Gezondheidszorg binnenland Suriname kwakkelt

14

PARAMARIBO, 18 sep – De gezondheidszorg in het binnenland is nog niet wat het wezen moet. Minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid gaat dan ook voor een versnelde aanpak. De dienstverlening wordt verbeterd op strategische posten. Maar ook de werkomstandigheden voor gezondheidswerkers verdienen aandacht.

Daar wordt nog aan gewerkt. Er komen niet alleen ziekenhuizen en woningen voor artsen en verpleegkundigen. Geld speelt ook een voorname rol bij het persoonlijk overwegen of je een baan in den verre accepteert. “Als de mensen zeker zijn van een bepaald inkomen, zal werken in het binnenland geen probleem meer voor hen zijn”, zegt Waterberg. Dus wordt nog administratief gesleuteld.

Verwacht dat het aanbod zal toenemen naarmate de omstandigheden verbeteren. Het lange reizen over vaak moeilijk begaanbare wegen is zo’n factor die ontmoedigt. Ook op dit stuk ziet optimist Waterberg zich snelle veranderingen voordoen. Een groot deel van het wegennet wordt nu aangepakt. “Je kunt straks als het ware in Paramaribo wonen en elke dag naar je werk reizen.”

14 REACTIES

 1. de minister waterberg doet aan dagdromerij
  wat is met de leerkrachten woningen en de brug over de marshalkreek gebeurd.hoe denkt de minister over de beveiliging van zijn eigen personeelsleden.de weg naar afobaka is nog niet helemaal klaar of er zijn reeds twee doden gevallen en de rest in coma.

  de jungle commamdo heeft toen een hele gezin vermoord en anderen flink afgeranseld.hoe denkt de minister de stadsbewoner zover te krijgen om de kwaadwilligen van dienst te zijn.

  een groep is nog steeds in afwachting om af te afrekenen met de president venetiaan.niet alle beloften zijn nagekomen.het lijkt wel rustig maar het broeit nog van binnen wat brunswijk deze mensen heeft aangedaan.


  Maak melding

 2. Dan vraag jij, je af waarom..zijn het geen mensen.
  Die man is jaren bezig…nu gaat hij klagen..Ik weet echt niet waarmee hij/zij mee bezig zijn geweest.
  Had je b.v. meer voor het goud gevraagd dan zat je nu beter met geld of niet soms…IK ZEG LUMMELS….. DOMKOPPEN.


  Maak melding

 3. Dat is the understatement of the year. Niet alleen het binnenland, de hele gezondheidszorg in Suriname kwakkelt. Een koe in het slachthuis in Nederland heeft het beter dan een patient in een Surinaams ziekenhuis.


  Maak melding

 4. Ben het eens dat de gezondheidszorg niet al te best is in suriname, maar zo beroerd is het echt niet. De EHBO verdiend geen schoonheidsprijs, maar er zijn wel kundige artsen in Suriname. Er moeten alleen strengere regels komen, waardoor artsen niet alleen willekeur toepassen. Goede gezondheidszorg is helaas niet voor iedere surinamer weggelegd. Geld is vaak nog steeds de drijfveer van medici i.p.v. nakomen van de eed die zij als medicus afleggen.
  de minister doet zijn best, maar ik vrees dat het probleem veel groter is dan de gaten die hij wil dekken/dichten. Helaaas is het binnenland nog steeds stiefkind van de gezondheidszorg en daar moet subiet verandering in komen.


  Maak melding

 5. Zij liepen toch zelf in het verleden anderen die wilden helpen het land uit te jagen als hond.
  Nu komen klagen als een blaffende hond.
  Soms denk je waar haalt hij de durf vandaan.


