Double Feature van Asmoredjo en Wolterstorff

0

PARAMARIBO, 20 sep – De Readytex Art Gallery in Suriname presenteert wederom een prachtige double-feature aan het publiek. De kunstenaars dit keer, Reinier Asmoredjo en Hanka Wolterstorff. Dit keer trouwens twee kunstenaars die ook twee verschillende takken van beeldende kunst beoefenen. Aan de wanden hangen de kleurrijke schilderijen van Reinier Asmoredjo, terwijl de keramische sculpturen van Hanka Wolterstorff op sokkels door de expositie ruimte verspreid staan.

Deze opvallende double-feature van twee bedreven kunstenaars is te bezichtigen in de Readytex Art Gallery van 16 tot en met 26 september, tijdens de normale openingstijden van de Readytex winkelzaak.
Double Feature van Asmoredjo en Wolterstorff in Suriname
Het werk van Asmoredjo is een boeiend samenspel van krachtige kleuren en geometrische vormen met de nadruk zoals altijd op de mensen in zijn dagelijkse omgeving, en in de meeste gevallen toch specifiek de vrouw. Het werk is afwisselend abstract en figuratief, maar de typische elementen die het handschrift van Asmoredjo zo herkenbaar maken zijn consequent aanwezig. Het gebruik van cirkels in de compositie, zoals in de zon, de ronde borsten en tropisch fruit zijn belangrijke symbolen in het werk van Reinier Asmoredjo, die voor hem verwijzen naar energie, vruchtbaarheid en de continuïteit van het leven. Behalve de cirkels die trouwens dit keer iets meer bewerkt zijn, spelen ook andere geometrische vormen een steeds grotere rol in de composities. Door middel van lijnen, curven en vlakken in verschillende vormen, krijgen de composities een iets constructievere en gestileerde aanblik. Ook de sierlijke details van decoratieve en herhalende sjabloon motieven zijn in deze collectie van Asmoredjo opvallend aanwezig. Verschillende culturen worden in het werk mooi belicht, maar het overheersende thema is dit keer toch de liefde. Met zijn prachtige kleurenpallet, de expliciete aandacht die de kunstenaar besteed aan de afwerking van niet alleen zijn onderwerp, maar ook van de achtergrond en de totale compositie, straalt het werk van Asmoredjo ook dit keer weer een grote aantrekkingskracht uit.

Kleur, compositie en opvallende vormen; ook in het werk van Hanka Wolterstorff vallen die elementen bijzonder in het oog, maar het werk van Hanka is driedimensionaal en het materiaal is klei. Elk onderdeel van de moderne, abstracte sculpturen is na zorgvuldige preparatie van de klei stuk voor stuk zelf vervaardigd. Verschillende vormen worden creatief met elkaar gecombineerd en aan elkaar gehecht om vervolgens de intrigerende composities te creëren, die uiteindelijk onder hoge temperaturen in de oven verhard worden. De stukken voor elke vorm worden gesneden uit vlakke plakken klei en vervolgens gebogen tot glad afgewerkte curven, ringen of cirkels die de basis vormen voor de unieke creaties van Hanka Wolterstorff. Soms staat het werk op een houten sokkel, soms op een grillig stuk drijfhout, sommigen bestaan volledig uit klei, sommigen moeten rechtop en weer anderen moeten aan de muur. Zo experimenteert de kunstenares steeds met verschillende vormen, combinaties van verschillende materialen en afwisselend voor afwerking met verf of glazuur. Elk werkstuk is uniek en met zorg afgewerkt. De met felle kleuren beschilderde werken hebben een extra moderne uitstraling en ook de Raku gestookte kunstwerken zijn vanwege de aparte en verassende kleurenschakeringen heel bijzonder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.