30 jaar geleden verscheen mokro

35

PARAMARIBO – Dertig jaar geleden, op 31 augustus 1979, verscheen de eerste editie van het arbeidersblad Mokro onder hoofdredactie van oprichter Bram Behr, een van de slachtoffers van de decembermoorden. Het blad was communistisch geïnspireerd, op barokke wijze geïllustreerd en het legde zich haast volledig toe op de noden en strijd van de arbeiders, vakbonden, kleine landbouwers en andere achtergestelde groepen. Armoedebestrijding en politieke vrijheid waren centrale leuzen. Ook brak het blad een lans voor meer nationale zeggenschap over de natuurlijke hulpbronnen, voor wat zij noemde ‘anti-imperialisme’.

Toen de onderofficieren van Bomika om een vakbond en betere arbeidsvoorwaarden knokten koos Mokro hun zijde en kwam zelfs met een speciale editie ‘Verzet’ uit. Echter, na de staatsgreep van 25 februari 1980 nam Mokro afstand van de militaire machthebbers. ‘Revolutie is een daad van het volk, het is geen putsch’ vond het blad. Mokro werd een weekblad en maakte een enorme groei in oplage door en werd een van de meest populaire anti-dictatoriale bladen. Het weekblad legde zich nu met name toe op het aanklagen van het geweld van de militairen tegen de bevolking. Soldaten die werden mishandeld, persbreidel, stakingen die met geweld werden tegemoet getreden enzovoorts.

Bram Behr groeide uit tot een van de vooraanstaande critici van de dictatuur. Hij schreef de bestseller ‘Terreur op uitkijk’ – meer dan 10.000 exemplaren – waarin hij de moord op klein landbouwer Deta Mahesh ontmaskerde als daad van de Militaire Politie van ondercommandant Marcel Zeeuw. Hoewel daders werden veroordeeld, bleken ze vrij rond te lopen in het Fort Zeelandia toen Bram Behr op 7 april 1982 werd gearresteerd en zijn drukpers in beslag werd genomen. In het beruchte ‘Devil’ in Fort Zeelandia werd Bram Behr toen al met de dood bedreigd door de beruchte Marcel Zeeuw.

Het was ook Zeeuw die in de nacht van 7 op 8 december 1982 op de deuren in de straat van Bram Behr aanklopte op zoek naar de journalist, voor diens laatste reis naar Fort Zeelandia. Evenals alle onafhankelijke en niet-militaire media werd Mokro op 8 december 1982 door de toenmalige bevelhebber Bouterse verboden. Mokro verscheen, voordat het ophield te bestaan, daarna vele jaren in Nederland als Mokro-Dekati en later als onafhankelijk maandblad Mokro. Edities van het blad werden illegaal Suriname binnengesmokkeld.

In een reactie op 31 augustus 1979 zei oud-Mokro redacteur en strijdmakker van Bram Behr, Theo Para: “Wie Mokro zegt, zegt Bram Behr, de oprechtheid, de moed en doorzetting, dat waren de kwaliteiten die dat actiejournalistiek weekblad tot een van de belangrijkste spreekbuizen van de kleine man en vrouw in de donkerste momenten van het bestaan van de republiek, hebben gemaakt. Op het cruciale moment in 1982 was Mokro een anti-imperialistische stem voor vrije verkiezingen, voor politieke vrijheiden en sociale rechtvaardigheid. Dat de oprichter een held was moge ook blijken uit het feit dat hij zelfs in zijn laatste ogenblikken, naar ooggetuigenis van Roy Horb, het moordenaarstribunaal onder voorzitterschap van Bouterse, heeft aangeklaagd voor fascisme en moord.”

35 REACTIES

 1. ik vind dit een heel interesant bericht zo kan je zien dat bouterse en zijn bloedgroep alleen om macht ging, ze dulden geen enkele kritiek deze zelfde man met de zelfde streken wil nu president van suriname worden god behoede suriname.


  Maak melding

 2. Een revolutie kent geen vrienden evenmin een democratie.Je kunt winnen en verliezen.De zeer nabije toekomst zal ons duidelijk maken-als zowel de voor-en-de-tegenstanders van de militairen en de democratitische regering- toen,op moedige wijze hun leven bewust gegeven hebben.”Suriname is één-en-al barok”.


