Buren storten zich op goudvelden Iamgold Suriname

18

PARAMARIBO, 28 aug – Goudzoekers uit omliggende gemeenschappen zijn massaal neergestreken in het mijngebied van Iamgold. De multinational weet zich geen raad, maar kiest nog niet voor een hardhandig antwoord. Afspraken over gedeeltelijk mijnen worden niet nagekomen. Er lijkt zelfs sprake te zijn van een Babylonische spraakverwarring.

Iamgold geeft goudzoekers van het dorp Nieuw Koffiekamp toestemming de bovenlaag te krabben. Deze goudzoekers zeggen nu dat ook bewoners van verder gelegen dorpen op het terrein zitten. Volgens Nieuw Koffiekamp zijn de bewakers van het bedrijf omgekocht. Het zouden de nieuwelingen die voor overlast zorgen. Volgens bedrijfsmanager Renaud Adams worden nu zwaardere machines ingezet.

Die kunnen de voorraden raken waar het Iamgold uiteindelijk om te doen is. “Ons voortbestaan is in gevaar, net als het brood van honderden van onze Surinaamse werknemers”, zegt Adams. Ook wordt het natuurlijke milieu aangetast en dreigt vergiftiging van drinkwaterbronnen. Nieuw Koffiekamp ligt midden in de concessie van Iamgold.

18 REACTIES

 1. Gladstrijker
  Ginds in het bos zit al het goud,
  Het is zo mooi, het is van ons.
  je voelt je weerloos, het land wordt een meer,
  Er zo naar kijken doet al zeer.

  De onschuld zelf, het kijkt zo lief,
  Echt iets voor in een liefdesbrief.
  Van niets bewust, weet van geen kwaad,
  Wel wetend van wat komen gaat.

  Hij drinkt wat water van een plas,
  ’t Zit op Opa’s aarde, naast het gras.
  Want regens, na een week of wat,
  De eigenaar krijgt zijn velden glad.
  (Varma R)


  Maak melding

 2. Het script van Iam Gold is gebasseerd op drie vragen:
  Wie is Iam gold/
  Wat doet bIam gold in Suriname?
  Wie zijn de anderen die meedoen dat Iamgold als een gouden dokter chaos en anarchie laat heersen.
  De conclussie lijkt het netwerk weg ermee of luisteren,omdat er nog wel degelijk dingen bereikt kunnen worden, zoals voordat je wegrent samen eerst rommel opruimen of betalen en laten opruimen en neutraliseren wat er door hebzucht verloren is gegaan.

  de duivel op de knieen moet toch een uitdaging kunnen zijn voor gelovige oprechte surinamers.


  Maak melding

 3. Het prima zo.

  Het goud komt tenminste in surinaams handen en het lokale bevolking proviteerd er zelf van.

  De mensen schaffen zich zelf arbeidt en bouwen zo een welvaart op.

  Dit wordt tenminste niet weggedragen naar het buitenland..

  Weg met die canadezen zelf ontplooien en werk verschaffen..


  Maak melding

 4. Luku wan san drapi !!! Anoity kan bun.
  Straks staan Kofkampers andere kampers de kop in te slaan…..Omdat het geen Kofkampers zijn.
  Maar het zijn allen land en lotgenoten…een ieder wil werken om vooruit te komen.
  Maar die gasten in Par’bo(FRONT) zag eigen mensen niet zitten en koos voor de buitenlander….waar zij nu ook niet wijs van worden….BOI LUKU GOUD IS GOUD NIEMAND HOEFT MIJ IETS WIJS TE MAKEN… WIJ HADDEN HET ZELF MOET DOEN….DESNOODS GELD LENEN…OM GOUD TE DELVEN….. MAAR GEEN GELD VOOR EEN WEG VOOR DE BUITENLANDER OM SNELLER HET GOUD OVER DE WEG WEG TE DRAGEN..FRONT FRONT WAAROM WAAROM WAAROM ZO KOMT LAND EN VOLK NERGENS WIJ KUNNEN ELKAAR NU PAKSLAAG VERKOPEN VOOR I’am GOLD…IK BEN GOUD….aiboi a so SRANANGMAN DON…DON LIKI BURIKY…ano kan tog.


  Maak melding

 5. Feit is dat het goud in ons land eerst in het
  voordeel van onze eigen gemeenschap gewonnen moet worden

  Deze mensen hebben ten minste recht op werkvoorziening En als het kan via onze eigen geboorteland waarom niet.

  De voorouders hebben al genoeg verderf moeten incasseren voor hun nageslacht


  Maak melding

 6. Dat mooi Suriname langzaam maar vrijwel zeker duurzaam vergiftigd wordt is oud nieuws.

  Zolang de kalf niet helemaal verdronken is en klinisch dood wordt verklaard zal het put nooit gedempt worden.

  Vergeet niet dat de vergiftiging ook langzaam richting kustgebied komt.


  Maak melding

 7. Gewoon als zij zelf niet instaat zijn om hun zaken goed en volgens de overeenkomst te regelen dan moeten al die koffiekampers er uitgesodemieterd worden. Ze vergiftigen en vernietigen het milieu, dragen geen belasting af, veroorzaken orde problemen, etc.

  Het zijn gewoon grote criminelen.

  Wanneer worden in SME de criminelen eens echt aangepakt. De echte criminelen en niet de holle rethoriek van een stel asociale salon socialisten.


