dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenCarrière'Chinezen binnen de etno-politiek van Suriname'

‘Chinezen binnen de etno-politiek van Suriname’

-

- Advertisement -

Op donderdag 8 oktober 2009 zal aan de Universiteit van Amsterdam de promotie plaats vinden van heer P.B. Tjon Sie Fat, met het onderwerp ‘De positionering van Chinezen binnen de etno-politiek van Suriname’ (Chinese New Migrants in Suriname; The Inevitability of Ethic Performing).

‘Nieuwe Chinezen’, nieuwe migranten uit China, worden in Suriname als probleem bestempeld. Men ziet ze volgens Paul Tjon Sie Fat als voorhoede of in het kielzog van de globaliserende economie van de opkomende grootmacht China. Hun vele supermarkten versterken onder de gewone bevolking de indruk van oneerlijke concurrentie, uitbuiting van de arme bevolking, een corrumperende invloed op regering en maatschappij, illegale immigratie en criminaliteit.

Dit is de context waarbinnen etnische Chinezen – zowel de ‘oude’ als de nieuwe Chinezen – zich moeten positioneren binnen de typisch Surinaamse vorm van etno-politiek. Tjon Sie Fat beschrijft die positionering in de context van de Surinaamse parlementaire verkiezingen van 2005.

- Advertisement -

Donderdag 8 oktober 2009, 12:00 uur
Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 231
1012 EZ Amsterdam


opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

- Advertisement -
Does Travel & Cadushi Tours
38 REACTIES
 1. Suriname heeft potentie, Suriname heeft ruimte en Suriname heeft te weinig inwoners.
  Waarom bang zijn voor de Chinezen? Met nog geen half miljoen inwoners heeft Suriname de ruimte om uit te groeien naar meer.
  Maar wat moeten we dan doen?

  1. de nieuwkomers het gevoel geven dat ze welkom zijn.
  2. de nieuwkomers wijzen op hun rechten en plichten.
  3. de nieuwkomers gelijke behandeling bieden als anderen en niet voortrekken bij het verlenen van vergunningen.
  4. de nieuwkomers laten integreren door hen een integratiecursus (taal&cultuur e.d)te laten volgen waarvoor ze de kosten zelf moeten betalen.
  5. de nieuwkomers stemgerechtigd maken na 5 jaar met goed gedrag.
  6. de nieuwkomers verdelen over het land.
  7. de nieuwkomers belastingplichtig maken.
  Dit geldt niet alleen voor Chinezen, maar voor alle nieuwkomers.

  Jaloezie op de vereniging Kong Njie Tong Sang omdat ze de nieuwkomers opvangt en helpt is het laatste wat nodig is.
  Wie zou niet blij zijn als nu net zo’n vereniging in Nederland was om de nieuwe Surinamers op te vangen? Iedereen!

  Indien de overheid de nodige maatregelen treft en niet corrupt handelt, ziet de toekomst van Suriname, met Chinezen, er goed uit. Lui zijn ze niet en werken om vooruit te komen is de Chinees op het lijf geschreven.


  Maak melding

 2. Suri’s gaan jullie vanaf nu aan stevig doppie doen…goed planten en geef jouw kinderen goed te eten wij hebben geen Chinees nodig, die komt toch voor de Chinees om jouw mars te breken.
  Voordat jij denkt moet jij je karig geld afstaan aan een Chinees op de hoek of in de straat.
  Politiek beleid van de NPS en schurken erom heen en erbij om jouw stevig richting KATIBO te brengen en behoorlijk te laten PINAREN als HOND.

  Laat domkop Opa Ronald oprotten en ga flink doppen binnen 10 jaar, kunnen wij ons verdubbelen of verviervoudigen…er is GOUD genoeg…en LAND om eten te planten is er ook genoeg.
  Daarom krijgt niemand plantage hebben wij zelf nodig voor de NAKOMELINGEN.

  LAAT NPS VOORTAAN MET BULLDOZER RIJDEN IN GRUNDJARI DAAR ZIJN ER DOMKOPPEN GENOEG DIE MOETEN WIJ VROEG OF LAAT KWIJT WANT IK GA ECHT NIET RICHTING KATIBO MET DEZE BLAFFENDE HONDEN ECHT NIET.