  Maak melding

 3. En Mocro’s zijn die kakkerlakken, je weet wel Marokkanen en helaas gaan ze tegenwoordig vaak op en neer naar Suriname. Ze willen weer een deel van de aarde verzieken.

  Zelfs die Ali B wil een perceel en huis in Suriname hebben, laat ie lekker een huis tussen de kamelen en schapen bouwen in Marokko.


  Maak melding

 4. @ nummer 3 hoe zit het met bouterse die heeft alle rechten van het surinaamse volk vertrapt betekend dat deze regering de zelfde sanctie mag toepassen ?? @ nummer 2 als je geen vrienden van elkaar bent of niet eens ben met elkaar geeft jou het recht niet om mensen op deze barbaarse manier af te slachten. als er één iemand is alle perken te buiten is gegaan dan is dat bouterse wel.


  Maak melding

 5. Sakasaka DU,
  In jou blinde haat weet jij niet eens meer de pedalen van het stuur of zadel te onderscheiden. K zou zeggen blijf maar in het luchtledige doorfietsen. Mei 2010 is nabij, jo looser jo!


  Maak melding

 6. @ nummer 6
  houd je rustig niet zo boos reageren ik stel jou een heel simpele vraag mi boi en jij reageerd alsof jij door mampira word gestoken , jij vind dat mokro de perken te buiten ging dus mijn vraag aan jou is moest bram daarom dood? dan verwacht ik een antwoord van jou, pinto de misdaden van bouterse zijn niet te verdedigen waneer geeft jij bouterse de rode kaart mi boi jij en de rest van de aanhang maken je zelf ontsterfelijk belachelijk echt waar. je doet mij denken aan de absurdistische optreden van de iraakse minister van informatie Mohhamed said al-sahaf die maakte zich ontsterfelijk door te melden dat er geen Amerikanen in bagdad waren tijdens de oorlog terwijl de Blackhawk- helikopters over zijn hoofd vlogen,dat zelfde doe jij pinto jij wil misdaden verdedigen die je niet kan verdedigen.


  Maak melding

 7. Mokro zette zich in voor het volk en de revo deed in het begin ook de belofte zich in te zetten voor het volk. Al snel bleek dat de revo vooral ingezet werd voor het eigenbelang van de heersers, dat zij inkompetente torie mang waren uit op persoonlijke verheerlijking, persoonlijke rijkdom, bachanalen en orchies, en machtsmisbruik.
  Mokro keerde zich dan ook terecht af van deze oplichters, torie mang en facisten.


  Maak melding

 8. bouterse heeft niemand en ook geen opdracht gegeven om de terroristen te vermoorden.dit is puur militaire reactie op verdachten dat toen flink wilde doen in de tijd van een militaire staat zonder een geldige grondwet ook nog.

  sommohardjo met zijn crew kunnen dit ook bevestigen.

  nog wat beste mensen de voorzitter venetiaan van de nps heeft nog steeds niet gereageerd op de vraag somo.
  naar`t schijn heeft de domme somo de intellect voorzitter van de nps in een worg greep.


  Maak melding

 9. jou reaktie verbaast mij ook niet mi boi,jij bent ziende blind. het gaat hier om een journalist die zijn werk deed en omdat hij terecht kritiek had op de machtsdronken bouterse en zijn militairen bende moest hij dood ieder mens met een beetje gevoel in zijn donder moet dit afkeuren jij hebt geen gevoel mie boi normen en waarden zijn bij jullie ver te zoeken, bouterse zijn hele geschiedenis laat zien dat deze tiran moordenaar niet tegen kritiek kan en dat geld stuk voor stuk ook voor zijn aanhangers die op nummer 9 probeerd met alle omwegen en bochten goed te praten wat massamoordenaar bouterse heeft misdaan in suriname schande mi boi je moet jou schamen niet alleen jij maar iedereen die de misdaden van bouterse willen romantiseren en bagatalliseren zijn in mijn ogen een GROTE schande voor suriname.


  Maak melding

 10. Als ik dit alles lees kan ik mijn gedachten door emoties moeilijk onder woorden brengen . Toch wil ik het blad Kofu(1972 ?) ,dat door Bram op Moengo werd uitgegeven onder u aandacht brengen.Ook in dat blad nam hij op voor de gewone man en veroordeelde hij de uitspattingen van de gevestigde orde.Bram is eigenlijk nooit veranderd:toen hij was VWO-diploma had,was hij bewust niet naar Nederland vertrokken om verder te studeren,doch gelijk aan zijn passie overgegeven ,namelijk het opkomen voor de zwakkeren in de maatschappij.Zo heb ik hem gekend en zo zal ik hem blijven herinneren.


