Surinaamse kiezer ziet grotendeels bipolair

26

PARAMARIBO, 14 sep – Bij de komende parlementsverkiezingen schijnen kiezers slechts weinig voorkeuren te hebben. Dit blijkt uit de laatste opiniepeiling van onderzoeksbureau Idos. Coalitiepartner Nieuw Front en de Megacombinatie, MC, van Desi Bouterse, zijn verreweg het populairst. Weliswaar heeft de één iets meer voorkeur dan de ander.

Bij de laatste peiling in Paramaribo en Nickerie zeggen de meeste respondenten voor MC te zullen stemmen. In Commewijne haalt Nieuw Front een hogere score: ruim dertig procent tegenover zeventien procent voor MC. In Paramaribo is de verhouding omgekeerd. MC haalt in de hoofdstad ruim dertig procent. NF komt niet boven de zestien procent uit.

Opmerkelijk is het groot aantal twijfelaars: net onder de dertig procent. De grootste groep twijfelaars of zwevende kiezers zit in Commewijne: ruim veertig procent. In Nickerie haalt MC ruim dertig procent en Nieuw Front ruim twintig procent. Megacombinatie spreekt ook het meest de jongeren aan. In de categorieën tot en met vijf en veertig jaar wil gemiddeld vier en dertig procent op MC stemmen.

26 REACTIES

 1. De mensen die op bouterse stemmen houden niet van suriname, er is geen toekomst voor suriname als bouterse aan de macht komt laat dat duidelijk zijn.de aanhangers van bouterse geloven nog in sprookjes.


  Maak melding

 2. Dit konden we zien aankomen. Corruptie, nepotisme, rassisme is er altijd in zekere mate, min of meer geweest. Maar hetgeen wij de afgelopen 4 jaar hebben meegemaakt liep duidelijk de spuigaten uit! En wat doen de Pres en zijn vervanger, NIETS.


  Maak melding

 3. In de peiling dees daags is MC de combinatie die voor staat. FRONT heeft nog 7 maanden om er verandering in te kunnen brengen. Maar in plaats van te propaganderen, zit men met poep te gooien naar elkaar.
  Volgens het artikel zijn het de jongeren die meer voor de MC gaan kiezen. Is dat belangrijk? Ja! Want de jeugd heeft de toekomst. Heeft het FRONT dan zo slecht geregeerd de afgelopen perioden? Ik denk het niet! Komt het door de onderlinge ruzie’s binnen het FRONT of ligt het aan bevlekten die een deel van het FRONT vertegenwoordigen?

  In ieder geval heeft het electoraat te kiezen uit twee uitersten die, zelf niet eens weten wat hun verschillen zijn.
  Wie komt er het eerst met een gedegen regeerprogramma voor de toekomst? Of is dat niet belangrijk? Nee?
  Het enige wat ik hoor is:”we gaan ze swepen! Of “we gaan ze rieten!”
  Politiek wordt in Suriname gedegradeerd tot een gevangenisopera. Politiek elders in de wereld is al niet schoon als men reeds gekozen is, maar in Suriname moet je kiezen uit vervuilde politici. Althans, het gros!

  Ons land heeft in een diep dal gezeten en is er langzaam uit gekropen. De uitslag van deze verkiezingen kan ons land wederom in een diep dal storten waar de zo belangrijke jongeren, ontzettend veel onder zullen lijden.
  De jongeren kunnen dus zorgen voor een overwinning van hun combinatie, maar of ze nou feest gaan vieren? Wie weet!
  In mei 2010 zullen we weten of de jeugd een toekomst heeft.


  Maak melding

 4. De kiezer moet toch echt meer weten over FRONT dan komt FRONT in geen enkele peiling voor…deze verkwistende domkoppen…zeer zeer….zwaar verkwansel… DOMKOPPEN..MET DE DAG WORDT DUIDELIJK HOE DOM DEZE MENSEN VAN FRONT ZIJN.


  Maak melding

 5. `Het netwerk die de ideologie ,daadkracht slagvaardigheid,wilskracht en terug kijkend op eigen fouten ondersteunen zien dat er veel twijfelaars zijn.

  En het netwerk kan begrijpen waarom.

  Als de zwevende kiezers NU aub. vertellen aan de verschillende partijleiders,parlementariërs of wie dan ook van een partij wat ze willen dat de partij waarin ze twijfelen doet aan hun twijfels,zorgen en gevoelen rationeel en emotioneel.

  Je kan zwevend zijn maar bij de zwevers zit de belangrijke prikkel voor ook o.a beleidsbepaling,wetsvoorstellen van elke partij paars,groen.

  Wang kruising moes foe psa en dat moet uiteindelijk parallel gaan lopen met mss een aangepaste visie hier en daar bij het samenstellen van een uitendelijke partij programma van elke verantwoordelijke volks vertegenwoordige partij.

