Surinaamse ex-rebel oog in oog met slachtoffers

29

PARAMARIBO/POKIGRON, 29 sep – Oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk heeft de stoute schoenen aangetrokken en de bewoners van het Marrondorp Pokigron recht in de ogen aangekeken. “Ik vraag vergeving”, zei de parlementariër in het dorp waar zijn manschappen twintig jaar terug slechts verschroeide aarde nalieten.

Het dorp aan de Surinamerivier werd met de grond gelijk gemaakt, zogezegd omdat de bewoners sympathiseerden met het leger. “Ik was er niet bij, wel in de buurt. Mijn manschappen hebben inderdaad brand gesticht en daar neem ik de verantwoordelijkheid voor”, zei Brunswijk. Zijn politieke partij Abop wil een schone lei voor de voorzitter. Vandaar de knieval, uiteraard met politiek staartje.

Ronnie Brunswijk was in het felle Abop-geel gestoken. Dat alleen laat weinig aan de fantasie over. Zijn partij voert een felle verkiezingscampagne onder de Saramaccaners, de grootste Marronstam van Suriname. Zelf lid van de Aucaner-stam, laat Brunswijk geen mogelijkheid onbenut om in de gunst te raken van de anderen. Volgens sommige bewoners van Pokigron is wat meer eerlijkheid dan wel gepast.

“Brunswijk kan met geen mogelijkheid beweren dat hij er niet bij was. hij was er wel, we hebben hem gezien. Het is immers niet in de nacht gebeurd, maar op klaarlichte dag”, zegt een bejaarde dorpsbewoner. Tijdens de acties van de rebellen vluchtten de bewoners in paniek het bos in. Sommigen wonen nog in Paramaribo. “Maar het is ook weer twintig jaar terug. We moeten verder”, zegt dorpsleider Wilson Godliep.

29 REACTIES

 1. brunswijk wil vergeving, hij was er niet bij, maar!!…. hij neemt wel de verantwoordelijkheid. Er zijn mensen die hem wel gezien hebben op die plek!!! Waar en van wie hebben we ook zo’n verhaal gehoord?? ik geloof dat zijn voornamen begonnen met D.D. en zijn achternaam ALS ik me niet vergis met en B. Het beste lijkt me dat ook deze heer van het politieke torneel verdwijnt en het leiden van die partij overlaat aan een andere jongere partijlid met wel de juiste bedoelingen met su.


  Maak melding

 2. Lachertje, ga eerst de uitkomst van 1 + 1 met een calculator proberen te berekenen.
  Als dat na twee dagen eindelijk is gelukt mag je meteen ook een knieval maken voor het gehele Surinaamse volk.

  De verkiezingen staan weer voor de deur, maar de Surinaamse politiek heeft echt geen behoefte aan ongeschoolde met pistool zwaaiende gangsters en drugdealers.

  In troebel water is het goed vissen dus deze huidige pseudo politici hebben in de jaren tachtig hun slag geslagen.
  Het wordt nu tijd dat deze figuren die geen toegevoegde waarde voor de politiek hebben, hun plek in de Surinaamse maatschappij leren kennen. Wordt muzikant of whatever.

  Elke marron, aucaner, saramaccaner e.a met de juiste competenties vind ik geschikt.


  Maak melding

 3. Wat onbeschaamd. Hij vraagt niet om vergeving maar om stemmen!! Eerst de boel platbranden en dan 20 jaar niks van laten horen en zelfs in het parlement niks betekenen voor deze mensen en nu om stemmen gaan vragen.
  Typisch Surinaams ook want surinamers zijn de domste stemvolk ter wereld, anders hadden we geen front en somo en brunswijk etc.
  SOMO let’s go Home Now!!
  Des for Pres!!


  Maak melding

 4. En dat bedoel ik nou,Bouterse wordt berecht ,maar Brunswijk niet,terwijl hij even zo een misdadiger is geweest.
  Vene omarmd Brunswijk en verguisd Bouterse,hoe valt dat te rijmen?Wanneer wordt Brunswijk voor het gerecht gesleept?
  Als de Marrons nu niet inzien dat Brunswijk dit enkel en alleen maar doet om zijn,parlementaire ego veilig te stellen door ze zg exuses aan te bieden dan weet ik het niet meer.Eerst die ene boef Somo en nu Brunswijk die de kiezers zand in de ogen probeert te strooien who`s next?


