Nazaten slavenhouders eisen grond in Suriname op

102

PARAMARIBO, 12 sep – Nazaten van voormalige plantage- en slavenhouders claimen steeds vaker hele lappen grond op. Deze buitenlanders, veelal uit Nederland, beweren recht te hebben op het familiebezit. Tot grote ergernis van minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB.

Het kan er eenvoudig niet in dat na pakweg twee eeuwen nog claims binnenkomen. Maar deze claims zijn vaak bloedserieus. Recent nog meldde een persoon zich aan. Hij had een grondbrief gekocht van erfgenamen van een oud planter. “Grondbrieven zijn nog even rechtsgeldig als op de dag waarop die zijn uitgeschreven door de gouverneur”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Times of Suriname.

Dus valt bitter weinig te ondernemen tegen deze praktijken. “Als niet met de nodige voorzichtigheid wordt gehandeld, kijkt de regering zo tegen rechtszaken aan. Die pakken dan zonder moeite in het voordeel uit van de eiser”, aldus Jong Tjien Fa. Hoeveel grootgrondbezitters op de stoep staan, is moeilijk te zeggen. Gevreesd wordt dat de al karige distributie van vrije grond, nu nog meer frustrerend wordt.

102 REACTIES

 1. Als Guyana hele lappen grond (lees Tigri)zonder grondbrieven hoeft te overleggen in bezit heeft,waarom kunnen en mogen de ECHTE NAZATEN dat niet?Deze regering,waaruit minister Jong Tjien Fa voortkomt,moet consequent zijn en men moet straks niet komen zeggen dat dat een totaal ander geval is want het gaat ook om GROND(EN)


  Maak melding

 2. Boer pas op uw ganzen. Wij praten niet over die grote lappen, die u zichzelf- en wellicht ten faveur van zij die op u lijken heeft cq hebben toegeëigend.

  Rookgordijn? Time will tell.


  Maak melding

 3. Dit soort zaken hadden voor de onafhankelijkheid geregeld moeten worden……….DUS LET OP VOORRRRRRRRRRRRRRR.
  En vraag deze gasten met een duidelijke overtuiging het land binnen 24 uur te verlaten.
  En ik wil weten welk wets artikel de rechter zou willen hanteren in deze hebzuchtige gasten voordeel.
  Maar ja door eigen domheid van FRONT beginnen nog ergere zaken naar boven te komen IK KRIJG TOCH HET GEVOEL OF FRONT NIKS ANDERS IS DAN UITNODIGING TOT UITBUITEN TOT KATIBO.
  DAAROM Jong Kiem Pak…dit alles hebben wij te danken aan jouw ..PL ..Somo’s ezels domkopperij en de rest van FRONT trekken de karavaan verder…. waar…richting… PUINHOOP.

  En verder de bevolking moet dit weten Justitie en Politie in Su. komt niet voor in Su. staatsbegroting….J&P is in handen van buitelanders en daar krijgt de politie zijn geld om jullie daar allemaal op te pakken.

  In de jaren ’80 bleken de militairen hiervoor niet geschikt.

  Ga en gooi een oog bij J&P dan ziet u en zal u begrijpen hoe dom Opa RONALD is.


  Maak melding

 4. En wat eisen de oorspronkelijke bewoners van suriname zelf? Als er iemand wat “te eisen” heeft dan zijn het wel deze mensen. Met alle recht!
  Sommige mensen eisen iets om het weer af te staan aan multinationals.
  De oorspronkelijke bewoners (zacht aardige mensen)hebben tenmiste respect voor de natuur en het milieu.


  Maak melding

 5. Dit soort zaken hadden voor de onafhankelijkheid geregeld moeten worden……….DUS LET OP VOORRRRRRRRRRRRRRR.
  En vraag deze gasten met een duidelijke overtuiging het land binnen 24 uur te verlaten.
  En ik wil weten welk wets artikel de rechter zou willen hanteren in deze hebzuchtige gasten voordeel.
  Maar ja door eigen domheid van FRONT beginnen nog ergere zaken naar boven te komen IK KRIJG TOCH HET GEVOEL OF FRONT NIKS ANDERS IS DAN UITNODIGING TOT UITBUITEN TOT KATIBO AAN TOE.
  DAAROM Jong Kiem Pak…dit alles hebben wij te danken aan jouw ..PL ..Somo’s ezels domkopperij en de rest van FRONT trekken de karavaan verder…. waar…richting… PUINHOOP.

  En verder de bevolking moet dit weten Justitie en Politie in Su. komt niet voor in Su. staatsbegroting….J&P is in handen van buitelanders en daar krijgt de politie zijn geld om jullie daar allemaal op te pakken.

  In de jaren ‘80 bleken de militairen hiervoor niet geschikt.

  Ga en gooi een oog bij J&P dan ziet u en zal u begrijpen hoe dom Opa RONALD is.


  Maak melding

 6. Ongelooflijk, wat een brutaliteit! Als ik in de schoenen van Suriname zou staan zou ik deze hollanders gewoon resoluut de deur uitwijzen. Hoe durven ze, hoezo recht op wat?? Eerst stelen ze gewoon het land van de Indianen, vervolgens onrechtmatig Afrikaanse mensen tot wrede slavernij zwepen en zwaar mishandelen en dan menen ze nu ook nog recht op het land te hebben? Zij behoren eigenlijk de nazaten van de slaven te compenseren. Maar daar willen ze niets van weten! Wat een brutaliteit van deze bakras. Dit is echt de wereld op z’n kop! Nu nog zien hoe “slaafs, dom en bang” de Surinaamse politici blijken te zijn gebleven.


  Maak melding

 7. Kan de regering geen noodwet in het leven roepen om deze soort praktijken in te dammen dan en daarna gelijk een wet ervoor maken, dat deze soort dingen verjaard zijn ?

  gr.
  Fayaman


  Maak melding

 8. Hoezo valt er bitter weinig te ondernemen tegen deze praktijken. Laten deze mensen dan eerst het salaris afrekenen met de nabestaande van de slaven die kosteloos op de gronden hebben gewerkt. Het is toch duidelijk na te gaan in de slaven registers wie de nakomelingen van de slaven zijn. Die moeten dan gemobiliseerd worden om claims te leggen op de niet betaalde salarissen van hun voorouders. zullen we zien of er dan wat overblijft voor deze schaamteloze witte mensen.


  Maak melding

 9. “Deze buitenlanders, veelal uit Nederland, beweren recht te hebben op het familiebezit”.
  Weer zo’n opruiende tekst jegens Surneds. Enkel en alleen om zijn problemen rondom de gronduitgifte en het saboteren van het grond-uitgifte-registratiesysteem te maskeren.


  Maak melding

 10. ”Maar deze claims zijn vaak bloedserieus. Recent nog meldde een persoon zich aan. Hij had een grondbrief gekocht van erfgenamen van een oud planter. “Grondbrieven zijn nog even rechtsgeldig als op de dag waarop die zijn uitgeschreven door de gouverneur”, zegt Jong Tjien Fa tegenover de Times of Suriname. ”

  Ja idd BLOEDSERIEUS, wat nou als het zwart op wit aantoonbaar is, PUNT einde discussie, is gewoon het land van de opeiser…. Nederland legde toch ALLES vast, ja nou reken maar dat zo’n briefje echt niet verloren zal gaan, ze hebben groot gelijk, neem je recht zonder anderen te benadelen….. ik denk aan de mensen die al op hun stukken grond leven, laat deze mensen daar en claim je land.


  Maak melding

 11. Wat een vreemde reactie van de minister! Waar ergert hij zich aan?

  Als de grondbrieven inderdaad nog steeds rechtsgeldig zijn, heeft de houder recht op de grond, en dan maakt het niet uit of de claim na 5, 10, 100 of 200 jaar komt. Het enige dat getoetst moet worden is of de houder de rechtmatige eigenaar is van de grondbrief. Indien dat het geval is zullen de rechtszaken inderdaad in het voordeel van de eiser uitpakken. Nou en?? Daar is in een rechtstaat volgens mij niks mis mee.
  Ik denk wel dat de minister met zijn uitspraken veel ‘slapende honden’ wakker heeft gemaakt….
  Toch eerst goed onderzoeken wat wet- en regelgeving zegt over bezit van grond en mogelijke onteigening.

  De fout ligt vooralsnog bij RGB. Die had eerst goed moeten nagaan of de grond die wordt uitgegeven niet rechtmatig het eigendom van een ander is.
  Sinterklaas spelen met spullen die niet van jou zijn keert zich op een geven moment vast wel tegen je!


  Maak melding

 12. SME toch.
  We zijn met de GLIS wet bezig en iedereen weet dat er nog veel eigendomspapieren van plantages zijn.
  Normaal was dit bij het GLIS project gesignaleerd en waren er acties onder nomen. Bv iemand aanwijzen die als contact persoon voor/bij de overheid functioneerd en een oproep aan houders van eigendomspapieren zich te melden.

  Maar niet in SME. Daar denkt iedereen alleen maar aan zich zelf. Daar wil iedereen zijn kans nemen. En dus wordt er niet overgesproken en piekerd iedereen hoe hij kan boren. De speculanten winnen weer eens.