  Wij die de NDP symphatiseren nodigen iedereen uit naast onze zonden om samen te werken,samen te praten vanuit nieuwe volwassen gevoelens waar er ruimte moet zijn om af te handelen met soms opkomende gevoelens van toen die wel de ruimte zelf in het overdrevene moeten krijgen zich te uiten om ze daarna zonder veel last om te keren naar het simpele tegen overgestelde streven elkaar nu lief te hebben,om boefen die nu in front te keer gaan voorlopig niet meer de kans te geven.

  Anders zullen ze blijven zweven want het gaat om een persoonlijkheids kwestie.

  Wat zijn hun remmingen
  Zijn het reproducties en remmingen en gedragingen,redeneringen uit hun kinder jaren.

  Want haat kan niet het uitgangspunt zijn om als partij de verkiezingen in te gaan dan ben je verkeerd geprogrameerd als partij die een volk moet leiden.


  Maak melding

 6. Als kiezer in Suriname zal je poep in je hoofd moeten hebben om voor de stommerikken, dieven, leugenaars, corruptelingen en criminelen van Front te stemmen.

  Iedereen met een gezond verstand zal niet op Front stemmen, dat ze het goed doen in Commewijne komt door PL, want de Javanen zullen massaal voor PL stemmen de zwevende kiezers zijn dus geen Javanen en daar moet MC aan werken om op z’n minst een deel van deze kiezers te strikken.

  PL kan dus als grootste partij uit front komen, wie dus voor front kiest, kiest voor Somo als president, de jeugd weet wel beter.


  Maak melding

 7. Deze groep jongeren zijn meestal de gene die snel rijk willen worden zonder hard ervoor te werken. Het zijn meestal de genen die niet door denken en aan illegale praktijken denken. Grote auto’s, mooie meiden, grote huizen, Red labels en noem maar op. Hard werken dat vind je niet in ze. Ze kiezen voor de illegaliteit en voor het vernietigen van het land uit eigen belangen en hebzucht.

  Het is hun keus als ze voor vernietigen van het land willen kiezen. Het is hun verantwoording. De tijd zal het leren. Ik ben geen pesimist, maar een realist.


  Maak melding

 8. Zelf denk ik dat het Surinaamse volk nog niet echt met de politiek bezig is. Het al september 2009 en nu denken ze nog aan welke Owruyari-activiteiten in en rondom de binnenstad van Paramaribo zal zijn. Daar willen ze harde garanties over. Ze willen het liefst ongestoord door de politie met hun auto zo dicht mogelijk op die PAGARA’S gaan zitten. Welke garanties geeft de politie hun dat het deze keer wel gaat lukken. Ze willen nu al weten welke wegen afgesloten worden en het liefst een parkeerplaats reserveren. Ook willen ze nu al weten wie de grootste pagara’s gaat uitrollen en welke muziekgroepen er spelen. Het publiek wil eerst genieten van de kerstdagen daarna het geknetter van bombel, en drie dagen sopi te weten 1, 2 en 3 januari 2010. Daarna kijken ze verder……………..Varma R


  Maak melding

 9. He mensen houden jullie je mond ja..//
  wat heeft de onafankelijheid gebracht,,,,toevallig is iets in 1980 gebeurt en daarmee kletsen jullie.
  Dat Bouterse en suri a8ter gaan.
  Jullie zitten hier wat hebben jullie gedaan voor suriname,,,,,,,jullie en je familie zitten zkere percelen te w8ten van front.
  Dus front aanhagers,,,,,,,shut up


  Maak melding

 10. Maar is het ooit anders geweest dan? Iedereen kletst over politiek, maar als je aan de mensen op straat iets daarover vraagt staan ze je als domme varkens aan te kijken. Tweedimensionaal? De Surinaamse kiezer heeft altijd maar oog gehad voor één ding: hoe kan ik er zelf beter van worden, dus kijkt hij ééndimensionaal: in de richting van zijn portemonnee. Dat het aantal niet-stemmers in Commewijne rond de 30% ligt, verbaast me niets. Je zou verwachten dat PL grote invloed zou hebben daar, maar NOT! Op naar de gaarkeukens van Somo?
  @ Oom Boem. Ik weet niet hoe oud u bent, maar ik denk niet dat u wilt dat de situatie na de eerste 10 jaar onafhankelijkheid zal terugkeren. U geeft steeds af op de huidige regering, wat wat is úw bijdrage geweest? Ik hoop dat u met het aantreden van de nieuwe ploeg na mei 2010 hetzelfde blijft roepen.


  Maak melding

 11. De jongeren die de NDP aanhangen/symphatiseren willen en kunnen niet bang zijn en bang gemaakt worden door mensen die met opgelegde beperkingen handelen,denken en voelen(haat)etc.

