Valutamarkt Suriname onder druk verkiezingen

17

PARAMARIBO, 30 sep – De aanstaande parlementsverkiezingen oefenen een flinke psychologische druk op de valutamarkt uit. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. De schaarste aan dollars moet aan dit euvel te wijten zijn. Mensen raken onzeker.

Dat moet de vlucht in de dollar verklaren. “Mensen speculeren vanwege de onzekerheid. Dat maakt de markt ook onzeker”, zegt Hildenberg. Handelsbanken en cambio’s zijn niet in staat te voorzien. Dat werkt een levendige zwarte handel in de hand. Daar is de dollar te koop tegen een veel hogere wisselkoers. Ook de prijzen van goederen en diensten staan onder druk.

De Centrale Bank van Suriname wil het tij keren. Voor ondernemers die dollars nodig hebben is er een speciale wisselkoers. Die lig iets hoger dan de officiële. Geen vuiltje aan de lucht, zegt Hildenberg. Voor alle andere transacties geldt de officiële koers. “Of het leven duurder wordt is moeilijk te zeggen. De inflatie neemt juist af. We doen er alles aan de rust op de markten te behouden.”

17 REACTIES

 1. Wat een grappenmaker.

  Holland trekt de deviezenkraan wijd open om het Front te steunen, dit ondersteund de wisselkoers

  Het GOUD dat toebehoort aan alle Surinamers is in de uitverkoop gedaan met een uitverkoopskorting van 95%, Dit ondersteund de wisselkoers op korte termijn.

  De productiesector is gedurende de regeringen Front vernietigd, die is funest voor de wisselkoers.

  Conclussie: als de wisselkoers toch stijgt ondanks de steun van holland aan Front en ondanks de uitverkoop van ONZE grondstoffen dan heeft Front dat vooral aan zichzelf te wijten.


  Maak melding

 2. de regering heeft niks anders te doen,dan paniek zaaien.in troebel water is het goed vis vangen.met de centralebank voorin

  waar is de heer proeve van de d s b nu,dit is ook een van de ouderwetse manier om aan geld te komen.meneer de minister van ravenswaay maakt je klaar want de minister van financiën komt z`n deel halen.je weet toch.


  Maak melding

 3. Goede tijden, slechte tijden.

  De Surinaamse Gulden is indertijd een populair betaalmiddel geweest in het Caribisch gebied en elders in de wereld.
  Dat waren goede tijden!
  Vandaag zitten we met een wisselkoers in onze mars die alleen maar is ontstaan door domme trots, corruptie en ongeschooldheid in de politiek.
  Dat waren slechte tijden!
  Die zelfde koers van 1 op 300 toen, is nu, vandaag aan de dag 1 op 3en nog een beetje met de SRD. Het schommelt, het klimt en het daalt naarmate de verkiezingen naderen.
  Dit zijn moeilijke tijden!
  Want, maken we de fout om in mei a.s.te gaan kiezen voor opportunisme, domme nationalisme
  of revolutionisme, dan gaan we naar………
  Barre, slechte tijden!


  Maak melding

 4. Dit is duidelijk dom gelul..of zijn ze weer bezig als jaren ’80 ’90.
  Wij kennen deze gemene schurken(zeer slechte mensen) en wij gaan de praktijken duidelijk begrijpen….jullie zijn gewoon wreed en houden de bevolking DOM en maken de bevolking het liefst ACHTERLIJK.

  VERKIEZING WAT VERKIEZING JULLIE LOPEN NU AL TE STELEN EN LATEN DE BEVOLKING HET GELAG BETALEN.

  GEEF GOUD WEG ALS DOMME HOND>>>IMPORTEERT CHINEZEN LAAT DRUGS VERDWIJEN>>>allemaal zaken om de bevolking in de maling te nemen.
  ………..DOM HOUDEN i’ja.


  Maak melding

 5. ZOALS DE WAARD IS. VERTROUWD HIJ ZIJN GASTEN.
  in de tijd toen de voorzitter van een beruchte politieke partij aan de macht was in suriname ging de wisselkoers alla minuut op en neer mss wil je terug naar die tijd of wil jij weer die aantal nullen terug op onze gulden, de grootste wanbeleid die op economisch gebied is gevoerd in suriname is tussen 1980 en 1990 gevoerd. laten wij blij wezen dat deze regering de zaak in goede banen heeft geleid en dat de zaak stabiel is, ondankbare misbaksels dat jullie zijn waneer hoor ik jullie één keer kritiek leveren op de jaren 80 en 90 ??


  Maak melding

 6. De NDP “intelligentia” levert weer een verbazingwekkende analyse. 😆

  Wanneer leren jullie om eens een goede reactie te geven ipv die partijpolitieke onzin die nergens op slaat.


  Maak melding

 7. Ik denk niet dat de oorzaak te maken heeft met verkiezingen. Dit is gewoon onzin.

  Dit is het gevolg van slecht beleid.In geen enkel geciviliseerd land wordt de valuta markt beheerst door cambio’s.


