Energieverbruik Suriname rekt opwekvermogen uit

5

PARAMARIBO, 1 okt – Het opwekvermogen van energiebedrijf EBS wordt tot het uiterste gerekt dezer dagen. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, vindt wat bezuiniging op zijn plaats. Weliswaar trekt het warme weer een zware wissel op het individuele uithoudingsvermogen.

Mensen zijn geneigd de airconditioner wat sneller aan te zetten. Daar EBS uitsluitend draait op dure importdiesel, stijgt de energierekening schrikbarend. “De samenleving moet bezuinigen op energie, zodat we deze periode kunnen overbruggen totdat de regen weer valt”, zegt Rusland. Dat kan nog even duren. Volgens de meteorologische dienst houdt het zonnige weer nog even aan.

Het energieverbruik zal dan ook niet aanmerkelijk dalen, zo dat al zou gebeuren. Goedkope waterkracht is alleen volop beschikbaar bij regenweer. Dan komt meer energie vrij van de waterkrachtcentrale te Afobakka. Het idee om het aangrenzende stuwmeer aan te vullen door omleiding van naburige waterwegen, moet nog worden uitgewerkt. “Er zijn wat voorwaarden, zoals de milieu-impact”, aldus Rusland.

5 REACTIES

 1. Wie moet je nu geloven?

  De ene zegt dat de EBS-generatoren op staatsolie-stookolie draait, en nu komt die mini-ster ons vertellen dat we dure importdiesel verbruiken.

  Weer een andere vertelt ons dat we genoeg geinstalleerd vermogen hebben en nu komt die mini-ster ons vertellen dat de EBS op z,n maximum draait…

  Een ding weet ik zeker en dat is dat Uitvlucht op dit moment,30 sept. om 23.30, voor meer dan de helft in het donker zit!!!

  Time for change…


  Maak melding

 2. De vraag is waarom moet de EBS op importdiesel draaien waarom kunnen ze deze generatoren niet ombouwen om over te gaan naar Surinaams diesel.Het schijnt dat voor velen die Airco gebruiken de elektra te goedkoop is.Het klimaat heeft zich toch niet veranderd wat deed men vroeger in de droge tijd?Werden de vensters niet wijd open gemaakt om het luchtig te maken? Het probleem in Suriname is er wordt te veel energie gebruikt voor onnodige zaken.Men moet een voortdurende campagne hebben om de mensen bij brengen dat men energie moet sparen en dat het geld kost en duurder wordt in de toekomst.Meer lage energie lampen in de huizen zuinig gebruik van Airco`s,betere koelkasten en wasmachines.


  Maak melding

 3. Surinamers zijn over het algemeen niet energiebesparend bezig. Zelfs een grote groep Surinamers in Nederland -waar je bedolven wordt onder de TV en radio spotjes”- gaan er nog net zo mee om als dertig jaar geleden. In Suriname zal de staat (lees ministerie) het voortouw moeten nemen. Geef het goede voorbeeld door gedragsaanpassingen op het gebied van straatverlichting, overheidsgebouwen, enz. Via hun eigen kanalen en in samenwerking met commerciële media het volk proberen te bereiken om de boodschap over te brengen. Bewust omgaan met energie en milieu is niet een “Surinaams ding”


  Maak melding

 4. Energie verbruik neemt elke dag en er komen steeds meer energieslurpende apparaten. waar je het vroeger deed met een paar lampen en een klein radiootje en sommigen een koelkast en tv erbij, heb je nu pc´s nintendo,. rijstkoker, magnetron etc en in haast alle huizen tv en wasmachine etc.
  In afgelopen 50 jaar is dit explosief toegenomen terwijl de energie leverancie het zelfde is gebleven en pas achter af kijken en zeuren.
  Typisch Surinaams toch!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.