  Naast spontaniteit en intimiteit die ons surinamers aan vermogen is geschonken door de almachtige ontbreekt het ons nog aan het vermogen totale bewustheid van het ideaal autonomie.

  zich gedragen denken en voelen als reaktie op de werkelijkheid in het heden,het hier en nu,no no de.

  Niet alleen denken over de oplossing,ook effectief handelen om die oplossing te bewerkstelligen.


  Maak melding

 12. in mei 2010 zullen wij het weten, de rest is allemaal bijzaak,

  een ieder is vrij in zijn-haar stemkeuze daar hoef je niet dom of achterlijk voor te zijn zoals vele beweren.


  Maak melding

 13. De suri kiezer ziet grotendeels bipolair, hmmm dus manisch- depressief.
  Oohh nu snap ik het!

  “Bij de bipolaire stoornis wisselt de stemming sterk tussen twee extremen: heel erg uitgelaten of juist heel erg neerslachtig. De periode waarin iemand heel erg uitgelaten of opgewonden is, heet manie of hypomanie. Iemand is overdreven vrolijk, maar kan ook snel boos zijn. Ze houden geen rekening met de consequenties van hun gedrag. Ze hebben het gevoel alles aan te kunnen.” bron:www.trimbos.nl/


  Maak melding

 14. @7 Stoonman

  als je zo realistisch ben wie waren er voor de jongeren om het goede voorbeeld te geven jij in ieder geval niet want je zit na 27 jaar nog steeds in het miskenden patroon.

  Daarom zeggen, denken en voelen de jongeren die de NDP aanhangen dat het nu tijd wordt om het miskend probleem dec ’82 aka Bouterse alleen uit het miskenden isolement komt.

  De jongeren en het netwerk die de ideologie van de NDP aanhangen zijn opzoek naar het AHA! gevoel in Suriname en geen HAATGEVOEL onder mensen die een land willen leiden.

  Wie zonder zonde leeft werpe maar de eerste steen.

  Wat de ongeren en het netwerk die de NDP aanhangen willen is het doorbreken en een begin te maken met het miskennen van zich zelf elk individu persoonlik en dan in de groep.

  De jongeren en het netwerk die de NDP aanhangen willen NU in het heden niet toen,hun eigen mogelijkheden aanwenden om in actie te komen middels effectieve instrumenten,anders dan haat, om het miskenden probleem dec ’82 aka Bouterse op te lossen en jullie verliezers (in het miskende gebleven) te tonen dat het kan dat je krijgt wat je denkt als jongerengroep te verdienen.

  EEn geruststelling de wereld is veranderd, ruzie is eigenlijk uit de mode, maar is een haatnekkige mode beeld die alle jaren wil overleven.(miskenden probleem)

  De jongeren die de NDp aanhangen willen ook het fenomeen het miskennen van de anderen doorbreken.

  De jongeren gaan niet meer opzoek naar de schuldenaar,omdat ze weigeren met onbevredigde gevoelens te blijven zitten en net als die verloren 27 jarige zelfkwelling dec ’82 op de maatschaappij erachter komen dat je je eigen mogelijkheden heb genegeerd en dan is het moeilijker het bestaan van het probleem,de betekenis van het probleem,de veranderbaarheid van het volks probleem en de eigen capaciteiten om zelf als volk te kunnen uitmaken wat je van de situatie vindt en niet jaren met haat laten voeden door mensen die het verdeel en heers politiek van vroeger NU in het heden no no de zelf beter uitvoeren dan toen.

  De jongeren willen de situatie dec ’82 en alle verkiezings bangmakerij gebruiken om hun eigen toneel voorstelling op te voeren met bewustheid, niet zwart bewust in het hart.

  Het netwerk en de jongeren zien niets in
  “het is niet eerlijk dat de NDP zijn werk dat middels ook weer miskenden problemen onderling gestaakt is en in 2010 middels groei en bewustheid wil voortzetten en ik wil dat niet”, ik moet ze nog meer kapot maken oen no e wirie foe fetie tegen bewustheid?


  Maak melding

 15. Het drama van het leven

  De hele wereld is een toneel
  De mensen(de jongeren het netwerk u zijn de spelers

  ieder mens komt op en gaat weer af ook de jongeren het netwerk en u
  Welk voorbeeld heeft de haat aan een bepaald persoon in suriname u opgebracht
  Was je opvoering een kas succes of publiek no de?

  En we spelen intussen vele rollen( de haatrol,schikken naar rol, de zweetstoel, kijk maar zelf welke rol je vervuld inplaats van negatief te zijn want dan ben je echt bezig met waar leef je voor,welke gevoelens zou ik moeten vermijden om bewustheid een onderdeel van het ideaal autonomie onder mijn landgenoten te kunnen bewerkstelligen.