  Maak melding

 3. Reeds lange tijd heb ik op een onderwerp/discussiepunt als hierboven gewacht.En wat schets mijn verbazing???
  Feilloos en conform mijn eigen denkbeelden cq mening is dit wwergegeven door nr1(DAS).
  Dank je.Verder geen commentaar benodigd.
  Bravo nr.1(DAS)Mijn wens is dat vele Surinamers,mie egie kondremang,ook deze mening van mij en DAS zullen delen.


  Maak melding

 4. Nr.2 (DAS) keurig keurig !!!!
  Ik deel jouw mening helemaal.
  Alles wat je verwoord hebt middels je forum inzake de chinezen cq nieuw-komers in Suriname is conform mijn gedachtengoed geschied.
  Bravo !!!!Chinezen zijn harde werkers.En dat soort nieuwkomers heeft ons land Suriname nodig.Dat geldt voor elke nationaliteit die een hart voor Sranangkondre heeft.


  Maak melding

 5. Het kan wel zo zijn dat mijn mening voor de 3e keer verschijnt.Maar om één of andere technische reden is iets fout gegaan.

  Hierbij mijn mening in het kort:
  Ontzettend veel lof aan nr.2(DAS).Deze forum-genoot heeft mij echt verbaasd doen staan met zijn weergegeven mening.Ben het TOTAAL met hem/haar eens !!! BRAVO !!
  Suriname,mijn land,heeft dit soort hard werkende mensen nodig.
  Kondremang: Vergeet de vele kleuren van Suriname niet.Met andere woorden: Er is ook plaats voor Chinezen.Een Chinees mokt niet.Een Chinees werkt hard en brengt tenminste een levendige economie teweeg.
  Zoals ik reeds eerder kenbaar gemaakt heb…In Suriname is plaats voor blank,geel,zwart en bruin….zolang ze een hart voor Suriname hebben.Mie kondre Sranang moet de naam”Land of hospitallity”nooit kwijtraken.Nogmaals nr.2(DAS)…..Bravo !!!


  Maak melding

 6. Waarom geen Chinezen?
  Deze vraag is makkelijk te beantwoorden. Kijk maar hoe Chinezen de economien in Zuid-Oost Azie domineren. Sterker nog, ze zijn instaat geweest een stuk land (Singapore) af te troggelen van de Maleiers.
  Surinamers zijn niet opgewassen tegen Chinezen, geef ze een vinger en ze pakken je hoofd.
  Ik zou zeggen: houd ze lekker buiten de deur, laat ze maar buurtwinkeltje openen in Guyana.

  Chinezen werken corruptie in de hand, want zij hebben geld zat om ambtenaren om te kopen.


  Maak melding

 7. China, mag, maar niet ten koste van alles.

  Chinezen zijn al sinds de emigratie in de 19de eeuw aanwezig en zeer actief in Suriname. Wat nu een kernvraag is, moet er voornamelijk met Chinese bedrijven gehandeld worden. Het antwoord is wat is belangrijk voor de nationale interesse van Suriname. Mogen Surinamers en Surinaamse bedrijven buiten het bereik van Chinese bedrijven gehouden worden. De Chinezen zijn soms moeizaam bereid om een samenwerking met Surinaamse bedrijven aan te gaan. Vaak wordt gezegd dat Surinaamse bedrijven en Surinamers de ervaring en technologie missen. Moeten Surinamers straks ook hun huis gaan afstaan aan Chinese immigranten. Ik denk van niet. Moet de regering het Surinaamse volk overslaan en massaal achter de Chinese nieuwkomers gaan staan zoals nu. Ik denk van niet. Moet je in een dorp met 300 mensen, 50 winkelvergunningen aan Chinezen geven. Ik denk van niet. Chinese bedrijven actief in Suriname, willen ongecontroleerd hun gang gaan. Zij wensen als exclusief te worden behandeld. Dat is in de goudsector gebeurd met IAM-GOLD. Andere goedkopere Aziatische concurrenten krijgen het te verduren met de Chinezen. Zelfs in het Midden- Oosten willen de Chinezen met niemand samenwerken. Zelfs de landbouwsector in Suriname is interessant voor de Chinezen. Maar is dat niet al het domein van anderen die al meer als honderd jaar daarin actief zijn. Ik denk van wel. De Chinezen zijn ook op zoek naar nieuwe katoenvelden. Op termijn zal getracht worden Suriname klaar te krijgen voor katoen. Maar welke prijs krijgen wij en betalen wij voor katoen. Nu zijn de Chinezen in Suriname al actief in de bouwsector (aanleg van wegen), in textiel en kleding. Ik ben wel voorstander van een actieve participatie van China in de ontwikkeling van Suriname, maar niet ten koste van Surinamers en andere goedkopere concurrenten.(Varma R)


