Eerst Surinaamse markt, dan energie exporteren

6

PARAMARIBO, 16 sep – Voorzien in de lokale behoefte heeft voorkeur op het idee om elektrische energie te exporteren. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Frans Guyana zal dus nog het nodige geduld moeten opbrengen.

Het buurland zit weliswaar te springen om de goedkope energie uit Suriname. “Er zijn wel mogelijkheden in de toekomst, wanneer wij drastische besluiten hebben genomen over ons waterkrachtpotentieel”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Dat potentieel is er ruime mate. Alleen loopt de benutting achter. Zo wordt al jaren gesproken over een grotere watertoevoer naar het stuwmeer te Afobakka.

Dat vraagt om onder meer ingrijpen in de natuurlijke loop van waterwegen. En om politieke wil. Het waterpeil in het meer is sterk afhankelijk van klimaatomstandigheden. Momenteel is dit te merken aan de aflopende energielevering vanuit Afobakka. Als de bouw van een nieuwe krachtcentrale in het bauxietrijke West-Suriname doorgaat, komt nog meer energie vrij. Ook voor export.

6 REACTIES

 1. Geen waterkrachtcentrales meer bouwen, maar centrales die op bio-diesel of bio-perskoeken draaien.

  Reden: Suriname heeft enorm veel mogelijkheden om schone energie op te wekken. Gebruik deze in plaats van vervuilende kolencentrales en grote gebieden onder te dompelen voor de benodigde stuwmeren.


  Maak melding

 2. eigenlijk zou men de regering moeten straffen voor de teveel babbelen.vanaf de intreding van de regering venetiaan is men bezig te onderhandelen en nog steeds geen resultaat bereikt.echt een stelletje labiele mensen.heeft men gedacht aan de milieu vervuiling van de gouddelvers.

  elke boslandcreool in dat gebied hebben op z`n minst twee kilo giftig kwik in hun bezit.onder andere lonnie brunswijk.
  en bezig de indianen in de directe omgeving plus nog paramaribo en omstreken met giftig kwik te vergiftigen.wie niet op een zeer milieu vriendelijke wijze tewerk kan gaan.moet direct aangepakt worden of zoniet alles stil leggen.dit geldt ook voor lam gold.


  Maak melding

 3. aan wie wilt deze mini-ster gregory rusland zijn fabeltjes verkopen? in elk geval niet aan mij. maar er zijn genoeg domme surinamers die hem wel zullen geloven: check de “powerende” reacties van sommige debielen hierzo maar..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.