Grillen klimaat laten Suriname niet ongemoeid

3

PARAMARIBO, 22 sep – Suriname kan niet zonder meer voorbijgaan aan de grillige natuur van het klimaat. Met name de effecten op het toerisme, de economie en het milieu zijn te zeer merkbaar. De Caribische buren beseffen dit maar al te best.

“Klimaatverandering is binnen de toerismesector een heet hangijzer”, stelt het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme, TCT. De extreme weersveranderingen kunnen negatieve gevolgen hebben. Suriname kan niet anders dan zich daar bewust van zijn. Toerisme is weliswaar geen hoofdbron van inkomsten. Maar als alternatief voor de primaire industrie is de sector belangrijk genoeg.

Vandaar het meegaan met de Caribische toerismelanden. Die hebben het nu veel zwaarder te verduren. Anders dan Suriname, is er geen of nauwelijks alternatief. De inzet om het toerisme te redden, is daarom intens. Caribsave, een bundeling van landen en organisaties, moet een plan van aanpak voorbereiden. Suriname wil er bij zijn. De recente watersnood in het voor natuurtoerisme belangrijke binnenland, is een ware wake up call.

3 REACTIES

 1. En de SWM maar aangeven geen geld te bezitten en er worden nog steeds geen nieuwe waterbronnen aangeboord. Er komt te weinig water uit de kranen en vele dorpen zijn verstoken van water uit de kraan.
  Suriname die wordt aangemerkt als een land die eengrote hoeveelheid zoetwater bezit.
  Toerisme vraagt om heel veel water (consumtief) en daar zit ook de kneep in.


  Maak melding

 2. Het water probleem
  Watergebrek zal de komende tien jaar steeds vaker in het nieuws zijn. De Amerikaanse staat Californië heeft eerder dit jaar overwogen om water te rantsoeneren. Australië kampt al tien jaar met droogte en in Brazilië en Zuid-Afrika is er onvoldoende water om turbines aan te drijven. Daardoor zitten talloze huishoudens zonder stroom. Er zal een probleem ontstaan voor veel landen met een ontwikkelde of zich ontwikkelende toerisme sector zoals Suriname.Veranderingen in het klimaat zullen grote politieke gevolgen hebben voor het Midden-Oosten. Israël en de Arabische landen gaan op termijn grote problemen ondervinden om aan de vraag naar water te voldoen, vanwege afname van neerslag, stijging van temperatuur en de toename van de vraag naar water voor de landbouw.

  Een tekort aan water is altijd een lokaal probleem. Op wereldschaal is er meer dan voldoende water beschikbaar. Jaarlijks vallen ettelijke kubieke kilometers vers water neer op aarde. Maar regenval is op aarde niet overal gelijk. Je hebt plaatsen met veel en plaatsen met weinig regenval. De meeste landen buiten de Golfregio benutten minder dan 20% van het water dat wordt ontvangen. Het wereldwijde gemiddelde is 9%. In Latijns-Amerikaan en Afrika wordt minder dan 6% benut. Het probleem is dat niet duidelijk is welk percentage verantwoord is. Het is niet mogelijk om 100% van de watertoevoer te laten gebruiken door mensen, want de rest van de natuur heeft ook water nodig.

  Twee globale trends voeren de druk op het watergebrek op. Ten eerste een veranderend eetpatroon. Om 1 kg graan te verbouwen is 1.000 liter water nodig, terwijl 1 kg vlees produceren 15.000 liter vergt. De vleesconsumptie neemt in diverse landen, waaronder China nog rap toe. Ten tweede is er de klimaatverandering. Daardoor ontstaan langere periodes van droogte tussen intense regenperiodes in.(Varma R)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.