Waternood dreigt in gebied Marrons Suriname

12

PARAMARIBO/SIPALIWINI, 23 sep – In het Boven-Suriname gebied dreigt een ramp. Door het aanhoudend zonnig weer, daalt het waterpeil in de Suriname-rivier. Het vitale watertransport loopt vast. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid maakt zich ook om andere redenen ernstig zorgen.

De gezondheid van tienduizenden leden van de stam der Saramaccaners staat onder druk. De gewoonte om menselijke uitwerpselen in de rivier te dumpen, dreigt lelijk op te breken. Door het lage waterpeil en de afnemende stromingskracht blijft alles zitten. “We moeten als regering dringend een oplossing formuleren”, zegt Waterberg in het STVS-journaal. Nu is goede raad duur.

Bij de watersnood van 2007 was al gebleken dat bepaalde hulp milieuproblemen in de hand werkt. De zendingen drinkwater bijvoorbeeld leverden overlast op van plastic flessen. Daar nu mee aankomen, zou een dubbele wissel trekken op het uitgedroogde milieu. “Toch zullen we een oplossing moeten vinden”, aldus Waterberg. Behalve gebrek aan drinkwater, kijken de mensen ook tegen een dreigende mislukking van hun oogsten aan.

12 REACTIES

 1. Dat is slecht nieuws! Dit is toch het gebied rond bv Laduwani? Ben daar een paar weken geleden op vakantie geweest. Wat een mooi land! Iemand een idee of en hoe wij kunnen helpen?


  Maak melding

 2. Waar er stuwdammen zijn, krijgt men vroeg of laat altijd met verdroging te maken. Een stuwdam stoort de natuurlijke gang van het water.

  Het wordt hoogtijd om meer aan zonne-energie te denken. Stuwdammen, horen niet meer in deze tijd! En ondanks dit, wil men nog meer gaan bouwen. Dom, dom, dom.

  Vraag Greenpeace om hulp voordat je het milieu gaat zitten verstoren: met alle gevolgen van dien, voor mens en dier.
  Doet men dat niet, dan is men medeverantwoordelijk voor de gevolgen(en ook aansprakelijk ervoor).
  Het gaat om een complete, SAMENLEVING!

  http://www.greenpeace.nl/


  Maak melding

 3. Met andere woorden het is tijd om al die honderden dorpen samen te voegen tot een aantal kleine stadjes. en dan word het mogelijk infrastructuur aan te leggen!


  Maak melding

 4. Dit is een goede gelegenheid voor de minister om zijn volk te leren om latrines te bouwen. Schijten in het water. Minister u maakt toeristen bang!!! U bent en blijft een inboorling.


  Maak melding

 5. Goede raad is helemaal niet zo ‘duur’, als het gaat hoe een humanitaire ramp te voorkomen.

  Een simpele e-mailtje aan Greenpeace voorkomt heel veel ellende.
  Deze mensen zijn DE deskundigen op het gebied van milieu. Vraag men deskundigen niet om hulp, dan is men medeverantwoordelijk voor de zeer dramatische gevolgen!

  Je kunt niet alles weten, maar je kunt wel deskundigen om advies en hulp vragen. De verantwoording is veel te groot om door een persoon, of personen zonder kennis van de materie, gedragen te worden.

  http://www.greenpeace.nl


  Maak melding

 6. Jammer suriboy (3), zie jij de wereld niet door een roze bril? Denk je echt dat je de mensen daar weg krijgt? Generaties zijn in de dorpen geboren en getogen, en die mensen hechten echt geen waarde aan een stad. Ze vinden het goed zo, en geef ze maar ongelijk. Neem Brokopondo stuwdam als voorbeeld toen die in gebruik genomen werd. Toen het meer volliep zijn de mensen tot het laatste moment gebleven.


  Maak melding

 7. de mensen ter plaatse moeten hun eigen shit uit hun hoofd beter gebruiken en benutten, want “uitdiepen” van de rivieren en kreeken is de enige oplossing voor een lagere waterstand en in hoog seizoen kan het water ook beter weg stromen en de overtollige shit uit hun hersenen kunnen ook beter afgevoerd worden..en dan kunnen zij ook weer beter nadenken en minder dansen rondom hun hutten, er wordt genoeg geld met toerisme verdiend, waar dat heen??? investeren in de lokale gebieden heet dat!!! als je op vakantie daar aan komt moet je tol betalen om het gebied te betreden en al dat geld vreet men op aan levensmiddelen maar echt investeren voor de eigen bevolking ho maar….


  Maak melding

 8. Begrijp nog steeds niet waarom ze de stad onvelig maken? Getuige al die roofmoorden, verkrachtingen en ga zo maar door. De naam zegt het al bosnegers horen in het bos thuis.

  ben het eens met lekker


  Maak melding

 9. @ AHE vandaar dat ze ook zo ontwikkeld zijn: voor alles moeten ze naar paramaribo, en nog erger ze schijten in hun eigen drink water!!! het is voor hun eigen bestwil en dat van suriname. maar de gemiddelde surinamer aan de kust kan het geen reet schelen, zolang die ”bosnegers” maar in het bos blijven!!!


  Maak melding

 10. Suriboy,

  Sinds wanneer zijn jullie zo goed ontwikkeld in de stad? Blijf maar lekker dromen boy. Wat hebben jullie in de stad? Niks en ook helemaal niks. Als jullie zo goed ontwikkeld waren, zoals Suriboy doet voorkomen,dan was alle handel in en rondom jouw Paramaribo niet in handen van de hard werkende Hindoestanen.

  Jouw voorouders hebben in het verleden toch al hun gronden voor een appel en ei verkocht aan de Hindoestanen? Ze waren evenals hun nakomelingen te lui om te hard te werken. jullie willen alleen op kantoor zitten. Geen wonder dat jouw soort “de zogenaamde foto blakaman” tot op de dag van vandaag nog steeds afhankelijk zijn van de Hindoestanen. De Hindoestanen troeven jullie op alle fronten boy maar de binnenlandbewoners niet hoor.

  Fotoboy, weet je dat jouw Paramaribo voor een groot deel afhankelijk is van het binnenland? Neem maar de Brokopondo stuwdam als voorbeeld en ik kan nog een hoop op noemen.

  Voor de duidelijkheid. Ik heb niks tegen Hindoestanen.

  Peace out,

  Kwama


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.