zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieBeleid Nederland prikkelt braindrain Suriname

Beleid Nederland prikkelt braindrain Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/DEN HAAG, 15 sep – Soepeler Nederlands beleid voor met name kennismigranten zal als een magneet inwerken op Surinaams kader. Dit stelt de Surinaams-Nederlandse jurist Soerin Jankie. Als Den Haag het voornemen doordrukt, kan dat funest uitpakken. Paramaribo moet nu met een tegenzet komen.

Het wetsvoorstel dat nu bij het Nederlandse parlement ligt immers een oud zeer bloot. Het Surinaamse kenniskader wordt onvoldoende geëerd in eigen land. “Ik denk dat het wetsvoorstel een signaal moet zijn voor de regering om zuinig om te gaan met het eigen kader”, zegt Jankie tegenover de Ware Tijd. Vooral het loon moet beter, zeker bij de overheid. Ironisch genoeg is Nederland een prima voorbeeld.

Positief discrimineren dus naar hoog opgeleiden toe. Dat zou ook positief kunnen uitpakken bij het aantrekken van buitenlands kader. Volgens Jankie zijn er in Nederland voldoende hoogopgeleiden van Surinaamse komaf, die bereid zijn tot de oversteek in omgekeerde richting. Dat vergt ook een versoepeling van het Surinaamse migrantenbeleid, zeker wat betreft de diaspora.

opening
Fernandes Express
BODO Party

28 REACTIES
 1. het surinaamse kenniskader wordt onvoldoende geëerd in eigen land.wat een toestand in deze verlichte tijd.wat verlangt deze man,dat de kenniskader als goden gezien moeten worden.

  meneer jankie hoe jong bent u of bent u commandant geweest in het nederlandse leger.
  je kan onmogelijk nederland met suriname kan gaan vergelijken.dit mag geen excuus zijn om de oversteek te maken.dit is puur wat men pleegt te zeggen dat blaffende honden bijten niet.

  en het zijn deze figuren die hun mond vol hebben over de toescheidingsovereenkomst.de gasten zijn al lang ingeburgerd in nederland dus van remigreren komt er niks van terecht.
  hoe kunnen de blanke hollanders wel de oversteek doen en de surinet niet.


  Maak melding
 2. Maak je niet druk :…Na een paar schijnbewegingen beland jij toch op de reserve bank.
  Dan is het hopen op inval beurten, die toch nooit komen daarna doelloos rond lopen…en blijven lopen.


  Maak melding
 3. Leiden 15 september

  Wat Jankie stelt is onjuist en te kort door de bocht. Zelf heeft hij als jurist vele mensen geld afgetroggeld in Den Haag onder het voorwendsel van een verblifsvergunning.
  Kader blijft ook om andere redenen in een land. Jankie heeft geen glazen bol om de redenen te zien. Hij stuurt en manipuleert.
  Trouwens het wetsvoorstel is nog niet eens aangenomen. Wat word de uiteindelijke vorm dat weet nog niemand. misschien komt het er niet een door.
  Zwakke juristen verdienen geen podium.

  Mr. Drs Roy Siwpersad
  [email protected]


  Maak melding
 4. Soerin Jankie moet zich koest houden. De situatie in Suriname zal nooit veranderen. Hoog opgeleid kader zal maar blijven pienaren, vrientjespolitiek is een smerige ziekte die het hele land blokkeert. Waarom gun je het de Surinamers niet om een leven in NL op te bouwen? In Suriname kan je geen leven opbouwen met een salaris van SRD 1.500, = maand.


  Maak melding
 5. @#3: Ben het eens met jou: Hij zoekt een podium om meer populariteit te genieten. Ik dacht al, maakt dat nou veel uit?: “Uit cijfers van Justitie blijkt dat Nederland nauwelijks brain drain veroorzaakt als het gaat om kennismigranten vanuit ontwikkelingslanden, waaronder Suriname. Van de 6.650 in 2008 afgegeven verblijfsvergunningen aan deze groep deskundigen, waren slechts 20 voor kennismigranten uit Suriname.”

