Erwin de Vries ereburger van Amsterdam

5

De Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries is afgelopen weekeinde door cultuurwethouder Gehrels geridderd tot ereburger van Amsterdam. Dat meldt AT5. De Vries wordt binnenkort 80 jaar en zit 60 jaar in het vak. Het merendeel van zijn werken staat in Amsterdam.

De beeldend kunstenaar is vooral bekend van het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Ook de borstbeelden van Simon Carmiggelt, Joop den Uyl, Clarence Seedorf en het beeld van Toon Hermans dat in Carré staat, komen van zijn hand. Het leverde hem de bijnaam ‘de Caribische Rembrandt’ op.

Op vrijdag 11 september om 20.00 uur eert ook de Kunsthal Rotterdam ‘The Grand Old Master’ uit Suriname met een overzichtstentoonstelling. Kijk naar de reportage op AT5.

5 REACTIES

 1. Vraag aan een gemiddelde middelbare Surinaamse scholier: “Wie is Erwin de Vries?” En ze anwoorden: “Ik weet het niet”. Schandelijk. Deze man heeft in zijn eentje Suriname op de kaart gebracht. Zo gaat men in Suriname met zijn bekendheden om. Het interesseert ze niet. Erwin, mijn respect. Ik kan me voorstellen dat Nederland voor 100% je werk waardeert en respecteert, want Surinamers zijn zo dom dat ze dat ding niet zien. Erwin, ik wens je nog vele productieve, vruchtbare en kunstzinnige jaren toe. En er komt een standbeeld voor je in yu switi Sranang. Al moet ik er persoonlijk voor instaan.


  Maak melding

 2. Ik kan me nog de ruzie herinneren tussen de VHP en de Vries om het beeld van Lachman. Respectloos was dat tegenover de heer de Vries. Nu zie je het weer, anderen eren onze grote kunstenaar. Suriname weet totaal niet wat ze met deze man aanmoet. En straks maar heel trots wezen op de Vries, maar hem nooit de granie hebben gegeven.


  Maak melding

 3. Geachte redactie,

  Middels dit schrijven willen wij van het comité ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’ de gerespecteerde Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries alvast feliciteren. Tevens willen wij hem in het kader van het Bewustwordingsproces dank zeggen voor zijn enorme bijdrage en inzet d.m.v. kunst in het algemeen.

  Echter willen wij allen er aan herinneren, dat deze nobele daad van Cultuurwethouder Gehrels van Amsterdam niet wegneemt, dat deze grote kunstenaar Erwin de Vries officieus DE winnaar is geweest van de stemming in 2006 inzake het ‘Monument voor Anton de Kom’. Hierbij werd in samenwerking met alle betrokken instituten hardnekkig gefraudeerd t.g.v. het zogenaamde winnend ontwerp van Jikke van Loon.

  Deze betrokken instituten, die i.s.m. het huidig Stadsdeelbestuur van Amsterdam Zuidoost o.l.v. de Stadsdeelvoorzitter mevrouw Elvira Sweet actief waren, zijn:
  -Het Centrum Beeldende Kunst Amsterdam Zuidoost (CBK-ZO).
  -De Werkgroep Kunst en Vernieuwing (WKV).

  Daarnaast hebben de twee meedingende kunstenaars, in samenspel met de projectleider ‘Monument voor Anton de Kom’ mevrouw Annet Zondervan van het ‘Centrum Beeldende Kunst Amsterdam Zuidoost’, als ‘helers’ een bijzondere rol gespeeld t.g.v. het zogenaamd winnend kunstwerk van Jikke van Loon, met name:
  -De kunstenares Jikke van Loon.
  -De Kunstenaar Henk Visser.

  Hierbij verwijzen wij u naar het i-Nova Onderzoeksrapport dec. 2006 genaamd “Een Waardig Monument op een Waardige Plek “ en de Quick Scan aangaande de bevoegdheden van de ‘Werkgroep Kunst en Vernieuwing’ inzake het ‘Monument voor Anton de Kom’, die alles in het werk stelden om o.a. de kunstenaar Erwin de Vries ernstig te benadelen ten gunste van de witte kunstenaars Henk Visser en Jikke van Loon.

