suriname op basis van bestaande oude contracten, uit 100% van haar winbare grondstoffen 75% afstaat, staat dat gelijk met het exporteren van onze werkgelegenheid en onze vooruitgang; het vergroten van onze begrotingstekort; het knechten van het Surinaamse volk. Vandaar dat het een bittere noodzaak is de oude contracten open te breken, en die herorienterende onderhandeling te starten. De gehele mijnbouw industrie dient genationaliseerd te worden. Als op gronden van grondeigenaren, natuurlijke hulpbronnen voorkomen, dienen die een percentage moeten kunnen opstrijken uit meeropbrengsten van de gewonnen mijnbouwvoorkomens. Dit is de handelwijze die onze vertegenwoordigers moeten innemen bij Surinaamse zaken. Alles voor en door het Surinaamse volk; van het restant mogen buitenlandse een graantje meepikken. Maar het zou elke Surinaamse Regering en volksvertegenwoordiger sieren zich hard op te stellen wanneer het gaat om de export van werkgelegenheid. Nogmaals “export van onze winbare natuurlijke hulpbronnen=export van werkgelegenheid dat leidt tot vergroting van de Nationale schuld en vergroting van onze begrotingstekorten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.