  Maak melding

 8. Door de bevolking dom te houden (achterlijk)gaat men denken deze mensen zijn lui.

  Ik zeg mooi niet…. Wie gaat werken en niet wijzer nog rijker van worden.

  En wie doet dat het meest of zorgt voor dit gedrag……i’ja ….de NPS…die is verantwoordelijk voor het dom houden van eigen mensen en het liefst ze tegen te werken en vernietigen met wortel en tak.
  SCHREEUWEN WIE BIGI MORO DIN…MAAR ONDER TUSSEN IMPORTEREN ANDEREN TEGEN BETALING CHINEZEN.
  Of zit NPS voor de nazaat van de slavenhouder de nazaat van slaaf weg te bulldozeren.


  Maak melding

 9. Waarom de Chinezen de schuld geven?

  Meneer/mevrouw Archer is bang dat de Chinezen Commewijne zullen aftroggelen en loskoppelen van Suriname. Ook vindt hij/zij dat Chinezen corruptie in de hand werken en als je ze een vinger geeft, je je hoofd ook kwijt bent. En het allerergste vindt ik dat hij/zij schrijft dat Surinamers niet opgewassen zijn tegen Chinezen. Wat een flauwekul!
  Natuurlijk ben je niet opgewassen als je hele dagen op de corner staat te boemelen of onder de manjaboom pat’ta zit te spelen met je mattie’s. Dan ben je geskeerd en heb je honger maar weet je niet hoe je omoe chinesie om een broodje pindakaas moet vragen, want daar ben je te trots voor. Dan jat je z’n winkel leeg of kill je hem. Geeft hij jou dat broodje wel, dan wil je morgen een broodje met sardines en een soft.

  Dat Chinezen corruptie in de hand werken omdat ze geld zat hebben om ambtenaren om te kopen? Waarom de Chinees de schuld geven voor iets wat in Suriname is vastgeroest in geheel de samenleving van hoog naar laag?
  Zorg er voor dat je ambtenaren hebt die niet omkoopbaar zijn, dan spreek ik je weer.

  Suriname is niet los te koppelen en een echte Sranangmang(6) is tegen iedereen opgewassen meneer/mevrouw Archer. Je moet er alleen maar voor zorgen dat je sterk en vast in je schoenen staat dan hoef je nergens bang voor te zijn. Voor niemand!
  De overheid moet alles reguleren en organiseren om een zo schoon mogelijke regering en ambtenarij te hebben dan kan Suriname ook van het geld van de Chinezen profiteren. Wetten maken en naleven zal voor iedereen moeten gelden meneer/mevrouw Archer, niet alleen voor Chinezen.
  Het zijn harde werkers die onze economie kunnen boosten.


  Maak melding

 10. Waarom geen Chinezen? Iedereen die iets toevoegt aan de ontwikkeling is welkom.
  Er is genoeg werk aan de winkel. Gaan we het allemaal zelf doen dan?

  We zijn maar een klein volkje en toch te beroerd om nieuwkomers toe te laten. Tevens gaan we helemaal voorbij aan onze geschiedenis en “hoe wij ook hier samen kwamen”. Kleur, ras, geloof maakt niet uit. Als de regels en wetten voor naturalisatie e.d. goed en eerlijk worden toegepast is er toch niets aan de hand? Waarom moeten wij ons schuldig maken aan hetzelfde waar we anderen van beschuldigen?
  Het niet toelaten van Chinezen om allerlei drogredenen en vooroordelen is een lichte vorm van discriminatie.

