Surinaamse ex-militairen weigeren boswachtersbaan

28

PARAMARIBO, 28 aug – Oud-militairen uit de jaren tachtig willen geen baan als boswachter. Slechts twintig procent van de geselecteerde veteranen is verschenen voor de administratieve afhandeling. Volgens woordvoerder Stanley Fernand voelen de heren zich gediscrimineerd.

Voormalige leden van rebellenorganisatie Jungle Commando zouden beter zijn bejegend. Het merendeel is nu veiligheidsagent. “De oud-leden van het Jungle Commando hadden geen diploma’s nodig om in aanmerking te komen voor een baan”, zegt Fernand tegenover de Times of Suriname. De oud-militairen moeten aantonen welke opleiding ze hebben gevolgd.

Volgens de overheid is dit nodig voor inzicht in het opleidingsniveau. De heren zullen maandenlang worden getraind in bosbouwkundige vaardigheden. Om succes te garanderen is een voorselectie gehouden. Volgens Fernand heeft dit kwaad bloed gezet. Bij de voormalige rebellen was geen sprake van een voorselectie. De oud-militairen ervaren dit als discriminatie.

28 REACTIES

 1. Dit is je reinste “meten met verschillende maten.”

  Terroristen, die met ondersteuning van die zogenaamde bevrijdingsraad op hen geschoten hebben zijn sinds jaar en dag ambtenaar. Daar waren schrijven, lezen en of tellen geen issue.

  Gelijke monniken, gelijke kappen.


  Maak melding

 2. Jungle commando kunnen beter een bureau in het bos neerzetten en een hangmat deze gasten horen in het bos thuis.

  Ze willen op ministeries werken ex-militairen hahaaha


  Maak melding

 3. Het is bekend dat een bepaalde groep alle voorkeurs behandelingen krijgen van de Surinaamse staat. Ze krijgen alles gratis hoeven ook bijna geen opleiding te hebben waar anderen jarenlange studies voor moeten volgen voor bepaalde funkties. Dat is heel normaal.


  Maak melding

 4. Wat is dit weer voor getetter?
  OK! Je geeft ten eerste eenieder een gelijke behandeling. Ex commando of ex militair zijn, moet geen enkel voordeel geven.
  Maar om boswachter te worden heb je enige opleiding nodig. Je moet leren schrijven, rekenen, begrijpelijke verslagen maken en weten wat er in het bos zoal rond loopt, kruipt of hangt. Goed; de exmilitairen kunnen schrijven en rekenen maar weten niet wat er verder in het bos gebeurt. Terwijl de excommando’s alles van het bos weten maar die kunnen niet schrijven dus geen verslagen maken.
  Dat de ex militairen stennis maken is begrijpelijk. Maar dat doen ze meer omdat het bos te ver weg is van de discotheken en feesten in Paramaribo. Niet omdat de ex commando’s beter gewaardeerd worden.

  Hoe los je dit op?
  Maak de ex commando’s boswachter in het bos en maak de ex militairen veiligheidsagent in Paramaribo. Dan weet je dat je iedereen op de goede plek hebt.


  Maak melding

 5. dit is echt nieuws voor mij, als je uit het binnenland van suriname komt kan je niet lezen en schrijven wat een hoogmoed . een andere heeft het over gelijke monniken gelijke kappen alleen als het jou uitkomt zeker? laten wij niet vergeten dat een vrij grote deel van het leger van bouterse zich schuldig hebben gemaakt aan grove mensenrechten schending en het onderdrukken van het surinaamse volk. voor mij is er een duidelijk verschil tussen vechten tegen een brutale militaire regime of het onderdrukken vernederen en vermoorden van jou eigen bevolking of landgenoten.


