Voedselimport Suriname mag behoorlijk minder

18

PARAMARIBO, 24 sep – Suriname importeert nog veel te veel voedsel. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt &Visserij, LVV. Op jaarbasis wordt ruim honderd en veertig miljoen dollar aan voedingswaren binnengehaald. En dat voor een land waar een stok maar in grond hoeft te worden geplaatst om te bloeien.

Die potentie wordt ook flink benut. Of het nu om landbouw gaat of veeteelt, de productie is behoorlijk op peil. “We kunnen veel zelf produceren. Dus moeten we ons eigen product stimuleren. Het is vaak ook beter dan import”, zegt Raghoebarsing. Meer eten van lokale bodem is ook zuiniger. Een groot deel van wat uitgegeven wordt aan import, blijft binnen. Opmerkelijk genoeg biedt de overheid nog weinig steun.

Producenten kunnen nog niet echt rekenen op bijvoorbeeld belastingvoordelen. Raghoebarsing wijt het aan verschil in inzicht. “Binnen de regering heerst geen tweespalt. Er zijn wel zorgpunten, zoals het belang van de consument. Dus moeten ook de producenten meer signalen geven dat steun goed is. Belangrijk is dat er geen schaarste en prijsstijgingen ontstaan als de producent eenmaal de ruimte krijgt.”

18 REACTIES

 1. erg met al die dr.mr ing,prof..
  als je dit niet voor je naam hebt tel je niet mee in surinam
  je kunt ook diploma’s kopen via internet
  met alle respekt voor degene die hebben gezwoeg, zoals de direkteur van self Reliance.
  Maarja die durft niet in het gat te springen met al die pytons en makka snikies
  Want als je niet gebeten wordt door een slan of gewurg.. dan heb je gelukkig nog de krab..
  Die zorgt wel dat je naar beneden gehaald wordt.

  Ik zeg Roemer for president yes he can
  Self Relance


  Maak melding

 2. dit is niet nieuw,de landbouw leraar wijngaarde heeft dit vele jaren terug aan het surinaamse volk bekend gemaakt maar zonder de nodige resultaat.

  niemand behalve de ebgs was toen geïnteresseerd.zelfs jopie pengel had dit tijdens zijn regeer periode aan zijn volk bekend gemaakt.ik denkt dat de regering dit echt nu moet gaan aanpakken anders heeft het nu weer geen zin.


  Maak melding

 3. Stelt u voor het Surinaams volk gaan naar de premiëre van de minister zijn
  levensverhaal/toneelstuk betreft regeren.

  Wat denkt u overzee en in Suriname wat het volk ziet?

  Een komedie of een tragedie?
  Een groots drama of een huis tuin en keukenstuk?

  Is het interesant of vervelend?
  Heroïsch of zakelijk?

  Is het theater van de minister half vol of leeg?
  Is het volk/publiek enthousiast of verveeld?

  Gelukkig of verdrietig?

  Zullen ze straks applaudiseren of weglopen of iets anders doen. bijv. met eiren gooien of boe roepen?

  Stelt u dan nu voor dat de lichten uit gaan.
  het gordijn wordt opgehaald en het Surinaams volk/publiek merkt dat de minister al met het laatste bedrijf bezig is van zijn toeneelstuk.

  De titel van het toneelstuk is ook aan het Surinaams volk/publiek voorbij gegaan en is er verbijstering betreft achterhaalde verontschuliging waarom de premiere niet door het volk bijgewoond mocht worden.

  No a belangrijk foe pot tekie inie gron.
  Maar over het het gif die onkruid moet verdelgen voor mooie groenten waar geen contole is in Suriname.
  Dat zij problemen die nog miskend worden.

  Nu maakt het volk zijn eigen titels foe ding egie levensverhaal/toneelstuk waar de ministers en parlementariers het script in opdracht van het volk moeten schrijven en het volk bij de try out er bij betrekken om betrokkenheid te garanderen.


  Maak melding

 4. Nu deze lummels naar huis moeten probeert deze nu ineens met wijze taal te komen.
  Ik zeg ik geloof niks van jouw…jullie zijn niks en ook niks anders dan een stel buitenlanders…..en jullie bazen zit ook in het buitenland…importeurs dat jullie zijn….verfoeilijk toch..!!!!!!!!!BAH…!!!!!!!smeerlappen….SMERIG….GRRRRRRRRRRRRRRT.


  Maak melding

 5. Ik wenste dat ze hier enkele regeertermijnen geleden waren gekomen. Een regering die altijd heeft gestaan voor het killen van de nationale productie en het bevoordelen van importeurs komt vlak voor vertrek tot de ontdekking dat we misschien toch de lokale productie moeten bevorderen.

  Drei ai cynisme a la Front.


  Maak melding

 6. Zelfvoorzienend zijn.
  Een groot deel van de Surinaamse bevolking is werkzaam in de traditionele en niet traditionele landbouw. De traditionele manier van landbouw kent zeker ook zijn voordelen. De voedselvariatie is hoog, vooral als er meer grond in cultuur wordt gebracht. De traditionele landbouwer houdt ook wat pluimvee. De voedselvariatie is belangrijk omdat het Surinaamse bevolking een rijk culinair verleden heeft. Droogtes, zoals dat Suriname thans teistert verstoort de voedselproductie van een traditionele boer nauwelijks. De niet- traditionele landbouw waarbij hele lappen grond machinaal bewerkt wordt voor een monocultuur zoals rijst is een ander uiterste. Het eist een optimale watervoorziening en veel geld.
  De traditionele landbouw speelt meer in op de behoeften van de bevolking. Maar ook de traditionele hebben behoefte aan een moderniseringsprogramma waarbij zij kennis maken met de voor en nadelen van het op grote schaal gebruik van kunstmest, landbouwgiffen en betere zaden. Toch is rijst op een moderne manier verbouwd goedkoper dan als het traditioneel zou zijn verbouwd. De staat is er voor om de belangen van producent en consument te beschermen. De binnenlandse markt mag voor de Surinaamse voedselverbouwers enigszins beschermd worden tegen concurrentie van buitenlandse bedrijven. Van vrije handel tussen Suriname en de buurlanden kan er sprake zijn maar het mag de Surinaamse voedselproductie niet in gevaar brengen. Een land als Suriname moet grotendeels zelfvoorzienend zijn in haar voedselvoorziening.(Varma R)


  Maak melding

 7. dit hebben we te danken aan de nps.
  nps marienburg , surland, sml, bruynzeel failliet, venetiaan is nu bezig de rijstsector te vernietigen bewust.
  deze wil hij verplaatsen naar het luie binnenland waar zijn heimat ligt.


  Maak melding

 8. Als ik zie wat een blikje geimporteerde bruine bonen kost 6 srd. Dan denk ik, kan Suriname dit niet zelf verbouwen???

  Zo zie je nog veel te veel geimporteerde dingen waarbij ik dit gevoel heb.

  Suriname heeft echt niet zoveel viekante meters nodig om dit te kunnen realiseren voor zijn half miljoen inwoners.

  Het is een kwestie van wil en goed beleid vanuit de regering. Veel landbouwers worden ook gesubsidieerd, waarom de Surinaamse niet.


  Maak melding

 9. die domme president wil alleen maar importeren in het land; hij denkt dat hij als eerste zal verhongeren wanneer de bananen voorraad op is, terwijl er genoeg bananen in suriname wordt verbouwd, hij heeft nooit landbouw gedaan, hij komt ook niet uit coronie, hij moet eens beter zijn ogen gebruiken, aan de andere kant laat hij alle landbouwers kreperen, ze moeten wel kunstmest afnemen, maar als de groenten verbouwd zijn, laat hij systematisch groenten uit de buurland britsguyana naar suriname komen, omdat deze rascist vindt dat de stadsbewoners anders zullen verhongeren vanwege de hoge prijzen, terwijl de stadsbewonders niets liever willen dan hun eigen groenten die in suriname zijn verbouwd…hij is zo achterlijk dat hij weer president wil worden,, kun je nagaan hoe dom hij nou is… hij moet gauw afgelopen zijn met hem, er moet een ander opstaan, en otmar rodgers moet ook uitkijken, wat hij suriname heeft aangedaan in 2004 ben ik nog niet vergeten, hij moet niet denken dat hij kans maakt om president te worden..in dat geval dan liever somo, maar ook hij moet uitkijken, als hij blijf schoppen, dan kom ik hem persoonlijk in marienburg opwachten…


