Suriname vestigt hoop op succes olieraffinaderij

17

PARAMARIBO, 25 sep – Suriname zal in de naaste toekomst voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van zijn aardolie-industrie. Volgens minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, is dit ook de reden voor de flinke investeringen in de raffinage van ruwe olie. Het gaat om honderden miljoenen dollars.

Staatsolie zet op Tout Lui Faut een grotere raffinaderij op. Die moet de komende jaren gasoline en diesel produceren. Er is dan ook alle vertrouwen in dat de industrie de komende jaren goed boert. De belangen zijn enorm. “Waar wij naar streven als regering is het leefklimaat te vergroten via onderwijs, sociale zorg en gezondheidszorg. Maar het geld moet ergens vandaan komen”, zegt Rusland.

Dus wordt veel verwacht van Staatsolie. Als de lokale markt kan worden voorzien, betekent het ook en besparing op de uitgaven aan importen. “De staatskas wordt er beter van en we kunnen de kosten betalen voor alle sociale diensten”, aldus Rusland. Eer het zover is, zal ruim vierhonderd miljoen dollar geïnvesteerd moeten worden. Staatsolie wil sowieso marktconform verkopen.

17 REACTIES

 1. Een goede ontwikkeling is het zeker en er zal absoluut veel inkomsten uitvloeien. Althans, dat verwacht ik wel. Al is het maar om de importuitgaven te verminderen.

  Maar het is zeker niet de bedoeling denk ik om dan met je armen over elkaar, achterover te gaan leunen, totdat de olie op is.

  Er moet naar elk sector gekeken worden hoe men kosten kan besparen, inkomsten kan genereren, import verminderen en evt. ook meer te gaan exporteren. Een land wat zo groot is en zo weinig mensen heeft moet zijn land optimaal kunnen benutten. Er zijn legio mogelijkheden, alleen de wil moet er zijn.


  Maak melding

 2. Staatsolie heb ik voor SME altijd al een mooie uitdaging gevonden. Als men hier voorzichtig mee omgaat kan dit heel veel inkomsten gaan genereren. Oke…als dat geld voor o.a. de leefbaarheid gebruikt gaat worden is dit prima toch.

  Maar A.u.b. houd je allemaal in, beheers je en laat die kleptomanie en graaimentaliteit niet overwinnen.


  Maak melding

 3. Een heel grote stap richting het goede. Eindelijk een van de betere bewakers van Staatsbelangen c.q. Volksbelangen. Deze meneer of beter gezegd Minister Rusland heeft heel veel weg van zijn vader, de heer Harold Rusland. Ze steken figuurlijk gezegd met kop en schouder boven velen uit jammer genoeg. Hadden wij meer van deze HEREN. Ze verdienen beide het predikaat RECHTSCHAPEN. Integere, deugdzame onkreukbare persoonlijkheden. A bove majore discit arare minor (Lat.), van de grote os leert de jonge ploegen; goed voorbeeld doet goed volgen.

  Wie ore heeft die hore: objectiviteit kan zijn als een ZEGEN voor elkander.


  Maak melding

 4. Heb ik nou even geluk om twee prachtige berichten achter elkaar te kunnen lezen.
  Unifood en Staatsolie; kouseband en benzine.

  Staatsolie heeft er voor gezorgd dat een deel van de bevolking buiten Paramaribo een goede baan en goed onderkomen heeft. In ieder geval is er vooruitgang gemerkt in het distrikt Saramacca en leven er heel veel gelukkige mensen die een toekomstperspectief hebben. Dat is nu precies de weg die we in Suriname moeten inslaan.
  Belangrijke bedrijven buiten Paramaribo vestigen zodat de welvaart wordt verspreid over het gehele land. Dat voorkomt een grote volksconcentratie in de hoofdstad terwijl ons land zo enorm groot is. Verspreiding van werkgelegenheid zorgt ervoor dat ook de verspreiding van kennis toeneemt. Scholen worden neergezet in deze gebieden waardoor kinderen niet de lange reis naar Paramaribo hoeven te maken. Daarna volgen klinieken, politieburo’s, tandartsen, supermarkten, gemeentekantoren, kortom alles wat het leven in zo’n nieuw ontwikkeld gebied nodig heeft.

  Unifood moet ook naar de boer toe.
  Vestig een deel van het bedrijf in het gebied waar de meeste kouseband geteelt wordt. Het hoeft niet met machines en al, maar een dependancehal waar de kouseband geleverd en voorbereid wordt op vervoer en behandeling in de fabriek. De overheid kan dan ter plaatse de nodige controles doen.
  Is Unifood ingesteld om meerdere producten te verpakken, dan opent dit vanzelfsprekend groeimogelijkheden voor verschillende gebieden.

  Dit is hopelijk geen verkiezingspraatje van de minister. Op Tout Lui Faut zal eerst geinvesteerd moeten worden om later de vruchten te plukken. Investeer, maar laat eerst goed bodemonderzoek doen om te weten
  of de investering kan worden terug verdiend.


  Maak melding

 5. daar ben ik het mee eens dankzij eddy jharap , maar sommige hebben in het verleden hier verkondig dat een voorzitter van een beruchte politieke partij in suriname de grondlegger is van staatsolie mooi niet.