  Maak melding

 8. Raar heel raar als ik mij niet vergis is zeker de helft van mijn vorige reactie verdwenen…Hoe het komt weet ik niet maar raar.

  Maar laten wij ons niet van de wijs brengen, men zit over milieu te schreeuwen…unu no spang….als wij het zelf naar behoren doen komt alles goed(nu ben jij met alles in eigen land illegaal bezig eigen leiders haten eigen mensen dit is echt geen bedonderen) maar men geeft de buitenlander het liefst alles( en gaat zitten wachten op stuivers of op sinterklaas) en komt men met drogreden op de bevolking af.

  FRONT UNU LIBI MI…a sani kon fur nono.


  Maak melding

 9. Iedereen moet werken in Suriname, en geld verdienen….. wie niet gaat delven moet gaan planten of troep opruimen…b.v Bossen herstellen, verontreiniging opruimen.
  ER IS ALTIJD WERK….DUS WERKEN…. DE BUITENLANDER KOMT ALTIJD HALEN.

  WROKO DI GEEF HET DUS NIET WEG.
  DOE JIJ DAT TOCH….DAN GAAN JIJ EN JE NAKOMELINGEN PINAREN ALS HONDEN.


  Maak melding

 10. Weg met Iamgold, maar dat zomaar mensen staatsbezittingen wegdragen is ook niet ok,
  en de regering slaapt of kijkt toe, waardeloos en besluiteloos als het altijd al was.


  Maak melding

 11. Deze site is niet goed voor Surinamers die niet lekker in hun vel zitten, in combinatie met een grote liefde voor hun land.

  Ik heb een “normale” liefde voor het land, niet meer en niet minder, en zit lekker in mijn vel. Dus val ik gelukkig buiten de risicogroep.

  Stel dat het anders was, dan zou je toch een rotter leven hebben als je altijd alleen maar deze shit over Suriname op deze site moet lezen. Dit nieuws zou het goed doen als wild west story.
  Dan ga je je toch afvragen of het ooit nog goed komt met dit land?

  Als ik psycholoog was zou ik deze site verbieden voor alle Surinamers die naar me toe kwamen. Hier wordt je toch volkomen deprie en gestrest van? Dan heb je toch geen leven?

  Moedeloos wordt je er van. Land zonder regels, en als die er wel zijn worden ze niet nageleefd of vertrapt, en dat mag allemaal.

  Het land wordt op alle fronten leeggeroofd.
  Langlopende contracten worden afgesloten met een appel en een ei als voornaamste geboekte winst.
  Er is geen milieu beleid om de volgende generatie te beschermen. Er is bijna geen toezicht, en als dat er eenmaal is, wordt (veels te vaak dan nodig voor een ontwikkelingsland) een oogje dicht geknepen. De politiek is een georganiseerde puinhoop. Moraal onder het volk is ver te zoeken.
  Belastingstelsel deugt niet. Corruptie viert hoogtij in alle lagen. Voorlichting/informatie over allerlei zaken is niet voldoende, en op bepaalde gebieden zelfs nihil. Buitenlandse politiek is slap en zit in een dip. Diverse media worden gemanupileerd. En ga zo maar door.

  Er zijn ook goede dingen maar die leggen het ruim af tegen de slechte zaken. Een vergrootglas is nodig om ze te zoeken.

  Dit kun je een volk toch niet aandoen?

  Het is niet alleen negativiteit die in deze reactie de boventoon voert maar gewoon……de feiten. Neem dit nieuws maar als voorbeeld!

  Sterkte aan alle Surinamers die ik in de eerste alinea heb geschetst.


  Maak melding

 12. De mensen hier op het forum zitten niet in de raad van bestuur van Iamgold. Als Surinamers hebben ze wel het gevoel materieel aandeelhouder te zijn. Er zit dus ‘indirect’ iets van persoonlijk belang bij. Ze begrijpen de sfeer die er nu heerst over dat Suri-Canadese deal. Al is de plaats van handeling ergens ver weg buiten Paramaribo, er wordt hier op het forum toch over”vergaderd’. Deze vergadering gebeurt niet binnenskamers, iedereen kan zijn zegje doen. In diezelfde tijd wordt de druk als tijdens de vergadering iets nieuws opduikt. Nu zien ze “scheurtjes’ in het contract van destijds met Iamgold. Daar willen de ‘uitgenodigden’ zich over uitweiden. Meer niet.
  Varma R


  Maak melding

 13. In #15, gemanupileerd is gemanipuleerd.

  Typfoutje mag altijd, hebben we allemaal maar deze vind ik een slordige.
  Ik corrigeer mezelf omdat ik soms doordraai in perfectie. Hoewel ik weet dat perfectie niet bestaat maar alleen maar een woord is.

  Daarom kan ook niet alles in Suriname zo perfect zijn geregeld. Maar je mag het wel verwachten, en dan maar kijken hoe ver je komt.
  Je kunt in ieder geval een begin maken, en dat mis ik soms.
  Zo nu genoeg geklaagd.


  Maak melding

 14. Ik zou zeggen haal alle boslandcreolen uit al die dorpen en verspreid ze elders in Suriname om beter te integreren. laat alleen degen achter die daar werken en belasting betalen. Stammen onderling met gevechten, precies als in Afrika en dit anno 2012.
  Suriname zal nooit op een behoorlijk manier vooruit komen als deze mensen zich steeds gaan bemoeien met zaken die ze niet kennen en alleen maar aan geld denken en tegen elkaar vechten.

  ONTWIKKELING heeft ons land nodig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.