Nederland voldoet miljoenenschuld bij Suriname

24

PARAMARIBO, 16 sep – Nederland gaat Suriname eindelijk miljoenen euro’s terugbetalen die foutief zijn afgetrokken van de ontwikkelingshulp. Minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos, spreekt van een succes. Het heeft jaren van onderhandelen gekost om Den Haag zover te krijgen.

Uiteindelijk is terugbetaling van een deel van de claim overeengekomen. Suriname krijgt ruim dertien miljoen euro aan geld dat verkeerd is verrekend. Nederland had in de jaren tachtig ruim tweemaal zoveel afgetrokken van het voor Suriname gereserveerde ontwikkelingsgeld. “Het was niet de juiste procedure en ik heb dit vanaf mijn aantreden aangevochten”, zegt Van Ravenswaay tegenover de Ware Tijd.

Aanvankelijk werd ruim vijf en twintig miljoen euro geclaimd. Het geld gaat naar een fonds dat makkelijker toegankelijk is. De voor de ontwikkelingssamenwerking karakteristieke bureaucratie kan zo worden omzeild. “Hierdoor hoeven we niet steeds weer voor elk project een committeringsbesluit te tekenen”, aldus Van Ravenswaay. Projectfinanciering kan dan ook een stuk sneller.

24 REACTIES

 1. jong geleerd oud gedaan,de verkiezing in suriname nadert en de regering balkenende komt met een verrassing aandansen,wat suriname toekomt vanaf de jaren tachtig.

  van ravenswaay is zo blij dat hij de rente voor balkenende heeft achtergelaten.niks anders dan een politieke stunt.nederland speel het spelletje op een zeer geraffineerde manier.

  ik vraag mij in gemoede af of er werkelijk een wereldrecessie bestaat of hebben de multinationaals andere bedoelingen met de derde wereldlanden.


  Maak melding

 2. en nu maar hopen dat de oude graai-cultuur bij hooggeplaatste ambtenaren niet meer bestaat. Helaas weet ik dat de werkelijkheid anders is en zijn nog steeds dezelfde figuren als ten tijde van onafhankelijkheid in beeld…
  Wellicht dat er dit keer een duidelijk plan is wat er met het geld gaat gebeuren. of wellicht dat Nederland er bepaalde condities aan verbonden heeft.


  Maak melding

 3. en ze zullen lekker in jullie zakken verdwijnen.

  lang leven het groene partij met die vijf procent waardevolle man aan het hoofd met zijn zogenaamde tien schone vingers.


  Maak melding

 4. Verkapte financiering van de komende verkiezing t.b.v het NF+.en niets anders.
  Ook is Nederland nu al bezig haar bedje te spreiden voor na de verkiezingen want dan hebben ze weer een flinke vinger in de pap.behalve als de Megacombinatie aan het roer komt te zitten.En daar zijn ze als de dood voor,vandaar die geste.Let maar op want dit is pas het begin.Ze hebben kortgeleden ook een schuldenlast aan Brazilië overgenomen.


  Maak melding

 5. “Het was niet de juiste procedure en ik heb dit vanaf mijn aantreden aangevochten”, zegt Van Ravenswaay tegenover de Ware Tijd.

  Hij bedoelt daarmee vanaf eerste aantreden aangevochten om het geld in zijn zakken te stoppen aldus de Zware tijd.


  Maak melding

 6. kritiek leveren daar zijn wij goed in,maar ja dat zijn Surinamers ofschoon het niet hun politieke partij,maar vanaf 2010 zou ik ook graag deze kritikasten willen horen want als de tekens niet bedriegen zal hun partij zonder iets in het parlement gedaan te hebben weer aan de macht komen,zulk gebeurt alleen in Suriname,mensen kijk naar je zelf alvorens kritiek te leveren.Suriname heeft geen politieke weerbaarheid,ze blijven maar in de visuele cirkel draaien.Want met de megacombinatie aan de macht wordt het ook niets.Ik ben niet politiek gelinieerd maar ik weet waarover ik praat,ik heb al deze politici meegemaakt, is er in een van de periodes vooruitgang geboekt mijn antwoordt is neen,Surinamers geef andere mensen de gelegenheid om het land te besturen, zullen we nu eens naar de ontwikkelingen binnen Amerika bekijken,wisten we 2 jaren terug wie Obama was neen,ze ambieeren allemaal de hoogste post maar kunnen ze het ook waarmaken,Surinamers denk goed na,kom nu eindelijk voor een beter bestaan op luister niet naar praatjes van “leiders” die niet weten waarover ze praten.Wat hebben we aan een “leider”die alleen op een berm zijn speech kan laten gelden maar niet binnen het assamblee want daar werd hij niet gehoord,en als je in jou eigen land niet wordt gehoord zal je daar buiten ook gehoord worden,kiest bewust Suriname heb je land lief.