  Kom JTF gewoon een advertentie plaatsen, de grondrechten registreren en kavel die bruikbaar zijn voor korte termijn ontwikkelplannnen opkopen.

  En wie 2 eeuwen niets met zijn grond doet heeft daar het goed recht toe. Dat moet ook niet het probleem zijn. En waar licht de grens? Als jij 2 weken je auto niet gebruikt…??
  Wel is het natuurlijk zo dat als 2 eeuwen lang de eigenaren niet traceerbaar waren er nog een aardig bedrag aan belastingen en andere heffingen openstaat. Er moet gewoon een wetje komen dat speculanten die dergleijke papieren opkomen gehouden zijn om eventuele achterstallige aanslagen te voldoen, dat ze meegaan met de koop.


  Maak melding

 13. Jaja zij mogen komen Mister RGB zij mogen komen…UNU E WACHTIE DIN…. NIET ACHTER EEN AMANDELBOOM…of HAPJE JORKASUPU….NEE NEEN….NEE….MET EEN BEHOORLIJKE LIJST VOOR HET BETALEN VAN SCHADE VERGOEDING LAAT MAAR KOMEN.
  VOOR iedere vierkante meter…. 100 of 1000 miljoen EURO betalen aan de nazaten van SLAVERNIJ…LAAT KOMEN HEEL GRAAG ZELFS.

  Daarom kom niet met een dom verhaal om mensen hoofd te draaien…zij willen dan krijgen zij ook de kans te betalen deze BARBAREN…MIK DIN KON UNU E WACHTIE DIN…..(meneer RGB deze domme verhalen moet jij aan de NPS vertellen en niet aan de gemeenschap)……OPA RONALD NO POOR A PLIJ…UNU E BAR YU.
  I.P.V Land en volk naar een andere hoogte te brengen zaten jullie met wortel en tak vernietigende zaken bezig te houden….nu komt een anderen met een lulkoek verhaal…..WAAR ZIJN WETTEN EN REGELS GEBLEVEN(+/- 10 jaar FRONT) MOESTEN ANDEREN JOUW GLIS WET WEER EN ZONODIG FINANCIEREN MET DIT ALS RESULTAAT…VERFOEILIJK TOCH VERFOEILIJK.


  Maak melding

 14. voorlopig deel jij als minister gratis lappen grond uit aan je familie je buitenvrouw en al je belanghebbenden

  dus liever houd de minister zijn klep stevig dicht


  Maak melding

 15. De slavernij in Suriname is een misdaad geweest tegen de menselijkheid, daarover geen discussie. Ik denk dat om het probleem in het artikel op te lossen, er wetten moeten komen, die gewoon het recht van de nazaten van de slaveneigenaren, het recht ontzegd op eigendom van deze gronden. De vraag is mijninziens nu als JTF de durf heeft en geen economisch of financieel belang bij heeft om dit te doen.


  Maak melding

 16. Zo te zien is het voor de minister van RGB moeilijk te verkroppen dat hij zich ook gewoon aan de wet moet houden. De grondbrieven van toen zijn nu nog net zo rechtsgeldig als in het verleden. Het maakt niet uit of de eigenaren in het buitenland verblijven want het is gewoon familie bezit, georven of gekocht. Zo werkt het nu eenmaal in een rechtstaat ! Gelukkig maar, want door, in Suriname, zomaar grond te onteigenen zou het gaan lijken op de praktijken van Robert Mugabe in Zimbabwe Afrika. Schandalig dat een minister zich zo uit.


  Maak melding

 17. Dan kunnen wij ook als afstammelingen van de slaven ons arbeidsloon opeisen in nederland.
  Ze moeten ons dan terug betalen met rente terug.

  Ook kunnen wij deze nazaten aanklagen wegens ontvoering, onderdrukking,mensenhandel, doodslag, verkrachting,diefstal en beroving

  Wij willen een schade vergoeding van al de ellende die onze voorouders en de nazaten van de slaven hebben ondergaan.

  en zo kan ik doorgaan.
  Dus ik zou als regering van Suriname helemaal niet bang zijn.
  Laten ze maar komen.
  Uiteindelijk willen ze nu erkennen wat hun ouders hebben gedaan met onze ouders.

  Alfa


  Maak melding

 18. ZoZO dan kunnen de na komelingen van de slaven ook via de slaven register een schade claim in dienen bij deze Nazaten van de slavenhouders . dus dan is deze claim ook rechts geldig via de paieren wie de eigenaren van de slaven waren. ai mie boy


  Maak melding

 19. @ Pinto zit zaken hier niet te verdraaien, want je schept daardoor verwarring. Nergens is er gezegd dat het om Suri Nederlanders gaat. Het gaat om nazaten van slavenhouders en dat zijn witte Nederlanders. Jij weet ook altijd zaken te verdraaien net als je politieke bazen van MC. Gewoon de witte mensen laten komen en ze de rekening presenteren van 350 jaar uitbuiting op de plantage die ze claimen, zul je zien hoe snel ze weer de benen nemen


  Maak melding

 20. Prik, het zijn geen surineds, het zijn afstammelingen van de kolonisten! Men is bezig de gronden die in het bezit waren van Plantagehouders in kaart te brengen. Ga maar kijken in commewijne, bakhi. waarom weten suri’s dit niet? In principe hebben ze er recht op, op papier dan. Tenzij er een wet komt om de afstammelingen van de slaven een schadevergoeding te geven! maar ja, oom Desi heeft ook plantages ja toch!


  Maak melding

 21. Front is niks en ook niks anders dan een samenraapsel van imbecielen.

  Zij hebben zich zelve daar geposteerd en behoren landsbelang te dienen.

  Zij dienen ons niet te komen vertellen wat anderen willen (buitenlanders) maar wat het land en bevolking wil.
  Meer niet en ook niet minder.

  STEL BURIKI’S (EZELS)met dom bevlekt verstand dat ze zijn….ezels ….ezels de bevolking moet ervoor zorgdragen dat deze ezels…. voorgoed verdwijnen uit LANDSBESTUUR.


  Maak melding

 22. Wat hebben SurNeds nou hiermee te maken,sinds wanneer zijn ze slavenhouders geweest?Ai bajaa Surneds ,Surneds,wanneer houdt het een keer op jezelf zo te noemen?

  Suri, neen het was geen misdaad tegen de menselijkheid althans volgens DUracel,die claimt dat enkel de revo schuldig is aan deze misdaden.Die uilskuiken weet niets te melden, hahahahaha zomaar typt hij dat EBU erbij hoorD ipv hoort.
  Ik wacht met smart op de gepeperde reaktie van EBU.

  Tja , eigenlijk hebben de nazaten alle recht bezit te claimen,het ligt aan dit boeventuig snel de wet te veranderen,ding oh law om onders Nederlands duiven te gaan schieten ze zijn immers nog afhankelijk van hun salvenhouders,Nederland.


  Maak melding

 23. Wij hebben al geen traditie om voor onze eigen zaakjes op te komen. Zie maar het Tigri conflict en the Horseshoe, die regelrecht in Guyanese klawuen zijn verspeeld.


  Maak melding

 24. En op dezelfde manier heeft een bepaalde plantage-eigenaren familie een heel smerig spel gespeeld met de huidige eigenaren van een vroegere plantage bij Lelydorp.

  Eerst hebben ze stukken grond verkocht aan die arme mensen, vervolgens toen in 1972 de laatste stuk grond was verkocht hebben ze de gehele plantage groot ca 76 ha. weer verkocht aan een naaste familielid. Deze familielid, een nazaat van de planter is thans wederom de rechtmatige eigenaar van alle stukken perceel die eerst aan anderen is verkocht.

  Volgens de Surinaamse wet is alleen de laatste transportakte verleden bij de notaris en ingeschreven in het hypotheekregister rechtsgeldig !

  De plantage is door deze truc weer in bezit gekomen van de brute slavendrijver/ planter en zijn nazaten !

  Nu is het vreemde aan deze zaak dat zowel de verkoop en het passeren van de aktes van de afzonderlijke stukken grond aan de “oude eigenaren” alsmede het wederom passeren van de verkoopakte van de plantage als geheel aan een familielid door een en dezelfde notaris is geschied: een heel bekende notaris in Paramaribo. Tussen het passeren van de akte voor het laatste stuk grond en het wederom in bezit komen van de plantage aan de plantersfamilie zit slechts een periode van enkele maanden !!!

  De stukken liggen voor een ieder die deze zaak niet gelooft bij het kadaster en hypotheekregister. Voor een student Notarieel Recht is deze case zeker de moeite waard om te onderzoeken, want deze zaak staat niet op zichzelf. Volgens betrouwbare informatie zijn meerdere plantages op dezelfde wijze met behulp van notarissen nog steeds in handen gebleven van de oude planters en hun nazaten.

  In deze zaak gaat het om het stuk grond, aangeduid met de letters ABCD, gelegen in het distrikt Wanica, deel uitmakende van het perceel land, groot 76,0536 ha. instede van 76,– ha. bekend als no. 1 van de Noordelijke helft van de grond “”A”” en over welk perceel land handelt de akte scheiding en deling, overgeschreven ten Hypotheekkantore in Reg. C 343 onder nummer 6075. Op 9 nov 1972 is een akte verleden bij bovengenoemde notaris onder dagregister A 81 no 62 / C 631-3184-9.

