Surinaamse ngo’s grote verliezers stagiairewet

10

PARAMARIBO, 9 sep – Ngo’s worden de grote verliezers bij de introductie van wetgeving op stagewerk. Dit stelt bemiddelingsorganisatie Stageloket Suriname. De kans is levensgroot dat buitenlandse stagiairs wegblijven. Een soort omgekeerde braindrain wacht.

De veelal uit Nederland afkomstige stagiairs zijn behoorlijk populair. Dat is niet in het minst vanwege de kennis die ze inbrengen. “In Suriname wordt een beperkt aantal opleidingen aangeboden, dus moeten instanties toch kennis vanuit het buitenland halen”, zegt Nynke Pool van Stageloket tegenover de Times of Suriname. Het steekt dus dat de wet is aangepast om meer plaats vrij te houden voor Surinaamse stagiairs.

De overheid wil stageplekken reserveren voor Surinamers. Buitenlandse stagairs moeten daarom voortaan een werkvergunning aanvragen. Toch zorgen de buitenlanders op meer dan één manier voor een zekere verrijking. “Studenten geneeskunde moeten vaak betalen als ze in een ziekenhuis stage lopen. Dus behalve dat ze kennis meenemen, leveren ze ook nog geld op”, aldus Pool.

10 REACTIES

 1. Dit ruikt naar reciproke alleen wil de overheid dat niet toegeven. Zonde en erg jammer voor al die gemiste kansen die de stagiaire met zich meebrengt voor Suriname.


  Maak melding

 2. Laat de toetsing van deze wet door de surinaamse bevolking gewogen en beoordeeld worden op zijn toegevoede waarde.De meningen op’Waterkant’zijn etnisch strek verdeelt overigens.


  Maak melding

 3. Eric, jij bent leading hierin en doet het op subtiele wijze.

  Inmiddels heb ik bepaalde reacties van jou gelezen en die blinken niet uit in bescheidenheid. Ze zijn altijd voorzien van een bepaalde ondertoon waaruit blijkt dat een bepaalde (bevolkings)groep superieur is aan een andere. En toch zijn de reacties correct en netjes opgesteld.
  Dat doe je in ieder geval goed, maar houd er rekening mee dat niet iedereen op dit forum zo dom is om jou niet door te hebben.


  Maak melding

 4. De NGO’ s hebben geen stagaires nodig, zeker niet die ned stagaires. Als ik de diverse blogs van deze stagaires lees, nou dan vraag ik me af wat voor bijdrage ze leveren, het is alleen maar feesten en beesten. Suri moet dit omkeren: surinaamse stagaires naar Ned, waardoor de kennis en kunde in suri blijft! Stagaires op andere gebieden zijn harder nodig!


  Maak melding

 5. ik hoor al geruime tijd in de Surinaamse “wandelgangen” ,dat men liever stagiaires uit Belgie heeft dan uit Nederland, zij zijn beschaafder en minder
  brallerig! Dus meisjes uit Tulpen-land, blijf maar heerlijk thuis op de boerderie en help de stalknecht maar na je huiswerk, hij is te vinden in het hooi!!!
  have fun!!
  Mina


  Maak melding

 6. Niet de NGO’s maar Suriname is de grote verliezer bij deze stagiairewet. Niet Gouvernementale Organisaties kunnen op andere manieren aan stagiaires of volontairs komen, net als alle andere instellingen.
  De Surinaamse overheid zet met deze wet, waarbij buitenlandse stagiaires tegen betaling een werkvergunning moeten aanvragen
  de klok, heel ver terug. Dom! en waarom?
  Er zijn zoveel redenen om op te noemen waarom mevrouw de minister deze wet wil doordrukken.
  De enige twee die ik wil opnoemen zijn jaloezie en kortzichtigheid.

  A. jaloezie: de overwegend Nederlandse stagiaires zijn erg populair bij niet alleen de NGO’s, maar ook bij de vitale mannen in het land en krijgen de nodige amoreuse aandacht. Zij niet?

  B. kortzichtigheid: verkeerd laten informeren en niet de juiste cijfers (6000 ipv 600)gebruiken heeft ze of opzettelijk gedaan, of ze kan echt niet tellen.

  En zo is de klok terug gezet naar 7 uur.
  Oogjes toe, en slaap lekker!


  Maak melding

 7. Suriname zou er goed aan doen stagiaires uit het buitenland in een team samen stage te laten werken met de Surinaamse student. Noem het maar een ‘Win-Win’ situatie. De Surinaamse bedrijven en ook de NGO’s kunnen er ook goed bij varen. In deze tijd zijn bedrijven ook in Nederland dol op goedkope stagiaires. Dat komt door de vacature stop of nog erger gedwongen ontslagen bij Nederlandse bedrijven. Bedrijven in Nederland hebben in deze tijd de weg naar de stagiaire in Nederland gevonden. Ze zijn veelal deskundig, willen leren en zijn bovenal goedkoop. Dat zelfde geldt natuurlijk ook voor de Surinaamse student. Maar die kijkt tegen een hoge muur aan als hij of zij in Nederland stage wenst te lopen. Ik begrijp daarom ook dat niet iedereen in Paramaribo staat te juichen als er veel stagiaires het land inkomen. Toch moeten wij bij deze ontwikkeling niet echt negatief gaan staan. Vooral de critici Surinaamse studenten moeten wij geruststellen door hun mening serieus te nemen, want het gaat primair om zijn belang dat in deze in het geding komt. De aanvragen vanuit het buitenland voor een stage in Suriname zal in de toekomst ook wel gaan toenemen. Bij een stage gaat het altijd nog om wat meestal uit de praktijk te leren. Dat kan in groepsverband. Suriname heeft wat uiterst interessante gebieden om stage in te lopen. Kijk maar naar de toeristische sector. Men moet wel bedachtzaam zijn waar het gaat om de verhouding werken & leren. Het zou ook goed zijn als bijvoorbeeld het school voor toerisme de kwaliteit van de stages in Suriname bewaken. Je blijft als school verantwoordelijk voor de student waar hij of zij ook het onderwijs of stage volgt. Het is een kwestie van moraal om de stagiair die zelf nog niets verdiend voor zijn of haar stage te laten betalen. De stagiair in de toeristische sector kan wat adviezen geven als het gaat om kwaliteitseisen voor de bedrijven in de toeristische sector. Vooral met de focus om later de nodige toeristen uit bijvoorbeeld Nederland te krijgen. De werkplek moet voor de Surinaamse studenten en de buitenlanders min of meer gelijk zijn. Je krijgt dan een situatie dat stagiaires met elkaar samen werken en min of meer elkaar gaan begeleiden. (Varma R)


  Maak melding

 8. Esmerald
  Ik vind hetgeen je zegt “het is alleen maar feesten en beesten. Suri moet dit omkeren: surinaamse stagaires naar Ned, waardoor de kennis en kunde in suri blijft ” getuigen van een behoorlijke kortzichtigheid.

  Weet je hoeveel Surinaamse studenten in Nederland aankomen en niet de eindstreep halen? Ik ken er enkele families die hun kinderen (gemiddeld 2 kinderen) laten studeren in Nederland. Wel ik kan je zeggen dat van de 7 gezinnen, 18inderen, welgeteld er 5 zijn die de universiteit / HBO hebben gehaald. Hiervan zijn er 4 gebleven in Nederland.
  Waarom Surinaamse stiaigeres in Nederland en ook niet omgekeerd snap ik niet.
  Maar ja je bent kennelijk dusdanig geschoold dat jou opmerking in jou visie de juiste is.


  Maak melding

 9. Men/mevr konkroe te, waarom is mijn voorstel kortzichtig, het is mijn mijn optiek voordeliger voor suri?
  Volgens de gegevens hiero in Ned, is het aantal surined afgestudeerden het hoogste van alle buitenlanders dus… ik heb geen idee hoe dat omgekeerd is, maar het begin is er en das nou belangrijk, al studeert er maar eentje af, de rest volgt vanzelf, alles heeft tijd nodig, beetje positiever denken aub!
  En btw je hebt meer aan technische/waterbouwkundige,IT stagaires etc. op dit moment dan NGo stagaires!! Suriname is in ontwikkeling techneuten zijn vereist.


  Maak melding

 10. Esmerald
  Er is zoiets als een absoluut getal en een relatief getal m.a.w. in aantallen zullen er meer Surinamers afstuderen omdat er meer hier een opleiding vormen. Maar zou je het aantal geslaagden uitdrukken in een percentage van het aantal studenten dan kom je tot een heel andere uitkomst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.