  Maak melding

 11. @ nummer 10 span je maar lekker in voor een stelletje moordenaars landverraders en facisten die jou land en jou bevolking hebben misbruikt onderdrukt en vernederd en beroofd van hun ontschuld je kan een mooi voorbeeld aan spanje hoe hij ze daar zich hebben ontdaan van de facisten en nu een voorbeeldige democratie zijn, waneer jij zelf ten prooi bent gevallen van deze moordenaars bende dan zal jij hopelijk anders kletsen het is een kwestie van tijd mi boi pinto


  Maak melding

 12. Zonder de intentie te hebben om die 8 decemberkwestie goed te praten is er in dit land stelselmatig gemoord. Om dat onderscheid te kunnen maken zouden jullie eerst die balken uit jullie gezichtsvelden moeten verwijderen. Actie = altijd reactie. Er zijn gevolgen, maar ook oorzaken.


  Maak melding

 13. het spijt mij zeer dat bepaalde personen op dit net niet het verschil willen of weigert het verschil tussen een militaire staat en een burger regering te begrijpen.de sentimentele uitspraken moeten deze gewoon achterwege laten.en het gezond verstand prevaleren boven de stommiteit.

  zou je niet het zelfde gedaan hebben of zou je deze met groot bazuin binnen halen.


  Maak melding

 14. Ik heb alle respect voor de journalistieke kwaliteiten van Bram Behr en Theo Para in hun hoedanigheid van redacteuren van Mokro en ik heb ook lof voor het feit dat zij opkwamen voor persvrijheid, vrije meningsuiting,politieke vrijheid en democratie ten tijde van de militaire dictatuur in Suriname. Dat Mokro een communstisch geinspireerd blad was en dat Bram Behr uitgesproken communistische opvattingen en idealen had, is genoegzaam bekend. Het communisme, dat sedert de ineenstorting van de Sovjet Unie wereldwijd ter ziele is gegaan, was een anti-democratisch en dictatoriaal politiek systeem. Hoe paradoxaal was dus de strijd van Bram Behr als voorvechter voor politieke vrijheid en democratie ( en in mindere mate Theo Para) tegen de achtergrond van de communistische ideologie van Bram Behr en Theo Para. Want laten we eerlijk wezen: Als de communistische politieke beweging waarvan Bram Behr lid was, via democratische weg regeermacht had verkegen in Suriname, dan zou die politieke beweging toch zeker een communistische staat in Suriname vestigen? Met Mokro als officieel regeringsblad. Dat Bram Behr op 8 december 1982 is doodgeschoten door de militaire machthebbers mag nadrukkelijk worden aangemerkt als een daad van barbarisme, staatsterreur en schending van de mensenrechten, is een bewijs dat welke dictatuur dan ook(militair, communistisch, fascistisch of religieus)op geen enkele wijze is goed te praten. Zelfs als een dictatuur via vrije en democratische verkiezingen aan de macht komt. Ik verwijs hierbij naar een acuteel bewijs in de praktijk: de linkse bolivariaanse revolutie van de democratisch gekozen president Hugo Chavez van Venezuela.


  Maak melding

 15. @ nummer 19 en 20
  als jullie zo goed kunnen aangeven hoe barbaars een militaire dictatuur kan zijn dan moet je toch een ezel zijn om terug te willen gaan naar die tijd waar alle rechten en onze grondwet met militaire laarzen werd vertrapt en stereker nog jullie maken propaganda voor een brutale moordenaar als bouterse, die andere ezels op nummer 19 heeft over stelselmatig moorden noem man en paard en zeg weer geen domme dingens die jij zitten in jou hangmat uit jou grote duim zuig, bouterse heeft altijd onschuldige en ongewapende mensen vermoord zo laf is deze beest , die andere koe op nummer 13 jij bent ook zou dom als de rest er zijn genoeg beelden te vinden op het internet hoe bouterse zijn bedreiging richting daal uit met zijn maatje bischop uit graneda weet je nog hoe die daal zou betalen bouterse is een laffe beest die zich verschuild in het binnenland .


  Maak melding

 16. Wanhopige DU,
  Probeer die opkomende massa’s maar eens te overtuigen van jou van elke grond ontbloot gelijk.

  Alle prominente jongeren willen tot die door jou gewraakte politieke entiteit behoren.
  Ik zat gisterenavond ook in de Tor te vergaderen met een paar gasten, die vonden dat er relatief veel Hollanders in het hotel vertoefden, maar dat aan die situatie abrupt een einde zou komen wanneer een Bouterse de scepter zou zwaaien in dit land.

  Waar dat op sloeg mag Joost weten. Paniekvoetbal alom?


  Maak melding

 17. In weerwil van allerlei Mokro-achtige inspanningen is de toestand van de werkende Surinaamse mens anno 2009 nog nooit zo miserabel geweest. Velen willen wel, maar worden gekweld door bittere armoede.


  Maak melding

 18. @ pinto, prei yu poku dan yu dansi mi boi.
  Een ezel stoot niet voor de tweede keer aan de zelfde steen, en een gewaarschuwd man teld voor twee.jij noemd het paniek-voetbal maar verkomen is beter dan genezen gezien de geschiedenis van bouterse. ik kan mij de bedreigingen richting de hollanders nog goed herinneren pinto mss heb jij last van geheugenverlies ik niet. ik vraag mij af in wat voor wereld leefd want het enige wat ik van jou leest is leugen en bedrog je komt bij mij over als een grote mislukkeling en daarom gun je anderen het licht niet in de ogen .


  Maak melding

 19. pinto,

  waar laat jij je door tegenhouden.
  Laat zien dat voor degenen die willen altijd een weg is.

  DDB zal het op persoonlijke gronden niet halen, die mofina’s vreten zijn brood en dansen op zijn muziek, maar weten dat ook hen weer het gevaar van dictatuur boven het hoofd hangt.

  Kijk maar hoe hij heeft beslist dat hij de enige in de ndp is die presidentskandidaat is. Niks overleg, niks besluit van de structuren, de man is aan zet, de man is voorzitter en de man bepaalt alleen, alleen ik wordt het.
  Daarvoor was het credo, maar een termijn, dan mag de jeugd. Dus mensen, dom volk van suriname, verjonging geldt voor de hele wereld, ook voor Suriname, MMMMMAAAAARRRR nadat ik president ben geweest.

  Op OCER mag hij alles roepen, al wil hij kandidaat worden om god te vervangen. Ocer is een gepasseerd station, misschien wel de grootste, maar zolang hij leeft in de ndp altijd de verliezende partij. Want zij gaan nooit over regeermacht beschikken, 1996 komt nooit meer terug…..

  Opa RURU is de beste keus gebleken.

  a tan so,

  no ati bron,

  reality in mariusrust


  Maak melding

 20. reality in mariusrust

  mariusrust

  YU DATI YU NA BEERPI..wat loop jij te lullen heb jij een of anderen yorkasupu gedrag(doordat yu maag span).
  ik zeg 100 i’ja.


  Maak melding

 21. Yeah, your kids and mine pal! The whole thing is a sham, an under-the-table additional bailout for the car companies. But if Congress authorized it, it must be okay!My advice: hammer them on the price of the car. They know as well as you that there are a jillion cars waiting in open storage, undeliverable due to low demand. THEN spring the clunker on th02r[.q=198m51,e,blog][/rq]


  Maak melding

 22. That’s some amount of research gone into it. In fact if you hadn’t referred to ‘pre-Jurassic’ I would have thought you are referring to the Muthaliks of India considering what we get to hear and see these days, you never know!


  Maak melding

 23. April 20, 2011 I hate to hear what happened to that woman but the world is a dangerous place. The best advice I would give anyone is check out the person you are meeting. Most counties have their databases online now, plus you can search for that person as a registered sex offender in your state. But I would not just do that when meeting someone online I would do that no matter where I met the individual. Match.com is pretty expensive so that is not a bad idea to have that information readily available.


  Maak melding

 24. I’m lucky to have a good group of “school mum” friends and know a lot of people know I have been going there for three years but it was very hard to get to know people. I enjoy the school run now as it’s a chance for a catch-up and a gossip but didn’t used to enjoy it so much when I didn’t know anyone.One downside of knowing people quite well is getting caught up in the playground politics, and man, there is a lot of them.Mrs M recently posted..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.