  Maak melding

 8. DAS
  Door de wereldwijde economische crisis daalt de internationale kapitaalstroom dus ook deviezenstroom naar praktisch alle ontwikkelingslanden waaronder Suriname. Je ziet dat er in Suriname prompt een deviezentekort ontstaat als er bovendien vlak voor de verkiezingen nog deviezen weggekocht worden als een vorm van financiële zekerheid. Zakenlui gaan nu tegen een hogere koers deviezen kopen en zullen dat hogere prijs weer gaan doorberekenen aan hun klanten. Het opdrogen van de kapitaalstroom naar een ontwikkelingland als Suriname kan leiden tot problemen met de betalingsbalans. Daar moet voor gewaakt worden. Het land moet geen schulden gaan opbouwen. Bedoeld wordt geld op de internationale markt lenen om je betalingsbalans in orde te brengen. Het wordt moeilijk om weer uit de schulden te raken. In Afrika bezuiden de Sahara wordt dit jaar hooguit nog gerekend op 1 procent groei, tegen gemiddeld 5,7 procent in de afgelopen drie jaar. Net als Afrika lijdt Zuid Amerika, c.q.Suriname onder een economische wereldcrisis waar het geen schuld aan heeft. Suriname steunt voor een deel ook op overboekingen van familieleden in Nederland. Gelukkig is het ook zo dat veel ontwikkelingslanden waaronder Suriname niet helemaal afhankelijk hoeft te zijn van alleen ontwikkelingshulp om hun begrotingen enigszins op peil te houden. De exportvraag van heel veel producten uit derde wereldlanden is overigens stijgende. Er zijn nieuwe spelers onder de exportvraag-landen, zoals China, Zuid-Korea, India, Maleisië, veel voornamelijk Aziatische landen. Je ziet dus ook hoe de wereldeconomie aan het veranderen is.Overgens is de roei van 1% voor Afrika, berekend door de Wereldbank, een groei en geen krimp. (Varma R)


  Maak melding

 9. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen en een beetje van econmie weten vinden dit slordig administratieve organisatie van de overheid front.

  Als gegevens financieél en cijfermatig op het gebied van boekhouden calculaties,planning,statistiek,controle,informatie verstrekking naar financién vastliggen,zou duidelijk zijn dat criminelen buitenlands geld vissen,dan is het interpol inschakelen ,kijk dan wan verklaring de.
  Of anders ben je enigszins,zijdelings direct,indirect betrokken bij geldontrekking op illegale wijze.

  Tevens denken het netwerk en de jongeren die de NDP steunen,dat goudwinning de continuiteit van de buitenlandse valuta in SURINAME zou garanderen, door steeds het Surinaams markt aandeel goud op de wereld markt te vergroten.


  Maak melding

 10. Goed stuk van Varma.

  SME heeft 3 bronnen van waaruit het geld het land instroomt.
  -1- Export, vooral van grondstoffen.
  -2- Steun van organisaties en landen.
  -3- De geldstroom van familie.
  En 3 geldstromen waardoor het geld het land uit gaat.
  -4- Winst uitkeringen aan buitenlandse bedrijven.
  -5- Aankoop van investeringsgoederen.
  -6- Aankooop van consumptiegoederen.
  Daarnaast is er nog een lek in de geldstromen doordat mesen in tijden van politieke onzerkerheid meer buitenlandse valuta in huis gaan opslaan. Uit angst voor het inflatie spook.

  Als we kijken naar een aantal i=ontwikkelingne in SME dan zien we bv.
  -a- De vele casono’s. Die hadden in het verleden tijdelijk een investeringsstroom maar na de eerste investering was alleen nog de export van de winsten mekbaar. -4-. Dergelijke bedrijven zijn dan ook niet gunstig voor SME.
  Goud, bosbouw, bauxiet. hebben allemaal als kenmerk dat er regelmatig geld uitstroomd voor winst uitkeringen en investeringen – 4 & 5 – maar dat wordt ruim gecompenseerd door de export opbrengsten die aan SME ten deel vallen (indirect via de overheid en in minder mate direct). -1-

  Door de crises zullen de ingaande stromen -2- & -3- afnemen. Om in SME ontwikkeling te brengen zal het oveheidsbeleid er op gericht moeten zin de stromen -1- & -5- zoveel mogelik te ondersteunen en stimuleren. En de stromen -4- winst export en vooral -6- consumptieve importen terugdringen.


  Maak melding

 11. Ook onder het regeer periode van 1980 t/m 1987 (dictatuur Bouterse) was toen de NF en de dollars en de franse franc ook duur.
  Dus stelletje sukkels toen was er ook nog een Suralco, Billiton, Alcoa houtkap e.d. dus export. Toen zaten julli met je stomme kop in je reet en nergegs meer.


  Maak melding

 12. dit bedoel ik nou met sommige reaktie, voor 1980 ging iedereen gewoon naar de bank om jou zaken te regegelen noem ze allemaal maar op, feb 1980 heeft een mulo school leerling die in nederland is opgeleid tot onderofficier het in zijn stomme hersen gehaald om met behulp van buitenlandse spionen onze jonge democratie naar huis te schieten om er een grote puinhoop van te maken en nu praten we over wel of geen cambio’s en over wissel koers laten wij als eerlijk en oprechte suriname de vraag beantwoorden hoe het kan dat iemand binnen tien jaren een heel land naar de klote kan helpen en op podium staat te roepen neks no fout dan moet je toch stom en achterlijk zijn om deze massamoordenaar sloper en de slager van paramaribo weer aan de macht te willen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.