  Deze info is openbaar bij de hypotheekbewaarder en is tijdens een onderzoek voor een scriptie boven water gekomen. Aangezien de meeste Surinamers al decennia lang denken rechtmatig eigenaar te zijn van een stuk land, maar niet bekend zijn met deze vorm van bedrog, oplichting en witteboordencriminaliteit heb ik deze info hierbij openbaar gemaakt.

  Ik heb verder geen enkel belang erbij, maar deze info geeft wel een nadere kijk op de zgn rechtmatige claims van nazaten van vroegere plantage eigenaren, een zaak om door de media uitgezocht te worden naar de omvang van deze oplichtingspraktijken.


  Maak melding

 25. Dit kan alleen insuriname waarom gaan de nazaten niet in indonesie land opeisen dat durven ze niet want ze worden het land uitgeknikkerd.HEBBEN ONZE VOOROUDERS niet voldoende geleden en dan nog willen zij het niet er kennen .Laten ze naar zimbabwe gaan,daar zijn ze voor gevlucht en denken we proberen het maar in suriname het gaat daar toch zo corupt aan toe.De surinamers die in suriname wonen die moeten vechten voor een stukje land en die kunnen het niet krijgen.Toen suriname onafhankelijk werd waar zaten deze nazaten suriname was niet aantrekkelijk voor ze ze vonden suriname een derde wereldland en nu de recessie er is dan zien ze suriname wel staan er is nog veel te halen in su ze hadden gedacht dat suriname niets meer te bieden had het land was uitgeput.De nederlanders beweren dat er geen slavernij heeft plaatst gevonden het wordt niet eens op de scholen onderwezen .Wat willen deze mensen de surinamers wederom traumatisren met het verleden dit is schandalig .ALS SURINAME DIT TOESTAAT MOET HET VOLK IN OPSTAND KOMEN ik vind dit schofterig wie gaat nu de tegoeden die de nazaten van de slaven hebben nu opeisen bij de nederlandse staat surinamers waar blijven jullie. de afroafrikanen zijn weer de duppe van de listige witteman .Wij worden de duppe van onteigening van ons land .DIT kan alleen in su waar blijven de assamblee leden die voor het volk op moeten komen .


  Maak melding

 26. ai jong kiem mogen wij nazaten niet voor onze rechten opkomen. kijk je laat heel wat chinesen uit hun moederland over komen. ze krijgen lappen grond en dat mag wel.ze mogen vrij bouwen. en ze vermoorden onze nazaten ook erbij.ze kunnen geen surinaams praten en notabenen nederlands en verblijfverguning gratis.dus wij nazaten hebben rechten wij zokm daar geboren. onze vooroudersbloed was a dotie foe sranang wat kom je uit leggen . ga terug naar school.kijk die mensen die daar wonen kan je deze shit vertellen jong kiem maar vergelijk geen appel en peren. als je begrijp war ik bedoel


  Maak melding

 27. Neus.. Neus.. Neus zo krijg je nog een Bigi moro din Noso(wan bun bigi NOSO i’ja)
  Durf dan nu ook te zeggen door dom achterlijk hebzuchtig…. beleid(gedrag in deze)van Front.
  Krijgen buitenlanders nog meer de drang en durf om land en volk te komen uitbuiten.

  JOUW VRIENDEN VERLOREN ZEEMIJLEN GEVEN GOUD WEG ALS AFVAL.

  KOM UITLEGGEN WAAR DEZE LUMMELS MET EEN PAAR BEHOORLIJK OUDE SCHURKEN EN EEN STEL HOOGOPGELEIDEN MAAR BEHOORLIJK DOM UITGEVALLEN LAND EN VOLK NAARTOE BRENGEN.


  Maak melding

 28. de minister jong tjien fa is bezig met een zeer gevoelige materie.de nazaten van de slavenhouders zijn zeer brutaal en vrijpostig.de schade wat hun voorouders hebben toegebracht aan de surinaamse mens is niet in geld uit te drukken.tot de dag van vandaag zitten wij surinamers met de hebberigheid van de nazaten en hun geloofsovertuiging de ebg in suriname.

  suriname moet een klacht indienen bij het internationale gerechtshof in nederland tegenover de zogenaamde rechthebbenden.als wij de minister mogen geloven,dan is dit geen probleem om de gasten te achterhalen en vervolgens te laten vervolgen.en schade vergoeding laten betalen.
  makkelijk kon dit niet.ook het bestuur bij de ebg en de firma kersten moet vervolgt worden.


  Maak melding

 29. Schaamtelozer kan nauwelijks. Het zijn diezelfde nazaten die als het eropaankomt, die op onnavolgbare wijze gore en allesvernederende slavernij proberen weg te wuiven.

  Nu komen die apen uit de mouwen?


  Maak melding

 30. Dan kunnen de nazaten van de slaven gelijk een achterstallige rekening indienen voor onbetaalde verrichte arbeid en emotionele schade!!
  Die zal waarschijnlijk zo hoog zijn, dat de nazaten van de slavenhouders hun eisen in hun mars kunnen steken!
  De Indianen ( oorspronkelijke bewoners ) hebben ook geen roepie ontvangen toen hun land werd ingepikt; dus die hebben ook nog een appeltje te schillen met de nazaten van de slavenhouders!
  Waar dit gespuis de brutaliteit vandaan haalt is mij een raadsel?!
  In ieder geval de nazaten van de slaven weten nu in ieder geval wie ze nu moeten aanpakken!!
  Bij toekenning van zo’n eis gelijk beslag laten leggen op die plantage!!


  Maak melding

 31. Ik had ffe geen zin die vorige reactie te lezen.
  wat voor b@#$%lls@#t.´eigenaar´,de rechtmatige eigenaren zijn nog steeds de indianen.Die witten hebben de gronden zich zelf toe geeigend, als ze die gronden terug willen hebben,wet of geen wet,hadden ze het voor de onafhankelijkheid moeten doen,
  Dat mekí mi lobi Bouta,
  te bouta de na makti, mi wan sie soema (witten)o wan kon teki den grong.

  Mi dat wel o go fong deng por foe dapé.
  Het gaat het zelfde verhaal worden van Zuid Afrika…

  Ik benne benieuwd…………


  Maak melding

 32. hmmmmmmmmmm,,,, citaat van een bekende:” MIE VOLK E TANG WERIE A PYAMA,DENG O SERIE OENG NANGA JOE HERIE OSO,OTING WO WIEKIEEEEEEEEEEEEEEE” (think it over )


  Maak melding

 33. Zal het waar zijn?Wat JKF ,daar verkondigt?
  Is deze Frontregering echt nog zo dom en achterlijk,dat ze denken met dit nieuws stemmen te winnen?Maar no spang het volk wordt steeds wijzer,koren op de molen voor het MegaBlok,die zijn immers de echte Sranangmangs en zullen deze nazaten van die slavenhouders onherroepelijk het bos insturen,wacht maar tot 2010,DUS ME KONDREMANG OEN NO SPANG.
  Ik denk dat JKF,probeert zijn eigen boeverigheid te verdoezelen,door te vertellen dat nazaten van slavenhouders grond claimen,ik geloof er geen barst van.
  Als het idd zo mocht zijn ,zullen het wel de Wilders en Verdonks,Jam Maats en Glimmerveens zijn.

  Brada nanga Sisa,libbi ding sprevata,Frontgeboefte,jere ding oedasie disi eh doe liki sranangmang na sravoe eteh,maar mie lobiwang Bouta eh go poeroe oenoe ini an juk disi.
  SURINAME VOOR DE SURINAMERS.


  Maak melding

 34. waarom schelden op jong kiem fa. gelukkig heeft hij dit onder de aandacht gebracht en kunnen we nu alert zijn. grond van slavenplantages mag nooit in handen komen van anderen dan de nazaten van de slaven die op de plantages gewerkt hebben.


  Maak melding

 35. jou baas heeft miljoenen aan wapens gekocht om zijn eigen bevolking te doden en te ondrukken waarom heeft hij niets gedaan aan tigrie? dit (probleem)met de grond kwestie is makelijk op te lossen door een wetwijziging in te dienen, maar als de mensen die zijn gekozen om de belangen van hun kiezers en de surinamers in het algemeen te behartigen een jaar wegblijven uit het parlement en anderen lekker onder een boom gaan zitten, en anderen lekker op reis gaan dan krijg je dit he, surinamers zijn kampioen met de paarden achter de wagen spannen.hoe is het in god’s naam mogelijk om na zo een lange tijd nog aanspraak te willen maken op lappen grond in suriname dit kan alleen maar in suriname dit is een zaak met een hele vreemde lucht eraan.


  Maak melding

 36. @Sowikarto dat heb je zeeeeeer goed gezien! Waarom Suriname wel en Indonesie niet?

  Men zoekt altijd de zwakste schakel. Of de schakel die zwak lijkt. Zo laf is men wel.
  In recessietijd waar alles om GOUD draait, doordat geld bijna niet meer te vertrouwen is, zoeken de witte boorden zwakste schakels op deze aardbol.