  Maak melding

 6. Idd,Pagaal,ik noem het beestje bij de naam,de Bosnegers krijgen een voorkeurs behandeling,bij telesur lopen een paar rond,die niet eens weten waarvoor ze daar werken,ze kunnen amper lezen en schrijven,dit is een doorn in het oog van de geschoolde werkers/sters.Ook in de politiedienst heb je ze ,een boslandcreoolse agent die liep zijn zg rondje ,ik liep pal achter hem ,die smeerlap,schraapte zijn keel en spugde zo een klonter gewoon zonder blikken of blozen,toen ik opmerkte:agent dat doe je toch niet als dienstverlener,zei die mongool,if a no fiet joe,go piek ing,ik zei toen, ja ik neem je niet kwalijk hoor je uitspraak getuigd dat je absoluut niet geschikt bent voor dit beroep,zei hij tegen me waka doro foes mie arresteer joe,ik lachte en antwoordde doe maar,ben wel benieuwd op wat voor gronden,die mongool liep gewoon door,later dacht ik jeetje hij verstaat geen Nederlands,vandaar dat hij in het Surinaams praatte,hahahahahhaha,wat voor mongolen neemt gattelikker van Brunswijk,Santokie toch in dienst.
  Maar tja komt er van als slappie-Vene een pact sluit met de duivel.


  Maak melding

 7. Die heren willen gewoon een zeven-even baan..

  Maandelijks geld vangen en verder geen gedoe..

  Typisch binnenland manieren..

  Lang-leve sms..

  Zolang deze poep regering aan de macht is,zul je dit soort excessen krijgen..

  Het wordt tijd voor een regering met ballen..


  Maak melding

 8. De ex militairen waren niet echt uit op werk , maar om de regering te destabiliseren ( om de woorden van de revo-tijd te gebruiken )
  Nu er werk is wordt dat duidelijk.


  Maak melding

 9. Wat maakt het nou uit. Brunswijk die niet eens kan lezen nog schrijven, is toch parlementarier geworden. Wat heb je eigenlijk nodig om in Suriname bij de overheid te werken ? Lef en Corrupt zijn, dat is wat je nodig hebt.


  Maak melding

 10. Die min is gek of een behoorlijk slecht mens…alles onder een kam …recht voor een recht voor allen.
  Hij had zijn kop moeten gebruiken met JC….JC wilde het heel land vernietigen en de militairen hebben dit alles met eigen leven tegen gehouden…Maar typische domoor achterlijke mensen, zij die echt werken of gewerkt hebben….worden met wortel en tak vernietigd.
  MAAR ZIJ MOETEN EEN DING DUIDELIJK GAAN BEGRIJPEN(FRONT) DANKZIJ DEZE MILITAIREN IS DE WEG VOOR FRONT ONTSTAAN….EN NU…U ZIET HET.


  Maak melding

 11. De oud militairen waren ook abmtenaren.Hoe kom het dat ze geen abmtenaren meer zijn? Waar zijn ze geweest toen er met de jungel commando werd onderhandel? Deze gasten zijn gewoon belhamers en proberen op een makelijk manier aan een top functie te komen. Geef je ze een top functie, dan gaan ze een potje van maken. Deze jongens moeten gewoon ander werk zoeken. Er is genoeg werk in de beveiliging in Suriname.Voor een specialistische werk heb je gewoon scholing voor nodig.


  Maak melding

 12. Geachte redactie,

  Wat moeizaam tot velen doordringt, is hoe het‘vernegeringproces’ wereldwijd werkt. Hoe je ‘vernegeringsgedrag’ bij iemand kunt herkennen en hoe deze beschamende houding aan landen wereldwijd wordt opgelegd in het belang van de rijke Westerse landen, ten nadele van getroffen (Derde Wereld) landen.

  Voor het gemak kun je je verdiepen in het ‘Vernegeringsproces’ ten tijde de Afrikaanse Holocaust, waarbij meer dan vier eeuwen lang, meer dan 600.000.000 miljoen vrije mensen systematisch en gewelddadig tot ‘vernegering’ werden gedwongen. Hier werd toen ‘slechts’ de Afrikaanse-Neger gecreëerd (De Afrikaanse Imitaie-Neger).

  Dus moet men zich niet erop verkijken, alsof de term ‘Neger’ een Afikaanse uitvinding is. Deze term hoeft dus NIET specifiek op de Afrikaan te slaan. Omdat deze term afkomstig is uit Europa en tevens een Europese uitvinding is.

