Suriname stelt eigen belang boven dat van regio

10

PARAMARIBO, 1 sep – Suriname stelt het eigen belang boven dat van de regio. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie vindt het dan ook niet minder dan logisch dat meel geïmporteerd wordt buiten de Caricom. De economische belangen zijn veel te groot.

Meel van buiten de regio is veel goedkoper. Dus wordt het tegen een nultarief ingevoerd. Uiteraard strookt dit niet met afspraken binnen de gemeenschappelijke markt, CSME. Dat wordt ook wel erkend. “In principe handelen we tegen de regels van de CSME”, zegt Marica tegenover de Times of Suriname. Maar het Surinaamse belang heeft nu eenmaal de voorkeur.

Bovendien spelen niet alleen de kosten. Bakkers en consumenten zijn niet bepaald tevreden over de kwaliteit van het meel uit met name Trinidad. “Het is niet zo dat we een overtreding begaan om het overtreden. Het gaat om de voedselveiligheid en kwalitatief betaalbaar brood”, aldus Marica. Aan de andere kant is er wel het besef dat vroeg of laat de afspraken moeten worden nageleefd.

10 REACTIES

 1. Wat een arrogantie: Surinamen heeft er een handje van om afspraken te maken en ze vervolgens niet na te leven. De nonchalante houding van Marica spreekt boekdelen. Zo wil men zich ook niet houden aan de Toescheidingsovereenkomst want het zou geen rechtskracht hebben. Wat een basale flauwekul.


  Maak melding

 2. Als je je gebonden voelt door de regels van CSME dan lap je ze even aan je laars. Land en volk eerst en dan het gezond verstand. Uitleg volgt later. Oeps!


  Maak melding

 3. China (Dalian) heeft een voorstel gedaan om een meelfabriek nabij Groot Paramaribo neer te zetten. Als de fabriek er is, komt de rest vanzelf wel. Dan kunnen we meel maken voor eksi koekoe, voor roti, voor brood en voor pap voor de baby’s.
  Gaat u svp met ze praten, meneer de minister.
  Of bent u er zo een die alles wil “late hale”


  Maak melding

 4. deze mevrouw heeft geen kaas gegeten van dit soort issues. Handel en industrie is niet voor een bepaalde groep weggelegd.

  Minister van feesten en beesten wel misschien wel.


  Maak melding

 5. Jammer dat Suriname dit soort woorden niet gebruikt tegen de buitenlandse multinationals die alle GEMEENSCHAPPELIJKE bezittingen van Suriname aan het leegroven zijn. Goud, bauxiet, hardhout etc.

  Maar ja, “niks aan te doen,” he…
  Of DURFT men gewoon niks te doen?
  Waarom durft men niks te doen?


  Maak melding

 6. Surinamers zijn gewoon aan hun brood en die moet gebakt worden uit meel die van uit het buitenland komt.Je kunt ook gewoon brood uit cassave en mais bakken dat heeft men in Nigeria bewezen.De Surinaamse standpunt kan ik begrijpen je wil niet voor slecht meel betalen die duurder is dan buiten de gemeenschap.Je kunt ook de vraag stellen waarom reageert Suriname op dit manier?Zou het niet beter zijn, dat zij er niet in waren wat hebben ze voor voordelen? De meeste Surinamers gaan als ze willen studeren naar Nederland.Er bestaan veel meer culturele en sociale banden met Nederland en de Caribische gebied.Het land is nog niet rijp genoeg voor de ijzen die een gemeenschap stelt.Was het niet Trinidad die in Surinaamse viswaters wilden vissen?Het gaat in deze gemeenschap meer om eigenbelang en niets meer.


  Maak melding

 7. Het moet toch mogelijk zijn om binnen de CSME klachten te laten horen over de geleverde producten en desnoods aan te dringen op herziening van de prijs- en kwaliteitsafspraken die er liggen?

  Eenzijdig de afspraken schenden zou Suriname in de toekomst nog eens lelijk kunnen opbreken. Het land is in veel opzichten aangewezen op hulp en ondersteuning uit de regio.
  Deelname aan internationale samenwerkingsverbanden betekent niet alleen profiteren van de lusten, maar ook constructief bijdragen aan het wegwerken (en gezamenlijk dragen) van de lasten. Dit vraagt om diplomatieke oplossingen.

  Met deze actie geeft de overheid ook een slecht voorbeeld, namelijk dat het geoorloofd is tegen de regels te handelen als dat (financieel) voordeel oplevert.


  Maak melding

 8. Ik snap hier niks meer van! Suriname maakt toch ook zelf meel (DE MOLEN) of is onze minister dat ook vergeten!!De Minister van HI kon maar beter minister van handel heten, want de industrie support hij niet!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.