  De combinatie klein volk, grote Natie is mogelijk. Dat heeft de geschiedenis bewezen. Maar dan moet dat land bloeiende kunst en een vooraanstaande positie in bv de wetenschap hebben.
  In Suriname is daar geen sprake van, maar andere mogelijkheden om groot te worden zijn er wel.

  Deze mensen moeten dezelfde status als iedere andere Surinamer krijgen. Dezelfde lusten, lasten en plichten. Geen voorkeursbehandeling en al die ongein.
  Dat heeft Suriname zelf in de hand.


  Maak melding

 11. Das: neem de Chinezen en ga naar Frans-Guyana
  dan zal jij zien dat de Fransen jouw mars breken van de Chinees ook.(kom aan en probeer)
  Vraag de Braziliaan, vraag ze of kom kijken in Frans-Guyana.
  Dan kan jij toch nu begrijpen hoe dom Politiek Suriname opdit moment is.


  Maak melding

 12. er is een tijd geweest waar de ndp-ers vol lof waren over de chinezen toen was herrenberg ambassadeur in china, zo kan je zien hoe deze mensen zijn inconsequent al het maar zijn kan.


  Maak melding

 13. Geachte redactie.
  Het klinkt mooi etno-politiek noem het gewoon de mensen van chinees ,oud of nieuw’ afkomst wegzetten als corrupt en on surinaams.Wat zullen de mensen met chineesbloed inde aderen hier van vinden. Ik ben zo een.En ik geloof dat ons Suriname juist nieuwkomers nodig heeft om voor de toekomst een betere positie in de wereld in te nemen.Suriname moet altijd voor iedereen ongeacht zijn of haar geloof een plek zijn waar men in vrede met elkaar moet willen en kunnen leven.Dat is voor mij Suriname.Met de vriendelijke groeten Lohrasil Wrijfsteen


  Maak melding

 14. @Archer

  Maar Archer het toch helemaal niet erg dat ze jouw hoofd pakken? Je gebruikt het toch niet. 😆

  En om dezelfde reden kunnen ze ook je handen wel nemen.


  Maak melding

 15. Ai boi..sinds ik weet was er altijd “schaarste”,lange rijen voor levensmiddelen,nu is dat verleden tijd,dank zij de komst van de nieuwe chinezen..bravo!!!


  Maak melding

 16. Moet je zien, moet jij keihard gaan werken….zit die Chinees met zijn slaap ogen op je geld te wachten.
  Wie is dom Wie is achterlijk.

  Wie is SLAAF.

  POLITIEK SURINAME OPDIT MOMENT ZORGT VOOR EEN HOOP ROTZOOI VOOR DE TOEKOMST VAN HET LAND.


  Maak melding

 17. Archer 100 geen leugen 100..soso probleem boeven, dieven, schurken alleen maar FROMMEL.
  MAAR JA DOMME HEBZUCHT VAN POLITIEK IN SU. OPDIT MOMENT.
  VERDER DENK IK dat ze teveel hondenvlees hebben zitten vreten bij de Chinees….Dan is het meer dan logische dat ze niet meer kunnen denken daar in SU.


  Maak melding

 18. Dank, Varma.

  Pittig genoeg om op “sambal bij!” nee te zeggen. Maar ja, natuurlijk niet ten koste van alles, als je bedoelt wat ik begrijp.

  Reacties met halve scheldwoorden en lelijke verwensingen sla ik over en ik heb gemerkt dat u dat ook doet. Las ting! Toch?

  Redelijke reacties die kunnen weerleggen waarom wel en waarom niet zijn zo verdomd aantrekkelijk om op te reageren. Dan is het fijn dat je er wat van kan leren en direkt aan tafel wat boter op kan smeren zodat de discussie “loopt”.
  We gaan ervoor! Groet,


  Maak melding

 19. Op passen chinezen eten jullie daar allemaal op. De Chinese regering geeft 100 euro en neemt 100 miljoen euro terug. Niet vergeten dat het communisten zijn. Niemand heeft daar wat te vertellen. Wie verkeert doet wordt opgehangen. Ik snap die stomme Creolen niet. Jullie zullen straks zien dat Creolen zullen pinaren en bedelen.