  Toentertijd al werden in Europa ‘andersdenkenden’ door de zittende macht voor ‘Neger’ uitgemaakt, psychisch als dood verklaard en ook als zodanig behandeld.

  De ‘Afrikaanse-Neger’ daarentegen, is daar slechts een ‘imitatie’ van, mede door de toevoeging van andere facetten aan het Afrikaans-Vernegeringsproces (Vernegeringsleer) met racisme als grondslag.

  Heeft u weleens een Europese-, Hindustaanse-, Chinese-, Europese-, Afrikaanse- of Javaanse-Neger ervaren? Deze zijn slechts ‘Imitatie-Negers’. In China en de Verenigde Staten van Amerika bijvoorbeeld, worden zij letterlijk ter dood veroordeeld ingeval van een ernstig vergrijp.

  Een ‘vernegerd iemand’ herken je aan zijn of haar gedrag. De grootste van de 21ste eeuw is de voormalige president van de Verenigde Staten van Amerika George W. Bush geweest. Iemand die door collega’s zogenaamd voor “dom” werd uitgemaakt, omdat men het woord ‘Neger’ niet in de mond wenste te nemen.

  Hoeveel witte collega’s signaleert u niet op uw werk, die de boel bij mekaar liegen, je vriendschap verraden. In je bijzijn met je lachen, maar achter je rug om je de grond inboren. Een asociale blonde jongeman of vrouw, die elk goed initiatief afkeurt, echter voorzichtig handelen in je bijzijn, als blijkt dat jij NIET vernegerd bent. Zelfs hun eigen soortgenoten het daglicht niet gunnen? Dat zijn Imitatie-Negers.

  M.a.w. het Neger-Zijn heeft geen specifieke huidskleur, zoals racisten u willen doen geloven. Maar het Neger-Zijn is een psychische houding van sommigen, opgelegd door anderen (opvoedkundig), ongeacht de huidskleur van de getroffen persoon.

  De vechtpartij in het Surinaams Parlement, waarbij een tweetal Parlementleden hun collega schoppend door de Parlementsvloer bejegenden, in bijzijn van het publiek en camera’s, is het gedrag van een Imitatie-Neger. Een slap aftreksel van de Europese-Neger (De über-Neger).

  Een President van een land bijvoorbeeld, die het standbeeld van zijn collega die de onafhankelijkheid van zijn land in 1975 realiseerde, in een achtertuin plaatste, omdat op het Onafhankelijkheidsplein van dat land voor die collega geen plaats bleek te zijn, demonstreerde slechts het gedrag van een Imitatie-Neger. Nogmaals;

  NIET ELKE ‘IMITATIE-NEGER’ IS VAN AFRIKAANSE AFKOMST. EEN ‘IMITATIE-NEGER’ IS NIET GEBONDEN AAN EEN BEPAALDE HUISKLEUR. EEN ‘IMITAIE-NEGER’ WORDT GEKENMERKT DOOR ZIJN WANGEDRAG EN ZIJN VERNEGERDE LEVENSHOUDING.

  En een land, die met een ‘Politieke Neger-Cultuur’ geregeerd wordt, met aan het hoofd een ‘Imitatie Opper-Neger’, heeft het heel slecht getroffen en is absoluut aan ‘ontnegering’ toe.


  Maak melding

 13. Vecht jij voor land en volk komen anderen en sturen jouw het bos in…Wat voor soort mensen hebben wij in Su…steeds aan de macht.
  Ik zie dit ook als een soort probleem Gils…vechten voor herstel rechtsstaat….nu zit hij in rechtsstaat Santo-Boma.


  Maak melding

 14. Ze nemen een voorbeeld aan hun baas. Die sukkel denkt dat hij zonder kennis en kundigheid en na eerdere mislukkingen de hoogste baan kado kan krijgen.

  Als zij beweren dat JC leden zonder enige screening op opleidingsniveau, etc. een baan ver boven hun niveau hebben gekregen dan moeten zij met bewijzen komen.
  En wat willen ze eigenlijk. Dat zij mogen kiezen wat ze gaan doen en dat daarbij niet gekeken wordt naar hun capaciteiten? De tijd van het regelen van een 7-even baan is lang voor bij. Weten ze niet dat Bewind al lang niet meer aan de macht is.


