Suriname bedankt voor betalingsbalanssteun IMF

8

PARAMARIBO, 3 sep – Suriname heeft naar alle waarschijnlijkheid geen behoefte aan betalingsbalanssteun van het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Weliswaar biedt het fonds ruim honderd miljoen dollar aan speciale trekkingsrechten aan. Daar zijn voorwaarden aan verbonden en minister Humphrey Hildenberg van Financiën begint er liever niet aan.

De trekkingsrechten of SDR moeten vroeg of laat terugbetaald worden. Het geld wordt nu aangeboden tegen de achtergrond van de wereldcrisis. “Uiteraard is het niet zo dat we het geld in een kluis krijgen. Het is betalingsbalanssteun, geen geld dat je kan uitgeven aan bijvoorbeeld lonen”, zegt Hildenberg. Wel is het te gebruiken als er niet genoeg vreemd geld beschikbaar is om importen te betalen.

Eer het zover is, moet aan een reeks procedures worden voldaan. “De regering beschikt dus niet ineens over extra geld. Als het niet nodig is, maken we er geen gebruik van”, aldus Hildenberg. Suriname heeft relatief weinig gemerkt van de crisis. Dat is grotendeels te danken aan conservatief financieel beleid. Ook de ontwikkelingshulp van onder meer Nederland, de EU en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank houdt het economisch verkeer danig op gang.

8 REACTIES

 1. No doe! Niet doen! Orah! Naah! No! Oh chin!
  Njet! Nao!
  Blijf van deze leningen af, minister. IMF wil nu in crisistijd investeren en pas op langere termijn plukken. Dit geld heb je niet dringend nodig en zeker niet om goederen te importeren.
  Blijf er vanaf!


  Maak melding

 2. Natuurlijk kan de minister geen gebruik van maken,de reden is duidelijk..

  Er kan niet sjoemeld worden ,het geld staat onder controle dus kan niet weg lekken..


  Maak melding

 3. Dit noemt men echte kermisklanken.
  Maar ja list en bedrog dat kennen wij ondertussen ook al…de bigi boi spelen ondertussen heeft hij maagkramp van de honger.


  Maak melding

 4. Wanneer Bosje wint, mag hij gebruik van maken. Hij en Koeti gaan zeker niet met dat geld sjoemelen. NDP en de dealers die zitten wachten op hun kansen hebben altijd iets tegen de goede voornemens van deze regering.

  Doema koekoes


  Maak melding

 5. leningen van de imf betekend meer economische achteruitgaan voor de derde wereld landen.de invloed van de imf kan fataal zijn voor de ontwikkeling van land en volk.


  Maak melding

 6. DAS
  Lenen bij het IMF heeft een bijsmaak. Het is geen geld dat het IMF heeft laten drukken om de nood ergens te ledigen. Integendeel, je land met al haar grondstoffen dient min of meer als onderpand. Het IMF legt ook al jaren zeer strenge voorwaarden op. Wie in aanmerking wil komen voor een lening, moet beloven in de overheidsuitgaven te snijden, belastingen te verhogen en staatsbedrijven zoveel mogelijk te verkopen. Het IMF is een instrument in handen van het harde kapitalisme. Zo mag Suriname voor een extra 100 miljoen rood gaan staan. Je mag zeggen shoppen in “Winkels van het IMF’. Het IMF betaalt behalve van de mensen die bij het IMF werken geen lonen van anderen, dus zeker niet van ambtenaren in een leningland. Zo moest Hongarije onlangs nog de ambtenarensalarissen bevriezen en korten op uitkeringen om in aanmerking te komen voor een IMF-lening van 25 miljard, de grootste lening tot nu toe. Dat zijn zeker in de huidige crisis geen maatregelen die het goed doen bij de Hongaren. Met de huidige crisis zal het denk ik in geen 50 jaar Hongarije gelukken de lening terug te betalen. Dus als het even kan: liever niet. Een goed advies. Varma R


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.