  Allemaal marketing politiek van een ondernemer (jankie).


  Maak melding
 6. Waar baseert Soerin Jankie zijn verhaal op?!
  Hij woont hier, maar snapt er geen snars van.
  Denkt hij nou echt, dat Nederland zit te wachten op hoogopgeleiden uit Suriname van de Anton de Kom universiteit, die maar 15 hoogleraren heeft en die ook achterlopen in hun kennis daar ze niet de mogelijkheden hebben als westers wetenschappers om hun kennis uptodate te houden! Ze zijn alleen geinteresseerd in hoogopgeleiden uit andere westerse landen en uit landen als China en India, en niet in gasten uit de Derde Wereld!
  Uit het verhaal van Soerin Jankie maak ik op, dat hij de klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt!!


  Maak melding
 7. Ik lees uit de stelling van Meneer Jankie
  ‘Als Den Haag het voornemen doordrukt, kan dat funest uitpakken’ ‘.
  Dit vertaal ik andersom’ als de Suri overheid de voorzieningen voor hogerkader aanpast,verbeterd, is Ned leeg’.Er is voldoende kader in Ned die terug wil naar Sur om het land op te bouwen.
  Mensen aub neem de tijd om goed te lezen


  Maak melding
 8. HAHAHA, wie gaat er nu- als academicus -voor een hongerloontje werken in `n derde wereld land zoals Su. tell me??
  Er is genoeg hoger kader die terug wil inderdaad, maja, zo niet!
  grt.
  Bruut


  Maak melding
 9. De blanke(Nederlanders) kennismigranten nemen steeds toe in Suriname.
  In Suriname zitten ze niet te wachten op de Surneds,want die stellen zulke hoge eisen,dat er geen beginnen aan is,uitzonderingen daar gelaten,ze willen dat hun eigen volk voor ze kruipen,no way denkt de Surinamer dan.

  Men.Jankie ,als dat zo is wat je daar allemaal beweert,wat doe je dan nog hier in Nederland?Had je dan niet in Suriname moeten zijn om daar je grieven te uiten?Jonge ga fietsen hoor,zit niet hier in je flatje 3hoog achter je shit te verkondigen.


  Maak melding
 10. wat Den Haag zoekt is een zeer zeldzaam soort publiek. Er lopen maar 25 van in India en 27 in China. Jayant Narlikar van IIT-Mumbai willen ze. Daar willen ze in Delft ook voor betalen. Jayant wilt niet.


  Maak melding
 11. Beetje simple minded he sitaatje!
  Witte kennis werkers hahaha, heb je na die 300jr kolonialisme nog niet door dat echt wit kader niet naar Suri gaat! Het zijn allen gelukzoekers die geen enkele emotionele band hebben met Suri en veelal uitgekotst worden hiero…. je komt er nog wel achter of niet, wat schuift die bonus in Suri?

  Maar ja, het zit er nog in he, 3 keer bukken(buigen) voor een witte en je eigen volk tekort doen, zeker boitie of zo…

  Denk je dat een geschoolde surined alles zomaar zal opgeven, carièrre, gezin en netwerk denk je dat alles zomaar is komen aanwaaien!
  Waarom moeten we terug? Om continu voor verrot te worden gescholden of omdat je over een iets andere vocabulaire beschikt? En onze kids? Denk je dat ze uberhaupt in Suri willen wonen? Neen dus, Suri is om eventueel je ouders te bezoeken, te genieten van het binnenland that’s it. Er is heel veel te beleven in de wereld en gelukkig zijn we niet eenkennig en multiculti dus kunnen wij overal terecht!!!
  Het is een kunst voor vele Surineds om zich staande te houden in een witte maatschappij met behoud van eigen ik!!!! En het is ons gelukt ondanks dat vele sitaatjes om 4 uur in de ochtend opstaan om rotie te bakken voor de witte…. Nou ikke niet hoor.
  Wij zijn en blijven Suri’s met een plus ++++ trots, Doubledutch!!!! en volgend jr gaan we naar Australië dus…..


