Hoogleraren dun bezaaid op universiteit Suriname

13

PARAMARIBO, 14 sep – Het aantal hoogleraren op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Adekus, is bijna op de vingers van één hand te tellen. Een vervelende situatie en dat om meerdere redenen, stelt bestuursvoorzitter Allan Li Fo Sjoe. Adekus kan zich alvast moeilijk meten met universiteiten in het buitenland.

Met een korps hoogleraren van slechts vijftien procent is nauwelijks aan standaarden te voldoen. “We lopen ver achter en denken pas over vijf jaar iets meer dan dertig procent te hebben. We hebben dus nog een lange weg te gaan”, zegt Li Fo Sjoe tegenover de Times of Suriname. Dat die weg lang is, blijkt nog het meest uit het aanbod aan master studies. Die zijn nog maar een handjevol.

Het maakt dat voor bijna elke master studie een beroep wordt gedaan op het buitenland. Kader komt dan van onder meer Belgische en Nederlandse universiteiten. Uiteraard jaagt het de kosten onvoorstelbaar op. Het roer moet dringend worden omgegooid. “Als wij onze eigen gespecialiseerde mensen in huis hebben, die in staat zijn gekwalificeerde opleidingen te verzorgen, zullen de kosten ook lager uitvallen”, aldus Li Fo Sjoe.

13 REACTIES

 1. Dat krijg je ervan als het volk geen respect heeft voor zijn eigen intellectuelen. Ze waren er wel maar als je ergens geen respect krijgt dan verhuis je gewoon elders waar je het wel heb.


  Maak melding

 2. dan gaat het echt niet goed met suriname.na al die mooie woorden van de president.in werkelijkheid hebben wij nog een hele lange weg te gaan.

  zitten de kinderen van de president ook op de anton de kom universiteit of zijn deze in het buitenland aan het studeren.


  Maak melding

 3. Een slechte zaak.
  Het aantrekken van Belgisch en Nederlands Kader moet ook een tijdelijke oplossing zijn gezien de kosten die hiermee gepaard gaan.
  Wat over 5 jaar mogelijk is, dat is om de studenten die indertijd voor verdere studie met een beurs naar de VS of Nederland zijn vertrokken verplichten, om na hun afgeronde opleiding, gedurende een aantal jaren het Kader in Suriname te komen versterken.
  Van de ruimte tussen nu en 5 jaar moet de leiding van de universiteit gebruiken om een Reglement te maken voor de toekomst. Een Reglement waarin o.a. staat waar de beursontvanger rekening mee moet houden.
  Als het zo doorgaat vloeit het geld via twee kranen weg. Het dure Belgisch/Nederlands Kader en de Beursen.


  Maak melding

 4. Er zijn meer dan genoeg gespecialiseerde mensen in Suriname.Maar de politieke kleur bepaald, of je ergens mag bijhoren. Eerst moet het hokjespolitiek verdwijnen, die door onze politieke leiders worden gecreeerd ten eigen voordele.Wanneer gaan we onszelf echte Surinamers voelen.De politieke kleur is erg bepalend in Suriname en niet je deskundigheid.Een stelletje domme politici.


  Maak melding

 5. ADEK heeft dit aan zichzelf te danken. Nederlandse en Belgische hoogleraren krijgen de voorkeur boven de eigen mensen. Heeft met neo kolonialistisch denken te maken. Ik heb het aan den lijven ervaren bij ADEK.
  Black man but white mask. Jammer. Zelfs Allan is daar debet aan.


  Maak melding

 6. De nederlanders en de Belgen hebben een doel, hun werk naar behoren doen en hun afspraken nakomen.Het produkt dat ze leveren moet van zuivere kwaliteit zijn, dus hebben ze geen tijd voor vriendjes zaken, voortrekkerij en studenten weg pesten. Wie in Suriname heeft gestudeert weten van deze onsmakelijke zaken. Surinaamse docenten die hun positie gebruiken om politiek te bedrijven uit eigen belang. De Nederlander en de Belgen hebben geen tijd daarvoor.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.