  Maak melding

 20. Beste Tjumbalumba,

  Het is niet mijn gewoonte om hierop te reageren maar ik doe het toch, omdat ik heb gemerkt dat je je erg kan opwinden over deze Chinese zaak.
  Ik ga niet in op je uitnodiging om naar Frans Guyana of Brazilie te gaan, bedankt!
  Maar ik neem je wel mee naar de Kwattaweg, als je zin hebt. Hou m’n hand goed vast, ok?

  Op elke hoek bij een kruising van 2 straten aan de Kwattaweg, zijn vier verkoopwinkels gebouwd. Zijn het er maar drie, dan is het andere, mooie hoekperceel onbebouwd. Dat perceel wordt altijd duurder verkocht omdat de stand zo aantrekkelijk mogelijk is om te kunnen concureren.
  Op de hoeken met verkoopwinkels hebben wij aan de Kwattaweg jarenlang hardwerkende, Hindustaanse families gekend, die na het zwoegen in de rijstvelden of langs de vele kousebandlijntjes, de dag afsluiten in, achter of boven de winkel. Maar dat is niet meer zo!
  Vaandaag aan de dag hebben Chinezen aan de Kwattaweg en ook elders in Suriname deze winkels overgenomen, vaak gehuurd.
  Omdat er veels te veel winkels aan de Kwattaweg dicht op elkaar staan, is de verkoop en ook de winst gedaald. Dit is op tijd ingezien door de Hindustaanse families.
  Die hebben voor een andere uitdaging gekozen.
  Met de Chinees is men dan een huurbedrag overeen gekomen. Om winst te maken en de forse lening terug te kunnen betalen moet de Chinees vanaf ‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laat in zijn bedrijf blijven, elke dag weer en weer en de volgende dag ook weer. De kale winst die hij maakt is net genoeg om zijn eigen thee zonder suiker te bekostigen, dus rijk is hij niet.
  Maar hij durft, heeft moed, gaat door, elke dag weer, jaar in jaar uit. Hij heeft geen tijd om te feesten en te beesten meneer Tjumbalumba. Alles van hem vindt plaats op de paar vierkante meters op de kruising van 2 straten aan de Kwattaweg. Een keer per jaar, op Chinese nieuwjaarsdag, gaat hij na sluitingstijd naar Kong Njie Tong Sang om te Matjokken; dat is alles!

  Waarom heb ik of een van mijn broers niet de gok gewaagd om ook zo’n winkel over te nemen?
  Ik ben toch niet gek of zo! Ik moet naar de voetbal, naar de film, naar Het Vat, naar Trafasi in Ubeco, naar de zangvogelwedstrijd op het Gouvernementsplein, naar die mooie, langbenige Euredise, mijn auto wasse en later bij de Chinees een tjauw plus halen om samen met Alma op te eten. Ik heb geen tijd voor een winkel. Je leven gaat op een paar vierkante meter aan je voorbij, zonder dat je het gemerkt hebt. En al die nukkige klanten die soms geld hebben en soms niet. Je loopt je soms te pletter van flesje zoentjie naar flesje liktongo en je hebt nog niets verdiend. Nog lang niet! Wie weet is het morgen een betere dag.

  Dus Tjumbalumba, wees maar niet jaloers op de Chinees want zijn leven is nog lang geen feest.
  Trouwens, er is nog een hoekperceel vrij op diezelfde kruising die ik aan het begin genoemd heb; Tjumbalumba Store?

  Tot slot: een oude Chinese zegswijze luidt:
  “Ngo te paki!” met andere worden: “het is niet genoeg om alleen je ogen te openen, je moet er ook echt mee kijken”.