  Derhalve veroordeelde de Rechtbank van Amsterdam op 25 maart 2008, het Stadsdeel van Amsterdam Zuidoost i.v.m. de bizarre gang van zaken tijdens de bezwaarprocedure van burgers tegen dit vernegerd naakt beeld van de kunstenares Jikke van Loon. Zie als bewijs de Rechterlijke Uitspraak Meervoudige Kamer van Amsterdam d.d. 25 maart 2008/Reg.Nr. AWB 06/5832 WW44.

  Deze uitspraak gebeurde nota bene opgrond van een eigen onderzoek van de Rechtbank zelf, welke afgesloten werd op 19 februari 2008.

  Hierdoor is het naakt beeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost officieel in de illegaliteit komen te verkeren, wat nu nog anno 2009 het geval is.

  http://zoeken.rechtspraak.nl/weekoverzicht/default.aspx?details=true&datum_tussen_tm=4-4 2008&rechtsgebieddisplay=Bestuur&instantietype=Rechtbanken&instantie=&searchtype=ljn&ljn=BC8137&u_ljn=BC8137

  HET VERNEGERD NAAKT BEELD VAN ANTON DE KOM, STAAT VANAF HAAR ONTHULLING IN 2006 TOT OP HEDEN NOGSTEEDS ’ILLEGAAL’ OP HET ANTON DE KOMPLEIN IN AMSTERDAM ZUIDOOST.

  DE VERWIJDERING ERVAN ZONDER ENIG GEZICHTSVERLIES, HEEFT HET ALGEMEEN BESTUUR VAN AMSTERDAM ONDER LEIDING VAN BURGERMEESTER DHR. JOB COHEN VOOR EEN LASTIGE DILEMMA GEPLAATST.

  Dat de kunstenaar Erwin de Vries vanwege het onrecht welke hem in 2006 aangedaan was d.m.v. dit ‘Politiek complot’, nu na zovele jaren toch nog tegemoet gekomen wordt d.m.v. deze actie van de Cultuurwethouder mevrouw Gehrels, wordt door velen daarom slechts gezien als ‘een doekje voor het bloeden’.

  Omdat dit vernegerd naakt beeld, mocht het niet worden verwijderd, generaties lang mentaal en/of psychisch heel veel schade zal berokkenen, indien wij de huidige generaties niet alles in het werk stellen, om deze voorgoed uit het zicht van de gemeenschap te verwijderen. In het bijzonder uit het zicht van onze jonge huidige en toekomende generatie. Hun zelfbeeld zal hierdoor ernstig geschaad worden. Wat overigens ook geldt voor het half naakte beeld van Kwakoe in het centrum van Paramaribo in de Republiek Suriname. Welk ‘koloniaal’ beeld in het kader van Emancipatieproces van de Republiek Suriname, momenteel veel schade berokkent aan het zelfbeeld van in het bijzonder de Afrikaanse-Surinamers. Weg er mee!

  Daarom weigeren wij en velen met ons, om op welke wijze dan ook mee te werken aan het Vernegeringsproces d.m.v. het handhaven van dit vernegerd illegaal naakt beeld van Anton de Kom, en nog midden in een Amsterdamse woonwijk.

  MEN HOEFT DE WAARDE VAN EEN SYMBOOL NIET TE DELEN, OM TE KUNNEN INZIEN DAT HET SYMBOOL BETEKENIS HEEFT VOOR EEN ANDER.
  (Caspar Philip Leonard van Woensel)

  https://openaccess.leidenuniv.nl/dspace/bitstream/1887/12415/1/Thesis.pdf.

  Wij van het comité ‘Een Waardig Standbeeld Anton de Kom’ zijn van mening dat het ‘Ontnegeringsproces’ momenteel een noodzaak is. En daarvoor heeft de strijder Cornelis Anton de Kom ook zijn leven voor gegeven. Vandaar dat wij onze strijd voor een ‘waardig'(gekleed) standbeeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein tot het eind zullen voortzetten. En zullen wij derhalve elke actie van overheidswege in dit kader op de voet blijven volgen.