  Maak melding

 15. hahahahaa die imitatie neger op nummer 15 is weer uit zijn hol gekropen, ik wil de lezer eraan herinneren dat marcel zeeuw het heeft geschopt tot de hoogste baas van MP in suriname als ik deze man hoord praten vraag mij af welke opleiding hij heeft genoten bouterse is met zijn mulo diploma tot de hoogste baas van het leger gebombadeerd hij is tot adviseur van staat benoemd door bosje en hij gekozen tot voorzitter van het olympisch comité het regende aan sterren in het leger van bouterse.ik moet soms lachen en gelijk word ik aan het denken gezet door sommige reaktie, laten wij de dingens in de juiste volgorde zetten alle ellende is begonnen met de staatsgreep van bouterse toen deze man onze landgenoten ging onderdrukken en vermoorden is daar reaktie op gekomen en terecht vind ik, de hypocrieten zullen daar anders over denken maar de feiten spreken voor zich. ik heb een vraag aan die imitatatie neger op nummer 15 tot welker groep negers behoord bouterse iemand die met behulp van valk een gekozen regering naar huis schiet en zijn eigen volk onderdrukt vermoord en in armoede achterlaat ????


  Maak melding

 16. Du heeft nog steeds geen moer te doen, dat is jammer.
  Maar wij weten ondertussen dat deze man zijn hoofd niet goed werkt.

  Du. vergeet jouw pilletjes niet.
  Anders gaan ze jouw opnemen.


  Maak melding

 17. Neus/ Mariusrust jullie mogen ook direct het bos in.
  Het gedrag van jullie is erger dan van een nooit in de stad geweest boslandbewoner.
  Domme jongens zijn jullie toch verfoeilijk erger nog erbij…..smeerlappen.


  Maak melding

 18. DUracel,raakt nooit meer op,je kan de lezers blijven herinneren tot je een ons weegt,niemand die je gebral leest en er enige notie van neemt.
  Jij althans hebt zeker geen enige opleiding genoten,als men jou reaktie`s leest ,kan men er geen touw aan vast knopen.1 je Nederlands is belabberd,2 je typt uit haat en alles door elkaar,je ljkt wel een kind die probeert te praten(typen).
  Hoe dan ook Bouterse heeft toch zijn muloB diploma in zijn pocket,later is ie goed opgeleid in Nederland,dus een beetje kennis van zaken zal hij zeker hebben,kan men niet zeggen over je idolen Brunswijk en Somo.


  Maak melding

 19. aan eerlijkheid hahahahaha,

  Op internationale luchthaven johan adolf hitler pengel oftewel gepaste naam Zanderij.
  “Werken” deze bosbewoners ook. Als je goedeminddag zegt tegen die mp douanier kijkt deze je aan of het hagelt hihihiiiih.
  Hij liet zijn hagelwitte tanden niet zien om ook goeiedag te zeggen hahaihiihhi.
  Eigenlijk zou je zo iemand in een witte uniform moeten aankleden

  Zelfs mijn paspoort werd opzij geschoven in plaats van netjes mijn hand.
  En van een Prettige vakantie hebben ze nooit gehoord.


  Maak melding

 20. Kasaba,dat klopt als een bus,ook op JAP,zijn ze als zg MP,ben benieuwd hoe ze daar beland zijn,tuurlijk,door die slappie Vene en Brunswijk.
  Ben afgelopen maart heel aardig behandeld door een Hindustaanse MP,hij wenste me wel een mooie tijd in Suriname.De meeste vakantie gangers op de luchthaven klagen over die boslandcreolen die daar werken,men kan merken dat hun leider Brunswijk in de coalitie zit hoor je ze praten.
  Ai bajaaaaaaaaaa 2010 nader snel jere, mik Megablok tja change kong.


  Maak melding

 21. Ha ha ha, hebben ze ooit een POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan)laten invullen? Neen? Nou dan houdt het op toch?
  Laten ze eerst een bilatje voeren met hun loopbaan-adviseur. Gna Gna Gna.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.