Justitie Suriname minder geneigd tot gratie

12

PARAMARIBO, 27 aug – Justitie is minder geneigd gratie te verlenen aan veroordeelden die het grootste deel van hun straf erop hebben zitten. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie heeft ruim twintig gratievoordrachten aangehouden. De reden is meer maatschappelijk dan juridisch.

“Ik heb de taak de samenleving te beschermen. Als mensen anderen op een gruwelijke wijze van het leven hebben beroofd of als iemand een kind heeft misbruikt of recidivist is, heeft die persoon mijns inziens geen recht op voorwaardelijke invrijheidstelling of gratie”, zegt Santokhi. De kans dat de betreffende gedetineerden er eerder uit komen, is nu kleiner geworden.

Toch schrijft de wet gratie voor bij goed gedrag. Het is dan ook het uitgangspunt bij het management in de gevangenissen. Wie binnenkomt krijgt meteen te horen dat hij of zij eerder vrij kan komen bij correct gedrag. Santokhi heeft er begrip voor. “Er is een verwachting gewekt. Zij hebben zich aan de regels van de inrichting gehouden, dus het is aan de ene kant ook niet eerlijk dat zij de volle straffen moeten uitzitten.”

12 REACTIES

 1. laat deze man aub ophouden met zijn twee maten beleid. Laatst gebeurd jongen van 17 rijdt 3 mensen dood en loopt rustig rond en moeder zit nog op haar post. Waar was deze Santokhi toen? nergens te bekennen. Ik bedoel maar schijheilige ridder.


  Maak melding

 2. Wat…?? Het is aan de ene kant niet eerlijk dat zij de volledige straf uit moeten zitten???

  Zij hebben zich aan de andere kant niet aan de verwachtingen van de samenleving gehouden..is dat wel eerlijk voor de slachtoffers??

  Politici moeten uitkijken met wat ze zeggen..zij hebben een voorbeeld functie.


  Maak melding

 3. Dit zijn dag vul praatjes.
  Zoals ik weet mag alleen een zeer bijzonder persoon gratie verlenen.

  Maar aangezien alleen maar rommel in Front.

  Dan vraag ik me af wie in Front is heel bijzonder.
  Daarom weet ik wat hij hiermee wil.
  Gewoon pretpakket arbeid, de dagen vullen.


  Maak melding

 4. Het is goed zo meneer Santokhi, Suriname mag wel in het verleden een kolonie zijn geweest van Nederland, maar Suriname is geen Nederland.Want Suriname neemt al teveel dingen van Nederland over. Dus hou de boeven binnen. Als al uw collegas in de regering van Suriname allemaal zo zijn als u, ziet Suriname nu anders.God bless you !!!


  Maak melding

 5. met uitzondering van vrienden;kennissen en families.alle overige adviezen van de deskundigen en wat de wet voorschrijft ten spijt.de dictator is alweer bezig dingen naar zich toe te trekken.deze man doet mij denken aan de vreemde gevoelens bij de laagste kaste.


  Maak melding

 6. De VHP speelt voor Sinterklaas, en de NPS berust al een half-eeuw in ,t creools president schap wat weer een vertragende uitwerking heeft voor de progessiviteit van de creoolse bevolking.
  Hoe groot is eingelijk de rol van de media in Suriname.
  De lage sociale klasse leest volgens mij dit soort pep praatjes niet,omdat men simpel weg een krant niet kan veroorloven.
  Lost de armoede op,en de veiligheid zal alleen maar toenemen.
  Er moeten meer mensen van’t kaliber Eddie Djarhap zijn,’geen woorden maar daden.’


  Maak melding

 7. @6 Eric
  Skyradio .sr is een medium die alle lagen van de bevolking, ook de leken zoals sommige volksleiders hun kiezers noemen van hoogdrempelige en laag drempelige informatie voorzien, door simpelweg een ieder zelf aan het woord te laten die verantwoordelijk is voor volksbeleid en hun opdrachtgevers “het surinaams volk”, dat feedback en kritiek geeft.
  Ook vraagt men bij skyradio.sr vriendelijk of je zoveel mogelijk in je moeders taal wil vertoeven,zodat iedereen je als volksleider je verstaat.

  Het netwerk die de ideologie van de ndp ondersteunen vinden dit dynamische zaken.

  Verder is het netwerk van mening dat de wereld in een tijdperk is belandt om je straf uit te zitten,shanthokkie heeft gelijk
  Dan maar je bachelor halen in de gevangenis voor het laatste jaar van je goed gedrag.

  Als je het goede wil streven na je daad, streef dan eerst je hele strfaf uit te zittten.


  Maak melding

 8. Het netwerk die de ideologie geloof in eigen kracht hoe moeilijk ook”van de ndp ondersteunen willen af van het front mentaliteit: ik ben een nul. ik zal door rancune nooit het surinaamsvolk bij elkaar krijgen,dus volkseenheid nooit bereiken.
  Andere nullen zoals … waar veel institutionele racisme is en aanverwante intolerantie heerst ondrukken me.
  Kies om front te redden op het tegenovergestelde.
  door de willekeur politiek en doofpotschandalen is het vervelend nu te zien en te horen dat er nu pas over van alles en nog wat wordt nagedacht.


  Maak melding

 9. Gezien de reactie boven is enige toelichting wel gewest. Dan heb ik het ff niet over de bekende figuren die slechts uit zij op stoken maar op de enkele serieuze reacties.

  In de meeste geciviliserde landen is het gebruikelijk dat gevangenen ongeveer 1/3 van hun straf kwijt gescholden krijgen als zij zich goed gedragen. Feitelijk is dat gewoon een praktische maatregel die de rust in de gevangenis garandeerd. immers mee doen met een opstandje, etc. komt je dan al snel op enkele maanden te staan.
  Waar Santo bij deze discussie op lijkt te doelen is een specifieke goep gevangenen. De recidieve moordenaars, pedofielen en psychopaten. Een groep waarbij de kans op herhaling groot is en een groep die eigenlijk onder continue bewaking van het LPI hoort te staan.
  Hoewel begrijpelijk gaat Santo hier toch de fout in. Immers de straf die de rechter oplegt hoort in praktijk voor iedereen op gelijke wijze uit te weken. Als het zo is dat deze groepen ook na hun straf in de gaten gehouden wordne dan moeten de wetten daarop aangepast worden op een manier die de rechter bij het vonis de mogelijkheid geeft om bv iets als TBR op te leggen.


  Maak melding

 10. @ netwerk
  jij liegt net als de jongeren en limbo van skyradio samen, ik heb limbo nooit kritisch over de revo van bouterse horen praten en nooit over het wanbeleid van bosje en goedschalk en militaire dictatuur om die redenen ben ik gestopt met het luisteren naar een eenzijdige radio station die alles wat deze regering doet onder een heel grote vergrootglas legt een journalist moet onafangkelijk zijn eerlijk, in de revo tijd waren andere voor limbo die dit soort pragamma’s maakten zei moesten vluchten voor hun leven vergeet dat niet .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.