  Maak melding

 21. Gelukkig verdedigen de meeste forum-leden het Surinaamse fenomeen”Gastvrij land”.En dat moet zo blijven !!!
  Een levendige economie wordt te weeg gebracht.
  Mede dankzij de Chinezen.Hoe zou Suriname eruit hebben gezien zonder de kleine gezellige winkeltjes??Een Chinees gaat niet bij de pakken neerzitten,maar creëert werk en handel.
  Voorts doet het mij verschrikkelijk pijn wanneer enkele forum-leden van mening zijn dat een bepaalde volk niet welkom is in Suriname.Dit is on-Surinaams !!Als een echte Srananmang zeg ik Kei Hard: Iedereen die Suriname op handen draagt is van harte welkom.


  Maak melding

 22. DAS

  Laatst maakte Obama zich ook al druk om uitspraken van anderen. DAS Maakt U zich niet druk om wat anderen zeggen. Afwijkende mening heeft ook haar leuke kanten. Anders zijn wij een stelletje jaknikkers hier op het forum.DAS, nog wat over de Antillen.De Nederlandse Antillen worden op 10 oktober 2010 opgeheven. Dat hebben ze op Curaçao samen met staatssecretaris Bijleveld besloten. Curaçao en de Antillen worden volgend jaar zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden bijzondere Nederlandse gemeenten. Jammer toch voor de Antillen. Varma R


  Maak melding

 23. Beste Varma,

  Ik maak me echt niet druk hoor! Vindt het wel leuk om langs de humoristische weg te trachten de ander de ogen te openen. “Ngo te paaki!” zegt de oude Chinees. Heb er echt lol in.
  En al weet ik dat ik de macht en wijsheid niet bezit om iedereen te bespelen, leer ik mezelf toch wel hoe je zinnetjes achter elkaar kunt zetten. Je kunt het zien als een therapeutisch proces…….
  Wel probeer ik waar nodig de stemming zo te beinvloeden dat we met SME niet weer terug gaan naar af!

  Vwb 10 october 2010 Varma, staat er nog heel veel te gebeuren. Ik zie protesten en een opstand binnen de Antilliaanse gemeenschap in Nederland alsook op de Antillen. Het kan er volgend jaar hard aan toe gaan als sts Bijleveld en gesprekspartners de daad bij het woord voegen. Heb nogal wat familie op Antillen wonen die nu al opstandig doen.
  Men neemt mijn swietie Sranang als voorbeeld met alle ellende die er geweest is en…..misschien nog sluimert. Bedankt voor de info.


  Maak melding

 24. Das jij moet je das als strop gebruiken.
  Ik heb het nergens over jaloers en heel wat rotzooi erbij.(wat jij voor mij loopt te bedenken)..GEK JIJ.

  Bij mij gaat het over beleid toekomst van land en volk(ROTZOOI POLITIEK KRIJGT BIJ DEZE DE SCHULD)(SCHURKEN) …en nog erbij geen rotzooi van import of export van CHINEZEN…laten die gasten in eigen land blijven …omdat mijn broeders en zuster moeten gaan werken zij moeten geld hebben al komt het niet van CCK of de duivel zij moeten geld hebben.(anderen roven ook nog(verfoeilijk)Maar wat doen zij dan ……de volgendde dag het geld voor de Chinees brengen die overal zit te loeren op geld…laat hem ook stenen gaan sjouwen in eigen land.
  Laat ze oprotten eigen volk is belangrijk.
  KIJK GOED NAA DE WERELD JIJ KOMT NERGENS ZOMAAR BINNEN….MAAR IN SU MET DOM POLITIEK ACHTERLIJKE GASTEN KAN ALLES.

  ZIJ ZITTEN GEWOON OP KATIBO VOOR DE BEVOLKING TE WACHTEN…… DEZE EZELS.(vooral FRONT)Domkoppen van schurken bijelkaar.


  Maak melding

 25. Nr.26 …met alle respect voor uw mening.Maar ik schrok me wezenloos bij het lezen van uw mening.Als Srananmang zeg ik dat een ieder die zich aan de wetten en regels houdt, in Suriname van harte welkom is.Voorts zorgen deze Chinese mede-Surinamers of nieuwkomers voor leven in de brouwerij.Ja,ze drijven handel.Ja,ze zijn niet vies van geld.Wie is het niet??
  Maar feit is dat ze tenminste keihard werken voor hun geld.Heeft u weleens een luie Chinees gezien?Nee !!
  Ik prefereer liever hardwerkende mensen dan individuen die roven,stelen en de regering op kosten jaagt.
  Ik houd mij aan de oorspronkelijke Surinaamse vlag met de vele kleurrijke sterren.Rood/Wit/Geel/Bruin en Zwart.
  Dus ook de nieuwkomers,in dit geval de Chinezen,zijn van harte welkom.Trouwens de Chinezen waren reeds generaties lang aanwezig in Suriname.
  Nr.26….ik verzoek u om hier over na te willen denken.


