IDB-miljoentjes voor Suriname zijn wel besteed

13

PARAMARIBO, 2 sep – De honderden miljoenen dollars aan leningen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, zijn welbesteed aan Suriname. Dit zegt IDB-president Luis Alberto Moreno. De aanvankelijk voorzichtige houding van de bank is dan ook omgeslagen. Er is alle ruimte voor meer en grotere projecten.

Suriname is het alleszins waard. Niet alleen het besteden gaat vlot en vooral efficiënt. Ook het terugbetalen mag er wezen. “We zien een efficiënt gebruik van het geld. Daarom komt er meer ruimte voor meer projecten”, zegt Moreno. Door de jaren heen is ruim vijfhonderd miljoen dollar beschikbaar gesteld. Projecten kwamen vooral de sociale sector en de dienstverlening van de overheid ten goede.

De komende jaren mag de overheid op meer steun rekenen. “Maar ook de private sector krijgt meer perspectief. We leggen steeds betere contacten, omdat ondernemerschap nu eenmaal ontwikkeling stuwt”, aldus Moreno. De eerste lening aan een particulier bedrijf is inmiddels al verstrekt. De Kerstengroep kreeg ruim tien miljoen dollar voor het opzetten van een groot toeristisch oord te Berg en Dal.

13 REACTIES

 1. Ik begin heel langzaam te begrijpen wat bedoeld wordt met “dienstverlening aan de overheid”. Zeker in een graaicultuur als in Suriname. Meneer Moreno met zijn huiswerk maar eens een keer overdoen.


  Maak melding

 2. Miljoentjes?
  Meneer Moreno zou meloenen bedoelen in plaats van miljoenen. Die meloenen op de kar aan de Kwattaweg heb ik wel gezien, maar die miljoentjes van Moreno zijn nergens in SME te bespeuren.
  Alleen die 10 van Kersten zijn gesignaleerd in een Berg en een Dal, maar de rest is onvindbaar. Daar zijn onze leiders zeer goed in: “kibrie tiekie!”


  Maak melding

 3. Goed onderhouden toeristenoord lijkt me een goed idee. ook overige infrastruct tav toeristen goed onderhouden bv de wegen die ernaartoe leiden. het is wel zo dat als praticulieren leningen krijgen ze dat aan staat of IDB zelf moeten betalen.


  Maak melding

 4. Blaka bakra,

  Waarom wordt de voorman van de IDB niet geloofd. Je denkt toch zeker niet dat de bank zou oestaan dat de lening in zakken belanden van ongure lieden. Wees een keer positief, jij bent altijd zo negatief. Kappe!!


  Maak melding

 5. blaka bakra wacht zo te zien op bouterse en zijn 40 rovers….. In de wereld van blaka bakra is iedereen tegen suriname, alleen bouta aka de despoot is goed genoeg voor hem hahah..


  Maak melding

 6. Ding man dizie na sweet story…want de bevolking ziet geen moer of zij wij met zijn allen ziende blind geworden.

  Projecten kwamen vooral de sociale sector en de dienstverlening van de overheid ten goede….if ano Glis dan na Fiso…..daarom altijd leuk droom verhalen but nothing do’ing…aboi aboi draai idi tori di.


  Maak melding

 7. Ik denk niet dat kersten het voornamelijk moet hebben van Suri’s die naar Berg en Dal op vakantie gaan, daar een dag of drie” blijven en achter die witi Visi’s aanlopen. Misschien denkt Witi Visi dat het een koppensneller is. De groeimarkt moet vooral komen van de Westerse toeristen. Een safari achtige opzet met een dagje gouddelven kan ook wel leuk zijn. Suri’s zien een krokodil liever op hun bord dan in het wild. Wat voor folklore moet je voor de verwende Westerse toerist voor ogen hebben. De badende Hindoestaan, het achterwerk van tante Trees of de dronken Braziliaan. Het wordt nog spannend daar in Suriname. –Varma R


  Maak melding

 8. Een grover vorm van zoete broodjes bakken is nauwelijks denkbaar. Reken maar de verkiezingen zijn nabij. You cannot learn old horses new trics so ………


  Maak melding

 9. Wat een stel domme achterbakse reacties.

  -1- IDB controleert altijd goed of het geld ook aan het doel besteed is.
  -2- Na dat het geld besteed was zijn de bijbehorende afbetalingen ook steeds netjes terug betaald.

  Het kan dus niet anders dat de gelden goed besteed zijn en dat door de besteding voldoende geld de staatskas ingestroomd is om de afbetalingen te kunnen doen. Goed ondernemerschap dus.

  Laten we hopen dat dit na 2010 nog steeds zo is. Dat we niet weer opgescheept worden met een stel potverterende graaiers die het land bankroet achterlaten en zelf op onverklaarbare wijze stinkend rijk geworden zijn terwijl het volk met een lege schatkist zit.

  Het is een hele grote pluim op het bestuur van de laatste jaren. Het betekent dat we op de goede weg zijn naar nog meer welvaart en welzijn. Het einde van de tijd waarin we leefden van de dozen uit NL en toiletpapier per halve rol kochten.


  Maak melding

 10. @ nummer 10 volkomen met jou eens.
  @ nummer 9 over broodtjes geproken jij word iedere dag verwend met broodtjes-aap van desi bouterse de grootste clown van suriname.


  Maak melding

 11. Helemaal eens Neus, ik vergeet die bouta tijd nooit meer….Brood zonder boter,drankjes kocht je in een plastic zakje, cassave i.p.v. patat en sigaretten per stuk.”Goed bestuur met een paar rotte appels”! Tja, POLITIEK !

  Hillywood*


  Maak melding

 12. Ik lees hier dat sommige tegenstanders van deze regering hoop beginnen te krijgen , dat het waarschijnlijk goed zal gaan met Suriname . Dat is alvast een goed teken . President Bouterse had aangekondigd dat hij geoefend had eer hij deze functie had aanvaard . Vandaar dat hij een paar knappe-koppen rondom zijn persoon heeft verzameld , om het economische-beleid gestalten te geven. Zo’n belangrijk persoon is de Govenor van de Centralebank van Suriname . Zelf vriend en vijand van deze regering geven toe dat de man een uitstekende job tot nu toe heeft gedaan. Ik zou zeggen ; bijft niet teveel in het verleden hangen , want ook de president heeft lessen uit het verleden getrokken . De IDB en Venezuela zijn concrete zaken die Suriname voorlopig helpt om versneld vooruit te komen . Verder komt dit jaar nog veel meer significante bilaterale samenwerking verbanden , die Suriname verneld naar grote hoogten zullen Stuwen. Trouwens de wet heeft de Govenor veel meer bevoegheden gegeven , om nog meer onafhanklijk van de regering te kunnen opereren . Daardoor geniet het financieel-beleid veel meer waardering en vertrouwen van investeerders en buitenlandse financiele instellingen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.