  Maak melding

 5. ach die ronnie toch : eerst lijfwacht van desi, later en nogsteeds ‘robbing hoed’, nog wat later de boodschappenjongen van somo en nu weer, in het kader van ‘somo for pres.’?…de aucaners moeten zich dit voor hen dodelijke duo blijvend herinneren.


  Maak melding

 6. brunswijk is gewoon een bank rover; moordenaar;vliegtuig kapers een grote bandiet en een terrorist.en geen verzet strijder.

  het zijn de gasten dat geïnvesteerd hadden in deze klote man.de heer somohardjo is ook een van de velen.en niet te vergeten nederland dat bezig was de staats apparaat(militairen)te ondermijnen.

  in een woord gezegd het was een vieze vuile oorlog.


  Maak melding

 7. ik vraag mij af of deze nep politicus het surinaamse volk serieus nemen? ik ben van mening van niet. als het om de gunst van de kiezers gaat dan gaan ze over lijken dat geld ook voor die andere partij voorzitter ik hoop dat deze wolf in schaaps kleren keihard worden afgestraft door het surinaamse volk.nee hij was er niet bij precies het zelfde wat die andere partij voorzitter zegt hij was er ook niet bij toen onze landgenoten werden afgeslacht laf zijn deze beesten.


  Maak melding

 8. Ronny Brunswijk loopt nooit anders dan op stoute schoenen!
  En dan gaat Brunswijk nu als parlemenariër in plaats van te vechten voor de eenheid van he land en haar burgers, de etnische kaart spelen en andere marrons overhalen om op hem te stemmen. Als die andere marrons er beter van zouden worden dan was het nog tot daar en toe, maar het gaat enkel en alleen om Brunswijk, want net zoals Bouterse en Somohardjo heeft hij de pretentie en de wens president van Suriname te worden.


  Maak melding

 9. Als hij weer komt zeuren om stemmen te vragen als Opa Ronald Buitenland zweep hem.

  Hij is een zeer zware lieger, bedrieger verkrachter, top boeler, moordenaar..ZWEEP HEM HET DORP UIT…NPS lieg en bedrieg zit is deze JORKA ….wiep ing…. wiep ing bun…..Smerige belazeraar…ZWEEP HEM WEG.


  Maak melding

 10. Pokigron??????? Waarom horen wij altijd over moiwana en nooit over pokigron??? Brunswijk zit al 2 verkiezingstermijnen in de Front regering en nog nooit is er iets op de Nederlandse of Surinaamse TV verschenen over pokigrong.

  Waktie eve!!!!! Wat is het verschil tussen een dode in pokigron en een dode te moiwana?? Houden de hollanders/fronters misschien meer van moiwana dan van pokigrong?? Snappen we nu waarom de 8 december propaganda niks te maken heeft met vermoorde Surinamers maar met politiek!!! Bouterse is een sta-in-de-weg voor het Hollands belang, en het Front verraad de bevolking en dient het hollandse/westers belang. 5%!!!!!Tot zover mijn analyse.


  Maak melding

 11. Net als somo heeft ook deze parlementariër niet willen weten, wat samenwerken met een sociaal planbureau inhoud.

  Daarom kan deze parlementariër alleen om vergeving vragen, en niet inhoudelijk aan het volk vertellen hoe onze binnenlandse ouders het de afglopen 4 regeringsjaren front hebben gedaan.

  Tevens missen het netwerk en de jongeren die de NDP idealen hoog in het vaandel hebben,cijfers,informatie en interpetatie van deze parlementariër, wat betreft de integratie van de jeugd in het binnenland.
  dan wordt niet bedoeld die schijn ontwikkeling op ondergronds gebied.
  Het Surinaams sociaal cultureel plan bureau zou deze parlementariër van informatie moeten voorzien.

