Multinational betaalt meer voor Surinaamse energie

14

PARAMARIBO, 2 sep – Multinational Iamgold gaat meer betalen voor energieleveringen. Volgens minister Harold Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, is de oude overeenkomst van 2003 opengebroken. Er is een nieuwe overeenkomst waarin twee dollarcent extra zal worden betaald per kilowattuur.

Dat betekent op jaarbasis ruim een miljoen dollar extra aan inkomsten voor de staat. “Vanwege de aangepaste energiesituatie in de wereld was het nodig tot nieuwe afspraken te komen”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Het nieuwe akkoord heeft veel voeten in de aarde gehad. Aanvankelijk was Iamgold niet al te enthousiast. Het oude akkoord was immers maar liefst acht jaar.

Suriname wilde vooral wijziging vanwege de stijgende prijs voor aardolie en brandstof. “Aangezien de overeenkomst niet eenzijdig kan worden opengebroken, zijn wij weer met elkaar om de tafel gaan zitten”, aldus Rusland. Rosebel Gold Mines, de lokale dochtermaatschappij, is zowat de grootste verdiener van de multinational. Voor Suriname des te meer reden aan te dringen.

14 REACTIES

 1. OK, we hebben weer een miljoen erbij; prima!
  Toch zal er handiger moeten worden omgesprongen met het overeenkomen van akkoorden of het tekenen van contracten.

  Een regeertermijn duurt 4 jaar. Zet alle contracten met multinationals ook vast voor 4 jaar. Zo krijgen alle nieuwe regeringen de kans om de akkoorden aan te passen. Dan kan op de dan geldende prijzen van grondstoffen e.d. worden ingespeeld en de energieprijs worden bepaald.

  Er zijn wel twee handtekeningen nodig voor een contract, maar die wordt getekend in het huis van de verkoper, dus die heeft macht.


  Maak melding

 2. Als Rosebel Gold Mines niet efficienter gaat werken of besparingen op de totale kosten doorvoert, zal de winst door de hogere energiekosten dalen. Indirekt draait Suriname dus (ook) op voor de hogere energiekosten.

  Ik snap het contract met Rosebel Gold Mines niet, Normaal gesproken neem je in het contract op dat hogere grondstoffen automatisch worden doorberekend in de prijs, waardoor je niet voor iedere stijging van de grondstoffen weer moet gaan onderhandelelen.

  Rare gasten die Surinaamse leiders. Het lijkt of zij niet kunnen doordenken. “Bai poespoesie ien zakka” zijn ze goed in.


  Maak melding

 3. Dit snap ik niet…rede” Suriname moet nog steeds betalen dat Ik Ben Goud het land kan uitbuiten.
  Aan die twee dollar cent heeft Su. geen moer …men geeft (FRONT) +/- 50 tot 150 miljoen aan energie subsidie aan Ik Ben Goud dan wat moet jij met 1 miljoen….dan yu kon law kaba of niet.

  Zij schamen zich nu dood als hond en daarom kunnen zij nooit met de juiste cijfers naar buiten komen.
  Alles doen deze gasten FRONT in het geheim Land en Volk domhouden.

  Aanvankelijk was Iamgold niet al te enthousiast. Het oude akkoord was immers maar liefst acht jaar.(dan pakken zij maar in)In velelanden hebben deze gasten geen poot aan de grond kunnen krijgen maar in DOMBO SU wel….dank je wel FRONT.