  Dit lijkt wel een (ego) 1 april grap. Je kunt het zo gek niet bedenken…


  Maak melding

 37. Schandalig !!Een ander volk zijn land afpakken.
  Dit land is niet van de negers .
  De nazaten slavenhouders hebben zelf van de indianen gestolen .
  Dit land behoort aan de indianden “aan mij over en over groot ouders “stelletjes Rovers “


  Maak melding

 38. De conservatieve blanken vallen terug in hun oude waarde en normen.Zie ook de ontwikkelingen in Holland,-Amerika,en in Zuidafrika willen zij zelf de zwartmensen de macht weer ontnemen.


  Maak melding

 39. Nederland kan wel alles vastleggen, maar Suri heeft toch ook haar eigen wetten? Een niet suri kan geen grond opeisen(kopen), behalve in de vorm van een stichting, dus daar heeft suri al een punt. Er bestaat ook zo iets als “verjaring” van stukken, want dat doen ze wel met suri’s die hun gronden nu opeisen! Wat de regering nu moet doen, is alles stilleggen ivm verder onderzoek. Vergunningen tegenhouden en ook alles in kaart brengen.
  Het vergunningenbeleid, domeinbeleid en rijbewijzenbeleid moet geautomatiseerd worden, met strikte autorisatie, dan kun je exact nagaan wie wat “uitgeeft”. Ipv die ngo pabo huppelkutjes haal studenten binnen die dit binnen 6md in projectvorm kunnen klaren! Er is heel veel emotie, maar met emotie kom je nergens, bakra takie, dit moet zakelijk aangepakt worden, suri heeft nog steeds de macht.


  Maak melding

 40. de minister jong tjien fa is bezig met een zeer gevoelige materie.

  Brantimaka

  Jij slaapt die man met de naam Jonge.T.Fa.
  is een zeer zware frommelaar…mi e bar unu no sribi gi a boi disi.

  Omdat Somo e tjar a ning gi alla maar mi e bar’yu…..no tan sribi…..
  Din man sit wan val…gi din wan san njang Katibo…no no no SRIBI…Unu a no NPS met blinde Opa RONALD.


  Maak melding

 41. Als Guyana hele lappen grond (lees Tigri)zonder grondbrieven hoeft te overleggen in bezit heeft,waarom kunnen en mogen de ECHTE NAZATEN dat niet?Deze regering,waaruit minister Jong Tjien Fa voortkomt,moet consequent zijn en men moet straks niet komen zeggen dat dat een totaal ander geval is want het gaat ook om GROND(EN)

  isri

  Dit is appels met peren vergelijken!!! Dat wat Tigri gebied betreft gaat het om een grensgeschil tussen 2 landen!!! Die van de zg nazaten van de plantage eigenaren is eigenlijk brutaleit van de hoogste graad om met zulke eisen aan te komen waaien, terwijl men weet dat er op de toenmalige plantage een schrikbewind was van o.a. slavernij en onderdrukking!!! dat men het lef dus heeft om nu grond te komen eisen in Su geeft aan dat deze bewuste personen totale minachting hebben tegen de Surinaamse bevolking!!! Men is dus puur op geld uit net als destijds een paar eeuwen geleden!!! Ik roep de regering van Su op om deze onverlaten met alle mogelijk middelen af te schepen!!! Bouta laat wat van je horen in deze kwestie!!!


  Maak melding

 42. Misschien moeten die nakomelingen van de slavendrijvers het anno 2009 voor ons komen doen.

  Zelf bakken wij er door allerlei stammenoorlogen er letterlijk niets van.

  Wij bruisen allemaal van pretenties, die vroeg of laat in de ijskast of prullebak belanden en of verdwijnen.

  Ga maar na de oude pater Mulder ging van de morgen voor in de ere dienst en er waren nagenoeg geen zitplaatsen in die kerk te bekennen. Wang ogri sa tjari wang boeng?

  Wie zou het zeggen?


  Maak melding

 43. Zich bezig houden of internationaal stafrechtelijk veroordeelde figuren President kunnen worden, schijnt toch belangrijker te zijn dan de echte problemen waarom het omdraait en wat een land draaiende houdt.


  Maak melding

 44. Op elke actie volgt een reactie. Als de claim door de nazaten wordt ingediend, meteen de claim van de nazaten van de slaven aan hen overhandigen. Niet bestaande uit geld, maar uit grond en voor dezelfde omvang als die er geclaimd wordt. Met aanvullend het bieden van excuus voor de daden van hun voorouders. Als je de daden niet erkend, kun je hun zogenaamd grond bezit ook niet erkennen.

  tevens, zoals voorgaande sprekers, een wet maken en aannemen die de claims te niet doet. Want in Ned. wordt er een wet gemaakt op alles wat in het voordeel is van de Staat zodra men het merkt. Niet alles kun je bedenken om vooraf daar wetten op te maken , maar als je het merkt kan je dat wel aanpakken.

  Er is woning nood in Su, geef de mensen daar grond om te proberen ook zelf iets erop te bouwen als ze dat willen.
  Geef grond aan de huidige bewoners in Su met als voorwaarde een verkoop verbod. Je kan het erven maar kopen.

  Trouwens worden deze reactie ook onder de aandacht gebracht van onze regeerders in Su?


  Maak melding

 45. Ik zelf Helaas Nederlander vind dat die bakras eens moetten stoppen met die rotzooi.
  Suriname behoort aan de Surinamers toe en aan niemand anders op de wereld.En als je er als niet Surinamer er mag wonen dan moet je heel blij zijn. Maar eis geen land op dat niet van jou is. En zeker niet na 2 eeuwen


  Maak melding

 46. In deze heksenketel vergeet men vaak 1 ding:
  logisch nadenken! Dit is bedoeld om de hevigheid van de discussies wat te blussen.

  Sommige reacties raken het punt en zijn zeer scherp, maar sommigen snappen niet waar het hier om gaat.
  Ik begrijp dat er soms woede in de eerlijke mens opkomt als die dit leest, maar denk eerst goed na, lees een aantal reacties en reageer.

  Eeuwen geleden landt Columbus in Suriname. Hij heeft wat Europese broeders aan boord.
  Uitschot, eenogige zeerovers, bannelingen en onhandelbare gevangenisartiesten. Wettelozen!
  Samen met deze Wettelozen claimt Columbus Suriname voor zijn Europese Koning die ontzettend blij is met zijn El Dorado.
  Beeigend, verkocht, vehuurd, geruild, beroofd en berooid is Suriname in de loop der eeuwen achtergelaten. Daar eindigt het vehaal van Pocahontas.
  Maar dan nu!
  Deze grondeisers, nazaten van plantage eigenaren, willen zich gaan gedragen als Columbus de 2e. En dat laten we geen tweede keer toe! Een keer is genoeg geweest en hoe dom een Ezel ook is, de tweede steen zal hij zeker ontwijken.

  Nu zegt de minister dat dit geldige papieren zijn, getekend door de toenmalige Europese Gouverneur. OK, punt! Heeft de Gouverneur de bevoegdheid om toegeeigend land weg te geven?
  Volgens de Europese Wet wel, maar volgens de Indiaanse Wet, de Wet van de oorspronkelijke eigenaren van Suriname, geld dit niet! Die zegt dat Moeder Aerde van ons allen is, als we er maar eerbiedig mee omgaan. Dus, minister JTF, kijk goed welke Wet je inzet.

  Aan de andere kant van de wereld intussen:
  Vandaag, vele eeuwen later, worden arme, Somalische “zeerovers” met scherp beschoten
  als ze in hun wateren willen overleven. Hun vis wordt met grote Armada’s vissersschepen door Europese vissers toegeeigend waardoor ze een andere bron van inkomsten moeten gaan zoeken. En het meest lucratieve in de afgelopen eeuwen is gebleken: ZEEROVERTJE SPELEN!

  Alle wetten tegen bescherming van toegeeigende eigendommen zijn gemaakt door de Koning van Columbus en zijn nakomelingen en soortgenoten.
  De Wet van de Indiaan is daarmee komen te vervallen, helaas!

  Minister, U heeft al genoeg! Verdeel de rest dit land spoedig over de nakomelingen van de Indianen en omdat het zo veel is, ook aan de nakomelingen van slaven en kontraktarbeiders. Maar geef het niet weer aan Columbus.

  (Suriname=Amerika natuurlijk).


  Maak melding

 47. wel, deze tori heeft mij als Srananman een nachtmerri bezorgd. dan moeten deze nazaten maar betalen voor het leed die hun voorouders als slavenhouders hebben aangericht aan de tientallen tot honderden slaven die zij op hun plantages hadden. gewoon nagaan waar slavennamen vandaan komen. en het land waar zij menen aanspraak op te hebben geven aan de nazaten van de slaven. of als compensatie aan het levend verbranden van Codjo, Mentor en Present, het voormoorden van Arabi en Zam Zam en nog vele vele honderen negerslaven in Suriname kunnen kunnen ze toch geen aanspraak op die stukken land maken waar hun voorouders eeuwenlang schuldig hadden gemaakt aan terreur, verkrachtingen en menselijk leed. als ze menen daar recht op te hebben moeten ze maar honderden miljoenen herstel betalingen betalen. zelfs tot in hun slaven graven worden de blakaman srafu door de wetiman achtervolgd. wat doet oom Vene?