  Maak melding

 6. Mooi wel!!!!!!!!!!’80 ’80… anders hadden zij hem opgesloten als hij met het geld aan de haal was gegaan…daarom Du. het spijt mij…jij moet echt meer weten.

  100 het was jaren ’80 in ’85 heb ik zelf met een paar Revo Boy’s and Girl’s…Staatsolie bezocht…en de boel daar ook nog een power handdruk gegeven.
  Waar was jij !!!!!!!!! zeker in het bos om het land te ontwrichten…smeerlap jij….dagu du yu……Dombo Du..de BLAFFENDE HOND JIJ.


  Maak melding

 7. Eerst moet er een onderzoek (MER) gedaan worden naar het effect op het milieu door de komst deze olieraffinaderij. Is er iets gevraagd aan omwonenden? Mogen ze hun mening geven of een bezwaarschrift indienen?
  Wat zijn de gevolgen van zo’n olieraffinaderij voor het milieu/leefomgeving van mens, dier, en planten? Het klinkt mooier dan het in werkelijkheid is.
  Is er al nagedacht over luchtvervuiling en allerlei ademhalingsziekten die deze olieraffinaderij met zich meebrengt voor de omwonenden?
  Is er al nagedacht over de zoneringen? Is er al nagedacht over gedwongen verhuizingen van omwonenden en eventuele schade vergoedingen?

  Suriname heeft de schoonste lucht van de wereld. Ik vrees dat Suriname straks onder een zwarte rook bedolven zal worden.

  Is er al nagedacht hoe men het afval wil verwerken, of wil met dit dumpen zoals men dat doet met de afvalstoffen uit de goudindustrie?

  Heeft men al nagedacht over vervuiling van oppervlakte en grondwater? Heeft men al nagedacht over bodemvervuiling? En ALS dit doorgaat dan moet men de allernieuwste en moderne technieken gebruiken om het milieu zo min mogelijk te belasten. In de vergunningen moet ook duidelijk komen te staan wie verantwoordelijk is voor de afvalstoffen etc.

  Ik zeg nogmaals, laat je door deskundigen informeren voordat je het milieu gaat zitten verstoren. Suriname moet wel LEEFBAAR blijven!
  Laat eerst een milieueffectrapportage uitvoeren door milieudeskundigen. En ga niet als een oliekip zonder kop tekeer, zonder je huiswerk eerst te hebben gemaakt.
  Elk beschaafd land doet eerst een onderzoek naar de gevolgen en risico’s.
  Gezondheid is niet te koop!


  Maak melding

 8. Is het niet dezelfde minister Rusland die zei, dat Staatsolie maar voor 15 jaar een aantoonbare reserve aan olie heeft? En hoeveel buitenlandse oliebedrijven heeft Staatsolie kunnen aantrekken voor het boren voor de kust?

  Een olieraffinaderij zal voor Suriname het toppunt van eigen kunnen bezegelen. Maar dan vind ik, dat er zekerheid moet zijn in een grotere aantoonbare reserve aan olie.
  Of zal de surinaamse regering net voor de komende verkiezingen in Suriname een bekendmaking doen over een grote olievondst?
  Srika


  Maak melding

 9. Dit lijkt er inderdaad op dat er na de missers met de Suralco, weer een melkkoe gevonden is.
  Jammmer want het kan ons status symbool in zuid-amerika zijn.
  Jammer voor alle integere pogongen van meneer jarap. gelukkig werken er veel jongere sranangmangs die zich niet door de politiek laten beinvloeden. Wij blijven benieuwd.


  Maak melding

 10. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen vinden evalutie en herdefinering van staatsolie ook een goede zaak en delen ook de mening van YVOX

  groei = verbetering=investeren

  En omdat er zo een puinhoop is gemaakt van het Surinaams milieu, is het inderdaad verstandig daar o.a aandacht aan te besteden.

  Trots zijn het netwerk en de jongeren wel op STAATSOLIE!!!!!!!


  Maak melding

 11. VOOR DE EZELS ONDER ONS,
  twee jaar terug werd hij ontslagen door de regering,omdat hij zich verzette tegen de verkoop door wijdenboch en ex-legerleider bouterse van de surinaamse oliereserves aan het koreaanse deawoo. wekenlang staakten zijn 650 werknemers, door het volk werd jharap op handen gedragen. uiteindelijk maakte de rechter zijn ontslag ongedaan.jharap de regering had op korte termijn geld nodig maar ze hadden het recht niet om onze reserves van de hand te doen staats olie heeft een grote emotionale waarde, een voorbeeldfuntie. daarom gingen bejaarden de straat om te protesteren tegende verkoop. wij hebben laten zien da we goede dingen in suriname tot stant kunnen brengen.als we maar in ons zelf geloven aldus eddy jharap de grondlegger van staatsolie en niemand anders vorig jaar het hij nauwlijks contact met de regering, dit bericht is van 25 mei 2000. gelukkig heeft jharap en zijn mederwerkers en de surinaamse bevolking verkomen dat bouterse en bosje onze trots niet in de uitverkoop hebben gezet, deze (mensen) zijn een regel rechte ramp voor het land geweest een tsunami deze zelfde boeven willen weer kom roven surinamers let op geeft ze geen kans die schurken van de ndp .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.