  Maak melding

 26. Nr.26….ik verzoek u om hier over na te willen denken.

  Srananmang
  Ik Tjumbalumba smeek aan u beter te gaan denken.

  Of pak je koffers en ga richting CHINA.
  Dan hoor ik van u hoeveel Chinezen jij bij de overheid heb kunnen omkopen….Ga…go miki yu gogo tiki faja.
  Komt ervan men zegt God geeft verstand.
  Maar het staat steeds verder voor bepaalde mensen.
  Door figuren als jouw rolt Su. van de ene rommel/rotzooi naar de andere corrupte domkopperij.


  Maak melding

 27. Nr 26, Misschien een ander wel, maar ik heb geen respect voor uw mening omdat die rasitisch is. Mensen zoals u zijn ook bang voor concurrentie op de werkvloer, in de sportvereniging, enz. Gebrek aan vertrouwen in eigen kunnen misschien?


  Maak melding

 28. Nr 28,
  In mijn reactie (nr 29) snapt u wel dat “rasitisch” een typfout heeft. Het moet zijn “racistisch”.
  Dan weet ik ook zeker dat het duidelijk is.

  Ik ga wel inhoudelijk op nr 28 reageren omdat nr 28 niet racistisch overkomt, dus heb ik wel respect voor die mening hoewel ik die niet deel. Ik begrijp niet wat corruptie hiermee te maken heeft. De corrupte figuren in Suriname moeten de hand in eigen boezem steken.

  Het is zwak om alleen de Chinezen hier de schuld van te geven. Iedere ambtenaar in een ander land waar ze weten hoe het moet zou zich twee keer bedenken voordat hij het geld aannam, maar in Suriname vindt men dat blijkbaar de normaalste zaak van de wereld. Het hoort bij de cultuur en het land zeggen we dan heel gemakkelijk. ”Pe joe e wroko drape joe moes njang”. Sorry hoor maar dat is grootste kul die ik ooit heb gehoord. En dit gaat van generatie tot generatie. Alsof ze geen salaris krijgen en daar gratis werken. Nee je moet er gewoon vanaf blijven en met het salaris proberen rond te komen.

  Oke, in de derde wereldlanden is er altijd corruptie. Maar in Suriname is het schandalig en loopt het de spuigaten uit, en altijd maar weer het vingertje naar een ander wijzen. Nu zijn het de hardwerkende Chinezen die het hebben gedaan.

  “Of pak je koffers en ga richting CHINA.
  Dan hoor ik van u hoeveel Chinezen jij bij de overheid heb kunnen omkopen….Ga…go miki yu gogo tiki faja.”

  Wat betekent bovenstaande tekst nou? Worden ze opgehemeld omdat ze niet om te kopen zijn? Dat zou juist zijn, maar dan spreek je jezelf tegen. Hieruit blijkt nl. dat ze wel mensen in Suriname kunnen omkopen maar er zelf niet voor open staan. Aan wie ligt het dan?

  Blijf maar als een struisvogel tekeer gaan meneer/mevrouw Tjumbalumba.


  Maak melding

 29. Nr.26…..veel succes met uw mening.
  Verdere discussie met u is totaal overbodig.
  Ik zal waar ik ook ben,dus ook in deze forum,mij sterk verzetten tegen elke vorm van haat en racisme.
  Gelukkig zijn er forum-leden die wijselijk kunnen redeneren.Dank u wel nr.29 (AHE).


