Resocialisatie Surinaamse ex-militairen gestaag

13

PARAMARIBO, 24 sep – De resocialisatie van ex-militairen verloopt gestaag. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Het moeizame proces van voorbereiden en bijscholen begint vruchten af te werpen. Toch is er hier en daar nog wat kritiek op het soort alternatieve jobs dat wordt aangeboden.

Ongeveer veertig ex-militairen worden binnenkort boswachter. Sommige lotgenoten kunnen het maar moeilijk verkroppen. Voormalige rebellen van het Jungle Commando mochten zonder scholing agent worden bij de Veiligheidsdienst. “Ik houd mij niet bezig met leden van het Jungle Commando. Onze doelgroep zijn de ex-militairen, die willen wij ter wille zijn”, zegt Fernald.

De afgelopen tijd is dan ook flink geïnvesteerd in de resocialisatie. Ook is hulp geboden aan degenen die lijden aan het posttraumatische stresssyndroom. Een groot deel van de ex-militairen raakte aan lager wal na de oorlog tegen het Jungle Commando. “We willen de mensen uit het systeem van sociale afhankelijkheid helpen, hen zover brengen dat ze weer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien”, aldus Fernald.

13 REACTIES

 1. Resocialisatie Surinaamse ex-militairen gestaag.
  Zijn die mannen Front nog goed bezig dit is domheid Resocialisatie.

  Juist Front zat deze mensen te bestelen en te vernederen tevens een behoorlijke lading van minachting.
  jaja…Maar dankzij deze mannen Front, NPS met zijn tjop-tjop kippen of blaffende. honden.

  DUS U KUNT HET BEGRIJPEN SOSO DON…vooral NPS…zaken voor anderen regelen eigen mensen vergeten …..maar zelf niet wijzer nog rijker worden dan wat resocialisatie.


  Maak melding

 2. meneer fernald houdt toch op met de huichelachtige mentaliteit.we zijn toch geen blinden in de woestijn.

  als n p ser moet u de uitspraak van de kranten en tobben verkoper te poelepantje gekend hebben.bekend als dibrievoetu.de jungle commando lonny brunswijk is niet ver van deze dibrievoetu met z`n uitspraak.


  Maak melding

 3. Corrupte agenten, agenten die meedoen aan drugssmokkel, drugs die verdwijnt van politiedepot etc etc
  Doe maar de leden van de jungle commando erbij, waarom worden die niet boswachter en de exmilitairen een waardig job. het gaat ook om waardigheid. Hoezeer het beroep van bosachter een daginvulling of betaalde baan kan zijn. welk waardigheid ontleen je daaraan. De militairen hebben hun leven ter beschikking gesteld voor ons en nu worden ze als vuil gedumpt.
  Tok tokkie and Ivan, let go home!!!
  DES for Pres!!


  Maak melding

 4. Liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald.
  De doelgroep is gemiddeld vijfenveertigjaren oud en door allerlei stigma en politieke steekspelletjes in het verdomde hoekje gehouden. Hopelijk kunnen sommigen weer de draad oppakken.

  Frappant genoeg zijn honderden terroristen al weer jaren aangesteld als ambtenaar terwijl deze dienders van de Republiek defacto nog een zwerversbestaan lijden.


  Maak melding

 5. Meneer de Minister,

  Regel dit karweitje voor de ex militairen zo snel mogelijk en hou er verder over op. Punt!
  Het is al de derde keer in korte tijd dat u dit geval in het nieuws brengt. Het gaat om het grote aantal van 30 man. Jeetjemina!
  Heeft de minister van defensie verder niets te doen? Drie keer dit onderwerp herhalen in de pers wijst op tijdvulling.
  We moeten de mogelijkheid bekijken om het ministerie van defensie op te doeken en de manschappen onder te brengen bij de politie.
  Die komt handen en manschappen te kort. Geef deze 30 man een politie-training en plaats ze in een speciale eenheid onder Santhoki.
  Er komt toch geen oorlog, never nooit!
  Zo bespaart de staatskas de kosten van uw salaris en dat van uw ministerie. Daaruit kan het salaris van de 30 man bij de politie bekostigd worden.
  Dit onderwerp is bij deze afgehandeld.


  Maak melding

 6. hahahahhaha

  Voormalige rebellen van het Jungle Commando mochten zonder scholing agent worden bij de Veiligheidsdienst.
  Eentje heeft het zover geschopt als stoelverwarmer in het assemblee.

  Kunnen deze mensen het bos niet gaan opruimen?

  Mw. Karia Boer


  Maak melding

 7. Het netwerk en de jongeren die de NDP ondresteunen denken in werkelijkheid dat het nooit het geval kan zijn dat de ex militairen, die van ongeschoold naar agent zijn gepromoveerd, kunnen maken dat sommige lotgenoten de overtuiging hebben dat anderen kunnen maken dat zij zich beroerd voelen.

  Zeker reageren ze op wat hun is aangedaan maar de ex jungle commando’s zijn niet de oorzaak en waarom:
  De ex militairen zijn in feite boos dat zij hun eigen vermogen hebben genegeerd om effectievere manieren toen te bedenken 27 jaar na dato dec ’82 om voor zich zelf en daarmee een groep vertegenwoordigend op te komen.

  Nu ze dat inzicht hebben moeten ze afdoen met de mythen:

  “ik kan maken dat je je beroerd voelt door wat ik tegen je zeg”bijv je bent het uitschot van dec ’82.