  Maak melding

 6. Niet al te best? Je hebt zeker nog nooit in het Academisch Ziekenhuis rond gelopen. Daar lopen kakkerlakken, ratten, poezen en honden gewoon rond. Een ruzie makende man met een kapwond ligt naast terminale patienten. Om dit tegen te gaan heb je niet eens geld nodig, een dweil en wat warm water is genoeg, maar zelfs dat kan er niet vanaf. Ik blijf er bij een koe die op weg naar de slacht is in Nederland, wordt beter behandeld dat een patient in Suriname


  Maak melding

 7. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen denken dan aan het instaleren van een comissie “zorgstelstel zorgen”.

  Een machine met gevoelens die zich gaat richten op de werkelijkheid op deze actuele situatie die zich nu voordoet.

  De comissie krijgt geld dus zal verplicht moeten worden gesteld het volk bij elke verkiezingscampagne te informeren totdat het volk het begrijpt wie de samenwerkende partners gaan zijn bij het effectief (goed)oplossen van de geanalyseerde problemen zorgstelsel).

  Liefs kennis uit het buitenland,omdat het feit in het hier en nu en de werkelijkheid zegt dat het ook front niet gelukt duidelijk beleid met richtlijnen aan het volk duidelijk te maken

  En het vervelende is ze geven niet toe dat het niet gelukt is en waarom.

  Hoe zag de begroting voor het afgelopen jaar eruit?
  Op welke aspecten zijn bepaalde doelen gehaald en op welke gronden niet en waarom?
  Hoe ziet de begroting van de minister voor 2010 eruit

  Hoe gaan de verschillende stappen worden bereikt?
  Wat en hoe mag het volk ageren als net als nu blijkt dat het weer om een loze belofte gaat?
  Het netwerk ziet nu heil in een volks comissie die ook gaat meehelpen de problemen te inventariseren,te analyseren en de toekomstige volksleiders moeten zic gaan buigen over de verschillende opties en dat met afkijken van het buitenland (nu verplicht), snel laten imlpementeren,zodat er dan tijd genoeg is om beleid te evalueren, bij te stellen,te verbeteren.

  Inplaats van niets doen en tijdens de verkiezingen je verhaaltje weer willen verkopen voor een volk die je zelf instaat heb gehouden om niet voor zichzelf te willen en kunnen denken.

  Nu, vandaag vinden ze bewustheid veel beter dan het toen tegenovergestelde.
  En willen niet meer broodje aap verhalen horen.

  Ook de leken ontdekken dat ze inderdaad zelf kunnen denken.
  Abaisa toestanden

  Dat willen de Surinamers nu weten ,waarvan het leeuwendeel gemaakt is tot in staat niet zelf te denken.

  Overspoel Suriname inplaats van met coke met boeken over communicatie,sociaal-emotionele processen in een samenleving en persoonlijk.

  Dat hebben alle regeringen nagelaten,daarom konden ze het presteren het volk in die symbiose te houden.

  Degene die zich van dit proces bewust zijn kunnen en konden kiezen uit 2 opties;
  1. volksdoelstelling najagen.
  bewustheid eisen van jou achterban “het volk” vooral als je moet vertegenwoordigen.
  Als overheid schep je dan de voorwaarden: goed onderwijs,veel boeken.

  of
  2 het volk onthouden van veel dat hen bewust gaat maken.

  Anders was er allang een frisse wind.

  Waarom dan nog steeds mega, vhp,nps en de andere kleintjes erbij hangen om whatever welke visie aansluit om de grootste te worden.

  Een surinaams volk mag niet meer wachten op het magisch wonder die komt nooit,want zij zijn zelf het wonder.


  Maak melding

 8. Okee dan, het is inderdaad in vergelijking met nederland en alders slecht gesteld met de gezondheidszorg in Su, maar ik vind wel dat het genuanceerd mag worden. Anders lijkt het alsof het alom slecht is en dat is niet waar. Ik vind dat de EHBO en de verzorging in het AZP niet echt deugd, maar mijn collega uit nederland, werd met spoed opgenomen en heeft daar ook lovende wooorden voor gehad. Was niet geheel vlekkeloos verlopen, maar hij zag het goede ook. En dat is mijn punt. Vaker lijkt het alsof er niets goed is. De direkteur moet behalve aparatuur ook iets aan zijn personeel en dienstverlening doen. Want soms lijkt het alleen om de show met nieuw aparatuur en ambulances etc. te gaan. Water en zeep, maar ook mentaliteitsverandering onder verplegers en medici zou al heel wat schelen.