  Rede om u als Cultuur Wethouder hierbij uitdrukkelijk te waarschuwen, om GEEN enkele bijdrage te leveren aan het ‘Vernegeringsproces’ onder supervisie van het Racisme. Omdat met deze acties, het de intentie van dit ‘verderfelijk proces’ is, om op langer termijn de gehele wereld op den duur wederom in Slavernij te dompelen, inclusief u en uw kinderen.

  Ter verduidelijking en/of bevestiging hiervan, doen wij u de volgende site toekomen.

  Vermeldenswaard is, dat de huidige Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost mevrouw Elvira Sweet en haar voltallig stadsdeelbestuur, momenteel politieke gegijzelden zijn t.b.v. dit Vernegeringsproces. Wat ook geldt voor o.a. het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NINSEE), die opvallend ‘gierend’ met breed lachende tanden, bij de onthulling van dit vernederend beeld in 2006 aanwezig waren.

  Vooral ook doordat o.a. deze instituten ten aanzien van dit thema, momenteel als het ware aan handen en voeten gebonden zijn, ten behoeve van het ‘Vernegeringsproces’. En daardoor de gemeenschap t.a.v. het Slavernij Verleden en Reparation ernstig aan het manipuleren zijn.

  Vandaar dat wij u tenslotte in het kader van het Bewustwordingsproces veel wijsheid en begrip willen toewensen. Dit in de hoop dat u en uw staf op den duur de ernst van onze actie ter verwijdering van dit object op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost zult onderschrijven.

  http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=7886780711843120756&hl=nl&fs=true


  Maak melding

 4. In 2003 is het borstbeeld, gemaakt door Erwin de Vries van E.R. Snijders, muzikant en componist van het surinaams volkslied geplaatst in het fort Zeelandia. Tot grote ontzetting van wij als nabestaanden is er in 2007 een seriueze poging tot diefstal gedaan om het koperen hoofd eraf te slopen en om te smelten. Ter bescherming is het hoofd elders ondergebracht. Het ministerie van Cultuur heeft toen beloofd dat het herplaatst en hersteld zou worden maar tot op heden is dit niet gebeurd. In tussen is de achtergbleven sokkel verbrokkeld. de omrastering wordt beetje bij beetje door automobilisten (zonder respect en cultuur besef) eraf gereden.
  Het borstbeeld symbolissert twee grote surinamers. Het mooie werk van Erwin de Vries wordt hiermee teniet gedaan, en ik heb met ontzetting het beschadigde `hoofd` op een foto moeten aanschouwen. Dit moet ook pijnlijk zijn voor Erwin, dat er op deze wijze met zijn kunstwerk wordt omgegaan. Aangezien het ministerie van Cultuur niks van zich laat horen zullen wij als familie, in samenwerking met Erwin, het herstel en terugplaatsing van het borstbeeld in eigen hand nemen.
  Bedankt ministerie van Cultuur voor de wijze waarop er met Surinaamse helden wordt omgegaan.

  Lucia Snijders


  Maak melding

 5. Geachte mevrouw Snijders,

  Beschamend en tevens pijnlijk dit te mogen vernemen.

  Maar als voor het standbeeld van voormalig Premier Alfonsius Henk Arron geen plaats is op het onafhankelijkheidsplein van Suriname, terwijl juist hij de Republiek Suriname in 1975 naar ‘onafhankelijkheid’ leidde, dan zult u enigszins begrijpen hoe laat wij zijn in dit huidig Suriname.

  Maar namens ons Adviesbureau EBU-Akademiya, mogen wij u mededelen, om spoedig schriftelijk contact op te nemen met het Mondrean Fonds, het Prins Bernard Fonds en/of het Unesco, in het kader van ‘Culturele Uitwisseling Buitenland’.

  Deze organisaties hebben fondsen ter beschikking voor dit soort projecten.

  Hopende dat uw succes bij deze actie, de pijn bij velen t.a.v. dit ijnlijk voorval en de schaamte van de Surinaamse Natie mede zal mogen helpen wegnemen.

  Met strijdlustige groeten verblijven wij tenslotte in eer en geweten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.