  Maak melding
 12. Ja ja Esmerald en jij zit hier tevreten/profiteren van de witteman.
  Dat jouw kinderen niet graag in Suriname zouden willen wonen,komt omdat je hun hoofd vol met bagger hebt ingepompt over,Suriname,en jij noemt je een TROTSE Surinamer?Wie probeer je dat nou wijs te maken,lees je eigen bagger dan kom je er vanzelf achter.
  Ik hoef geen roti te bakken voor de witmang,die kopen ze heel graag bij de vele rotishops die kei en keihard werken om niet van de sociale dienst afhankelijk te zijn zoals jouw soort dat doen.
  Men kan zo merken dat je nooit meer bent teruggegaan naar Suriname anders klets je niet zo uit je vingers,want anders had je kunnen zien met eigen ogen hoe de wittemang het daar in Suriname naar zijn zin heeft door KEIHARD te WERKEN,ook gaan er veel Surneds terug met hun kroost en die kroost wil absoluut niet terug naar je witmangkondre.Vraag de soos of pleeg fraude ,dan ga je zelf met je eigen ogen aanschouwen dat alles wat ik typte op waarheid berust.
  Nogmaals Suriname zit niet te wachten op jouw soort,gelukkig komen er steeds meer andere nationaliteiten hun geluk beproeven in Suriname en ja door KEIHARD te WERKEN ,en niet zoals jouw soort dat toen naar Nederland kwam om te profiteren van de WITMANG zijn SOCIALEDIENST.
  Dat jouw soort contenue uitgescholden wordt zal wel aan jullie liggen,tuurlijk word je uitgekotst als je daar bigiting wil gaan spelen terwijl je hier in Nederland niets voorstelt bij terugkomst verdwijn jein de massa en geen witmang die tegen je opkijkt,sommige Surneds doen in Suriname alsof ze god weet wat voorstellen in Nederland,maar een goede waarnemer kan ze zo ontmaskeren,Esmerald jij bent daar een perfecte voorbeeld van.


  Maak melding
 13. Zelf ben ik enkele weken vrijwillig gaan werken in Suriname. Ben medisch specialist.
  Op eigen kosten ben ik daar gaan werken.
  Helaas had ik erg veel moeite met de medici in het land. Ze denken alleen aan hun eigen portemonnee, de patient zien ze als SRD. Als een patient het financieel iets minder heeft kunnen ze liever sterven dan dat ze geholpen worden. Ik heb er het 1 en ander over gezegd. Omdat ik mijn mond hieromtrent opendeed, kon ik vertrekken. Het is een corrupt land dat heel hoog zit tot ook in het hoger kader. Schandalig vind ik het dat dezelfde specialisten nb in Nederland zijn opgeleid en de bakra’s naar behoren behandelen.
  Ik vind het vreselijk zielig voor de arme zieke mensen die het ziekenhuis bezoeken in Suriname.
  Ik heb het geprobeerd, maar het is mij niet gelukt. Vind het heel spijtig. Was het mij wel bevallen zou ik vaker gaan om mijn volk gratis te helpen.
  Mensen in Suriname mn patienten wordt mondiger.
  Artsen zijn geen koningen, laat niet over je heenlopen.
  En tegen de arrogante artsen zeg ik… Gado i si alla, ook eens komt jullie tijd

  Harold (medisch specialist)


  Maak melding
 14. WoW!!!! “Ekte” viswijf, net als die orga van Miss Suriname, is familie van je nooo, of ben jij het???

  Heel vervelend voor jou, maar ik ga naar Suri wanneer het mij blieft, om te kijken hoe hard jij werkt om die rotie te bakken hahahaha……

  Wat een haat en nijd tegenover Surineds, sang psa, ie no kisie visum!!!! tjeee!!