  Maak melding

 7. ik zou zeggen bouw een grote gevangenis met dat geld ergens op verlate plaats waar bouterse en zijn aanhangers opgesloten kunnen worden waneer zei zich niet willen neerleggen bij de keuze van het volk alls het niet in hun voordeel is.


  Maak melding

 8. Het land(staat) moet ieder dag +/- 10/20 usd.mil. per dag verdienen.

  Nu wil de handel in Su.4 mil.usd per dag om te rommmelen.
  Het land krijgt op dit moment +/- 1.5 mil.usd. p/d.
  Dan krijg jij toch snoep van de Sint of niet.
  Jammer voor het goud noh.!!!!!!!!

  Schreeuw noh !!!! unu bigi moro din…mijn neus… lariekoek


  Maak melding

 9. Ja,daar zijn we weer met een politike oplichterij.Al zoveel jaren geleden vecht onze Rava Voor het geld.Wie houdt wie voor de gek.? Wisten de andere coalitieleden dit neit?hadden ze dat geld voor Nedreland gelaten?.Dat denk ik niet.Wat doen ze met dat geld.Laten ze dat geld aan de arme inwoners geven die hard hebben gewerkt,en nu met een schralige pensien moeten leven.
  No gi mi siksi fu negi=Verkoop mij geen knollen voor citroenen????????

  Laloepersad


  Maak melding

 10. Ja,daar zijn we weer met een politike oplichterij.Al zoveel jaren geleden vecht onze Rava voor het geld.Wie houdt wie voor de gek.? Wisten de andere coalitieleden dit niet?hadden ze dat geld voor Nederland gelaten?.Dat denk ik niet.Wat doen ze met dat geld.Laten ze dat geld aan de arme inwoners geven die hard hebben gewerkt,en nu met een schralige pensioen moeten leven.
  No gi mi siksi fu negi=Verkoop mij geen knollen voor citroenen????????

  Laloepersad

  darmsingh Je reactie moet nog gemodereerd worden.

  Reageer


  Maak melding

 11. En zo hoort het ook, is het inclusief rente??

  Waarom komen ze nu pas ermee?? Voor wat hoort wat is het bij hun, ze hebben zeker één en ander op het oog waarmee ze meer euro’s kunnen binnenhalen dmv Surinaams rijkdom.

  Nu schijten ze toch door die crisis en dus willen ze weer profiteren en over zoveel honderd jaren ga ze wat ze deze keer gaan inpikken weer claimen.

  Denk goed na Sranan, je volk heeft gepienaard dus als het goed gaat zijn het die mensen die het recht hebben om ervan te genieten en niet de witte man.


  Maak melding

 12. pas op Sranan, bij hun is het voor wat hoort wat!!

  Maak geen fouten en blijf scherp want deze mensen zijn sluw.

  Su
  ALS EEN SLUW IS IS DE ANDER BEHOORLIJK DOM …………i’ja.


  Maak melding

 13. @9 Bre ik ben het voledig met je eens je slaat de spijker op z’n kop ook ik ben niet politiek gelinieerd maar vrees het ergste de opositie heeeft inderdaad zich niet laten gelden in het parlement en de heer D.D.B al helemaal niet ook niet toen hij gewoon nog toegang had hij praate liever op bijeenkomsten waar hij een ieder op zijn hand had zodat er geen tegenspraak zou komen.


  Maak melding

 14. hahahaah mooi omschreven de berm politiek dus daar word circus paramaribo gehouden door clown bouterse .ik ben blij dat er een aantal mensen begrijpen dat de keuze voor bouterse niet goed zal zijn voor land en volk.


  Maak melding

 15. @ nummer 7,
  weet jij hoeveel ontwikkelingsgeld bouterse nog heeft ontvangen van nederland na 1980 en weet jij ook waneer en waarom het is gestopt en wat de gevolgen zijn geweest van de domme en eigenwijze politiek voering van bouterse.


  Maak melding

 16. Ik voorzie inderdaad dat het geld in de zakken van de politici zal verdwijnen. suriname kan groots zijn, mits de juiste mensen haar daar naar toe leid. persoonlijk vind ik de keus beperkt en is het tijd voor nieuw bloed. als voor de megacombinatie: de heer D.D.B.=mooie praatjes en geld strooierij!! hij zal suriname alleen in een dieper gat gooien om er profijt uit te halen, het geld van nederland(van ons) zal nooit een bestemming krijgen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.