  Maak melding

 9. En voor het netwerk…. Ook de NDP zal het niet anders doen hoor.
  Het is altijd”andere vliegen, maar dezelfde afval, waarop ze dankbaar neerstrijken”.
  Tek joe ai loekoe.Ze gaan de directeur vervangen en eerst allerlei vetes over de rug van de arme patient uitvechten. Terwijl het gras groeit zal ook dat paard een tragische dood sterven.
  Laat je niet voor de gek houden met leuke woorden. Als jongere kan je het wiel weer gaan uitvinden, maar het enige dat helpt is die oude lui laten verdwijnen. En die komen dankzij juliie goedgelovigheid weer lekker boven drijven.


  Maak melding

 10. Wat kwakkelt niet in Suriname?
  Het grote probleem, en dat geldt niet alleen voor Suriname, is natuurlijk: hoe gaan we dat betalen?
  Alles heeft een prijskaartje.
  De vraag die beantwoord moet worden is juist het omgekeerde en dat is:
  We hebben een zak met geld. Wat voor niveau van gezondheidszorg kunnen wij daartegenover stellen.
  Gegeven het feit dat Suriname geen geld heeft hetekent dit: een gezondheidszorg van geen of heel laag niveau of als alternatief weer in het buitenland gaan bedelen voor de nodige Subsidie. Probleem van de subsidie is dat dat niet eeuwigdurend is. Vroeg of laat zal de boel weer in elkaar storten.
  Dit probleem speelt op alle gebieden in Suriname.
  Het wordt dus tijd dat er een commissie van hele wijze mannen in het leven roepen die tot taak heeft om niet alleen de gezondheidszorg, maar alle probleemgebieden van Suriname door te lichten en met een oplossing adequate oplossen voor nu en ook voor de toekomst te komen.
  Het probleem kennen we al: geen geld. De oplossing kennen we ook: Zoek geld. Het grote probleem is waar en hoe?


  Maak melding

 11. zo word je wakker het netwerk alias de jongeren???
  dus jij wacht niet meer op de magische wonder genaamd DD.Bouterse, nog een commisie eerst was het waarheidcommisie nu heet het zorg commisie,je wil geen broodtje aap verhalen meer luister mi boi alles wat jij hoop te bewerkstelligen moet je zeker niet bij de ndp zijn want die hebben in het verleden bewezen dat ze geen enkele regels wetten repecteren nationaal zowel internationaal dus hou a.u.b op met jou smeekbede. ik blijf erbij suriname had de beste gezondheidzorg in heel caribisch gebied maar door die afschuwlijke revo is alles naar de klote geholpen,


  Maak melding

 12. @Het netwerk en de jongeren

  Ook de NDP-ers in de DNA krijgen geld, lijkt mij dat die dan eerst maar eens moeten vertellen wat zijn de afgelopen jaren voor dat geld gedaan hebben.

  Verder lijk je geen ervaring met project planning te hebben. Het is nml normaal gebruikelijk dat een cie op vastgestelde data een voorgangs rapportage geeft. Dat heeft niet met de vierkiezingen te maken. Dus daar begrijp je evenmin wat van. Een cie is geen partij.
  En verantwoording is iets anders dan kennis verstrekken en ook verder is die alinea onzinnig en onbegrijpelijk.

  En de rest van je verhaal. Ach geen touw aan vast te knopen. Onzin.


  Maak melding

 13. lopen er in het bos geen bosnegroide artsen rond die heel erg begaan zijn met hun volk???
  Want eentje heeft het zonder opleiding zo ver geschopt dat hij parlementariër is geworden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.