  Wij zijn en blijven Suri’s met een plus ++++ trots, Doubledutch!!!! buig als we langslopen….

  btw Ik mag profiteren van de witte man, vooral mijn eigen mannetje, hij vind het lekker dus…!!!

  Volgend jr gaan we naar Australië dus…

  Dag sitaatje!!!!!


  Maak melding
 15. @ die vis wijf op nummer 12
  kan je precies aangeven wat je bedoeld met jou soort, wat een arrogant stuk vreten ben jij ook he.jij hebt een masker op want ben jij niet deze zelfde sita die met trots vertelde over jou colega die vroegen of je naar die zwarte op tv hebt gekeken toen ging het over prem radhkishun bij zomergasten?je lijkt wel een zus van wilders .


  Maak melding
 16. Hee, Du, laat die sma hoor, ze is helemaal de weg kwijt.
  Maar wacht even die sma woont dus ook hierooo, hmm ik had al een “donkerbruin vermoeden”? hahahahaha ik heb dus helemaal gelijk, een schot in de roos, met die rotie vandaar die “heftige reactie”……

  Maar dan hoe dan, ze is zelf een surined????? Dit is een voorbeeld van schizofrenie dames en heren!!!! Zware Identiteitscrisis.
  Eeeeh Sita, ik dacht dat je van India was? Of ben je nu haganees uit schilderswijk!

  Tja, Sita lo we, sita lo we, mi no sabie pe a de, maar mi sabi dat a gwe etc etc… hahahahahaha…

  Wij zijn en blijven Suri’s met een plus ++++ trots, Doubledutch!!!!


  Maak melding
 17. @Esmerald

  Als je ongeschooldwerk doet in de havens dan heb je natuurlijk geen verstand van de internationale arbeidsmarkt. Om dit reden lijkt het mij beter dat je je grote mond houdt.


  Maak melding
 18. Hr.Mevr. neus,

  “Als je (ongeschooldwerk) doet in de havens dan heb je natuurlijk geen verstand van de internationale arbeidsmarkt. Om (dit) reden lijkt het mij beter dat je je grote mond (houdt).”

  Moet ik echt hierop reageren? Bent U serieus?

  Wij zijn en blijven Suri’s met een plus ++++ trots, Doubledutch!!!!


  Maak melding
 19. Het verhaal van Harold (nr 13) is tekenend voor het verval in de Surinaamse samenleving. De solidariteit en het iets willen betekenen voor anderen zijn verdwenen. Daarvoor in de plaats is slechts het eigen belang gekomen.
  Het deed me pijn dat te moeten constateren toen ik enkele jaren geleden na lange tijd weer in Suriname was.
  En ook ik dacht met mijn wetenschappelijke achtergrond (als medisch socioloog) iets te kunnen betekenen voor het land. Ik werd met veel argwaan benaderd en vond nergens gehoor voor mijn aanbod en mijn reeds uitgewerkte plannen, ondanks (of misschien juist door) het feit dat ik daar geen vergoeding voor vroeg.

  Ik weet dat veel hoogopgeleide Surinamers die in Nederland wonen graag iets zouden willen (terug)doen voor hun land. En bereid zijn niet 1, maar vele stappen terug te doen.
  Het is de vraag of de ‘elite’ daar op ons zit te wachten……

  Ik zoek medestanders om daar verandering in aan te brengen!! Het enige dat je nodig hebt is een ‘olifantenhuid’ en een grote dosis doorzettingsvermogen.