  “Jij kunt maken dat ik mij beroerd voel door wat je tegen me zegt”bijv laat mij maar dec ’82 maar miskennen en mij als dec ’82 uitschot gedragen.

  “ik kan maken dat je je prettig voelt door voor jou te denken” bijv dit is jullie traject en later oeng sa sie

  “jij kan maken dat ik me prettig voel door voor mij te denken”bijv ik ben niet OKÉ laat hem het maar voor mij doen hij is een hooggeplaatst man

  En wat de ex jungle commando’s hebben gedaan is voor zich zelf opkomen of het juist is of goed heeft uitgepakt is weer een heeeeeeeeeeeel andere discussie.

  In het hier en nu wil je

  Ga ik verdienen zodat ik aan mijn eerste fysiologische levens behoeften kan voldoen om tenminste een uitgangspunt te hebben om vol te houden na 27 jaar zonder conclussie wet en recht dec’82 te hebben lopen negeren van mezelf

  Heb ik goede geregelde ziekte kosten verzekering.
  wat moet ik vanuit mijn salaris gaan betalen en wat komt op rekening van de staat
  Hoe lang gaat mijn psychotherapeutische behandeling duren,wat gebeurd met mijn gegevens.
  Kunnen ze rekenen op hulp en financiele ondersteuning van de overheid als het gaat om hulp groepen en zelf hulp groepen op te starten voor getraumatiseerde ex militairen.

  Gelukkig heeft Suriname NU een organisatie die het voor verkeersslachtoffers in de bres staat en met hulp van minister Shantoki en dat is mooi en goed.

  Het netwerk en de jongeren vragen zich af of er rekening is gehouden met de gehandicapte militairen uit de miskenden strijd dec’82.

  Die moeten zich ook gaan mobiliseren.
  Hoe staat het met hun dagbesteding in de toekomst.

  Inplaats van dat oeng loekoe ex jungle commando kijk alvast naar de oplosbaarheid van deze problemen en nog veel meer.


  Maak melding

 8. Ik vraag mij af wat de man die verantwoordelijk is voor deze ellende, voor deze militairen heeft gedaan, kan iemand mij dat uitleggen.dit zijn allemaal de naweeén van de jaren 80 en 90 die veroorzakt zijn de voorzitter van de ndp hij zit lekker in het binnenland en laat andere zijn puinhoop opruimen en de aanhangers hebben nog een grote mond hoe het moet geschieden het zelfde geld voor de drugs problematiek waar suriname nu mee zit, ze leggen allemaal de schuld op het bordtje van de verkeerde mensen de verantwoordelijken zie ze als hun messia. ik ken genoeg ex militairen in nederland die hebben gediend in het leger van de voorzitter van de ndp als je hoord wat deze jongens is beloofd en niets gekregen dan schrik je, de enigen die rijk zijn geworden zijn de mensen die heel dicht bij de voorzitter van de ndp zaten en hij zelf natuurlijk,


  Maak melding

 9. als men zoveel weet te vertellen over bouterse waarom deze dan niet laten arresteren.de bangeriken doen net als een stelletje bejaarde gorilla’s.venetiaan zet letterlijk en figuurlijk altijd een grote mond op.laat hij nu z`n geweldigheid tonen en bouterse laat arresteren.dan zijn wij van het gelul af.


  Maak melding

 10. Du jij hebt een lelijk probleem man.
  Zij hadden mij als militair niks beloofd.
  De bedoeling was het land zelf op tebouwen als Suri’s maar er kwamen schurken en die brachten land en volk in de pinarie…een hoop contra’s zij begonnen direcht met wortel en tak vernietiging….WEET JIJ DIT NIET MEER.


  Maak melding

 11. In engeland zitten er 20.000 ex militairen en reservisten in de gevangenis vanwege geweldsdelcten.
  Het is niet aan 1 politieke partij om iets voor ex militairen te beteken meneer Du,de hele politiek omdat ze voor het land opkwamen


  Maak melding

 12. de regering venetiaan probeert met de gestolen cocaïne bij de politie dit in onze ogen te strooien.

  tegenwoordig mag je ook niets meer zeggen anders word je sowieso door de president venetiaan uitgemaakt als te zijn een handlanger van bouterse.

  wij het volk van suriname bepaalt de toekomst van bouterse.en dat is niet hetgeen nederland en de non-valeurs van het frontstront voor ogen hebben.


  Maak melding

 13. Het resocialiseren van ex-commandoleden en militairen is menselijkerwijs een zeer goed initiatief.Beide categorieën strijders hebben min of meer onder dwang gestreden.Bizaar genoeg is het feit dat er tegen de eigen kondremangs werd gestreden.Punt.Maar nu leven we in 2009.
  Hoe nu verder??Mijn mening is:Laat de geschiedenis niet voor niets zijn geweest.Het is de verantwoordelijkheid van de regering om zich te bekommeren om een ieder die daadwerkelijk betrokken is geweest bij die nutteloze binnenlandse oorlog.En dat doet de regering gelukkig ook.We moeten er wel voor waken dat bepaalde figuren GEEN misbruik maken van de kans die hun wordt geboden om een toekomst op te bouwen.Deze profiteurs dienen direct keihard te worden bestraft.
  Suriname is niet een land met miljoenen inwoners….dus het fenomeen resocialisatie betreft de “oologveteranen” in Suriname is wel te realiseren.Geef een ieder een kans,maar laten we met z’n allen alert blijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.