  Maak melding

 30. NO.22, als je moe wordt wil ik Tumbalumba wel verder begeleiden,ook ik kom van de kwatta,Weidumweg.Daar op de hoek was het een Hind.winkel nu zitten er Chinezen aan beide kanten,idd de hele Kwattaweg hebben de Chinzen winkels ,en ook prachtige gebouwen.
  Als ik met vakantie in Suriname ben,denk ik:ai boi als er geen Chinezen waren ,hadden ze geen supermarkten in Suriname hoe zouden ze doen?Er was ook een Creoolse winkel om de hoek van Rensproject:winkel-Roy,ook die is in handen van Chinezen.
  Ik was er met kerst/oud en nieuw 2006/7,op de hoek Weidumweg waren ze aan het bouwen,nou de Chinesebouvakkers werkten gewoon door op kerstdag en nieuwsjaarsdag,ik vroeg nog in het engels moeten jullie niet gaan feesten,ze moesten lachen en zeiden no we must work hahahah.In mei 2008 was ik er weer en wat schetste mijn verbazing die winkel was af en in bedrijf.
  Ik wil alleen maar zeggen Suriname mag zich gelukkig prijzen met de CHINEZEN.


  Maak melding

 31. Ben benieuwd als Tjumbaluba in Nederland verblijft?Praat hij soms Joop Glimmerveen en Jan Maat na?Met zijn/haar oprotten naar hun eigen land.
  Surinamers zijn de laatsten die buitenlanders die zich in Suriname willen vestigen moeten uitschelden,want toen ze zelf naar Nederland kwamen voor een beter leven werden ze met open armen ontvangen,ze hoefden niet direkt te gaan werken,ze kregen alles,geld een huis enz.enz. er werd goed voor ze gezorgd,maar de Chinezen die naar Suriname gaan krijgen niets in de schoot toegeworpen en moeten met bloed ,zweet en tranen ,hun toekomst veiligstellen.True Or Fals?
  En zulke migranten heeft Suriname KEIHARD nodig.


  Maak melding

 32. Ze leggen een hoop uit, maar in China omkoping/corruptie…daar staat de DOODSTRAF op.
  Maar die schurken van NPS/VHP/ nu PL erbij die lusten corruptie graag AC ook nog erbij….A.1. ook er staat nog een behoorlijke vloek..door hebzucht en domkopperij op ons Suri’s te wachten.
  Oom Ronald…(Ba Ro !!!)… mi jeri yu e du tu.


  Maak melding

 33. Djagga…..perfecto mundo !!!!
  Heel goed !!!
  Deel je mening met 1000%.

  Suriname is NOGMAALS voor een een ieder die het land op handen draagt,de regels naleeft en het land probeert op te bouwen,maakt niet uit in welk opzicht.


  Maak melding

 34. Het is gevallen!

  Niet de jackpot van vandaag, maar ’t kwartje.
  Het kwartje in de spaarpot van Tjumbalumba.

  Sranangmang, Djagga en AHE,
  Laten we de val van dit kwartje zien als tijdsverspilling. Mevrouw Tjumbalumba is niet voor rede vatbaar dus heeft ze geen opening, helaas!

  StropDas


  Maak melding

 35. Djagga werkt jouw hoofd wel goed.
  Zij kregen zogenaamd alles, omdat het moest(het was zoet houden)een katoen kussen dat langzaam beton moest worden.
  Waarschijnlijk din bigi sma fu yu no njang Katibo of niet genoeg dat miki yu lobi dati yu lobing door domheid of achterlijkheid.

  Maar die Chinees wat voor relatie heeft Su ooit met deze idioten.
  Dus daarom no zuku fu draai sma idi, de doorsnee Suri zal wel dom zijn, maar jouw rotzooi verhaal is voor de Cumucoiscie.


  Maak melding

 36. Het is een verrijking voor Suriname. Hoe meer concurrentie hoe beter, men gaan dan beter doen door middel van kwaliteitsimpuls en het wordt steeds beter. Dus meer klanten naar je supermarkt. Andere zien dit hoe succesvol is en gaat vervolgens concurrentie aan om het nog beter te doen. Vervolgens zien men succes en gaat dan ook een supermarkt beginnen. Helemaal niets mis mee. In Nederland zien je ook steeds meer Turkse en Marokkaanse supermarkten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES