Futuristische façade

16

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Na ruim tien jaar Suriname ervaar ik Nederland als een futuristisch land. Prachtige wegen. Nieuwe woonwijken in Amsterdam, zoals IJburg, met uitdagende architectuur. De omgeving achter het Centraal Station is een complete metamorfose ondergaan. Ten tijde van mijn vertrek was het een donker gat met een tippelzone voor hoeren en spuitplekken voor junks. Nu is het ’s avonds een lichtstad, een cultureel en economisch kloppend hart van internationale allure, met de Piet Hein- en De Ruyterkade als slingerende boulevard langs het IJ.

Het openbaar vervoer is top notch. De luxe uitstraling die je vroeger had in zogenaamde 1e-klasse treincoupés is nu gewoon standaard. En dan al die noviteiten. Chipknip op allerlei apparaten zoals de treinkaartjesautomaat en sms-parkeren met je mobieltje. Ben je in een vreemde stad dan hoef je niemand meer te vragen waar uit te stappen. Alle bussen en trams zijn uitgevoerd met gps waardoor je kunt lezen welke de volgende halte is en dat onder begeleiding van een computerstem. Na drie jaar loop ik nog steeds te apegapen, verwondering zit nu eenmaal in het journalistieke bloed.

De uitbreiding van het Amsterdamse metronet is indrukwekkend. Ik woon in Zuid. Als je vroeger naar de Bijlmer moest, dan was je minstens een half uur onderweg via een omslachtige route met overstappen. Nu ga je rechtstreeks in tien minuten naar Ganzenhoef of de Amsterdamse Poort. Ook de Bijlmer is de afgelopen tien jaar getransformeerd tot een futuristische voorstad. Zuidoost is nu een vliedend economisch centrum waar heden en toekomst via moderne infrastructuur naadloos op elkaar aansluiten. Veel van de grijze, troosteloze flats zijn afgebroken, waardoor doorgaande wegen nu leefbare woonboulevards zijn met een gezonde mix van woningen, winkels en bedrijvigheid. Amsterdam doet het uitstekend! Was tot voor kort mijn conclusie.

Maar achter al dat futurisme schijnt een sociaal-maatschappelijke scheefgroei van jewelste schuil te gaan. Afgelopen week vond in Zuidoost voor dit jaar alweer de 22ste schietpartij plaats en de derde met dodelijke afloop! En vaak zijn spelende kleine kinderen getuige van deze traumatische drama’s. Heftig waren de televisiebeelden van AT5 waarbij stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet de huid vol werd gescholden door een gefrustreerde, agressieve jongeman. Geïnterviewde zwarte hangjongeren – met joint tussen de vingers – beweerden dat ‘iedereen’ een wapen heeft Zuidoost. “Er wordt niet meer gepraat, niet meer geslagen maar direct geschoten”, beweerde een van hen.

Nou zijn deze beweringen letterlijk een grote overdrijving en deels stoere praat. Maar ze zijn niet langer te negeren als noodsignaal over een ernstig ontwrichtende situatie. De Bijlmer is gewoon levensgevaarlijk, alle prachtige en positieve ontwikkelingen ten spijt. Veel ontspoorde en maatschappelijk uitgesloten jongeren laten zich uit armoede inspireren door de gewelddadige Amerikaanse rapcultuur, waarbij het vervagen van de grenzen tussen fictie en werkelijkheid leiden tot een bittere, wrange realiteit.

Wat je ook in getto’s wereldwijd ziet, is de onderlinge zelfvernietiging. Vooral in Amerika, Latijns-Amerika en Afrika, waar mensen niets meer te verliezen – of voor hun gevoel te winnen – hebben. En als je naar de wapens grijpt, dan tel je tenminste mee. Liever ten onder als gangsta dan voortleven als niets. Dit kamikazegedrag geldt ook de doorgaans jonge Somalische zeepiraten. Door de steeds groter gapende kloof tussen rijk en arm, hebben buitengesloten jongeren een onrealistische kijk op het leven. Ze willen overnight hun graantje meepikken en meedoen. In Paramaribo is een oververtegenwoordiging van marronjongeren onder het vuurwapengeweld. Dat ze het leven kunnen laten in een confrontatie met de politie lijkt ze niet te deren.

Het zijn nog geen Amerikaanse toestanden, maar de Bijlmer glijdt hard die kant af. We kunnen voor de 22 ‘schietincidenten’ allerlei redenen, oorzaken, plausibele en minder plausibele verklaringen geven. Maar ik wil me slechts beperken tot een constatering: ook Amsterdam Zuidoost is een getto waar zwarte jongeren niets meer te verliezen hebben en elkaar vernietigen met kogels. Vooralsnog achter een blinkende façade van futurisme en ogenschijnlijke leefbaarheid.

Iwan Brave

16 REACTIES

 1. Eindelijk weer een onderwerp dat ons leven hier in Nederland weergeeft.
  Hoe vaak heb ik het al niet gezegd dat wij onze ogen niet moeten sluiten voor de problemen die Surineds (= allochtonen) hier in Nederland hebben. Suriname is en mag niet ons probleem zijn. Ons probleem, zeker ook van onze kinderen, ligt hier in Nederland. Hier wonen wij en hier zullen de meeste van ons sterven en begraven worden. Wij hoeven ons hierover geen illusies te maken.

  Het probleem in Bijlmer zie ik dagelijks zich ook manifesteren in Rotterdam.
  Jongeren, vooral allochtonen, die zonder perspectief en gelijkwaardigheid de Nederlandse toekomst in moeten en daarbij vijandig tegen deze zelfde maatschappij komen te staan. Zij, althans een grote groep, probeert zich dan hoorbaar te maken door urban-groups te vormen. Deze HOODS proberen dan op eigen manier en met geeigende middelen, respect en gelijkwaardigheid te verkrijgen. Vaak doen deze jongeren dit in de vorm van rap, dans of vertonen aan deze maatschappij een ander soort groepsgedrag.

  Ook zie ik hoe bepaalde machten deze groepen jongeren door een spel van verdeel-en- heerst tegen elkaar opzetten. Gevolg, revaliserende groepen.

  Wanneer zullen wij, zeker de Surineds, achter onze jongeren gaan staan en met hen luid protesteren tegen de uitsluiting, die deze jongeren op school of op het werk dagelijks moeten ervaren en inslikken?

  Wij, de wat oudere Surineds, zijn zeker ook schuldig aan de ontstane situatie van deze jongeren. Door te doen alsof wij geen problemen ervaren in deze maatschappij, hebben wij onze jongeren (= onze kinderen) in de steek gelaten.Dat zien onze jongeren als verraad.

  Het is nu dus ook te begrijpen, waarom deze jongeren geen respect meer tonen voor hun eigen ouders (of ouderen) en openlijk ook de leiders binnen de Surineds (lees: zij die ons laten lijden)verbaal van langs geven.

  Surineds, vergeet niet dat deze jongeren ook onze kinderen zijn die hier in Nederland zullen blijven wonen. Ze verdienen van ons minimaal de bescherming en ondersteuning om door deze maatschappij ook serieus genomen te worden. Wanneer zullen wij opkomen voor onze kinderen en het onrecht die zij zeker op de scholen ondervinden aan de kaak stellen? Onze kinderen schreeuwen om begrip en ondersteuning.

  Nogmaals, wanneer zullen wij ons verenigen en onze kinderen niet in de steek laten? Alleen dan, denk ik, zullen wij een positievere gedrag van onze kinderen kunnen zien en een betere harmonisatie naar de Nederlanse maatschappij toe.
  Surineds, wordt wakker!!!
  Srika


  Maak melding

 2. Geachte heer Brave,

  Ik heb uw column met interesse gelezen. Ik vind het een mooi geschreven stuk, alleen ben ik nog op zoek naar het “punt” van uw verhaal. U beschrijft Amsterdam als een blinkende façade van futurisme en ogenschijnlijke leefbaarheid en koppelt haar subtiel aan Paramaribo.

  Mijn vraag aan u luidt: wat maakt volgens u dat zowel de marron als de jongeren in de Bijlmer het gevoel hebben niets te verliezen en daarop aansluitend, wat is hun eigen rol/verantwoordelijkheid hier in?

  Ik ben benieuwd naar uw mening.

  Een vriendelijke groet,
  Gustav Elmont


  Maak melding

 3. Heer Brave wat jij constateert geldt voor iedereen!
  De vraag is waarom overkomt het alleen maar zwarten, en vooral waarom treedt er in hemelsnaam geen verandering hierin op?!