  Maak melding

 10. Tonijn en Sardines.

  Tijdens een vakantiereis in Indonesie vroeg de Nederlandstalige gids het volgende: “welk land produceert en exporteert de meeste rijstkorrels?” Ja, dat weet ik; Indonesie zie ik trots. Thailand! Riep een ander en India zal het zeker zijn, riep mijn buurman.
  Het antwoord van de gids was: Amerika! De VS!
  Niemand van de 35 inzittenden was daarop gekomen, maar onderzoek heeft dat aangetoond.
  VS boeren produceren met overheidssubsidies in kolossale, ozonlaagvernietigende, dichte broeikassen zo veel machinaal geplant en geoogst rijst, waar de boer uit Indonesie of India nog traditioneel met de hand werkt.
  Daarbij zijn ook de im- en exportregels in het voordeel van de VS boeren. De Thaise of Indiase boer moet daardoor zijn rijst ver onder de normale prijs verkopen om zijn oudste zoon te kunnen laten studeren.

  Wanneer gaan onze ogen open? Wanneer gaan we beginnen met aan eigen produkten te werken?
  Hoelang zullen we nog van alles en nog wat “laten halen” wat we met een beetje wil zelf kunnen produceren?

  OK! De importeurs in SME hebben van de overheid vergunningen tot import verkregen. Natuurlijk wil deze tak van handel in SME de zelfde winsten blijven maken en wil dus blijven importeren. Goede zaken! Maar dat gaat ten koste van het eigen produkt dat bescherming verdient. Weet u nog de torie van Wiboy? Poederzeep van goede kwaliteit en Surinaamse makelij? Zeker weet ik het niet, maar de enge verhalen deden de ronde dat importeurs van zeep mensen hebben betaald om te klagen over blaren aan hun handen na het gebruik van Witboy. Ja, zo gemakkelijk kan het gaan. Weg was Witboy!
  En SML en Marienburg dan meneer DAS alwetend?
  Wanbeleid van de regering, wanbeleid van de direkties en corruptie in de top van deze bedrijven gepaard gaand met politieke, vieze spelletjes.

  Als we het in Suriname goed doen en gaan werken aan zelfproduktie op proffessionele basis, dan ontstaat er niet alleen enorme werkgelegenheid, maar ook trots. SME trots!
  Dan zullen we merken dat de twee enige voedselzaken die wij tzt moeten importeren zijn: Tonijn en Sardines.
  Natuurlijk zullen we uien en aardappelen nog lang moeten importeren, maar als de know-how er eenmaal is, kunnen we misschien zelfs aan export gaan denken.
  En toch zal ook het aantal auto’s dat in SME geimporteerd wordt drastisch omlaag moeten.

  De overheid moet stimuleren waar het kan en ophouden met vriendjespolitiek en corrupte, vieze spelletjes. Daarbij moet de “late hale” mentaliteit van de bevolking omslaan in trots op eigen produkt. Succes!


  Maak melding

 11. Het gaat niet alleen om het voedsel in Suriname,maar om de Surinaamse gewoonten,men eet liefs wortelen en erwten uit blikken die van het buitenland moet komen.Verder zijn de prijzen in Suriname veels te hoog en de kwaliteit slecht.Het land kan zich zelf voorzien van etenswaren.Het is waarschijnlijk te makkelijk geweest om voedingswaren te importeren uit China en Europa.Ik vind het zeer goed de import te beperken,dat er meer geplant wordt.


  Maak melding

 12. De wereld verkeert in een diepe recessie, die nog lang niet hersteld zal zijn. Overheden pompen miljarden in de markt, en verscherpen toezicht op de financiële sector om de economische crisis te bezweren.

  Waar het “rijke westen” zeker niet onderuitkomt is het zoeken naar goedkope alternatieven op de wereldmarkt. Dat geld niet alleen voor hun import van food/nonfood, maar ook voor bv het zoeken naar goedkopere arbeidsplaatsen en verplaatsing van hun activiteiten naar de goedkopere landen. Suriname kan hiervan profiteren en heeft dezelfde kansen en risico’s als bv de Aziatische landen. Maar laten we in dit geval alleen de focus op foodproducten leggen want daar gaat het volgens mij in het artikel over. SME zal dus niet alleen de import moeten indammen maar ook de export moeten (kunnen) uitbreiden.

  Goed gekwalificeerde onderhandelaars moeten het veld op om het Surinaamse product aan de wereldmarkt te presenteren tegen sterk concurererende prijzen. Daarom moeten de grondstoffen cq halffabrikaten goedkoper worden gemaakt voor de landbouw. Dat kan in de vorm van subsidies, belastingvoordeel (ook in het artikel aangehaald) etc. De staat kan van alles roepen maar moet uiteindelijk de woorden gaan omzetten in daden. De import/export moet altijd in de goede balans zijn met eigen exportwaardige producten, en liefst alleen import van producten die niet in Suriname geproduceerd (kunnen)worden. De gedachte moet zijn dat geïmporteerde producten alleen nodig zijn om de variatie te behouden en de consument meer keuzemogelijkheden te geven. Niet meer dan dat. Daarvoor is SME nog steeds een ontwikkelingsland en moet zich alszodanig gedragen.

  Het “rijke westen” heeft geld maar naast hun gezonde export moeten ze heel veel zelf importeren. In deze tijd van economische crisis kan SME zijn slag slaan. Andere derde wereldlanden doen het wel.


  Maak melding

 13. Ik kan me zoiets herinneren in een Afrikaansland toen. Weet niet welke, maar was er een president die ook dacht van waarom zoveel importeren terwijl we zelf die producten kunnen produceren. b.v. kleding, toen liet ie katoenplanten verbouwen en zo maakten ze hun eigen kleding.
  Suriname heeft land zat om zelf producten te produceren. Suriname importeert ook kip, terwijl er grond zat is om kippen te kweken.
  Denk dat de regering zelf bedrijven moet opzetten en het zo zelf financeren.


  Maak melding

 14. misschien snap ik het niet hoor maar zijn het niet de handelaren die goederen importeren ik snap de link niet met importeren en de president, als de importgoederen goedkoper zijn dan de lokale dan is de keuze toch makkelijk gemaakt, in nederland word heel veel subsidie gegeven aan de boeren mss moeten we dat ook doen in suriname .


  Maak melding

 15. Ik heb altijd gezegd het land wil niet vooruit komen men denkt nog steeds in termen mijn eigen zakken eerst. Nu er verkiezingen naderen volgend jaar komt men met dit soort kreten flauwe kul allemaal.

  De rijstsector wordt bewust kapot gemaakt door venetiaan, boeren mogen zelf niet hun eigen prijs bepalen, ze zitten diep in de schulden.

  Straks wordt er rijst geïmporteerd is de sector helemaal naar de klote.
  Eigen trots en waardigheid heeft niet.

  Let goed op volgend jaar verkiezingen wordt voor een bepaalde groep volop rijst met bruine bonen en zoutvlees opgediend om stemvee te winnen en er wordt flink gedanst en gebeest na de verkiezingen zelfde klote zooi zoals altijd.

  Maar ze leren het nooit.


  Maak melding

 16. uien en aardappelen dat is makelijk geplant en geoogst. Toch wel raar dat dit geimporteerd wordt, mischien moeten die boeren van nederland maar eens vertrekken naar su, hier (ned) worden ze door overheid gedwongen om te sluiten..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.