  Maak melding
 20. You`ll wish, om nar Aussie te gaan droom verder Esmerald.
  Hahaahahah ik ben hier geboren en getogen in Nederland ja, jij bent zeker hier onder valse voorwendselen gekomen hé,wat joe taki visum tori whawhawhawha, vergelijk mij aub niet met jou ik heb geen enkel letter getypt die verwijst naar wiswijven gedrag.
  Jij kan absoluut niet tegen de waarheid,het is zo SURINAME ZIT ECHT NIET TE WACHTEN OP JOUW SOORT.
  whawhawhawhaaaa , deze leugens ga je zeker vertellen aan de Surinamers vertellen als je daar bent no,je wilt doen voorkomen alsof je een wereldreiziger bent whawhawhawhaaa ,iemand die inderdaad volgend jaar naar Aussie gaat,komt het niet hier verkondigen whawhawhawhaa LAYER.


  Maak melding
 21. DU, ja dat ben ik, so what,ook jij kan niet tegen de waarheid, het zij zo maar lees ik niet vaak genoeg dat je voor de domste van de klas wordt uitgemaakt?Ja dus je bent dom.
  Ik blijf erbij SURINAME en de Surinamers zitten niet te wachten als soorten als jij en Esmerald.
  Ik ben geen Surned of te wel ik noem mezelf niet zo,ik ben een allochtoon(Hindustaanse).
  Als jullie het over roti hebben whawhawhawhaa geeft aan hoe ongeschoold jullie zijn,want ik lust ook graag heel graag pom,moksi-alesie,heri heri enz. ik zal daar nooit raar over doen en zal ook een creool/se daarover aanspreken,het is ETEN,daar sla je iemand niet mee om de oren,racisten zijn jij en Esmerald ,maar laat die bakra iets over roetmop tegen jullie zeggen auhmmm dan is het hek van de dam.
  Ik haat geen enkele nationaliteit,afkomst or what so ever,ook Surinamers niet zeer zeker niet,wel vind ik het vreselijk als men zijn eigen land en volk door het slijk haalt,daar zal en blijf ik altijd moeite mee hebben en dat is precies wat een nothing doing person als Emerald doet.
  Idd is vechten tegen de bierkaai,om met zulke ongeschoolden in discussie te gaan.


  Maak melding
 22. Dit vind ik nou vreselijk jammer dat we elkaar zo aanvallen op wat er gezegd wordt of wat de meningen zijn, maar dat is weer tekenend waarom wij Suries onder het juk van die aardappels zullen blijven,als zij naar dit land komen zien zij de mogelijkheden en leven mee met de bevolking vooral in medisch opzicht,daar heb ik totaal geen wardering voor de Suri medisies die lijken wel Goden vooral als ze weten dat je Euro”s op zak hebt. Voorbeeld mijn zus kwam vorig jaar naar Nederland voor medische zorg bij terug komst moest ze daar verder geholpen worden, ze werd genegeerd,en dat heeft ze met de dood moeten bekopen en nu vraag ik je hoe willen wij dit land nu verder omhoog krikken als alles om corruptie moet draaien en alle hulp van het buitenland moet komen, wij hebben hooggekwaliviseerde mensen die maar liever in het buitenland hun diensten beschikbaar stellen om dat je in je eigen land toch wordt tegen gewerkt wij hebben niets geleerd van de jaren tachtig bewinds lieden die zitten te lang op de stoel en doen niets. let staks maar op met de verkiezingen in het vooruitzicht hoe men met presentje gaat strooien uit de staats kas. Dat gekibbel onderling moeten we achterwege laten en landsbelang vooropstellen,uiteindelijk houden we allen van elkaar maar we zijn geen eenheid dat is ons nooit geleerd.