  Maak melding

 4. Vraag is, mag de stijging wel hoger zijn dan 2 dollarcent per KWH?
  De goudprijs wordt alleen per gram berekend bij verkoop van oude gebruikte sieraden.
  Deze methode wordt al vele jaren toegepast,
  In 1 kilo zit 1000 gram.
  Voor welke prijs verkoopt Imgold goud op de internationale markt?
  In 1 Troy ounce zit 31.14 gram, deze Troy ounce wordt internationaal als goudprijs standaard gezien.
  Een Troy-Ounce goud (puur)kost nu ong..$960 dollar.
  Goudprijs: 2001 was het 250 $-Troy/ounce
  Prijs in 2005=425 $ perT/O, medio 2009=960$ per T/O, dus goudprijsstijging tussen 2005 en medio 2009 ong.130 procent procent.
  Nu wat over de olie prijzen
  1999 een piek op 37,22 dollar per vat,
  2005een piek op 77,05 dollar per vat
  medio-2009 top op 145,16 dollar per vat. Conclusie: tussen 2005 en medio 2009 is de stijging ong. 100 %
  Eindconclusie: er is een hogere stijging van de goudprijs over de afgelopen 5 jaren.
  De oude overeenkomst van 2003 wordt opengebroken. Er is een nieuwe overeenkomst waarin twee dollarcent extra zal worden betaald per kilowattuur. Aanvankelijk was Iamgold niet al te enthousiast. Het oude akkoord was immers maar liefst voor acht jaar. Trek Uw conclusies en houdt ook rekening met dit:
  Als u de benzineprijzen nu al hoog vindt, houdt u zich dan maar vast. Binnen tien jaar betaalt u misschien wel het dubbele, of zelfs het drievoudige van wat je nu bij de pomp betaalt. Varma R


  Maak melding

 5. waarom laten ze rusland onderhandelen heeft suriname geen know how om te onderhandelen.
  Suriname is toch een onafhankelijk land waarvoor heb je hulp van rusland nodig?
  En tegenwoordig heb je ook witte russen en zwarte russen maar vallen onder de noemer rusland.


  Maak melding

 6. Het gaat goed het gaat goed met domheid in het land.
  Ik weet nu niet waarom men niet gaat staken of is staken alleen, om anderen met wortel en tak te vernietigen die ook tot de Su. gemeenschap behoren.
  Ik zeg wacht niet tot 2010 deze mannen zetten contracten vast voor 20 tot 50 jaren…DAAROM STAAK ZE WEG.!!!!!!!!!!!LEG HET LAND PLAT.


  Maak melding

 7. 1 dollarcent extra voor energie voor Iamgold
  hoeveel dollarcent extra betaald de gem. man aan de buschauffeur en die weer extra aan de pomp????
  Iamgold wordt in de watten gelegd en lacht en sur volk pinaart.
  Weg met Front, Des for Pres


  Maak melding

 8. In 2016 is de prijs per barrel 290 dollar, als de Varma-bewering een beetje klopt.
  Het voor acht jaar getekend kontrakt uit 2003 wordt in 2009 opengebroken, zodat wij tot 2011 (dus gedurende 2jaar) een IAMGOLD overeenkomst hebben die SME 2 dollarcent extra zal opleveren, dat volgens de minister een miljoen dollar waard is.

  Als we de Varma-bewering volgen is de prijs van een Troy/ounce GOLD in acht jaar tijd van 250 naar 960 dollar gestegen (270%).

  Minister Rusland is blij met een miljoen dollar terwijl hij de afgelopen jaren 8 miljoen aan zijn neus heeft zien voorbij gaan.
  Het wordt tijd dat in SME politiek als een serieus vak wordt beschouwd en niet als roeping of hobby/vrije tijdsbesteding.
  Niet iedereen is geschikt voor politiek leiderschap, hoe hoog je ook afgestudeerd bent. En je bent zeker niet geschikt voor het ministerschap als je je met een miljoen het bos laat insturen.
  Op elk ministerie zijn terzake doende adviseurs nodig. Ambtenaren die de minister ondersteunen en behoeden voor grove fouten.
  En deze minister is als een kind zo blij, met zijn grove fout.

  Bedankt voor het mogen gebruiken van de V-bewering.


  Maak melding

 9. In heel wat landen wil men niks en ook niks van IK BEN GOUD weten maar in Su….aiboi aiboi…jullie zijn zo lief voor de buitenlander dat jij je eigen mensen met wortel en tak aan het vernietigen zijn.

  IK DENK DAT DOMHEID EEN VLOEK MOET ZIJN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.