Waterpeil zakt, energierekening Suriname stijgt

4

PARAMARIBO, 15 sep – De productiekosten van energiebedrijf EBS gaan steil omhoog onder invloed van het warme weer. Door het afnemende waterpeil in het stuwmeer te Afobakka is steeds minder waterkracht beschikbaar. Nu al wordt aangemaand tot zuiniger verbruik. Maar de behoefte neemt juist toe.

Dat heeft alles te maken met het warme weer. Vanwege hetzelfde weer kan de krachtcentrale te Afobakka steeds minder leveren aan Paramaribo. Dus moet EBS de eigen dieselcentrale aanzetten. “Dit brengt extra hoge kosten met zich mee en ook extra kosten voor onderhoud”, zegt EBS-topfunctionaris Fred Watson tegenover de Ware Tijd. De kosten lagen aanmerkelijk lager de laatste maanden.

De meeste energie werd geleverd vanuit Afobakka, dankzij het hoge waterpeil. Het dieselverbruik was dan ook minimaal. Het weer is zo extreem dat de ommezwaai vrijwel ongemerkt verliep. Het waterpeil is vrij snel gedaald en de verdamping gaat nog door. “We hadden dit niet voorzien. Maar het is belangrijk dat de gemeenschap meehelpt”, aldus Watson.

4 REACTIES

 1. Het lijkt mij verstandig om nu eens eindelijk de mogelijkheden voor zonne-energie te bestuderen. Er is volop zon aanwezig, het is gratis ook nog. En het is milieu vriendelijk. Het verschil met water is dat er geen grote hectares bos onder water hoeven te worden gezet, er hoeven geen mensen en dieren te verhuizen. En belengrijk: er hoeft geen rekening te worden gehouden met het waterpeil in de rivier.


  Maak melding

 2. Ondanks dat Suralco en Billiton hun productie activiteiten is gedaald is de beschikbaarheid aan electriciteit gedaald .
  Maar dan hoe dan? Suralco haar smelterij is al jaren inactef. Ma dang hoe dan???????????????


  Maak melding

 3. Lobbi Soema,
  Foei toch.
  Terwijl het volgens mij bekomen info het zo is dat er na de sluiting van de Aluminium Smelter te Paranam (plm 2005)er plm 40-50% meer electriciteit vrijkomt maar dat de ”Staat” Su(lees EBS dus) geen materiaal heeft om die electriciteit te transporteren(lees Hoogspanningskabels, onderstations, Trafo”s etc)richting Paramaribo en omstreken.
  En dat is al jaren zo, vraag maar even na sinds wanneer dat bekend werd, want dat is alweer ver voor de sluiting van die Smelter.
  Zo lang heeft men daar nodig om in actie te komen,
  kijken,
  horen ,
  vergaderen,
  mededelen of niet aan de pers, actiecomite”s,
  actieplannen, wie doet wat en wanneer,
  evaluatie,
  niet gelukt(kaw fatoe, assie smara),
  weer vergaderen,
  persconferentie,hoe vertellen we het mooi,
  verontwaardiging vanuit de politiek(lees onze slapende Assemblee waar er geruziet wordt over gronduitgifte, of hoe maken we suriprofs voetballers tot surinaams staatsburgers om het land op de internat voetbalkaart te zetten, enz)en
  uiteindelijk komt er dan misschien een onderzoekscommissie met de vraag waarom gebeurt er niet wat we allen willen en moeten. Jammer dat dan het hele circus gewoon weer opnieuw kan beginnen.
  Ik wil niet negatief ziijn maar zelfreflectie is iets belangrijks. Want met deze attitude komen we er nooit, anders moet de hele wereld en de draaiing van de aarde om de zon even stilstaan om suri”s een kleine voorsprong te geven,ja maar welke voorsprong??????.
  Mi e kaba, mi werie now.
  Ik ga eens mn eigen ding doen daar en men gaat het horen en merken ook, het wordt misschien wereld nieuws, watch me…..
  Ommoe groet u vriendelijk, keep on smiling.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.