  Maak melding

 48. Het kan wel waar zijn dat de Nederlandse Nazaten van slavenouders, bezit gaan claimen.Zie maar in Brazilie,waar Britse ,Duitse en Fransen, grote stukken land in bezit hebben genomen ,waarop Indianen leefden, dit is iets van deze tijd.
  Het is de vraag als dit prentenkabinet voor deze claims zal buigen,zal me niet verwonderen want ze adoreren de blanken nog steeds, ze lopen nog steeds aan de leiband van Nederland dus letten jullie maar goed op,stilletjes aan worden de claims toegewezen.
  No.42 ,SranangMeid, ai als de NDP/MegaBlok de verkiezingen hopelijk volgend jaar wint,gaat hij deze nazaten mores leren.


  Maak melding

 49. Ja, de apen kruipen uit hun hol, precies dit is al gaande op de Antillen. nu zullen sommige Surinamers ook gaan begrijpen waarom de Antillianen op dit ogenblik zo boos zijn op de nederlandse uitbuitende habusadores! Maar ze hébben het aankondigd, iedereen schijnt de uitspraak van Balkenende vergeten te zijn, weten we het nog? die VOC mentaliteit waar de hollanders zo trots op dienen te zijn!?

  Op Curacao worden ze steeds brutaler, met de hulp van een collaborerende regering De jong-elhage. Op dit ogenblik hebben nederlandse burgers, louche investeerders en ook pensionado’s (maar in iets mindere mate) al meer dan de helft van Curacao opgekocht!!!Curacaoenaars mogen niet eens meer van hun eigen baaien en stranden gebruik maken omdat ze prive bezit geworden zijn én omdat ze, (vooral het zwarte armere Curacaose volksdeel)er niet bijpassen. Waar ter wereld heb je gehoord dat zelfs stranden en stukken zee die de Curasouse bevolking toebehoren privé eigendom van hollanders worden? En dat de lokalen er niet meer mogen zwemmen nog het strand opmogen? Waar ter wereld?

  Nu al worden de prijzen van grond en ook de huizenmarkt door de hollanders beheerst.Kon een Curasouenaar een aantal jaren geleden nog een hypotheek krijgen voor een betaalbare woning, of een lapje grond kopen,DAT IS NIET MEER! Maar over niets van deze zaken wordt er in de nederlandse pers geschreven. Wat zich op Curacao en de Bonaire voltrekt mag namelijk niet wereldkundig worden gemaakt.

  Er gebeurt letterlijk waar de meest gedemoniseerde gedemoniseerde oppositieleider op Curacao al enkele jaren voor gewaarschuwd heeft! En dan moeten jullie nagaan, Curacao en Bonaire zijn vergeleken met Suriname maar 2 piepkleine eilandjes,Suriname is zeker 100 maal groter dan die kleintjes. Over 10 jaar vormen de hollanders de meerderheid op Bonaire. Op het ogenblijk weten de ongeveer 16.000 Bonairianen niet wat ze overkomt, ze zijn wakker geschud en willen een referendum om deze cultuur-genocide waar de hollanders mee bezig zijn beslist tot een stop te brengen.

  Geloof het maar of niet mensen, indien er niet op tijd “verstandig’ ingegrepen wordt door de hollanders met hun destructieve olifantspoten en de verantwoordelijke Antilliaanse regeringen slaat vandaag of morgen de vlam in de pan op die eilanden.


  Maak melding

 50. Ik ga graag op vakantie naar Suriname, vriendelijke mensen. Kan me niet indenken dat er mensen zijn die nu nog menen dat ze recht hebben op grond. Laat ze eerst eens nagaan wat hun voorouders hier aangericht hebben aan menselijk leed. En dan nu nog een keer hun grond afpakken??

  Beukie


  Maak melding

 51. Men wil de gronden van de nazaten van de slaven die eigendom-rechten toen verkregen hebben in-nemen. Dat is de bedoeling van dit artikel. Misschien moet ik Mogabe en zijn organisatie in suriname uitnodigen om een einde aan de roverij van gronden te maken.


  Maak melding

 52. Terug van weggeweest
  Nu de nazaten van vroegere plantage-eigenaren, de boeren de vroegere plantages gaat opeisen krijg je een zeer gecompliceerde situatie. De plantage-eigenaar die eeuwen terug het land en plantage achterliet voor de mensen die op het land werkten en terug was gekeerd naar het moederland, moet, nu als nazaat wel rekening houden dat het land nu door een andere bewerkt wordt en dat er op zeker moment in stilte afstand genomen is van het land. Een gevecht om eigendomspapieren en territorium zal als resultaat hebben; een oneindig aantal rechtsprocedures. De nazaten van de vroegere landbewerkers kunnen nu in de Surinaamse rechtszaal kennis gaan maken met de nazaten van de vroegere plantage-eigenaar. Je hebt nu advocaten, notarissen en zelfs rechters onder de nazaten van degenen die op de plantages van de vorige eeuw gewerkt hebben. Wat zal er gebeuren als de huidige grondbewerkers hun grond niet gaan afstaan. Wat ook als de nazaat van een plantagearbeider miljoenen claim indient tegen de nazaten van de vroegere plantage-eigenaren betreffende de situaties die zich eeuwenlang afgespeeld heeft op de plantages. Wat als een rechter zulks een claim toekent. Wat ook mogelijk is. Nu kan je eindelijk iemand de rekening presenteren van de vroegere mishandeling en uitbuiting op de plantages. Grond die nu aan de staat Suriname toebehoord zal ook door de staat als staatseigendom aangemerkt worden. De staat voert echter haar eigen verdediging aan.
  Er was historisch gezien nooit sprake geweest van een onteigening van de plantages door de huidige landbewerkers. De boer of zijn nazaat was alleen eeuwenlang zoek. Wat was toentertijd de relatie van de boer tot het land. Was er immers op de plantages sprake van handelingen ‘te goeder trouw’. Ik denk van niet. Het land, de plantage, ver weg van het moederland van de boer vormde de kern van zeer omstreden praktijken. Je hebt natuurlijk ook de nazaten van de vroegere plantage-eigenaren die volledig gesurinamiseerd zijn. Ik denk dat zij buiten deze discussie vallen. Zij zijn nu Surinamer en in veel gevallen ook tot de dag van vandaag aan het boeren en vervullen een essentiële rol in de lokale Surinaamse economie. Ook hoop ik dat de echte nazaten van vroegere plantage-eigenaren met ‘goedwillende en loyale’ bedoelingen in Suriname mogen komen boeren. Dat beslist de Surinaamse overheid. De expertise om te boeren was bij de over over opa. De nazaat moet in Suriname gaan zoeken naar expertise. Maar eerst moet hij aan een stuk grond zien te komen. Het zal in de Surinaamse samenleving nog wel de nodige discussies losmaken. Varma R


  Maak melding

 53. Het lijkt Miedja nog steeds dat de echte Onafhankelijkheid perikelen van dit Chinezende Staat, zich Pas NU ECHT gaan afspelende, hoe U uw hoed ook wil dragen.

  Trouwens, NU weten WIJ Surinamers wel aan wie de schadevergoeding moet worden gevraagd, X* de waarde per plantage die men komt op eisen.
  Of was dit de reden waarom WIJ volgens Pres “die gulle man” niet HEBZUCHTIG MOGEN ZIJN???

  Uit een goed Surinaamse spreekwoord valt op te maken dat: Pè Dède dè, à da-pè lafoe dè. En een andere luid als volgt: Toe tròng lafoe no switie.


  Maak melding

 54. Du is behoorlijk ziek hoor of
  hij moet een nazaat zijn van een behoorlijk zeer wrede slavenhouder….EEN ZEER ZEER WREDE OOK.

  KAN NIET ANDERS HET BLIJKT STEEDS KEER OP KEER UIT ZIJN REACTIE’S DAAROM…EEN ZEER VERFOEILIJK MENS.


  Maak melding

 55. Een hoop emotioneel geklets en vaak ook onzin. JTF heeft er geen goed aan gedaan de zaak op dee wijze in het nieuws te brengen. Een Minister onwaardig en desastreus voor de mensen die nu op de stukjes grond werken.

  Wat is de zaak.
  -1- Iemand die de eigendomspapieren heeft is gewoon de eigenaar, daar kan niemand omheen of willen we als SME weer een flater slaan? Willen we een tweede Mugabe-bananen-republiek zijn?
  -2- Iemand die op grond van zijn voorouders nog rechten meent te hebben moet dit gewoon in een rechtzaak regelen met de nabestaanden van die INDIVIDUELE plantage eigenaar.
  -3- Als de grond onterecht vn de inheemse is afgepikt moeten zijn een rechtzaak beginnen en VOORZICHZELF dat geld opeisen.
  -4- Als er figuren zijn die denken dat ze gelijk krijgen door meermaal onder verschillende nicknames hun onzin te uiten dan kunnen ze beter naar een ander forum.

  Dit is gewoon een logisch gevolg van GLIS en had (en ongetwijfeld is, maar JTF zat waarschijnlijk niet op te letten) gewoon op een goede manier geregeld moeten worden. Bv door het tijdig aannemen van een wet die het de overheid mogelijk maakte om verlaten plantages die niet door de eigenearen ingebruik waren te onteigenen. Maar daar hadden de heren “politicie” gen zin in. Dan zouden Dhoekie, DDB, Bruns, Somo, etc. met hun billen bloot moeten.

  Mensen denk toch na. Stuur gewoon al die politicie van boven de 50 voorgoed naar huis opgrond van incompetentie en machtsmisbruik.


  Maak melding

 56. Dag in dag uit…stageloper hier stageloper daar…Glis hier Glis Glis….maar met wiens centen wiens geld.

  Ja zij krijgen duidelijk geld met één bedoeling.
  NDP vond het niks…FRONT mannen vrouwen boos(unu bigi)….Maar deze domme blinde mensen kunnen duidelijk maar een ding…WERKEN VOOR DE BUITENLANDER.
  Zij hebben geld aangenomen om eigen land in kaart te brengen voor zeer zware rovende buitenlanders.

  Dan durven ze mij te komen vertellen rechtsstaat democratie.
  Nog erbij met BULLDOZER erbij..met OPA RONALD als commentator

  Geen wonder als heel jouw Justitie & Politie door het buitenland gefinancierd wordt.

  Dat zit één met zijn dikke rood lip nog te schreeuwen unu bigi moro din.

  Jawel ik zie geen enkele BIGI maar een stel blinde domme achterlijke mensen..i’ja.


  Maak melding

 57. Dat krijg je ervan als je onrechtmatig grond op je eigen naam gaat zetten zonder na te gaan van wie die grond eigenlijk is.

  Somohardjo B.V. kan zijn borst alvast nat maken met al die corrupte grondtransacties die hij illegaal uitvoerde.

  Aan de andere kant, elk stuk onbenut land wat al meer dan 50 jaar niets aan gedaan wordt, kan beter gebruikt worden door mensen die graag willen werken en die hun bijdrage willen leveren aan de economie van het land. Je heb arme mensen die landbouw willen doen maar die geen land hebben.

  Als nazaten van grootgrondbezitters land gaan opeisen, moeten ze ook de schadeclaim betalen van de gruweldaden die hun opa’s en oma’ hebben begaan. Als nazaten na 50 jaar niets meer laten horen zouden ze ook geen aanspraak mogen maken op het stuk. Alles vloeit dan terug naar de staat die het op zijn beurt dan weer kan uitbesteden aan mensen die het wel economisch kan gebruiken.

  Suriname wacht niet lang met deze wet voer hem zo snel mogelijk uit want Beatrix zal ook veel land hebben in Suriname. Zijn voorouders hadden ook veel grondbrieven.


  Maak melding

 58. Ik had ffe geen zin die vorige reactie te lezen.
  wat voor b@#$%lls@#t.´eigenaar´,de rechtmatige eigenaren zijn nog steeds de indianen.Die witten hebben de gronden zich zelf toe geeigend, als ze die gronden terug willen hebben,wet of geen wet,hadden ze het voor de onafhankelijkheid moeten doen,
  Dat mekí mi lobi Bouta,
  te bouta de na makti, mi wan sie soema (witten)o wan kon teki den grong.

  Mi dat wel o go fong deng por foe dapé.
  Het gaat het zelfde verhaal worden van Zuid Afrika…

  Ik benne benieuwd…………

  sranang meid
  ————

  waarvan akte.
  1000% mee eens.


  Maak melding

 59. Nu snappen jullie, waarom anderen zich tegen het westen keren, en over gaan tot terrorisme. Wat terrorisme betreft het begint al aardig te kriebelen.Ook bij U!!!!!!

  Patriot!


  Maak melding

 60. Nu nog de nazaten van Hitler, en de rest van de moffen,waffenSS en de Nazi’s die met cleams, waarde papieren, tegoeden,geld,goud, obligaties, grond,schilderijen, gaan opijsen van de joodse nazaten en de joden die de tweede wereld oorlog (concentratie kamp-(syndroom)hebben overleeft!

  patriot!


  Maak melding

 61. Nu nog de nazaten van Hitler, en de rest van

  14 september 2009
  de moffen,waffenSS en de Nazi’s die met cleams, waarde papieren, tegoeden,geld,goud, obligaties, grond,schilderijen, gaan opeisen van de joodse nazaten en de joden die de tweede wereld oorlog (concentratie kamp-(syndroom)hebben overleeft!

  patriot!


  Maak melding

 62. Gebrek aan uitzicht op verbetering van het grondbeleid van minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, en de leefsituatie leidt vervolgens uiteindelijk tot extremistisch geweld, tegen de Nazaten van voormalige plantage- en slavenhouders!

  Patriot!


  Maak melding

 63. Nou als een ieder die recht heeft op wat hij of zijn voorouders heeft achtergelaten en nu opeeist,dan kunnen wij ook nazaten van de slaven een zaak tegen degenen die in de SLAVENHANDEL zat aanspannen? what about that!? SRANANGMANG OENG NO SRIBIE!!!!!!!


  Maak melding

 64. Ik vind dit een complexe situatie. Ten eerste wat hebben onze regeerders na de onafhankelijkheid gedaan?(geslapen) of alles heel makkelijk bekeken.
  Heeft onze toen malige leider Bouterse geen decreet op gesteld, dat grondbezitter die in het buitenland verblijven, hun gronden niet onderhouden ze door overheid worden overgenomen? Hebben deze nazaten nog recht op die gronden?
  Ik vraag mij ook af of de huidige minister Tjon geen profijt heeft in deze situatie.
  De minister komt over, als of de huidige eigenaren nu al moeten verhuizen. Ik heb mijn twijfels over deze minister.
  Ik vind dat de coalitie de oppositie samen moeten werken om dit euvel tot het verleden doen behoren. Nu moeten ze als sranang opkomen. Laten ze de decembermoorden aan een kant zetten en kijken hoe ze Suriname gaan redden uit handen van de slavenhouders. Dit probleem eist prioriteit.

  Nu komt de teksten van het Surinaams volkslied goed van pas.

  Ik wens een ieder in het bijzonder de huidige grondeigenaren wang dja dja stre.


  Maak melding

 65. De reacties van Remi (61) en Varma (65) dienen m.i. als wakkermakers. Waarschuwingen die tot voorbereidingen moeten leiden omdat de ernst van de zaak nu pas tot Suriname is doorgedrongen.
  Nu het blijkt dat in Brazilie en op de Antillen Columbus al voor de tweede keer is neergestreken, zal de Surinaamse regering op alles voorbereid moeten zijn.

  Al Gore heeft velen wakker gemaakt door te laten zien welke delen van de wereld door het smelten van de ijskap onder water komen te liggen. Volgens die beelden is o.a. drie kwart van Nederland er dan niet meer.
  Voorzienigheid brengt de boer de meeste kool op, is mijn zelf bedachte spreekwoord. Dus, op tijd grond zoeken om op tijd te kunnen verhuizen om te boeren, of zelfs een enorme vakantie-oord op te zetten.
  Met diezelfde voorzienigheid zal de overheid van Suriname plannen klaar moeten leggen ter bescherming van eigen land en grond en daarmee ook de eigen bevolking.

  Op de Antillen en Brazilie is het mischien al te laat. Jammer voor de eigen bevolking.
  (Dank aan Remi en Varma)

  Ben een poosje weg, vakantie.


  Maak melding

 66. Hahahahaahahaha,Neen no.67,DUracel,is absoluut geen nazaat van de slavenhouders,maar wel 1 van de slaven,deze ziekelijk persoon hangt nog steeds aan de lippen van de ex-slavenhouders,hahahahahaah.
  Lees zijn reaktie`s op andere artikelen steeds maar weer ,als iemand over het slavenverleden van Nederland rept,wordt DUracel heel boos,en vindt dat het iets is wat reeds 300 jaar geleden is,daardoor kan je merken dat hij slaaf is en blijft.


  Maak melding

 67. Wat is er met die brakras aan de hand. Wat ze niet in new york is gelukt, willen ze nu in suriname gaan proberen, om van suriname nieuw nederland te maken. Ze vergeten een ding dat wij in 2009 nu leven en dat wij geen indianen zijn.


  Maak melding

 68. dit is belachelijk voor surinamers nu grond opeisen?dan moeten deze mensen aan alle surinamers hun recht weer opgeven van wie en waar ze gekomen waren als slaven die nederlanders denken dat we nog steeds in koloniale tijd leven.als zulks mensen grond willen dan moeten ze betalen voor de schade dat ze slaven hadden en wie waren ze kan deze nazaten die papieren ook overleggen?met alle namen?ik vraag me af wat doet de parlement?zo moet suriname vooruit gaan?geef ze dan weer het hele land cadeau.onbegrijpelijk.


  Maak melding

 69. Patriot komt heel dicht bij. Omdat uit Suriname vernomen is dat enkele rijke oude VHPer en politici uit een javaanse politieke partij (welke is nog niet bekend)in Suriname reeds enkele van deze grondbrieven in nederland hebben kunnen bemachtigen voor een spotsprijsje.

  En deze minister moet kunnen weten welke politici dat zijn. Complot?


  Maak melding

 70. Wat voor ka is dat?? Dan moeten alle Surinamers smartegeld eisen van al die personen die beweren dat ze recht hebben op die lappen grond, want als zij beweren dat hun recht hebben dan geven ze ook aan dat ze rechtstreeks familie van die slavenhandeleren zijn en dus zijn zij ook aansprakelijk voor alle leed die alle Surinamers zijn aangebracht en dus moeten we met zn alle smartegeld eisen voor wat onze voorouders zijn aangedaan door hun voorouders.
  Je kan niet alleen rijkdom claimen dan moet je ook voor de daden boeten.

  Ik zeg je als 1 m.p.p. witbeest denkt dat de geschiedenis zich gaat herhalen dan mag die die grond hebben want dat wordt pas eigen grond want die gaat echt een paar meter de grond in.

  Bouterse voor president.

  Sranaman laten we bundelen en samen sterk staan en er voor zorgen dat deze feestje voor die witmannen niet door gaat.


  Maak melding

 71. IK HEB IN GROTE LIJNEN EEN WETSARTIKEL
  De wetsartikelen m.b.t. het eigendomsrecht betreffende vroegere plantages c.q. het toebehorend grond ( per definitie (1) vast te stellen door een onderzoekscommissie) zal clausules moeten opnemen inhoudende de:
  – rechten van anderen: nazaten plantagearbeiders
  – wettelijke voorschriften: Er komt een onderzoekscommissie benoemd door de minister die gaat over de eigendom van de plantages(zie definitie 1)
  – ongeschreven recht: de gebruiker van de grond wordt de wettelijke eigenaar, als de eigenaar in materiële en in materiële zin in gebreke is gebleven. Misbruik van het recht (perspectief van de eigenaar) en leerstuk van hinder, (perspectief van de benadeelde).hierover beslist de rechter advies van commissie(niet bindend).
  * Hinder. De criteria die kunnen gelden in het kader van het omgaan met hinder (aangaande beperking tot definitie 1) kunnen worden gezien als een nader advies van de commissie en ongeschreven recht ten voordele van de huidige plantagebewoners en plantagearbeiders. Ook als men vroegere eigendomspapieren of een vergunning heeft kan er nog sprake zijn van hinder en kan hij of zij in geval van hinder voor de rechter geroepen worden. Bij de vraag of sprake is van hinder, spelen de volgende criteria een rol:
   Plaatselijke omstandigheden
   Wat is de situatie nu?
   Het algemeen belang maakt dat bepaalde hinder niet moet worden.
   Het aantrekken van de belangen van de schadelijder: de Staat moet schadebeperkende maatregelen nemen. Als men de gevolgen niet verzacht kan de ernstige hinder als onrechtmatig bestempeld worden en mag de politie de verhindering stopzetten.
  * Misbruik van recht: in het kader van het eigendomsrecht: men kan door gebruik te maken van zijn bij clausule verworven eigendomsrecht een andere met vroegere eigendomspapieren onrechtmatig benadelen. Door het leerstuk van misbruik van recht kan het onbegrensde eigendomsrecht nader bepaald worden door de omstandigheden van het geval(zie def.plantagegrond)
  * Men oefent zijn eigendomsrecht met geen ander doel uit dan de verbouwing van de wettelijk toegestane.
   Men gebruikt de eigendomsbevoegdheid voor geen ander doel dan zij is verleend.
   Men gebruikt het eigendomsrecht zo, dat men, in aanmerking nemend de historische feiten uit gaande van het (definitie 1)zich laten beroepen op verworven rechten.(Varma R)


  Maak melding

 72. Sranan moet nu zn ogen openen en de wet wijzigen, ze moeten de wet zodanig maken dat mensen van GEEN Surinaamse origine GEEN eigendom kan worden van onroerend goed in Suriname, en ook NOOIT de Surinaamse nationaliteit kan bezitten, een verblijfsvergunning en/of een woon-werk vergunnig oke maar dan ook voor een bepaalde tijd en dan weer oprotten.

  Nederland wijzigt de wet ook elke dag dus zo moeilijk is dat niet, zodra ze schijten wijzigen ze de wet.
  Ik heb altijd het idee gehad dat de wittemannen behalve voor pedofielie, drugs en sextoerisme ook voor iets anders op en neer naar Su vlogen en dit is het dus.

  Mensen reageerden hier fel als er maar iets negatiefs over de witte man werd gezegd, voor die mensen kijk nu. Het zijn geen goden, denk je nu echt dat ze voor een bruine kleurtje naar Su kwamen terwijl ze zonnebanken en zonne studio’s hebben waar ze net zo een kleurtje kunnen krijgen als een bruine aap zoals srananmangs werden/worden genoemd.


  Maak melding

 73. het is goede zaak dat ze met grondbrieven komen,eindelijk kunnen de rijke families van de slavendrijvers achterhaald worden. dus mensen het smartgeld kan nu opgeeist worden.
  ga mekaar niet af kraken maar orga en duik in de slaven dossier.


  Maak melding

 74. Varma,

  Niet alleen nazaten van slavenhouders zullen gronden (hun voormalige plantages) opeisen. Kijkt maar naar de geschiedenis van Suriname, en wie infeite voornamelijk de voormalige eigenaren van Suriname waren en kennelijk nog zijn, gezien de houding van nazaten van deze voormalige slavenhouders vandaag.

  Zie ‘geschiedenis van Suriname’ op wikipedia:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Suriname

  “….Toen duidelijk werd dat de Zeeuwen niet in staat waren de Surinaamse economie van de grond te krijgen, is in 1683 de Sociëteit van Suriname opgericht.”

  “De eerste gouverneur van Suriname onder het bewind van de Sociëteit was Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck. Hij had één derde van de rechten op Suriname aangekocht. De stad Amsterdam en de West-Indische Compagnie (WIC) bezaten daarnaast ieder een derde. Aan het einde van de 18e eeuw ging de WIC failliet; de familie Van Aerssen had haar bezit al eerder verkocht. Amsterdam was toen de enige belanghebbende.”

  Raar maar waar?


  Maak melding

 75. Varma maakt een draak van een wet die niet uitvoerbaar s omdat hij niet concreet is zich zelf tegenspreekt. Su die gebiologeerd wordt door iets wat hij niet lijkt te begrijpen roept dan maar hoera we moeten een wet aannemen dat alleen de echte Suri’s grond mogen bezitten.

  Wat zullen de inheemsen blij zijn. Als we het nakomelingschap ruim nemen dan betekedn het dat zij met circa 30.000 individuen heel SME mogen verdelen en de rest, zo’n 400.000 personen het land uit mogen mieteren. 😆

  Weer twee personen die uidelijk nooit de politiek in moeten gaan als we SME willen ontwikkelen.


  Maak melding

 76. Beste kondrémangs,

  Als die mensen beweren dat ze plantage’s gaan opeisen dan is dat een erfenis, dan erven zij ook de schuld van de daden die die witte beesten hebben uitgehaald.

  Want als iemand 1000 contant heeft en 10000 schuld bij een bank ofzo en diegene overlijdt dan kan zn erfgenamen toch niet zeggen geef me die 1000 en zoek het maar uit met die 10000. Die 1000 wordt geerfd en die schuld ook.

  Dus alle srananmangs moeten smartegeld opeisen aan deze mensen want ze geven gelijk aan dat ze trots zijn op het verleden van hun slavenhandelaren maar ze vergeten dat ze als beesten zijn omgegaan met onze voorouders.
  Dus hun voorouders zijn goed want ze hadden plantage’s en onze voorouders waren ka want ze waren slaven.

  Wel de lusten niet de lasten.


  Maak melding

 77. Toendertijd was het land niet gekocht maar gestolen van de Indianen. Mischien in ruil voor een paar flessen vuurwater, spiegels en kraaltjes maar zeker ook bloedvergieting.

  Een grondbrief van zolang geleden zegt niets meer. Suriname moet gewoon af van het verleden en schoon schip maken met slavenhouders en diens naweeen. Daarom moet er een wet komen om voorgoed af te kunnen rekenen met zulke onaangename verrassingen.

  Straks komen er honderden claims en is heel Suriname verkocht.


  Maak melding

 78. KWAME IE WAN A DORO MOES TAP FOEROSO.

  Volledige en beperkte absolute rechten

  Bij de absolute rechten kan onderscheid worden gemaakt tussen volledige rechten en beperkte rechten. Volledige rechten zijn het eigendomsrecht en het recht op voortbrengsel van de menselijke geest. Beperkte rechten zijn afleidingen van de volledige rechten en hebben betrekking op een kleiner onderdeel, bijvoorbeeld het sluiten van een
  hypotheek (eigendomsrecht). De volledige rechten en beperkte rechten uit het koloniale verleden onderbrengen in clausule (inperken,
  door een nauwkeurigere definitie er aan te geven). Eigendom is het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben. Het betreft hier echter niet allen materiële goederen maar ook dus uitvindingen en auteursrechten en handelsnamen. Een eigendom
  van een handelsnaam is dus een absoluut beperkt recht van het absolute recht van eigendom.
  Eigendom, volledig absoluut recht
  Eigendom is dus een volledig absoluut recht, echter, gezien het historische karakter mag het bezit uit het koloniaal erfenis niet in strijd zijn met wetten van de openbare verordeningen. Het aandragen van een zaak c.q. feiten met vergunningen en eigendomspapieren vanuit het koloniale verleden uitgegeven documenten mag een ander geen hinder toebrengen.(commissie omschrijft koloniale verleden)
  Eigendommen en alle claims zowel materieel en immaterieel uit het koloniaal verleden worden dus beperkt door
  – Wettelijke voorschriften.
  Het betreft hier wetten in formele zin en materiële zin. In formele zin zou zoiets kunnen zijn dat een eigendomsrechtbeperking uit het verleden, c.q. erfenissen, grondeigendommem, en andere vergunningen ongeldig kan worden gemaakt in geval van voor Suriname de postkoloniale integriteitbepaling en de daaropvolgende commissieadviezen.
  De wetsregels zijn gekoppeld aan de commissieadviezen.
  – Regels van ongeschreven recht (waarover de te benoemen commissie een uitspraak over zal doen)
  Om het misbruiken van een recht en het uitvoeren van hinder te voorkomen bestaat deze bepaling c.q. de commissie koloniale erfenissen. (minister benoemt de commissie)
  Misbruik van het eigendomsrecht buiten de commissie aangedragen wordt strafbaar (Wie zijn recht uitoefent buiten de wettelijke bepalingen is binnen de jurisdictie van Suriname aanspreekbaar.).

  Van misbruik van het eigendomsrecht kan al worden gesproken als het nadeel van de ander onevenredig groot is ten opzichte van het voordeel van de eiser. Ook het aandragen van postkoloniale eigendomspapieren en andere vergunningen wordt als misbruik aangemerkt. Dit met achtergrond het koloniale erfenis en handelingen daaruit voortvloeiend.
  Hinder is van zichzelf al onrechtmatig en bij het beroep op het eigendomsrecht kan dit recht dus onmiddellijk ongedaan worden gemaakt ( advies commissie, tenzij er door de rechter een recht op hinder wordt verleend).

  Rechten van Anderen op de zaak
  Eigendomsrechten kunnen beperkt worden door rechten van anderen op de zaak.
  Absolute rechten kunnen worden onderverdeeld in volledige en beperkte absolute rechten.
  Het beperkte recht bezwaard het meer omvattende recht waarvan het afgeleid is, het hoofd- of moeder recht. Beperkte wetten vormen een beperking op de hoofdwet en ze zijn zelf ook beperkt in hun bereik. Beperkte wetten ‘rusten op een object’ en ze hebben een bepaalde ‘functie’.
  Met betrekking tot het object waarop een beperkte absolute wet rust, kan onderscheid worden gemaakt in de rechten op een goed (zaak of recht) of op een zaak (alleen stoffelijk).
  Beperkte rechten op goederen zijn dan : vruchtgebruik, pand, hypotheek.
  Beperkte rechten op zaken zijn dan : Erfpacht, opstal en erfdienstbaarheid.
  Varma R


  Maak melding

 79. Beste Kwame,
  Zoals we allen weten wordt wiki door individuen bijgewerkt. wiki is dus niet een correcte maatstaf voor de beschrijving van de Suri geschiedenis. Jij en ik kunnen bv de tekst veranderen en aangeven dat onze voorouders suri hebben opgekocht, dus dat….
  Zie maar kopje “bewerken” en “geschiedenis” voor meer info. Wat is waarheid?


  Maak melding

 80. Er word alleen maar gescholden op de bakra’s.
  Er waren ook Schotten en Engelse plantage houders in Su.
  Die hebben bijna allemaal kinderen gekregen met slavinnen, kijk maar naar de vele Engelse en Schotse namen in Su. Deze nazaten hebben volgens mij recht op de gronden/platages. Waarom ook niet?
  Er zijn zoveel grondbrieven en eigendomspapieren onder deze mensen. Zij kunnen bewijzen dat ZIJ de nazaten zijn en dus recht hebben op de gronden.
  Ik zou het eerlijker vinden waneer de gronden WEER aan deze mensen wordt teruggegeven en niet aan mensen welke TOTAAL geen binding hebben met Su.


  Maak melding

 81. Ik heb hier maar 1 woord voor….. Dekoloniseren!

  Ieder die land wil, komt met een plan op papier, past dit plan in de nieuwe toekomst visie, dan valt erover te praten….


  Maak melding

 82. Sorry voor mijn hele late reactie, maar dit kan volgens mij niet. Ik mistte om te kunnen reageren ook de nodige kennis over deze materie.
  Nu zijn we jaren verder en via de openbaar gemaakte archieven heb ik mijn kennis op dit gebied flink bijgespijkerd.
  Ik kom tot de volgende conclusie. Tijdens de slavernij had je 3 manieren om aan plantagegronden te komen. Je kon:
  1. Een plantage kopen en eigenaar worden. Hierbij spelen testamenten een rol en als die ontbreken krijg je natuurlijk die alom bekende boedelproblematiek.
  2. Je kon een plantage pachten, die -mits de periode niet wordt verlengd -na ruim 70 jaar weer terugkomt in de boezem van de staat. In dit geval zijn er geen erfgenamen.
  3. Allodiale eigendom en erfelijk bezit. Dit is geen Nederlandse , maar een Spaanse uitvinding. Men kan het zien als een tussenvorm tussen pacht en eigendom.
  De plantage-eigenaar dient een aanvraag in bij de overheid voor het verkrijgen van een plantage. Zodra hij toestemming van de overheid krijgt mag hij zich gedragen als eigenaar en zijn nazaten mogen de grond als nalatenschap overnemen, indien de eigenaar komt te overleiden mits de eigenaar aan de volgende verplichtingen voldoet of heeft voldaan:
  – Hij moet de grond in cultuur brengen en in cultuur houden
  – Hij moet jaarlijks diverse belastingen betalen; te denken valt aan huur van de grond, hoofdgelden voor de slaven etc
  – Hij moet slaven ter beschikking stellen voor algemene en publieke diensten zoals: graven van kanalen, brandweer, politie, verdediging van het land ,etc,
  Vóór de afschaffing van de slavernij en met name in de periode ná de afschaffing werden wij geconfronteerd met het fenomeen verlaten plantages. Het was afkoopsom van de slaven vangen en vertrekken. Natuurlijk werden er nog pogingen ondernomen om de plantage te verkopen.
  De vraag die wij over verlaten plantages gegeven in allodiaal eigendom en erfelijk bezit kunnen stellen is natuurlijk: is de oud plantage-eigenaar en of zijn nazaten na 200 jaar nog steeds eigenaar van de verlaten plantage of is deze niet teruggevallen aan de staat? Volgens de voorwaarden van de Sociëteit van Suriname, gevestigd in Amsterdam en die alle gronden van Suriname in bezit had vervalt de grond terug aan de Sociëteit.
  De plantage is verlaten en de eigenaar heeft niet meer aan zijn financiële en overige verplichtingen voldaan. In dat geval verliest hij zijn rechten. In mijn ogen is de staat Suriname weer eigenaar van de grond’
  Uitzonderingen:
  De plantages , die door de eigenaren zijn achtergelaten/ gegeven aan de ex-slaven.
  Deze plantages zijn in mijn ogen eigendom van de slaven. Reden: zij hebben de plantage in cultuur gehouden. Het enige wat zij niet hebben voldaan is kennelijk het niet nakomen van de overige en financiële verplichtingen. Maar dat hoeft geen belemmering te zijn.
  Deze zelfde lijn kan je doortrekken naar de Marrons en Indianen. Deze hebben in het verleden gronden geannexeerd en in cultuur gebracht en ook gehouden. Natuurlijk is dit niet conform de regels geschied, maar het is wel een schot voor de boeg bij de behandeling van de grondrechten van deze mensen.
  Maar om dit stuk te eindigen met het begin: Ik denk niet dat het mogelijk is dat een nazaat na 200 jaar een verlaten plantage kan komen opeisen.


  Maak melding

 83. Naar mijn mening is er genoeg grond in Suriname en dat er eigenlijk ruimschoots aan iedere Surinamer die in Suriname is geboren, een stuk grond zou moeten worden verstrekt. Eerlijk verdelen over de toch al niet zo talrijke bevolking want het land Suriname is uitgestrekt en er is voldoende ruimte voor iedere Surinaamse ingezetene.


  Maak melding

 84. Wat een hebzucht op basis van 2 eeuwen geleden. Nu wordt er van alles geclaimd, gedemonstreerd. Bouta is weg, dus denkt men nu de boel te kunnen opstoken. Slavernij is allang afgeschaft. Jullie hebben nooit en te nimmer recht gehad op een stuk land. Wil je een stuk land, betaal er dan voor. Voor niks gaat de zon op. Schande, schande , schande. Schamen jullie je niet!? Pure gridie, hebzucht, bigi aai. Alles wordt gegooid op slavernij. Belachelijk. Ik heb zelf ook moeten kopen en niet op basis van wat eeuwen geleden gebeurd is. Ik haal mijn familie van eeuwen geleden er niet bij. Schande. Grond moet je kopen!!!! Iedereen moet kopen, hindoestanen, creolen, Javanen enz enz.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.