  Ossie


  Maak melding
 23. Wie van zijn land hou moet en mag naar mijn mening kritiek leveren, het zou juist dom zijn om je ogen te sluiten voor de dingens die niet goed gaan suriname ik noem dat een valse en domme trots ik maak het vaker mee in mijn omgeving dat surinamers het niet kunnen hebben als je kritiek leverd onzin en hypocriet vind ik dat soort mensen.@ nummer 21, ik begrijp jou niet meer de ene keer hebt je over jou colega die een surinamer prem zwarte noemen en de andere keer hebt jij over jij het over andere soorten die alleen maar voor een uitkering naar nederland zijn gekomen en nu in jou laaste reaktie vind je het vrezelijk als men hun eigen volk en land door het slijk halen, begrijp me niet verkeerd die discussie tussen jij en nummer 14 daar sta ik buiten maar sommige woorden die jij gebruikt stuiten mij tegen het borst en daar reageer ik op ik ben zelf een liefhebber van roti dat meen ik serieus mijn lievelings eten van su .


  Maak melding
 24. #20,
  1. Het gedrag dat jij hier vertoond is feitelijk bekend, maar onbegrijpelijk!
  “Mijn lichaam is in Nederland, mijn hart in Suriname, mijn ziel in India. Hindostaanse jongeren blijken zich niet eenduidig te identificeren met een of meer van deze landen”.(Dhiren Gangaram Panday). Er is dus eerder onderzoek verricht naar deze persoonlijkheidsstoornis. lees eens wereldjournalisten. (wkn)
  2. Als we het hebben over “echte suri’s”, nou in tegenstelling tot jou ben ik in suri geboren en heb ik ook daaro gewerkt! Dus ik weet waarover ik praat. Jij bent een soort van aftreksel, uit suri ouders.
  3. Bovendien ben ik “thank God”, niet in een hokje te plaatsen, omdat ik zoals het overgrote deel van de suri’s, “ontsproten” ben uit 4(vier rassen).
  4. Alleen het feit dat jouw collega’s het hebben over die “zwarte”, zegt al genoeg. Geschoolde collega’s zijn bereisd en weten allen wie Prem is en zullen nooit een ander “zwart” noemen, maar dat is respekt dat je opbouwd!
  5. Dat je hele groepen beoordeeld met je vooroordelen moet je zelf weten, maar als je goed nadenkt vertoon je het gedrag van iemand die niet spoort.Men advies is dus ook, zoek hulp.
  6. Voor het geval je het nog niet wist, er zijn genoeg surineds die van hun land houden en hun afkomst niet verloochenen, maar er alleen voor kiezen om op vakantie te gaan. En wie ben jij om deze denkwijze te veroordelen.
  7. Dat ik ervoor kies om gebruik te maken van alle kansen die Ned. bied (velen met mij) is mijn keus, daarover heb jij niets te zeggen!
  8. Gebruik makende van jou woorden: “Als suri zit te wachten op jou soort geschoolden”,jij dus, nou dan hou ik mijn hart vast voor de toekomst van suri. Natuurlijk geloof ik er niets van! Mij zien ze liever gister dan vandaag, vanwege mijn kennis en kunde daar komen, maar het is dat is niet mijn ambitie op dit moment.
  9. Pom en moksi alesi zonder zoutvlees bah!, moet er niet aan denken. leve zoutvlees!

  10. I rest my case! Amen.

  Wij zijn en blijven Suri’s met een plus ++++ trots, Doubledutch!!!!


  Maak melding
 25. Beste moderator,

  Een van de voorwaarden waaraan een reactie moet voldoen om geplaatst te worden, is dat het betrekking moet hebben op het nieuwsbericht. Helaas merk ik dat de reacties op dit bericht zijn gericht op persoonlijke aanvallen onderling. Aanvallen die volgens mij op andere sites thuishoren.
  Ik wil heel graag van gedachten wisselen met bezoekers van uw site, maar dan wel als de reacties echt over het nieuwsbericht gaan.

  Aan de kondremangs en -oema’s zou ik willen zeggen: laat de ander in zijn/haar waarde en speel het niet op de persoon.


  Maak melding
 26. @Esmerald

  Met de uitdrukking van je witte man dat hij je down & under ging brengen bedoeld hij vast niet dat je naar ‘down under’zou gaan maar meer daar waar je thuis hoort: de… 😆


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES