Hoge temperatuur in Suriname niet zonder gevaar

6

PARAMARIBO, 9 sep – De hoge temperaturen die nu worden gemeten kunnen best gevaar opleveren. Dit zegt Cor Becker, hoofd van de Meteorologische Dienst. Onder meer is het gevaar op bosbranden groot. In het binnenland lopen de temperaturen extra op.

Bosrijk gebied verdient daarom extra aandacht. De kans dat taferelen zich voordoen zoals in Californië, in de Verenigde Staten, mag niet bij voorbaat worden uitgesloten. “Het gevaar is heel groot nu de effecten van El Niño voelbaar zijns. Nu al zijn gebieden uitgedroogd en is de waterstand in rivieren tot een minimum gedaald”, zegt Becker tegenover de Times of Suriname.

Het is dus extra alertheid geblazen. Suriname is eerder ten prooi gevallen aan bosbranden. In de jaren zestig zijn relatief grote bosrijke gebieden verbrand. Ook dat gebeurde onder invloed van El Niño. Becker verwacht dat de effecten tot zeker april 2010 aanhouden. Meer zon dus en minder regen. Een gemiddelde temperatuur van rond de vijf en dertig graden zal meer regel zijn dan uitzondering.

6 REACTIES

 1. De waarschuwing naar de mensen die het binnenland intrekken en er overnachten moeten zich goed realiseren dat een kampvuur maken leuk is maar ook verantwoordelijkeheden met zich meebrengt. Zorg dat het viuur bij vertrek gedooft. Gooi er water op en controleer het of het inderdaad gedooft is. In het bos, op bekende overnachtingsplaatsen, heb ik zelf brandende haarden ontmoet


  Maak melding

 2. Een PVDA mening over temperatuurstijging.

  Een groot probleem in ontwikkelingslanden is de milieu uitstoot van allerlei chemische stoffen, als kooldioxide die opwarming van de aarde geeft. Afgelopen zondag 6 sept.2009 legde de voormalige PVDA minister Rik Van Der Ploeg in Buitenhof op NED 1 uit dat de schuld bij ‘het Westen’ ligt. Hij zei dat de beleidsvoorwaarden in ‘Het Westen’, zowel op korte als lange termijn, vaak op gespannen voet zal verkeren met het streven naar economische groei in ontwikkelingslanden.
  Iedereen voelt aan dat het een ramp voor mens en milieu zou zijn als een relatief schoon producerend staalbedrijf dat in Nederland aan zware milieueisen voldoet, de concurrentiestrijd moet verliezen van een goedkoper, maar zeer vervuilend staalbedrijf in Oost-Europa. Importheffingen op milieuonvriendelijk geproduceerd staal zouden het milieu in Oost-Europa en de arbeidsmarkt in Nederland kunnen beschermen. Echter, de GATT verbiedt dergelijke heffingen, die zij aanmerkt als een vorm van protectionisme. Daarbij is het ook nog zeer de vraag of een consumentenactie wel effectief is. Misschien vindt Van der Ploeg dat de overheid al teveel spelregels heeft vastgesteld, en dat dat eerder minder dan meer moet worden. Daarmee geeft hij er echter blijk van de structurele oorzaken van het afwentelen van economische lasten op ‘derden’ (dat kunnen bijvoorbeeld de kinderen in ontwikkelingslanden zijn of het milieu) te onderschatten.
  De filosofie achter de GATT is dat ieder land de kans moet krijgen om het eigen, door geografische, politieke, historische of sociaal-economische omstandigheden bepaalde concurrentievoordeel uit te buiten. Zoals Koeweit rijk wordt van zijn olievoorraad, zou India rijk kunnen worden van zijn lage loonkostenarbeid. Daar is niets tegen, mits op het gebied van grondstoffenwinning (tropische houtkap; dagmijnbouw; stuwmeren), arbeidsomstandigheden of milieubelasting geen excessen ontstaan. Door de huidige GATT-afspraken, worden dergelijke excessen echter juist aangemoedigd. Daarom is het nodig dat in een volgend GATT-akkoord een humanitaire drempel wordt gedefinieerd om (op indirecte wijze) aan te geven hoever exporterende landen mogen gaan om concurrentievoordeel te behalen. ‘De grootste klappen komen nog in de derde wereldlanden “ zei Rik Van Der Ploeg (PVDA) GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) (Wereldovereenkomst voor Tarieven en Handel) is de naam van een internationaal handelsverdrag en de (informele) organisatie daaromheen. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd besloten tot een verdrag ter bevordering van vrije handel tussen de deelnemende landen door het verlagen en vereenvoudigen van invoerheffingen.(Varma R)


  Maak melding

 3. Even voor alle duidelijkheid. Rik Van Der Ploeg is vroeger een PVDA minister geweest. Hij verwoordt het PVDA standpunt inzake, uitstoot van gassen in het milieu en de gevolgen zoals temperatuurstijging in de ‘Derde Wereld’ het beste. Varma R


  Maak melding

 4. Waarom maken ze zich op eens zorgen over Suriname? Het is toch normaal dat het in de droge tijd warmer en droger is. In de droge tijd gaan sommige planten en dieren rusten en is het zelfde als in de Winter maanden in Europa. Weer andere lichtgevende insekten (lichtkevers: Lampyridae en Elateridae) verlichten Suriname in de droge tijd. In de regentijd is het donker, zie je geen lichtgevende insekten en is het te koud om licht te geven. Weer andere vissen als kwie kwie rusten diep in de modder in de droge tijd en als het gaat regenen is het tijd om eieren te leggen. Suriname heeft veel rivieren en ik geloof niet in grote bosbranden. In de droge tijd kan ik juist meer verzamelen en minder of niks in andere maanden. Boomkikkers (Hyla) zie je alleen in de regentijd en in de droge tijd zitten ze heel hoog in de bomen om uit te rusten en je ziet ze dan niet meer. http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805


  Maak melding

 5. Dewanand

  Beste Dew, jouw vakgebied vaart er goed bij de extra warmte. De biodiversiteit neemt toe. Die lichtgevende insecten zie je in grote aantallen toenemen als het warm wordt. Ook bepaalde vissoorten zie je de kop opsteken. Die Bigi-Pan in Nickerie wordt door een paar van die onwetende jongens vernield. Het is zowat de visvijver van Nickerie. Het kost 10 mensen een halve dag om die dam te repareren. Ik hoop dat er wel 10 natuurgetrouwen als jouw te vinden zijn. Het gaat je goed. Varma R


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.