  Zij er alleen maar zwarte jongeren in Nederland met zijn ruim 200 andere nationaliteiten?
  Ik heb 45 jaar in Amsterdam gewoond, en heb alles van dichtbij mogen meemaken.
  Van de gastarbeiders uit Zuid-Europa tot de komst van Marokkanen, Turken, de Bijlmer-Expres,de rellen waar ik zelf bij was rond de bouw van de metro op de Nieuwemarkt.
  Er waren toen al problemen met zwarte surinamers op de Warmoestraat en op de Geldersekade had je een dealers/junkenhok genaamd Cotton Club, en ook de Bijlmer was toen een probleemgebied denk maar aan Gliphoeve.

  Ik heb de hele metamorfose van Amsterdam aan mij voorbij zien trekken als een film waar ik in de nekloge zat en eigenlijk nog zit!!
  Je hebt zelf 10 jaar in Suriname gezeten, en als journalist zal je wel op heel wat plekken zijn gekomen.
  Je maakt mij niet wijs, dat je ook geen armoede bij de andere bevolkingsgroepen hebt gesignaleerd?!
  Waarom zijn het altijd de zwarten die de boventoon voeren als het om marginalisatie gaat, en dat overal waar zwarten in een samenleving voorkomen?!

  De nederlandse overheid doet zijn best om haar steentje bijtedragen hier verandering in te brengen; als je het vergelijkt wat landen als Amerika, Engeland, Frankrijk, Belgie Brazilie etc. etc. doen aan de leefomstandigheden van deze medeburgers!
  In die landen is een ghetto ook echt een ghetto!

  Het komt mij ook futuristisch over steeds als ik in de Bijlmer kom en de mensen zie tegen de achtergrond van de gebouwen etc.
  Ik had zelfs het idee opgevat om dit in en foto-reportage vastteleggen, omdat de hele situatie mij zo onwerkelijk overkomt!
  Waarschijnlijk zal een of andere blanke hapsnurker met zoiets komen met de bijbehorende flauwekul verhaal!

  Zelfs jij weet schijnbaar niet hoe dit patroon te doorbreken, of durft dat niet te zeggen omdat je als zwarte heel wat shit over je uitgestort krijgt van dezelfde zwarten!

  Het wordt tijd voor de zwarten de hand in eigen boezem te steken en ergens te beginnen met een mentaliteits verandering!
  Voor de zwarte vrouwen neem ik mijn pet af, want die hebben ruggegraat!
  Dit geldt ook voor de afrikaanse vrouwen die de stabiele factor zijn in hun samenleving!!
  De knop moet voornamelijk om bij de mannen die niet zo flexibel en dynamisch zijn als hun vrouwen!!


  Maak melding

 4. We moeten niet vergeten dat -een groot deel- van de autochtone gemeenschap elke gelegenheid aangrijpen om de -zwarte- allochtoon een hak te zetten.De tijd dat wij als zwarten in de samenleving werden getolereerd is voorbij.En we moeten niet vergeten dat er steeds meer blanken het niet kunnen verkroppen dat de machtigste man van de wereld -de Amerikaanse president- een zwarte is!!!!!!Ook hier in Nederland niet.De enkele zwarten die het “gemaakt” hebben,klampen zich krampachtig vast aan de witteman en willeen totaal niets te maken hebben met hun soortgenoten!!!Integendeel voeren ze campagne TEGEN hun eigen soortgenoten.Als men kijkt naar de 100% controle op Schiphol tegen Suriname(rs), waar ik overigens niet tegen ben,maar de vernederende manier hoe het gedaan wordt zou niet passen in de Marrokkaanse-of Turksegemeenschap.Maar men kent de zwakheid van m.n.de Surinamers.Het heeft ook te maken met relegie of spiritualiteit.O.a de Afro-Surinamers zijn wat dat betreft zeer verdeeld omdat we geen eigen Godsdienst hebben.De één is rooms-katholiek,de ander hervormd,anderen zijn van alles een beetje,kortom wat dat betreft zijn we nergens dus we worden van alle kanten bespeeld.Sinds de SLAVENTIJD zijn we bewust of onbewust van onze CULTUUR beroofd.En mede daardoor zijn onze kinderen en kindskinderen in vertwijfeling geraakt.Het is een OORZAAK en GEVOLG.Deze verschijnselen zal je zelden bij de Marrokkanen of Turken zien omdat ze op HUN geloof zijn gericht m.n. de Islam of Moslim.Ook Joden zijn dat.Laten we tenslotte ook naar de geestelijke kant van dit probleem kijken.Paulus zegt hierover in de Bijbel:GIJ HEBT NIET TE VECHTEN TEGEN VLEES EN BLOED….MAAR TEGEN DE GEESTEN IN DE LUCHT!!!Think about it!!


