Eldorado is in Suriname alles behalve een legende

26

PARAMARIBO, 28 sep – Eldorado bestaat echt. In Suriname zeker. Zoveel goud vinden dat je in één klap uit de rode cijfers bent. Met perspectief op meer en meer en meer. Dat gevoel overheerst dezer dagen wellicht bij de grote bazen van de Canadese multinational Iamgold. Hun stemming is ronduit euforisch.

En geef ze ongelijk. De Surinaamse tak, Rosebel Goldmines, heeft dit jaar al ruim veertig procent opgeleverd van de totale omzet van de ooit verlieslatende multinational. Dat is ruim dertig procent meer dan vorig jaar. Het is nog nooit zo goed geweest sinds de overname van de operaties in Suriname in 2008. “Wij zijn blij met de recordproductie van ons vlaggenschip,” zegt Joseph Conway, topman van Iamgold.

Het vlaggenschip moet als mogelijk het dubbele gaan opleveren van zijn huidige capaciteit. Dat lijkt ook haalbaar, te oordelen naar de enorme goudvoorraden in het Koffiekampgebied. De overheid verwacht uiteraard ook meer inkomsten. Bij de dip in de verkoopcijfers voor aardolie en aluminium, is dit wellicht een opsteker. Vorig jaar is ruim vijftig miljoen dollar geïnd aan belastingen.

26 REACTIES

 1. En de winst; een hand vol grijpstuivers maar ook de onherstelbare ecologische schade die wordt aangericht. Bovendien ziet het volk niets van de zogenaamde winsten terug. Men blijft pinaren terwijl de multinational er wel bij vaart.

  Het moet maar steeds weer gezegd worden, dat ziektes en massale mismakingen bij de mens op den duur niet uit zullen blijven.
  Hoe zeer ook gesproken wordt over verantwoord mijnen.

  Gevallen zoals hierboven aangegeven zijn bij plaatselijke bewoners reeds bekend, maar de toegeslagen goudkoorts, de hebzucht maakt blind.

  El dorado in Suriname, een vloek of zegen!
  U zegt het maar.


  Maak melding

 2. Ongeloofelijk, zoveel waarde wat uit de grond word getrokken waar de surinaamse overheid maar 5% van ontvangt. En waar de surinaamse bevolking voor kapot word gemaakt, aangezien de hoeveelheden cyanide en kwik die het mileu ingepomt worden alles aan het vernietigen zijn. Surinamers die goud uit hun land om hun tand hebben zitten of om hun lichaam als versiering hebben hangen hebben daarmee de dood van een hoop natuur op hun geweten. GOUD = MOORD


  Maak melding

 3. Je kunt het zo gek niet bedenken. Suriname financiert een rijk westers land, terwijl er armoede in Suriname heerst.

  Laat de vervuiler maar beginnen om hun afval op te ruimen. Kwik blijft generaties lang in het lichaam van de mens. Dit is ook te zien aan het grote aantal misvormde kinderen die geboren worden. Kwik tast ook het centrale zenuwstelsel aan.

  Het internationale gerecht kan deze vervuilers wel aanpakken. Neem contact met Greenpeace, die weet wel hoe ze deze profiteurs moet aanpakken. Het kan niet zo zijn dat ze alleen de lusten willen, en Suriname met de lasten opzadelen.

  Prioriteit nummer een moet zijn, de volksgezondheid.
  Een goede overheid zorgt voor de gezondheid van zijn volk, daar is hij tenminste voor gekozen. Hij wordt ook nog, ervoor betaald!

  Wedden dat ze Suriname uitlachen wanneer ze in hun privé-jets met zakken vol goud, af en aan vliegen?

  Omgekeerd is zoiets ondenkbaar. Canada zal zoiets nooit van Suriname tolereren.


  Maak melding

 4. Voor een beetje inkomsten wordt het land zwaar vergiftigd. Dit doet me denken aan de blanke man die kraaltjes en spiegeltjes inruilde voor diamanten in afrika. Zo dom zijn ze nog steeds.

  Is dit het manier om snel winst te maken???
  Helaas is er geen duurzaam beleid te bekennen onder het huidige regering. Geen toekomst visie, alleen maar gratvisie en witvisie.

  De nakomelingen zullen de prijs straks voor het wanbeleid moeten betalen.


  Maak melding

 5. @ 5

  AI GREENPEACE moes kon bemoei foe jepie tja go na krotoe soema moes tja go na krotoe.

  Dit is werk voor het jeugd parlement in Suriname, om dit aan te kaarten.

  Wat kan het jeugd parlement doen als blijkt dat de destructieve front volks pedagogen (juffen en meesters), hun het: “ZWIJG ALS HET GRAF” wet wordt opgelegd.

  Zo kunnen ze ook op de proef worden gesteld en worden gade geslagen door het netwerk en de jongeren die de NDP ondersteunen.


  Maak melding

 6. Weer een voorbeeld dat front niet instaat is geweest het Surinaams volk snel te genezen.

  Ze spreken de taal niet van het volk/de leek.

  Alle voorstellen,berichtgevingen over welvaart en vooruitgang in de toekomst zijn allemaal achterhaald.
  De eerste vraag die bij het netwerk en de jongeren die de NDP steunen is dan ook:
  Wat hebben jullie daarvoor,voorheen,toen en nu je aan de macht ben gedaan?
  Nu is het tijd om te evalueren,zo vlak voor de verkiezingen.

  Ze verhullen zich met misleidende grieks en latijnse woorden.

  Daarom is de conclussie van het netwerk en de jongeren die de NDP steunen:
  Front is geen dokter geweest voor het volk,de armen de sociaal zwakkkere vrouwen de ouden van dagen in bv.ASIANA.

  Ze hebben als front volkleiders aan de jongeren getoond dat ze niet éénzelfde verantwoordelijkheid hebben genomen,als wat van een arts,dokter verwacht word.

  De één steelt grond en maakt gepastte wetten om het roofgedrag.
  De één doet aan witte boorden drugsdealen.
  De één asfalteert zonder goede afwatering,fiets paden etc

  Integendeel zien het netwerk en de jongeren veel welvaart in het hebzuchtig zijn,met alle mislijk makende en bizare taferelen erom heen.
  Zie de onthoofding,buitenlandse valuta visserij,de revolutie van vernietiging van natuur gebied voor bij scropoe en ook gratis.

  Feb ’80 was er al een leerling arts die de genezingskanzen toen voor zijn patienten/het surinaamsvolk zag.
  De arts, volksleider kon toen niet aangesteld worden,vanwege het door omstandigheden moeten afbreken van de studie.

  Na hele moeilijke studie jaren,met nog een dec ’82 situatie dat al 27 jaar duurt,zonder dat conclussie schuldig of onschuldig luidt, is de arts thans afgestudeerd.

  En zijn missie is net als feb’80 in eerste plaats net als een arts gericht op het genezen van zijn patiënten/ het volk.


  Maak melding

 7. En voor electriciteit betalen ze even veel als het Sur. volk.En vene wilt weer president worden.Om het contract aan te passen zegt deze man “over my dead body”.Guyana heeft dit bedrijf eruit gesmeten en vene geeft ons goud en volksgezondheid weg voor spiegels en kraaltjes.Het Sur. volk wordt uitgezogen met steeds hogere belastingen en I AM Gold: YES MASTER!!!!!!!!!!!!!! Suricosmo


  Maak melding

 8. Eldorado in Suriname geen legende, nee, een fairytale zelfs.
  Suriname wordt er niet rijk van en zal dat niet worden of rekenen zich rijk met kruimels omdat ze al niks te eten hebben en hebben het verstand niet om het eea te relativeren en in juiste proporties te bekijken. Suriname heeft 50 milj ontvangen. Met hoeveel gaat Iamgold en Rosebel er vandoor. Dat interesseert niemand zeker.
  Zand in de ogen van het volk strooien daar zijn we toch sterk in en daar zijn we toch groot mee geworden?


  Maak melding

 9. Ik vermijd, als zijnde Curacaoenaar, meestal m’n neus in Surinaamse zaken te stoppen, n.l. in zaken die “de Surinamers” aangaan. Maar in dit geval wil wel kwijt dat ik altijd al wist, zoals zovelen, dat Suriname een eldorado is. Schatrijk land, genoeg voor alle Surinamers plus de Surned’s en ook nog voor anderen.(Brazilianen etc.)

  Ik zie Suriname zich in de toekomst tot 1 van de 10 sterkste economieën van ZuidAmerika ontwikkelen mits er een goed management/beheer van de bodemschatten geboden wordt. Dus is het geen wonder dat de makambas=bakra’s een graantje zouden willen meepikken, dat is n.l. hun gewoonte, traditie zelfs. Iig geval kan Suriname zich in de nabije toekomst verheugen én zich ook mogen voorbereiden op de vele slijmpogingen(politiek geslijm van nederlandse zijde) van allerhande gewezen hollandse politici en zakenlieden. Bijv. om zich als adviseurs van Surinaamse regeringen aan te bieden, ongevraagde adviezen geven en zodoende dus bezig zullen zijn om een vingertje in die rijke Surinaamse pap te krijgen, hebben en houden. 😉 😆

  De Surinamers zouden moeten of kunnen vermijden dat teveel van Suriname’s rijkdom in handen van de bekende buitenlandse aasgieren valt. Enfin, sorry dat ik m’n neus in jullie zaken gestoken heb, maar ik bedoel het goed. 😛

  Ik vraag me ook nog af wat de Surineds die 25j., 30j en langer in Nederland wonen zullen doen, voelen of denken als in de toekomst blijkt dat er “echt heel veel” Hollanders naar Suriname zullen verkassen om een beter leven. Met dien gedachte dat de tegenwoordige hollanders niet zondermeer naar een land zullen verkassen indien ze geen zicht op een beter leven zouden kunnen hebben in het land waarheen ze emigreren. Dat was vroeger, tegenwoordig emigreert de hollander niet meer zomaar gezien al die veilige, goede socale wetten die zijn land telt. Mij zou het als Surinamer zijnde in iig een dubbelgevoel geven.

  een voorbeeld; Stel je voor, veel Surinamers zijn o.m. om economische redenen naar holland verkast, (net zoals de Antillianen de laatste 12 jaar..)en dan moet ik als Surinamer toezien hoe de hollander waar ik naar toe gevlucht ben, nu in omgekeerde richting naar het land waar “ik” of m’n ouders vandaan komen emigreert om een beter of prettiger leven te gaan leiden, wel door o.a. te werken!?! Ik zou ze dan als Surinamer achterna gaan, omdat ik ook hard kan werken én ook omdat het mijn land is.

  Maar iig zie ik Suriname als toekomstig rijke en sterke economie.

  dank u. 😉


  Maak melding

 10. Dit alles dankzijn fr(str)ond, de Surinaamse onderdrukkers en slavendrijvers. In feite financieren wij een buitenlands bedrijf om ons goud weg te dragen, want IAMGOLD betaald elektricitiet en Benzine aan de staat Suriname helaas worden niet de wereldmarkt prijzen aangehouden maar de gesubsidieerde Surinaamse prijzen.

  Eldorado ja, maar niet voor het Surinaamse volk, en deze front heeft nog de durf aan de volgende verkiezingen mee te doen, la me ni lache.


  Maak melding

 11. Remi (13),

  Zodra je een gezonde mening en op z’n minst opbouwende kritiek hebt, staat het iedereen vrij hier te reageren. De toekomst van Suriname heb je goed gezien. Maar de “mits” of “tenzij” is belangrijk! Daarmee staat of valt alles.


  Maak melding

 12. Onder verwijzing naar : http://dwtdatabase-com.web5.tempwebsite.net/website/nieuws.asp?menuid=37&id=65667
  [b]FEITEN[/b]
  De productie is 38% groter dan vorig jaar.
  Er is 45 Miljoen US$ geinvesteerd om dit mogelijk te maken.
  De productie kosten zijn daardoor met 24% gedaald.
  De kostprijs is 367 US$ bij een huidige hoge markt prijs van 900 US$ ( marge 533 US$ /ounce)
  De netto verdiensten per kwartaal zijn nu 41 milj. US$
  De afdracht aan de staat was 80 tot 90 milj US$ in 2008 (dus voor de investering en hoge prijzen)

  Komt op mij over als een goede zaak waar wij in SME heel blij mee moeten zijn. Natuurlijk maken zij meer winst maar ook de staat krijgt veel meer. Waarom is het goed.

  Wel dankzij de tijdige investeringen kan flink geprofiteerd worden van de hoge goudprijs. Stel dat er niet geinvesteerd was. Dan waren de kosten per ounce niet 367 US$ maar ongeveer 500 US$. Een marge van 400 ipv 533 US$ per ounce. Door die investering kan er ook veel meer goud verkocht worden en dus beter/meer geprofiteerd worden van de hoge goudprijs.
  M.a.w. er van uitgaande dat het contract niet opengebroken kan wordne profiteerd ook SME flink van deze bedrijfsvoering.

  Wat waren de alternatieven?
  Geen buitenlandse investeerders en het goud in de gond laten zitten? Aub niet we allemaal wat dan gebeur: een mijnenveld met kraters en muskieten meertjes vol met kwikwater.

  Het contract openbreken. Gelukkig zijn die signalen niet afgegeven. Want als dat zo was hadden ze nooit de 24 milj US$ geinvesteerd en hadden wij nooit van die hoge prijzen geprofiteeerd.

  En er is nog een ander voordeel. De grotere winsten kunnen – en naar mijn mening moeten – geinvesteerd wordne in projecten waar het land langdurig profijt van heeft en die bijdragen aan een sterkere economie.

  M.i. kunnen we dan ook beter discussieren over welke investeringen met deze enorme meevaller gefinancieerd moeten worden.


  Maak melding

 13. Tell me, Yvox, Paagal en mw. Karia Boer,

  Vraag aan familie en vrienden in Suriname om op mijn partij DAS te stemmen. DAS staat voor Dat Andere Suriname. OK?
  Nu, 2010 nog niet, maar de daarop in SME volgende verkiezingen you beth your life!
  Alles komt terecht, zolang ze maar niet op de huidige partijen stemmen. Van de regen in de drup! Tai hori, DAS e kong!
  Geen etnisch stemgedrag, geen bevlekte kiesmannen, een duidelijk regeerprogramma, de juiste mensen op de juiste plaatsen, alle ministeries moeten transparant zijn, rechters die niet meer voor het leven gekozen worden maar opzij kunnen worden gezet indien nodig, op elke ministerie een terzake deskundige als rechterhand van de minister, toelating en normale behandeling buitenlands Kader, Stimulering en subsidiering eigen productie bedrijven project, inkrimping ambtenarenweb 7-evens, prioriteit aan Algemene Ziektekosten Voorziening, Wegennet, Pak en sluit op Wet, wijziging Investeringswet en belangen van derden, voorkeursbehandeling voor millieu vraagstukken, verwijderen van alle bevlekten in welke funktie danook, schoon, jong politiek Kader dat niet langer beinvloedbaar is door een militair uniform of JC kopstuk, herziening nut huidig onderwijssysteem, afschaffing visa voor kinderen van ons land waar ze ook zijn, en het aller, aller belangrijkste: Surinamers tot een volk smeden. Dat gaan we bereiken door een 2 partijenstelsel in te voeren en het huidig politiek systeem te verbranden en verWetten.
  Stem niet nu, maar stem later op DAS, Dat Andere Suriname.
  Dan geef ik U de garantie dat Remi (13) best gelijk kan hebben met zijn stelling van 10e
  rijkste economie in de wereld. We hebben daar alleen meer tijd (25 jaar) voor nodig, maar dan kunnen uw en mijn kinderen en kleinkinderen als ware, rijke broeders naast elkaar leven.
  Stem en verras, stem DAS!

  Mocht u te weten komen dat uw familie in SME toch op een andere partij gestemd heeft en niet op DAS, dan is de conclussie dat ze u niet aardig en lief of belangrijk genoeg vinden om op vakantie bij hun te gaan in Suriname. Ze hebben u dan niet nodig.


  Maak melding

 14. Helaas denkt de gemmiddelde Surinamer alleen aan zijn eigen buik. Deze massale GOUDROOF is namelijk echt een reden om de straat op te komen en de verantwoordelijken het land uit en de oceaan in te jagen.

  Plaats de schedels van de verantwoordelijken op stokken op het onafhankelijkheidsplein!!!!


  Maak melding

 15. Deze vene wilt weer president worden, zet hem
  in een bruine jute zak en stuur ‘m naar Africa bij z’n grote broer Mugabe dan kan hij z’n hele leven presidentje spelen.


  Maak melding

 16. Sorry hoor, maar het woord “investering” is hier niet op zijn plaats. Het juiste woord is uitbuiting.
  Moeten we soms ‘dankbaar’ zijn om een miserabele kruimeltje van ons EIGEN brood?
  Die tijden zijn allang voorbij.
  Met een paar kruimeltjes van ons eigen brood kunnen we geen huizen bouwen voor onze broeders, geen straten asfalteren, geen ziekenhuizen bouwen voor onze zieken, geen scholen bouwen onze kinderen, geen opvang creëren voor onze dak en thuislozen broeders, etc.etc.
  Wanneer we dat wel kunnen, zullen de onze verloren zonen en broeders, vanzelf terugkeren naar huis. Het goud/geld is er wel, maar het is niet on onze eigen handen.

  “Investeerders” denken primair aan het verrijken van zichzelf, en geven alleen kruimeltjes weg als ‘dank’ voor te mogen uitbuiten. Meer niet.

  Wat “investeerders”…


  Maak melding

 17. meer goud gevonden ? > situatie gewijzigd ! >> contracten aanpassen aan de nieuwe situatie = hoger belastings-percentage, aangevuld met ‘milieu vriendelijk ontginnen’, zodat de koffiekampers kunnen blijven leven in/van hun omgeving.


  Maak melding

 18. Het gaat niet over de hoeveelheden van goud die er daar gewonnen wordt,maar over de contracten die er destijds getekend werden.Een minister is geen expert om te onderhandelen met multinationals daarvoor heb je buitenlandse experten voor nodig en dat heeft Suriname zeker niet gedaan,want anders zou je andere tonen horen.Zij die bang zijn voor de natuur die naar de duivel toe gaat wil ik het volgende zeggen.De grootste daders zijn deze mensen die goud wassen door het gebruik van Kwikzilver,daar heb je nog steeds veel van in Suriname,ze komen uit de buurlanden en Suriname.


  Maak melding

 19. @shano
  Laten die koffiekampers maar eerst eens ophoiuden met hun eigen omgeving te vergiftigen en hun nest te bevuilen.

  Verantwoorde goudwinning is alleen maar mogelijk als er een grootschalige winning onder toezicht plaats vindt en door nu het goud te winnen krijgen we valuta die hard nodig is om het land te ontwikkelen en die ook voor toekomstige welvaart kan zorgen, mits goed besteed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.