  Wat de maatschappij allemaal zegt over binnenlandse jeugd is niet mals.
  En missen het netwerk en de jongeren die de NDP steunen beleid dat gemaakt is om deze jongeren die door stigma ontheemd geraken en verharden in hun gevoelens, uit de miskenden situatie te halen.
  Met als gevolg volksklacht: Juka na rovers en nog veel meer .Wat heeeft deze parlementariër gedaan aan de integratie tussen de stads bewoners ongeacht ras,geloof en zijn achterban, om die kloof te dichten of te wel hen dichter bij elkaar te brengen.

  te moe om ze te citeren.


  Maak melding

 12. In een echte democratie krijgt een ieder een kans om zijn/haar stem te brengen alsook te streven naar een leiderschap.Maar ook behelst een echte democratie dat een ieder die een leiderschap prefereert rekening moet houden dat hij/zij behoorlijk wordt gescreend.
  Mijn vraag is of bij dhr Brunswijk deze procedure ook wordt gehanteerd.
  Wat ik terdege bij Surinaamse politici mis is een duidelijke visie of politieke richting.
  Persoonlijk ben ik geen voorstander van politici die geen internationale ervaring hebben en /of zich schuldig hebben gemaakt aan criminele of schandelijk gedrag.
  Er zijn zeer zeker potentieële kandidaten in Suriname.Mensen met een schoon verleden en een helder inzicht met een progressieve aanpak.Dit kan gegenereert worden middels een internationale samenwerking cq advies(zen)
  Een


  Maak melding

 13. Ook willen het netwerk en de jongeren die de NDP steunen weten,hoe het in de de 4 regeringsjaren front is gesteld met de belofte gedaan aan moeders/ouders, die de hoop en de droom hadden om een betere toekomst voor hun kinderen in het binnenland en in de stad.
  Degene die het goed hebben nageleten.

  Het was toch niet hun droom en hoop dat hun kinderen massaal in de gevangenissen zouden belanden in europa en in SU, vanwege het aanzetten van de jeugd, om zonder kennis snel rijk te worden, en hun gebrek aan kennis gebruiken om ze vaak middels verslaving van afhankelijk te maken.


  Maak melding

 14. Hey lonny,
  Goed dat je bekend en nu maar hopen dat jij je straf krijgt.
  Tegen de kakantrie boom en iedereen die je verdriet en verderf hebt aangedaan, een snee met een kapmes op da lijf van je.
  Als je dat overleeft dan ben je pas een man van het woord.
  you ede e flip kaba!

  a tang so


  Maak melding

 15. Het is triest te moeten constateren als oppositie jeugd dat niemand van de achterban van deze parlementariër de jeugd kan vertellen wat de positie van de jongeren is in de stad en in het binnenland op het gebied van:

  Werk,onderwijs,hebben van een woonplek,in de gevangenissen,het gebied van zelfmoord bijvoorbeeld tot 18 jaar.


  Maak melding

 16. Hoeveel creolen, hindustanen javanen en anderen zijn vermoord door elkaar?

  Waar zijn de cijfers van het sociaal cultureel planbureau?

  Het volk krijgt geen evaluatie geen interpetatie hoe sommige situaties zijn onstaan en wat er aan gedaan is en wat moeilijk aan te pakken was.


  Maak melding

 17. velen willenraag terugnaar hun vaderland enzo ook ik, maar zolang deze monsters methun geslepen duivelse handelingen en sluwe praktijken daa rondlopen en denken dat zij kunnen pijn doen en vernieling aan t kunnen brengen aan he land, blijven wij nog weg van ons land. wij willen nie gwikked worden in een spiraal van list, bedrog n onrehtvaardigheid en het ergste egoisme en zelfzuch.

  bouterse, brunswijck ende ghele rgering met het hele rechtssysteem moe vervangen worden door mensen die echtvoelenen weten wat ee volk e het volk van suriname nodig heeft.

  ze zijn allemaal corrupt, gladder dan ee aal kunnenzij nooit zijn, watod heeft hen al mns gemaakt e daarom wrden zij berapt en doorgelicht en vrraden zij hun zelf.

  geen geslijm, ze moetenuitgeroeid worden deze volksvenietigers.

  wij willen terug naar ons land, Nederland is het niet, wat wij hier doen en hebben kunnen wij ook in ons land voor elkaar krijgen als dze boeven envolks rovers weg zijn en iedereen de ruimte geeft om inovatief bezig tegaan.

  a sidong.


  Maak melding

 18. Velen willen graag terug naar hun vaderland en zo ook ik, maar zolang deze monsters met hun geslepen duivelse handelingen en sluwe praktijken daar rondlopen en denken dat zij kunnen pijn doen en vernieling aan te kunnen brengen aan het land, blijven wij nog weg van ons land. Wij willen niet gewikkeld worden in een spiraal van list, bedrog en onrechtvaardigheid en het ergste egoisme en zelfzuch.

  bouterse, brunswijck en de gehele regering met het hele rechtssysteem moeten vervangen worden door mensen die echt voelenen en weten wat een volk en het volk van suriname nodig heeft en in welk land dan ook.

  ze zijn allemaal corrupt, gladder dan een aal kunnen zij nooit zijn, want God heeft hen als mens gemaakt, daarom worden zij berapt en doorgelicht en verraden zij hun zelf. zij blijven vast inhun nep gladheid zoda men ze kan vangen en vernielen.

  geen geslijm, ze moeten uitgeroeid worden deze volksvenietigers en bedriegers.

  wij willen terug naar ons land, Nederland is het niet. alles wat wij hier doen en hebben kunnen wij ook in ons land voor elkaar krijgen als deze boeven en volksrovers weg zijn en iedereen de ruimte geeft om inovatief bezig te gaan enzich te ontwikkelen voor het land om die omhoog te tillen.

  a sidong.


  Maak melding

 19. Ondanks alle spelfouten is de inzelding van Rola in ALLE opzichten 100 maal beter en meer waard dan de onzin van figuren als “het netwerk”alias “de Jongeren” ( feitelijk een oude seniele NDP aanhanger met bote op zijn hoofd, bleod aan zijn handen en gebakken lucht in zijn hoofd.)


  Maak melding

 20. Hoe moet je nou iemand serieus nemen die scheidrechters, politici, voetballers met een wapen bedreigd, als hij verliest.

  Iemand als die een rekening krijg om te betalen de schuldeiser inelkaar ramt.

  Ik kan me wel indenken hoe die mensen zijn, hoe hoog hun IQ zijn die op hem stemt. Een ding is gegarandeerd, als deze man ooit leider wordt van het land dan is het alleen maar achteruitgang na alles wat is opgebouwd.


  Maak melding

 21. Is het niet beter dat deze levende fossiel zijn lichaam aan de wetenschap ter beschikking stelt om nieuwe medicijnen uit te proberen. in zijn paspoort staat ronnius criminelis, drugsconsensius, en verkrachtius brunswijk dat zegt al genoeg.

  Wat is de meerwaarde van deze onmens op aarde. Zelfs op het voetbalveld haalt hij rare capriolen uit, hij denkt dat hij de ronaldo van de bosngers is. En als hij verloren heeft zwaait hij met pistolen richting tribune.

  Zelfs in het nationale assemblee laat deze stoelverwarmer zien hoe hij zijn armen en benen los zitten.

  Hij is terug naar zijn heimat in het binneland in een driedelige westerse pak, vraag me af of hij zijn stropdas zelf heeft vastgeknoopt want deze soort is gewend om in een lendelap rond te lopen.

  Heb veel respect voor zijn verwekker in blijdorp R’dam die heeft tenminste de vrouw niet verkracht.


  Maak melding

 22. neus ,waarom val je niet op de enorme spelfouten van DU?
  Waarom moet je Rola wijzen op zijn/haar spelfouten,lees je jou reaktie`s wel eens?Nou daar krioolt het ook van de spelfouten.
  Wie in zijn eigen tuintje wiedt,ziet het onkruid van een ander NIET.


  Maak melding

 23. Deze mneer doet er goed aan om onderdak te zoeken voor die gevluchtte Pokigronbewoners, die sedertdien en onder zeer erbarmelijke omstandigheden in oude chinese barakken hokken achter het NIS(A. Nesty-stadion).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.