  Maak melding

 16. In Suriname wordt altijd tegen gestemd.Dus de tegenstemmers van het front gaan voor de MC stemmen en de tegenstemmers van MC gaan voor front stemmen. Zij hebben geen alternatief.Het is kiezen naar de minst slechte combinatie


  Maak melding

 17. @ nummer 17,
  het verbaast mij echt niet dat jij de wereld en het leven ziet als een toneel, de man die jij hier aanbid adoreer en verafgod is de grootste toneel speler die suriname ooit heeft gekend delano desiré bouterse, en het netwerk , alias de jongeren en de aanhangers zijn het publiek, iemand die militair is en later commandant word ,dictator, revolutionair, anti democraat adviseur van staat , voorzitter van het surinaams oplympisch comité doet zich nu voor als de echte democraat en hij gaat nog stap verder hij wil president van suriname worden een grotere joker heb ik niet gekend in mijn hele leven hoe kan iemand als bouterse serieus nemen. nummer 17 ik zie overeenkomsten tussen jij en die grootste clown van suriname bouterse, jij neemt iedere keer een andere nickname aan en je verkondig ieder dag onzin hier op dit forum.


  Maak melding

 18. @nummer 13, niet alle verandering zijn verbetering en dat kunnen wij zien wat er na de jaren 80 is gebeurd met ons allen geliefde suriname toen stelletje avonturiers de macht grepen in het land, toen dacht bijna iedereen dat er een verbetering zou komen maar inplaats dat is er een grote puinhoop van gemaakt door een stelletje padvinders en landverraders.maar jij bent een van de ezels die zich voor de zoveelste keer aan de zelfde steen stoten .


  Maak melding

 19. @ nummer 13
  vers van de pers.
  Terugval-in wanica raadsel voor de ndp van 34,6% naar 26,5%. de bvd treed uit de ndp en bouterse maakt bekend dat hij president wil worden van suriname more 2 come mi boi wie het laats lacht, lacht altijd het best dus pinto niet te hard van de stapel lopen.


  Maak melding

 20. @ 22 DU

  Ondanks jou referentiekader anders is als dat van het netwerk,is het netwerk blij door jou getik de indruk te krijgen dat je naar skyradio.sr om 14.00 surinaamse tijd luistert voor hoor en wederhoor.

  Nooit een verhaal van één kant.

  Zaken in het heden,hier en nu zien Du.

  Het opwinden van jou wijst nu 27 jaar na dato dec’82 zonder conclussie schuldig of onschuldig hoe er al 27 jaar gesleuteld wordt aan de vervorming van de werkelijkheid.

  Neem een voorbeeld aan de jongeren die de NDP aanhangen.
  Ze willen hun respons dec ’82 niet richten op het perspectief van gisteren maar op dat van vandaag.


  Maak melding

 21. Het netwerk die de NDP ondersteunen denken aan

  herdefinering eigen persoonlijkhied vooral

  Herdefinering onderwijs du
  bijv.hervormingen door mooie scholen te bouwen

  straks nog meer wat er moet gebeuren aan herdefinieringen.


  Maak melding

 22. @ het netwerk , alias de jongeren
  ik laat mij niet door mooie woorden inpakken dat is het verschil tussen jij en mij en velen van jullie hier die voorstander zijn van een dictator ik kijk naar de feiten en die spreken niet in het voordeel van de ndp en bouterse. je kan de ndp en bouterse nooit los zien van de jaren 80 en de misdaden en puinhoop die van suriname is gemaak wie dat doet is geestelijk niet in orde ik heb een vraag aan jou waarom hebben deze misdadigers nooit hun verontschuldiging aan de gehele surinaamse gemeenschap aangeboden voor wat zei dit land en volk hebben aangedaan fouten maken we alemaal maar leren uit jou fouten en toegeven dat je fout bent dat maakt je tot groot mens dat waardeer ik in iedere mens. ik wil jou een mooi voorbeeld geven,mss hebt je het megekregen hoe de weduwe van albertheijn reageerde toen ze hoorde dat de moordenaar van haar man was overleden bij een verkeersongeval daar kunnen wij als mens heel veel van leren.dit nog ik luister niet meer naar sky radio omdat ik vind dat deze mensen de bevolking te eenzijdig informeren en daar stoor ik mij aan in mijn optiek moet een journalist onafhankelijk zijn in zijn berichtgeving en eerlijk neutraal.


  Maak melding

 23. mi gadooooooo DU-racel,heb je niets anders te doen?dan je krontowatra uit je kronto-edeh hier te spuiten?
  Ga werk zoeken hoor ,want jij gaat nooit terug naar Suriname gaan om je land te helpen of nog beter om je als KROONGETUIGE op te geven over de jaren ~80.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.