  Maak melding

 5. Die jongen gaat vooruit…ing idi krin mooi mang.

  Verder de problemen zijn groot…dat ding daar mi boi…GROOOOOOOOOOOOOT PROBLEEM……(jammer voor Elviera…. spele nu een soort pieterbaas)

  MEN GAAT NU OP WEG, WAAR JIJ JE ZELVE NIET OVER EEN ANDERE HOEFT TE BEKOMMEREN.

  Een wrede wereld….een soort Taliban achtig leven….KAN TOCH NIET GOED ZIJN.

  Gedwongen of niet(geestelijk)….jammer SYSTEEM TOCH….SYSTEEM yu di na inni zuku fu vin yu draai.

  In het verleden dacht ik zij willen snel rijk worden….maar behind the doors…there is big problem.


  Maak melding

 6. Srika (1),
  De twee laatste alinea’s zijn sterk. Ik deel jouw mening. Dit is iets wat ik altijd heb geroepen. De schuld ligt ook binnen de vier muren, want daar begint het vaak. Als alles daar goed is, is dat nog geen garantie voor “succes”. Kinderen gaan soms hun eigen weg ongeacht opvoeding. Maar dat zijn de typische incidenten. Veel mensen leven nog steeds in de veronderstelling dat een strenge opvoeding altijd goed is. Volgens mij is het juist zaak om daar een juiste middenweg en balans in te vinden. Ik zie in veel gevallen waarin de “jeugd” zo tekeer gaat een roep om hulp, en protest tegen alles en iedereen!

  Ten slotte begrijp ik het contrast dat de columnist hier probeert te schetsen.


  Maak melding

 7. Ja er is achter die facade een groep die niet bereikt wordt. En voor mij is het niet belangrijk om etiketteren uit een latent raciale behoefte. Niet alleen de Marons in Par’bo en de creolen in de Bijlmer missen de boot. Ook de Marokaantjes in West, en diverse andere groepen.

  Wat belangrijk is is om te onderkennen dat er geen aansluiting is tussen die groepen en de rest van de samenleving die wel meer welvaart consumeerd. Wat zijn de achterliggende oorzaken? Die kunnen zowel bij de persoon als bij andere zaken liggen maar ze moeten gewoon gevonden worden en er moet heel hard en snel aan gewerkt worden.


  Maak melding

 8. Iwan heeft wederom een gevoelige snaar in de samenleving geraakt. De vraag is namelijk hoe het komt dat de Bijlmer na jaren van relatieve rust wederom vervallen is in geweld.

  Ik weiger te geloven dat het allemaal door de samenleving komt. Of nou je jong of oud bent, een ieder heeft een eigen verantwoordelijkheid.

  Blijkt dat heel wat mensen niet met de eigen verantwoordelijkheid kunnen omgaan. Wanneer men faalt dan schuift men dat op de ander. Ja, want de ander discrimineert. Wat een onzin! Het ligt ook niet aan de stadsdeelraad of MTV. Je bent immers verantwoordelijk voor je eigen daden. Jij maakt uit of je met een wapen de straat op gaat. Jij bepaalt je eigen leven.

  De uitbarsting van geweld in de Bijlmer heeft ook niets te maken met uitzichtloosheid. Er zijn vele mogelijkheden om een opleiding te volgen. Keihard aan je zelf werken. Neem je verantwoordelijkheid!

  Hulde aan de jongeren in de Bijlmer die hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Jongeren die wel willen werken bij de Burger King of vakken willen vullen in de Supermarkt.


  Maak melding

 9. Kinderen die in Nederland geboren zijn, krijgen zoveel kansen om zich te ontwikkelen. Er is onderdak, voldoende te eten, onderwijs, adequate vervoer om naar school te gaan, etc. etc. Waar gaat het mis, vraag je je dan af. Naar mijn mening is dat de ouderlijke steun die vaak ontbreekt. Als er geen goede thuisbasis is, gaat het vaak mis met de kinderen die een stukje opvoeding nodig hebben bij het opgroeien.Deze kinderen hebben goede perspectieven nodig en dat begint bij de ouders die een verantwoordelijkheid hebben. Verontrustend is vaak de afwezigheid van de vaders in de gezinnen, ik denk dat een gedeelte van de oplossing bij hen ligt, maakt niet uit waar ter wereld.


  Maak melding

 10. Het fundamenteel probleem is het minderwaardigheidscomplex van de blaka man.
  Zwart wordt gezien als een soort melaatsheid waar men mee is besmet.
  Vandaar dat altijd het voorbeeld van Obama wordt aangehaald, want die is door zijn Afrikaanse vader ook besmet.
  Maar Obama is president van de VS geworden omdat hij degene is die hij is, namelijk een harde werker zonder kleurcomplex en voor de meerderheid van de Amerikanen acceptabel.
  Daarnaast is men niet bereid hard te werken om iets in het leven te bereiken en gaat men liever voor het makkelijke geld, de uitzonderingen daar gelaten.
  Ik heb zelf ook 30 jaar in Nederland gewoond en ben nu al weer 10 jaar weg, er is in 40 jaar tijd dus niets verandert.
  Het is gewoon een kwestie van mentaliteit.
  Je kunt de omgeving veranderen, maar de mentaliteit verander je niet.

  Ron


  Maak melding

 11. Tsja alles is bijna gezegd hierover. Ik vind het ook jammer dat er door de betrokken doelgroepen altijd met een vingertje gewezen word naar allerlei oorzaken, maar de oplossing begint bij jezelf.

  Dat gezeik dat bepaalde mensen weinig kansen hebben, als je jezelf te min voelt om hamburgers om te draaien of in een supermarkt vakken te vullen maar je wel groot voelt om met een pistool op zak geld verdienen aan junkies dan moet je niet zeiken dat jij tot die keuze gedwongen bent…..bullshit !! Dat was je eigen keuze.

  Mijn moeder zei altijd “je moet je geld eerlijk verdienen” Op mijn 18de was ik postbode en via callcenters ben ik uiteindelijk op mijn 23ste verkoop binnen medewerker geworden wat ik nu alweer 8 jaar ben. Natuurlijk het is geen directeursbaan, maar ik heb wel met alleen een mavo diploma op zak keihard gewerkt om toch iets van mn leven te maken.

  Ondertussen zie ik de (surinaamse) broertjes van mijn vriendin (die zonder vader zijn opgegroeid) dankzij de criminaliteit verdwijnen achter de tralies (drugsgerelateerde zaken).

  Het enige en misschien belangrijkste verschil is dat ik in een stabiel gezin ben opgegroeid en zij hun hele leven een vader hebben moeten missen.


  Maak melding

 12. Prachtig verhaal. Suri’s willen het er inderdaad niet over hebben en maken zichzelf wijs dat het bij hen wel beter gaat dan bij anderen, totdat de bom barst. De problemen hebben vele oorzaken. Onze dochters en vrouwen (en mannen in mindere mate)hebben het “alleenrecht” op verkeerde partnerkeuze. De donkere vrouw kiest te vaak een verwekker en geen vader voor haar kinderen.Hulde aan de gene die het wel goed doen en gescheiden ouders kunnen ook goede ouders zijn. Ik zeg niet dat er geen goede donkere mannen zijn, men maakt te vaak de verkeerde keus. Ze is er trots op dat ze de kinderen alleen opvoedt,mooi, maar ik moet zeggen dat ik hiervan vaak een bittere smaak in de mond aan overhoud. Er is geen orde als mam er niet is, ze heeft andere prioriteiten en tienerzoons luisteren niet naar hun moeders.Waar is pa? Daar ligt het probleem en ook de oplossing.

  grts


  Maak melding

 13. Romina / CI SONO TANTE E DIVERSE FORME DI VIOLENZA!!! E CI SONO TANTI &#I022;UOMIN8” CHE MANCO SI RENDONO CONTO DEL MALE CHE FANNO!!! ANCHE SE SI PUO’ USCIRE A TEMPO, NON E FACILE, PERCHE LA PAURA DI FAR DEL MALE AGLI ALTRI , SOMMATO A LA BASSA AUTOESTIMA , IL SENSO DI SOLITUDINE,E COSI FORTE, CHE PARALIZA. BASTA!!! MAI PIU CONVIVERE CON LA VIOLENZA!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.